Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се държат вашите климатици в студа?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как се държат вашите климатици в студа?

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Ами при отрицателни температури, няма да е доста по-различна. Това от опит, не от реклами.
    Не знам какъв е опита ти но моя показва друго.При три климатика , двата ги включвам според времето Октомври Ноември и ги спирам пак според времето(третия е в стая която рядко използвам и за това не го слагам в сметката ),тази година през Май, плащам средно 60 лв. по-вече от лятото на месец.Демек по 30 лв. на климатик.През най-големите студове(през единия от месеците тук беше постоянно между минус 10 и минус 20) сметката стигна до80 лв( 2х40)грубо казано.Грубо казано защото единия е инвертор а другия конвенционален,защото КОПА им е различен и защото помещенията в които се използват са много различни.Правил съм измерване при минус 8 градуса отън и 24 вътре при отоплени стени и работа само в режим на поддържане инвертора(9-ка)имаше консумация 40 вата!!!.Та за това най вероятно около 30% от сметката са от него а другите са от обикновена 12-ка.Ако използвам отопление на ток (независимо от кой вид)сметката ще е около 3 пъти по голяма.Така че според мен( и според хората занимаващи се с подобна техника) е абсолютен мит че климатиците не топлят при минусови температури и че консумацията им се изравнява с тази на нагревателните ел.уреди.Във някой от техническите форуми скоро гледах графика която показва че при ралични марки климатици и термо помпи дори и при минус 20 КОП-а не пада под 2. Не твърдя че всички климатици работят на студено ама нали за това се прави проучване когато се купуват

Коментар

Имам и аз един уж Лаишки въпрос.Може ли да седне някой и да обясни предимства и недостатъци на инверторните и обикновените климатици.Кои са по-изгодни и по-ефективни.И най-важното .Заслужават ли си по-високата цена инверторите и ако да за колко време тя ще се изплати.
      Благодаря предварително.

ПП
      Започвам 8-ма зима отопление на климатик .Някаква обикновена Осака.Обаче май-това ще и е последния сезон за отопление.За другата зима трябва да съм взел решение .
      RAV 4
      F650GS

Коментар

Ако е за една стая инверторът е решение, ако е за цяло жилище сметките са други. Сумата става такава, че не е сериозно да чакаш да се изплати от икономии. По-добре още финансово напъване и термопомпа вода-вода например.

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
          Идеята ми е да поддържа 14градуса и в големите студове. А, като съм си в къщи, ще си паля и камината.
          14 градуса ще потдържат и двата без проблем. При по-ниски външни температури ще се задъхват, но няма да е нещо сериозно ако не ги изключваш. Принципно ако го монтираш на завет в остъклението, ще му е по-добре, а и ще можеш по-лесно да го размразиш ако замръзне. Моя съвет при дадените условия е да го монтираш. Евентуалните проблеми ще дойдат при ниски минусови температури (-15 и надолу), но това не означава че климатика ще спре. Просто ще се тормози малко повече. А ако видиш, че не му е добре в остъклението винаги можеш да отвориш прозорец например. Разбира се лятото ако използваш климатика, външното, остъклено пространство ще е неизползваемо.

Коментар

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
            14 градуса ще потдържат и двата без проблем. При по-ниски външни температури ще се задъхват, но няма да е нещо сериозно ако не ги изключваш. Принципно ако го монтираш на завет в остъклението, ще му е по-добре, а и ще можеш по-лесно да го размразиш ако замръзне. Моя съвет при дадените условия е да го монтираш. Евентуалните проблеми ще дойдат при ниски минусови температури (-15 и надолу), но това не означава че климатика ще спре. Просто ще се тормози малко повече. А ако видиш, че не му е добре в остъклението винаги можеш да отвориш прозорец например. Разбира се лятото ако използваш климатика, външното, остъклено пространство ще е неизползваемо.
            В никакъв случай в остъклението.За да "открадне" топло отвън(климатика е вид термо помпа),температурата на фреона във външното тяло е минус 20 и по надолу.Значи и температурата на издухвания въздух е по-ниска от тази на околния.Ако го затвориш в остъклението ,там ще стане по-студено отколкото е навън и климатика няма да работи ефективно,ако изобщо работи.Лятото е обратното.Както по-горе са написали някой колеги трябва му голям обмен на въздух.За това не в остъклението,освен ако не го държиш постоянно отворено,ама не ми се вярва да си платил да го остъклиш за да стои отворено!

Коментар

И в крайна сметка извода е един четете много преди да закупите даден продукт.За всички не инверторни климатици работата под -5-10 градуса е според зависи.
              След -15 всички са довиждане.Стават на бучка лед и толкова.Може да се лекуват до някъде с един нагревател поставен на външното тяло по питата,тавата и около компресора да помага да не замръзва,но чудеса не може да се очакват.
              И да се каже защо не могат.Климатика работи по този начин:
              Цикъл работа:вътрешното тяло духа топло(колкото му е възможно спрямо модела и марката)отвън обаче тръбите и питата бавно но сигурно изстиват.В един момент температурата пада под определено ниво и климатика спира цикъла си.Вътрешното тяло продължава да работи,а външното спира.Цикълът се обръща на обратно за да може температурата подава вътре в помещението да разледи питата отвън(дефрост му се вика),а вътрешното тяло върти само въздуха в помещението и може да изглежда,че духа студено,но реално не е така.След като тялото се размрази цикъла отново се обръща и пак отначало.
              Има вариант да не се следи температурата на външното тяло,а да се следи реле време т.е. през определено време климатика сам спира и обръща циклите с цел дефрост независимо дали е обледил или не е.
              И сега за обикновените климатици т.е. не инверторният тип.Те си работят на горепосоченият принцип само дето колкото по студено става толкова по дълги стават циклите на обезскрежаване и по кратки циклите на работа.Това докато естествено всичко не замръзне което става около -15 според зависи влажността.При висока влажност доста по-рано.И така.Ако климатика се ползва като основно отоплително тяло е задължително да се търси инвертор.Другото са компромиси които те предават баш когато не искаш демек в най-големият студ.Не че и инвертора не може да сдаде багажа,но да кажем,че читавите и на -20 ще се борят.
              Другото ще си е вече на бучка лед.
              Но винаги има изключения искам да отбележа,че сега много хора ще кажат аз от еди коя си мидея,осака,нео и т.н. бози съм много доволен и работи та се къса.
              Радвайте се че е така.Винаги има и късмет в тая работа.
              Поздрави и приятно изкарване на празника.
              Няма страшно в умирачката...
              Страшното е да си жив!...

Коментар

И какъв късмет може да има при гореописания процес ? Я сега обясни какво различава инверторния климатик от конвенционалния.
                When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                  След -15 всички са довиждане.
                  Това сериозно ли го мислиш?
                  0осем9осем7шест0осем7едно
                  Миро

Коментар

Идеята ми е да поддържа 14градуса и в големите студове. А, като съм си в къщи, ще си паля и камината.
                    За това ще ти върши перфектна работа, че и повече,
                    но имай предвид, че заради камината ще трябва доста често да почистваш филтрите и вътрешното тяло.

Тогава конвекторен радиатор, по би ти свършил работа. Щото в големия студ климатика е доста неефективен. Дори и инверторния.
                    Пенчо, колегата има камина, и климатика ще му тябва да обръща въздуха ако е голям студ и няма никой.
                    А и -25 да е, като забумка "печката", за какво му е конвектор ?!

А сметката за ток....
                    Ами при отрицателни температури, няма да е доста по-различна. Това от опит, не от реклами.
                    И сега пак сметка:

Инвертор 12-ка консумира макс. 1 kW (при оптимални условия 0.3-0.5 kW), но отдава около 4, ако е мнооого тегаво да падне до 2.
                    Приличен конвектор почва от 2 kW

За да ми е по-лесно си смятам 1kW по 20 ст.

Фен съм на климатиците поради няколко причини,
                    но при -15 -20, ако разбира се можете да си го позволите,
                    по-добро от печка на дърва или камина няма.
                    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

И аз мисля да не се съглася. Първите ми климатици (Осака) са пробвани при - 22. Разликата беше в температурата вътре. Достигаха 19-20 градуса, при иначе достижими 22-24.

Коментар

Май си харесах е това, щото 5г. гаранция, а и съм слушал добри отзиви:
                        http://megaelectronics.bg/klimatici/...a-09hrdn1.html
                        Или същото, ама 12ка, Не знам 9ката дали ще върши работа за 16 кв.м. /Ама май ще е по-малка сметката, пък е и по-евтин/.

http://megaelectronics.bg/klimatici/...a-12hrdn1.html
                        Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                        -----------------------------------------------
                        Питието определя съзнанието....
                        0887770735

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
                          P.S. Ще дам пример за бърза сметка, без да влизам в подробности:

Климатик 9 -Помещение 45 куб. метра.
                          Климатик 12 -Помещение 60 куб. метра.
                          Климатик 14 -Помещение 70 куб. метра.
                          Явно ще е 9ка.
                          Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                          Питието определя съзнанието....
                          0887770735

Коментар

Май си харесах е това, щото 5г. гаранция, а и съм слушал добри отзиви:
                            http://megaelectronics.bg/klimatici/...a-09hrdn1.html
                            Или същото, ама 12ка, Не знам 9ката дали ще върши работа за 16 кв.м. /Ама май ще е по-малка сметката, пък е и по-евтин/.

http://megaelectronics.bg/klimatici/...a-12hrdn1.html
                            Колега, не знам от къде си попаднал на тези линкове (а и на предишните посочени от теб също),
                            но инфото в таблиците с описанията, съзнателно или не, е объркано/объркващо,
                            та ти препоръчвам да потърсиш други, по-читави, източници на технически характеристики,
                            примерно сайта на вносителя на дадения продукт, а не на някой измислен търговец, с подвеждаща информация.

!!! И относно гаранцията:

Изяснете си какво значи гаранция N-години,
                            защото в повечето случаи това значи, че за да Ви важи,
                            трябва "профилактика" веднъж годишно - 60-100 лв.,
                            което е едно основно почистване на двете тела с някъкъв обезмаслител (сега му викат "безконтактно миене"),
                            като обикновено се набляга на външното,
                            от фирмата която Ви го е монтирала за 150-250 лв., и съответно заверила гаранционната книжка,
                            а като/ако се скапе нещо, Ви взимат 30-60 лв. за труд, и са Ви "безплатни" само "гаранционните части" !

Точно поради тази причина прецених, че ще си монтирам климатиците сам,
                            и то като използвам по-добри материали, като стойки за външното тяло (с тампони) и тръби с нормална дебелина на стените,
                            а не некви анемични китайчета,
                            и изолация за тях поне 9мм., щото всички монтажисти/монтажници ползват макс. 6мм.,
                            която се монтира (нахлузва) много по-лесно (и им е по-евтина), и която бандажирам няколко пъти с по-читава лента,
                            читав кабел поне 1,5 мм.2 (или мин. колкото се препоръчва),
                            и това го вкарвам в канал какъвто ми е кеф,
                            та при тези мои изисквания, цената от 150лв. отиде на 300лв., а при тези от 250лв. не ми се коментира,
                            и това със "скъпи" материали за 40-50лв.

И ако се прецака нещо, което не ми е по възможностите да отстраня,
                            много по-евтино ми е да викна техници от сервиза на вносителите,
                            отколкото някой монтажник да ми "профилактира" техниката ежегодно.

И Весело посрещане на Новата Година !

ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Хайде и аз искам да споделя нещо по отношение на климатиците.....От три години ползвам две Митсубишита на "Електрик"- инвертори и съм много доволен. Всичко каквото си го пише по отношения на поддръжка и експлоатация си го спазвам и ядове нямам.Работят перфектно както и на отопление така и на охлаждане.
                              Преди около месец обаче забелязах нещо и не знам дали да се притеснявам или не......големият /12-ка/ е сложен на хола във вътрешната част на терасата, а тя е открита, но южна.Работи перфектно и безшумно както и преди година две, но ЗАБЕЛЯЗАХ, ЧЕ СПРЯ ДА ИЗТИЧА КОНДЕНЗИРАНАТА ВОДА.....
                              Не се е обледенявал никога до сега, но през миналите години като си обърне цикъла изтичаше конденз, а сега не изтича нищо.....чувам го че си обръща цикъла, но не знам има ли някакво значение влажността на въздуха и факта, че няма никакво натрупване на скреж.....
                              Другият по-малкият е 9-ка и е на северната страна на спалнята и няма абсолютно никаква защита - абсолютно на открито е работи също перфектно...... и той спря да капе.....не мога да разбера защо и не знам да викам ли майстор.............
                              Във вас ми е надеждата момчета.....дайте свястен съвет....
                              LZ3YG

Коментар

Ниска влажност малко конденз.Висока много.
                                Няма страшно в умирачката...
                                Страшното е да си жив!...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X