Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Първоначално публикуван от ktch_1964 Преглед на мнение
    Колега защо не помислиш да си изработиш дробилка за въглища. Като чета поста ти разбирам , че ръцете ти не са наврени някъде и получаваш независимост от разни търгаши.
    Аз съм си направил такава и пазаря въглища от най близкото топливо, после през дробилката и в бункера. Съвсем друг е въпроса че напоследък цената им в топливо никак не
    ми харесва.
    Колега може ли снимки на дробилката и видео ако може.

Коментар

Първоначално публикуван от boyanak Преглед на мнение
      Здравейте колеги,радвам се че тук има такъв форум,следя го от години,макар че не му е много тук мястото в"офф роуд"?Мисля че е време да се направи собствен блог с тази тема!Но това не е най-важното!Да си кажа и аз какво съм постигнал в тази насока.Котела ми е Виадрус(9 секции-53кв).Втора зима съм с чехска (тук чета само за полски и то само ЕКОЕНЕРГИЯ)горелка и контролер КОВАРСОН.Тук за ЕКОЕНЕРГИЯ с моята мощност ми искаха много пари ,затова връщайки се от германия през април 2015 минах през чехия и направих пазарлъка!Направих си подставката и контейнера за въглища(на кота 0,а котела ми е в мазата-2.5м в земята).Много съм доволен!Когато имам повече време ще пусна снимки.Миналата година изгорих 5т донбаски въглтигнатища(от 20.11.до 15.03.),но тази година(поради по студена зима)5тона няма да ми стигнат!А всички тук знаете ,че тази фракция е само в Русе!Та ВЪПРОСА ми е:моля за съвет ,КОИ ПИЛЕТИ СА НАЙ–ПОДХОДЯЩИ за нашите горелки(да закърпя края на зимата)???Благодаря предварително!!!
      Колега,ако говориш за фракция 5/15 на Донбас въглища - в грешка си,че я има само в Русе Има я и в Горна Оряховица и на пристанище Бургас

Коментар

Колега нямам опит с пелетите,както теб в тая студена зима не ми стигнаха въглищата,та и аз търся как да закърпя края на зимата.Та защо слънчогледови,а не широколистни???

Коментар

Здравейте колеги,радвам се че тук има такъв форум,следя го от години,макар че не му е много тук мястото в"офф роуд"?Мисля че е време да се направи собствен блог с тази тема!Но това не е най-важното!Да си кажа и аз какво съм постигнал в тази насока.Котела ми е Виадрус(9 секции-53кв).Втора зима съм с чехска (тук чета само за полски и то само ЕКОЕНЕРГИЯ)горелка и контролер КОВАРСОН.Тук за ЕКОЕНЕРГИЯ с моята мощност ми искаха много пари ,затова връщайки се от германия през април 2015 минах през чехия и направих пазарлъка!Направих си подставката и контейнера за въглища(на кота 0,а котела ми е в мазата-2.5м в земята).Много съм доволен!Когато имам повече време ще пусна снимки.Миналата година изгорих 5т донбаски въглтигнатища(от 20.11.до 15.03.),но тази година(поради по студена зима)5тона няма да ми стигнат!А всички тук знаете ,че тази фракция е само в Русе!Та ВЪПРОСА ми е:моля за съвет ,КОИ ПИЛЕТИ СА НАЙ–ПОДХОДЯЩИ за нашите горелки(да закърпя края на зимата)???Благодаря предварително!!!
          Аз до преди няколко години ползвах въглища домбаски от Русе ,после открих слънчогледовите пелети които заместиха изцяло въглищата.

Разхода ми остана същия като на въглища в тонове.

Слънчогледовите пелети са на най - ниска цена спрямо тези от дървесина почти на половина на цената на въглищата ,правят малко шлака но за твоята горелка няма да се усети.

Ще си пипнеш малко времената за подаване на гориво и за изчакване и си готов.
          Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
          Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

А има ли значение от производителя?Аз съм от Варна и има един от село Крумово(близо до Варна)ги продава 200лв/тон???

Коментар

"Разхода ми остана същия като на въглища в тонове."
              Колега с това ти изречение нещо не мога да се съглася, При калоричност на слънчогледови пелети: - 4200 кил./ кг. и калоричност на донбаски въглища-6000 кил./кг???Нещо не се връзват сметките???

Коментар

Да се включа и аз
                От Коледа 2016 сме с всегоривен турски котел Emtas 35 квт., с който горим само пелети(обикновено почивните дни, т.к. е на вилата).
                Изчетох цялата тема, но за съжаление, чак към края и стана дума за горене на пелети От известно време се питам - как точно се бъзика в управлението на котела(чета за други котли за първичен, вторичен и не знам си какъв въздух, пък при нас такова животно май нема), има ли вариант да се гласи хистерезиса на помпата и на котела и как. И от темата разбрах, че това си зависи от контролера. Дали нашият позволява да се гласят и виждат тези данни и как?
                Като цяло има още какво да се доработва по системата(термоглави, м.б. стаен термостат) тъй като правихме изолация, сменяхме дограми и отоплението остана накрая във времете и на финала на средствата
                За колегата boyanak!
                Наблюденията са ми, че колкото по-висок клас пелети се купуват, толкова по - излиза сметката. Слънчогледовите пелети(лично за мен) са най-лошият вариант по отношение на цена/качество. Първо - колкото пелети изгоря, наполовина е обемът на пепелта, второ - много мизерия правят и в котела, и в комина, трето - произлизащо от първите две - трябва много често да се чисти котела и пепелника. До тук съм пробвал слънчогледови, смесени(дъб и бор), иглолисни(смърч, от Украйна) и тополови. Днес ще пробвам акация/бор(90/10%), но най-доволен съм от украинските, които са 360 лв./тон. В момента отопляваме половината консуматори във вилата(радиатори ламаринени 180/50 см. - 1, 160/50 см. - 1, 120/50 см. - 1, 100/50 см. - 2, две лири за баня и бойлер 200 л.) и нещата изглеждат така: подаване на пелети - 4 сек., пауза м/у подаванията - 200 сек., вентилаторът е на най-слабата степен и отворът, от който смуче въздух е затворен м.б. на 80%, тъй като идва много силен и издухваше пелетите неизгорели(със слънчогледовите - 6/200 сек., вентилатора пак така, но ми направи впечатление, че не иска да вдига повече от 58-60 градуса температурата на водата и трябваше да добавя още 2 сек подаване и да кача 1 степен на вентилатора, т.е. 8/200 сек.)
                Забелязах, че като гори котела за цялата инсталация и съответно количеството пелети е малко повече, температурата във фукса стига 260 градуса, което си е доста, вярно, комина минава през горните 2 етажа, но си е висока температурата. Сложих 2 огнеупорни тухли да преградя малко отвора, през който излизат изгорелите газове и минават през тръбите, но кой знае какъв резултат няма - свалих около 20 градуса. Когато гори в режим 4/200 сек. температурата достига до 180, котелът достига зададената температура на водата спира, поохлажда се комина и така. Надявам да съм ти бил полезен, ако някой има въпроси или мнения по въпросите, които засегнах - нека да пише.
                Правих опити да завъртя втората снимка, но не ми се получи.
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:u2_3b.jpg
Прегледи:1
Размер:125.0 КБ
ID:5743179Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bunker.jpg
Размер:84.5 КБ
ID:5743176Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_20161217_19_22_56_Pro.jpg
Размер:74.5 КБ
ID:5743177Натиснете снимката за да я уголемите

Име:u2_2b.jpg
Размер:94.5 КБ
ID:5743178

Коментар

Колега "катерпилар",виждам че си от Русе,котела ти е добър,ВСЕГОРИВЕН и се учудвам че гориш пилети(4200ккал макс)за 360лв/тон,а аз тази година купих от Русе фракция 6/20 донбаски въглища-над 6000ккал.(пакетирани,стречовани)за 290лв/тон???За мен е против всякаква логика???

Колеги, да споделя и за отпадъка.На 5 тона донбаски въглища изхвърлям грубо няма 300кг згур и пепел!Това много ли е или е добре???

Коментар

"Разхода ми остана същия като на въглища в тонове."
                    Колега с това ти изречение нещо не мога да се съглася, При калоричност на слънчогледови пелети: - 4200 кил./ кг. и калоричност на донбаски въглища-6000 кил./кг???Нещо не се връзват сметките???
                    Въглищата ги горях в обикновен котел с ръчно подаване а след това на същия котел монтирах самоделна пелетна горелка по модел на чешките пелетни котли
                    Понаст.

И може би понеже ръчното подаване не позволява особенно ефективно да се оползотворява горивото а пелетната горелка го гори доста ефективно и от там да ми дава еднакъв разход.

Но преди горях 10 тина тона домбаски въглища сега горя толкова слънчогледови пелети , и няма чернилка по пода и гаден пепел и шлака.

Направил съм си пневмотранспорт на пелетите от беговете до бункера в котелното и с един човек си зареждам 2 тона пелети за час и половина като човека стои от страни само наблюдава процеса и сменя чувала с телфера като се опразни.

Аз не съм ползвал от скъпите пелети и не вярвам разхода ми да падне на половина от това че са по калорични а пък двойно по скъпи че да ми се върже сметката.

Коментар

Първоначално публикуван от caterpilar Преглед на мнение
                      Да се включа и аз
                      От Коледа 2016 сме с всегоривен турски котел Emtas 35 квт., с който горим само пелети(обикновено почивните дни, т.к. е на вилата).
                      Изчетох цялата тема, но за съжаление, чак към края и стана дума за горене на пелети От известно време се питам - как точно се бъзика в управлението на котела(чета за други котли за първичен, вторичен и не знам си какъв въздух, пък при нас такова животно май нема), има ли вариант да се гласи хистерезиса на помпата и на котела и как. И от темата разбрах, че това си зависи от контролера. Дали нашият позволява да се гласят и виждат тези данни и как?
                      Като цяло има още какво да се доработва по системата(термоглави, м.б. стаен термостат) тъй като правихме изолация, сменяхме дограми и отоплението остана накрая във времете и на финала на средствата
                      За колегата boyanak!
                      Наблюденията са ми, че колкото по-висок клас пелети се купуват, толкова по - излиза сметката. Слънчогледовите пелети(лично за мен) са най-лошият вариант по отношение на цена/качество. Първо - колкото пелети изгоря, наполовина е обемът на пепелта, второ - много мизерия правят и в котела, и в комина, трето - произлизащо от първите две - трябва много често да се чисти котела и пепелника. До тук съм пробвал слънчогледови, смесени(дъб и бор), иглолисни(смърч, от Украйна) и тополови. Днес ще пробвам акация/бор(90/10%), но най-доволен съм от украинските, които са 360 лв./тон. В момента отопляваме половината консуматори във вилата(радиатори ламаринени 180/50 см. - 1, 160/50 см. - 1, 120/50 см. - 1, 100/50 см. - 2, две лири за баня и бойлер 200 л.) и нещата изглеждат така: подаване на пелети - 4 сек., пауза м/у подаванията - 200 сек., вентилаторът е на най-слабата степен и отворът, от който смуче въздух е затворен м.б. на 80%, тъй като идва много силен и издухваше пелетите неизгорели(със слънчогледовите - 6/200 сек., вентилатора пак така, но ми направи впечатление, че не иска да вдига повече от 58-60 градуса температурата на водата и трябваше да добавя още 2 сек подаване и да кача 1 степен на вентилатора, т.е. 8/200 сек.)
                      Забелязах, че като гори котела за цялата инсталация и съответно количеството пелети е малко повече, температурата във фукса стига 260 градуса, което си е доста, вярно, комина минава през горните 2 етажа, но си е висока температурата. Сложих 2 огнеупорни тухли да преградя малко отвора, през който излизат изгорелите газове и минават през тръбите, но кой знае какъв резултат няма - свалих около 20 градуса. Когато гори в режим 4/200 сек. температурата достига до 180, котелът достига зададената температура на водата спира, поохлажда се комина и така. Надявам да съм ти бил полезен, ако някой има въпроси или мнения по въпросите, които засегнах - нека да пише.
                      Правих опити да завъртя втората снимка, но не ми се получи.
                      [ATTACH=CONFIG]901487[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]901484[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]901485[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]901486[/ATTACH]
                      Тези турските котли според мен имат много по малка нагревна площ и за да докарат мощноста на табелката трябва да горят с по-голяма мощност от където идват и по-високите градуси на изходящите газове а и по -ниско КПД .

Това е мое мнение де , но като им гледам колко са им дълги димогарните тръби и колко са на брои а какви киловати пишат на табелките.

Коментар

Здравейте на всички участници в прекрасния форум.
                        Отдавна чета настоящата тема и мога да кажа че е изключителна и уникална. В България няма много информация за този тип горелки така че ще използвам форума за да задам няколко въпроса.
                        Предстои ми конверсия на горелка на същесвуващ котел Виадрус U26 и с помоща на Вашия форум се спрях на всегоривна ретортна горелка Ekoenergia. Ще изработя кутия за под котела въпреки ограниченията в размерите, както на ширина така и на височинана котелното помещение (под стълбището). В момента отоплявам къща на 2 етажа с РЗП около 110 кв.м и 120л бойлер с добра външна изолация и PVC дограма, мощноста на гореспоменатия котел 22,5 кв. - 4 секции. За отоплителен сезон изгарям приблизително 2-2,2 т. донбаски въглища и около 2 куб. м. дърва. Целта на занятието е да автоматизирам процеса на отопление и да постигна комфортна температура в помещенията точно когато ми е небходимо. Планирам да горя отново донбас на определена фракция, като намерих доставчик за района на гр. Пловдив, който между другото е със същата горелка.
                        Та да започна с въпросите те не са малко но ще се помъча да ги систематизирам и обобщя.
                        1. Четох че се правят общи поръчки за горелки директно от Полша с желаната конфигурация та мога ли да се включа и аз и каква е цената на транспорта от там в смисъл с колко се оскъпява конфигурацията?
                        2. Може ли да се използва безжичен стаен термостат на контролерите за тези горелки, като предварително искам да поясня, мисля да инвестирам в TIMEL SKZP 02F?

Коментар

Сега разбирам,ти не си с всегорима горелка и не можеш да гориш въглища,но ти не беше пояснил за конверсията си,какъв тип е!Да за теб е ОК,но за мен НЕ!

Коментар

Първоначално публикуван от Николай Колев Преглед на мнение
                            Тези турските котли според мен имат много по малка нагревна площ и за да докарат мощноста на табелката трябва да горят с по-голяма мощност от където идват и по-високите градуси на изходящите газове а и по -ниско КПД .

Това е мое мнение де , но като им гледам колко са им дълги димогарните тръби и колко са на брои а какви киловати пишат на табелките.
                            Когато топлообменната повърхност на котела не отговаря на потребяваната от абоната мощност, резултата е работа на котела при по-висока температура на димните газове, съответно преразход на гориво. Управление, на което аз ще задавам ръчно периода на работа и пауза на шнека е примитивно и технологично изостанало. Съвременните контролери се грижат сами за тази работа.
                            На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                            "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Здравейте колеги. В близките дни ми предстои закупуване на реторна горелка Екоенергия 35 kw с някакъв модел контролер NEGROS. Интересува ме някой запознат ли е с този модел контролери и да сподели мнението си. Благодаря предварително за отделеното вниманиа.

Коментар

Сега разбирам,ти не си с всегорима горелка и не можеш да гориш въглища
                                Всегоримата горелка не работи добре на пелети ли че,държиш толкова на въглищата не разбрах ?

Щото при цена почти 400 лева за тон качествени въглища и 167 лева за тон слънчогледови пелети според мен май на пелети ще е по изгодно и чисто.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X