Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Термосифоните изначално не ме кефят. Освен че са много по-уязвими са и значително по-непроизводителни от хийтпайпа.
    Другият тънък момент е че при хийтпайп, може да се демонтират (или чупят) тръби, без да се нарушава налягането на системата и нейната функционалност.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Добре, очертават се хийтпайп и серпентина в буфера.
      Броят. За зимата ясно, важи принципът на Мечо Пух, но за лятото ще трябва ограничаване на мощността. Ти казваш, че ги въртиш, само тръбите или целите стойки? Само тръбите май е невъзможно... не съм работил с тези стъкларии досега.

Коментар

Въртя целите стойки. Освен това имам голям обем вода, в който мога да пращам излишната топлина. Имай предвид, че и зимата понякога се налага охлаждане - особено когато има сняг и е слънчево.

Коментар

На 4км от Пловдив. Къща 350м2 разгъната на 2 етажа. Изолирана 5 см фибран отвън (и на таваната плоча) и кнауф на конструкция с 10см вата отвътре. Дървена дограма с двоен стъклопакет 6+6К и газ.
          Вода имам в изобилие: от сонда или от езеро (35м дълбоко на места) което е на 50-60 метра от къщата. Имам 60м лице на езерото. Мога да прекопая и положа тръба до езерото без проблем за 1 ден.
          Целия двор е 50-100см. почва а отдолу е прекрасен ситен пясък до 30м дълбочина.
          Не ми се влагаха пари в системи за отопление понеже имам 2 стари климатичета които се справят добре до температури -10. Подържат 20-21гр. Едното е 1.4кв., другото 2.5кв. ел. мощност. Малкото почти не работи. Имам положениа инсталация (тръби) за радиатори в къщата.
          Сметка за ток лято 100лв., зима 400лв. Почти не пускам климатик лятото.
          Но, климатичетата вече много остаряха. Страх ме е, че няма да изкарат и другата зима.
          Посъветвайте ме за система, която да работи сама. Пелети, дърва и кюмур на искам.
          Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
          Вальо. О888 557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
            .....Посъветвайте ме за система, която да работи сама. Пелети, дърва и кюмур на искам.
            По мое мнение системата за климатизиране на къща се състои от два функционално обусловени компонента.

1. Комфортна климатизация - касае случаите, в които има безпроблемно ел. захранване и всички социални системи работят /комуникации, транспорт, медии, полиция/.
            2. Аварийна климатизация. - касае извънредни мерки в условия за оцеляване.

До колкото разбирам втория тип не те интересува.

В такъв случай системата описана от Анатоли е най-добра и премислена.
            Изградена е с инверторни климатици, които поддържат температурата в къщата на постоянно ниво + термопомпа с радиатори, която топли без да духа, когато семейството е у дома.
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

На 4км от Пловдив. Къща 350м2 разгъната на 2 етажа. Изолирана 5 см фибран отвън (и на таваната плоча) и кнауф на конструкция с 10см вата отвътре. Дървена дограма с двоен стъклопакет 6+6К и газ.
              Вода имам в изобилие: от сонда или от езеро (35м дълбоко на места) което е на 50-60 метра от къщата. Имам 60м лице на езерото. Мога да прекопая и положа тръба до езерото без проблем за 1 ден.
              Целия двор е 50-100см. почва а отдолу е прекрасен ситен пясък до 30м дълбочина.
              Не ми се влагаха пари в системи за отопление понеже имам 2 стари климатичета които се справят добре до температури -10. Подържат 20-21гр. Едното е 1.4кв., другото 2.5кв. ел. мощност. Малкото почти не работи. Имам положениа инсталация (тръби) за радиатори в къщата.
              Сметка за ток лято 100лв., зима 400лв. Почти не пускам климатик лятото.
              Но, климатичетата вече много остаряха. Страх ме е, че няма да изкарат и другата зима.
              Посъветвайте ме за система, която да работи сама. Пелети, дърва и кюмур на искам.
              Ела да ти покажа Работи сама.

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                Ела да ти покажа Работи сама.
                В София ли? Едвам се откачих от там.
                Донеси я на село да скивам.
                Вальо. О888 557Ч7Ч
                Silverado 1.3 i

Коментар

Посъветвайте ме за система, която да работи сама.
                  Ако нямаш други изисквания, просто смени климатиците с по-модерни.
                  Езерото е супер ресурс, но първо узаконяването на ползването му ще коства нерви (по условие на парите казваме майната им), после имаш части от системата извън имота, изложени на "вредители". ТП вода - вода иска обслужване (филтри, помпи, почистване). Не работи добре с радиатори, за които казваш, че имаш заложени тръби. Това казвам от личен опит тази зима. Значи или подово, или конвектори, което са пак ремонти. За охлаждането, нови грижи?
                  С най-малко ще те ангажират два нови качествени климатика.

Коментар

В София ли? Едвам се откачих от там.
                    Донеси я на село да скивам.
                    Тя е на село, Вальо
                    От София след работа излитам на кикдаун

Коментар

И пак не забравяйте,че термопомпа и радиатори е кофти вариант освен ако същата не е високотемпературна.Ако е такава бива,но пък там цената не бива.
                      Радиаторите искат температура над 60 градуса за да работят като хората и да си правят конвекцията,през другото време харчат ток и файда йок както се казва.
                      Монтирах вече няколко високотемпературни термопомпи и те грижа с радиатори нямат.Дават си 75 градуса макс на изхода и за вече изградени инсталации с радиатори са екстра вариант.Обаче не охлаждат да се има на в предвид.Очаква се новите модели да бъдат и с охлаждане,но като дойдат ще си покаже.
                      Няма страшно в умирачката...
                      Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                        И пак не забравяйте,че термопомпа и радиатори е кофти вариант освен ако същата не е високотемпературна.Ако е такава бива,но пък там цената не бива.
                        Радиаторите искат температура над 60 градуса за да работят като хората и да си правят конвекцията,през другото време харчат ток и файда йок както се казва.
                        Монтирах вече няколко високотемпературни термопомпи и те грижа с радиатори нямат.Дават си 75 градуса макс на изхода и за вече изградени инсталации с радиатори са екстра вариант.Обаче не охлаждат да се има на в предвид.Очаква се новите модели да бъдат и с охлаждане,но като дойдат ще си покаже.
                        Зависи колко са радиаторите. На мой приятел в апартамента, който го продаде беше без никаква изолация със стара дървена /от Бай Тошово време/ дишаща, зееща дограма. Когато му слагаха котел на приодна газ фирмата го набута с огромно количество радиатори. Котела му го бяха настроили на 70С и термовентилите на радиаторите на 4. В резултат от това радиаторите баха студени, в стаите 26-27С, а в тоалетната на лирата понеже нямаше термовентил беше сауна и не се дишаше. Намалих темп на котел на 40 С и му казах, ако му е студено да я увеличи малко. Темп в стаите падна до около 25 С и в тоалетната стана нормално за седене.

Сега в това топло време в моята къща с почти никаква изолация, темп която я калкулира котела е от 28 до 53С в зависимост от темп навън и дали стайния термостат е изключил.
                        Вальо да си смята площта на радиаторите около 50 вата на куб м пространство при 50С на радиаторите и си мисля, че няма да има проблем с отоплението, ако монтира едностъпална вода/вода термопомпа.

Дай идея /линк/ за читава термопомпа вода/вода на прилична цена.
                        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Не съм забелязал такава зависимост. Моите се въртят по хоризонта, а по зенита са на 42 градуса. Номерът с антифриза работи засега задоволително. Пробвах първоначално на няколко тръби и те не се заскрежават.
                          На твойте ампули на колекторите колко им е Ф-то ,щото професионално монтирам едни на 110 мм. ,нямат проблем със заскрежаване ,та дори и сняг, при монтаж на 45 гр.,с такива грееме басейни по 150 ,па и кусур кубика и в отвратителни условия,при минимално рехаво слънце ,дори и през зимата се ползват, на някои монтираме и термо помпи ,но не са ефективни като ел.консумация иначе греят водата перфектно!
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                            професионално монтирам едни на 110 мм.
                            Разкажи нещо за тях. Нещо линк, производител или вносител?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              Ако нямаш други изисквания, просто смени климатиците с по-модерни.......
                              По-модерни от мойте климатици вече има на пазара но за да станат с качеството на мойте цената ще е над 5-6к лв. на парче.
                              Ползвам инверторни японци (японско производство).
                              Климатиците духат. Не ме кефи тоя вентилатор а и децата не се чувстват добре. Като отидат в Хисаря на камината и гърлата им спират да са пресъхнали.

Тя е на село, Вальо
                              От София след работа излитам на кикдаун
                              Това променя нещата. Ще гледам да мина.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                                Разкажи нещо за тях. Нещо линк, производител или вносител?
                                Понеделник ,спецификация и подробности,че е цяла таблица,ако не ме отвее службата на някъде.16 ампули на неръждаема рамка с горен събирателен тръбен колектор,монтаж директно на керемиди или на допълнително направена рамка,термодатчици , ел.кранове за прехвърляне към буферен съд ,обикновенно това е проблем, греят доста и искат як буфер,когато са за домакинство/,за басейн не е проблем/,който да отдава през лятото ,през зимата не е чак толкова голям проблема.На затворена система пробите за течове ги правиме по здрач ,независимо от сезона,защото покаже ли се слънце за 15,20мин.става мазало,пара ,жега и няма пипане ,ако е нещо по-сериозно ,а гликола е скъп!
                                Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X