Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се държат вашите климатици в студа?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Re: Как се държат вашите климатици в студа?

Първоначално публикуван от DimitarNikolov Преглед на мнение
    да сравним колко е на "далавера" инверторен или конвенционален климатик и съответните марки..
    Ко?! Няма далавера в отоплението. Набиваш 3-4 Х 1500 лева и чакаш да ги избиеш от икономиите. Много чакане трябва.
    Климатикът е голям компромис, пък бил и супер - хипер - дупер инвертор. Той е термопомпа, която работи в неподходящ режим. Няма смисъл от смятане, защото вариантите са безброй, никакъв извод не може да се направи от такива теми.

Коментар

От: Как се държат вашите климатици в студа?

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
      Чудя се кога ли ще минат от РИОКОЗ да глобяват за шум и вибрации по-голямата част от отопляващите се с климатици... На моя блок (ново строителство) има доста накачени кой където свари и вечер е една синфония... Ако не бяха семейства с малки деца досега да съм отстрелял външните тела. Като си легна имам чувството, че съм в машиностроителен цех трета смяна...
      Ти да видиш - глобяват масово за реклами без надлежни разрешителни за поставяне, за елементарни навеси или сенници, а за външно тяло на климатик, дето тежи... доста - нито има нужда от разрешение за поставяне, нито пък придружаваща техническа документация или съгласие на съсобствениците. За изходящите тръби на ширмове и отдушници да не отварям приказка. Ма нали каза - тука е така.

Коментар

Аз съм с една конвенционална Мидейка 12-ка.Топля една стая 20м2 с него и понеже съм с малки деца вратите на апартамента са нон-стоп отворени!Около мен никой не топли!Апартамента е южен,без изолации с дограма!Мидейката дъни в най-големия студ миналата година и сметка над 120 лв не съм плащал!Най-гадно е,че като почне да се размразаява е като ДаркВейдър!Ама то е сравнително рядко,така че се понася!
        TLC 120 Prado
        Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Ко?! Няма далавера в отоплението. Набиваш 3-4 Х 1500 лева и чакаш да ги избиеш от икономиите. Много чакане трябва.
          Климатикът е голям компромис, пък бил и супер - хипер - дупер инвертор. Той е термопомпа, която работи в неподходящ режим. Няма смисъл от смятане, защото вариантите са безброй, никакъв извод не може да се направи от такива теми.
          Почти съм съгласен Колега, но е удобно,
          а и помещения ми са юг-югозападни и без климатици лятно време са фурна.
          Най-добре е с парно, което го има от '81 (а и ми стоят 2-3 т. въглища),
          но е зле сметнато, и от икономическа и хамалогическа гледна точка вече е неефективно,
          щото едно време тон въглища беше под 30 лв. (сега май е около 400),
          а и вече няма сила която да ме накара да се правя на маймуна всяка сутрин, докато го почиствам.

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
          Ти да видиш - глобяват масово за реклами без надлежни разрешителни за поставяне, за елементарни навеси или сенници, а за външно тяло на климатик, дето тежи... доста - нито има нужда от разрешение за поставяне, нито пък придружаваща техническа документация или съгласие на съсобствениците. За изходящите тръби на ширмове и отдушници да не отварям приказка. Ма нали каза - тука е така.
          От ДНСК сe бяха заканили да разкарат външните тела на климатиците от фасадите,
          което мисля е правилно,
          но си останаха само със силните медийни изяви.
          Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 15-12-12, 21:06. Причина: правопис
          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Hisense 14-ка, инвертор, ветеран-9 годишен.Топли около 35-36 кв. и спокойно си държи 21 градуса.Няма изолации, обикновена(но, добре поддържана)дървена дограма, четири метров прозорец към неостъклена тераса.На този модел датчика за температурата е в дистанционното, така че показва не това което е на тавана или на пода, а това което е около дистанционното.

Коментар

Два Фуджитсу 12-ки инверторни.
              122,55лв е тока за миналия месец, барабар с бойлер, готвене, пране и всичко...
              В сравнение с друго отопление на ток, е по-евтино, а с друго на дърва или въглища е по-удобно.

Размразяват сравнително рядко и в зависимост от много неща. Температурата я поддържат добре, с разлика 3-4 градуса от зададено, доколкото ми е точно меренето(ползвам термометъра на някакъв часовник, който е на място в което температурата нормално е по ниска).
              Важно е да им се почистват редовно филтрите. Практически съм го установил.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Някой топли ли се с General,че сега трябва да избирам между Дайкин и Женерал!
                TLC 120 Prado

Коментар

Toshiba, 13-ка, инвертор на 4-5 г. - по цяла зима съм бос и по къси гащи, температурата май не е падала под 25 градуса, когато навън е било -20/22 градуса също. Радко обледява, обикновено когато е мъгливо. Не е правена никаква профилактика, чистя само филтрите на вътр.тяло. Помещението е 27кв.м., денем е отворена вратата и към коридора и детската. Супер доволен съм, даже и от сметките за тока . При възможност бих купил и една 9-ка за детската, че засега е с духалка. За тези пари от икономия никога няма да се изплати инвестицията обаче пък си е топло целодневно. Като за отопление на ток за мен е повече от добре.
                  Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Първоначално публикуван от jouzzin Преглед на мнение
                    Fujitsu-General - Една фирма са и някои модели се различават само по надписите.
                    Иначе от марките за които се чудиш, доколкото знам, грешен избор не можеш да направиш.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Климатици, много добри в добри атмосферни условия, застудеели дрънчат като руски комбаин от 70-те.
                      Доста имам дори не помня марка и модел, при покупка всеки казва:това е най доброто.
                      ТЛК-120 Николай Колев
                      0898521295

Коментар

От 01.2007г. до 12.2012г. ползвам Fujitsu ASYA12LCC в помещение с размери 3.3м на 6.5м с височина 2.5м, южно изложение откъм късата страна. Наблюденията ми са, че до към -10гр. си поддържа в помещението, без съществени отклонения, зададената му температура. Замерванията правя в отдалечения срещуположен край на стаята с електронен термометър за автомобили. При температури към долната граница на посочения диапазон може да има към 1-3гр отклонение, но държа да отбележа, че в помешението се пушеше и се проветряваше често. При температури под -10гр външна температура/измерена най-ниска -19/ също се справя без проблем, но с вдигане на зададената вътрешна до 24гр. Вътрешното тяло, според мнения по други форуми е малко шумно, но на мен не ми прави такова впечатление, не го държа на безшумен режим, тъй като тогава се влошава топлообмена. При температури от -7 до +7 съм измервал температура на изходящата струя въздух от 52гр до 57гр, много добри показатели за инверторен климатик. Конвенционалните климатици винаги имат по-висока температура на изходящия въздух, но почти не надвишават посочения диапазон. Също така, следва да отбележа, че инверторите на Fujitsu имат много добър алгоритъм за размразяване на външното тяло, като нагряват същото с температура по-висока от доста от аналозите им, по спомени към 14-16гр. Някои от инверторните климатици, за Fujitsu знам със сигурност, когато не са включени в работен режим, но включени в ел.мрежата, подават напрежение към компресора, но без да го развъртат, това се прави с цел подгряване на маслото и фреона, за избягване на т.нар. сух старт. Това последното липсва при евтините инвертори на Дайкин, в което лично се убедих преди година, при закупуване на климатик на приятел. При закупуването на климатика, се спрях на Fujitsu, тъй като аналозите му при Дайкин и Митсубиши бяха с около 500лв по-скъпи и според мен, преимуществата им не оправдаваха разликата в цената. Не му е правена профилактика, дори при монтажа/извършен от фирма препоръчана ми от приятел/ ми заявиха, че производителя няма изискване за годишна профилактика, за да важи гаранцията. Следва обаче да поясня, че едната дълга стена на помещението е вътрешна към сградата, а другата от 2010г е с долепена до нея съседна сграда. Fujitsu, General и Fuji са на един производител и имат аналогични модели, тук искам да отбележа, че завода им в Китай е по нов и по-добре оборудван от този в Тайланд.
                        От около година съм временно /надявам се макс. до края на месеца/ в жилище, в което има монтиран инверторен Panasonic CS-E12CKP, сравнително стар модел от около 2004-2005г. Помещението е 4х5м с голямо остъкление. По време на големите студове миналата зима се справяше доста добре и с отклонения от 2-4/5/гр. си поддържаше зададените му тепмератури. През 2012г. за първи път му бе правена пълна профилактика. Доколкото ми е известно/по късно ще спомена откъде/, през периода 2008г-2010г Панасоник малко са отстъпили в качеството си, дори четох, че има инверторни модели при които вместо четирипътен вентил, се ползва капилярка като при конвенционалните. За моделите от 2012г. има хубави мнения.
                        За разхода им мога да кажа, че в двете жилища в които са монтирани, най големите сметки за ток които съм плащал през студените периоди, не са надхвърляли 70лв. В тази сума влиза още ТВ, комп. бойлер и отвреме на време/но рядко/ фурна/котлони.
                        Посоченото по-горе са базира на личен опит и на информация от форума на setcom.bg, в който според мен може да се намери най професионална информация за климатична техника.

Коментар

Може да се посмята. Ако един климатик струва 1000 лева и коефициента на преобразуването му е 1:3 и ако допуснем че харчи 30 лева средно за ток на месец, то за един месец, разликата която остава е 60 лева. Иначе казано след 10 месеца, той ще е спестил 600 лева. Ако допуснем че използваме климатиците средно по 5 месеца годишно, то за грубо 3 години, той ще си е избил парите. Следва икономията.

Това е на база средностатистически климатик, сравнен с обикновен ел. уред. Инверторите дават по-добър "COP", но пък и струват повече пари.

Ако добавим и факта, че лятото в големите жеги, можеш да ги ползваш, за разлика от всички други варианти, мисля че темата против климатиците като инвестиция и начин на отопление започва да избледнява.

Преди около 10 години, аз бях един от първите, които сложиха климатици за да се отопляват. Будех смях и иронични усмивки у съседите ми, които обясняваха, че това, климатиците били за охлаждане и че не съм особено добре с главата. В момента, всички се греят с климатици. Някак си се съмнявам моята мания по климатици да се е оказала заразна болест...

Коментар

General 2 броя ми отопляват апартамента трета зима безпроблемно.Най-големата сметка,която съм платил за ток при студовете миналата зима е 230лв,като включвам всичките ел.уреди.Преди това на дърва-хамалогия,пушеци,ежегодни ремонти и не излиза по-евтино.
                            иво димитров-0898 472 158

Коментар

- 10,вятър като за световно и конвенционалната Мидея от 600 лв прави апартаментчето топло!Да видим сметката за тока ....
                              TLC 120 Prado

Коментар

- 10,вятър като за световно и конвенционалната Мидея от 600 лв прави апартаментчето топло!Да видим сметката за тока ....
                                На климатиците от вятъра им става добре, мъчи ги мъглата. Като почне да размразява по два пъти на час, тогава става по-добре за EVN

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X