От: Как се държат вашите климатици в студа?
Не знам какъв е опита ти но моя показва друго.При три климатика , двата ги включвам според времето Октомври Ноември и ги спирам пак според времето(третия е в стая която рядко използвам и за това не го слагам в сметката ),тази година през Май, плащам средно 60 лв. по-вече от лятото на месец.Демек по 30 лв. на климатик.През най-големите студове(през единия от месеците тук беше постоянно между минус 10 и минус 20) сметката стигна до80 лв( 2х40)грубо казано.Грубо казано защото единия е инвертор а другия конвенционален,защото КОПА им е различен и защото помещенията в които се използват са много различни.Правил съм измерване при минус 8 градуса отън и 24 вътре при отоплени стени и работа само в режим на поддържане инвертора(9-ка)имаше консумация 40 вата!!!.Та за това най вероятно около 30% от сметката са от него а другите са от обикновена 12-ка.Ако използвам отопление на ток (независимо от кой вид)сметката ще е около 3 пъти по голяма.Така че според мен( и според хората занимаващи се с подобна техника) е абсолютен мит че климатиците не топлят при минусови температури и че консумацията им се изравнява с тази на нагревателните ел.уреди.Във някой от техническите форуми скоро гледах графика която показва че при ралични марки климатици и термо помпи дори и при минус 20 КОП-а не пада под 2. Не твърдя че всички климатици работят на студено ама нали за това се прави проучване когато се купуват
Първоначално публикуван от Пенчо
Преглед на мнение
Коментар