Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв бойлер да взема?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Какъв бойлер да взема?

Масовите бойлери са тъпо измислени и пълни с капани и подводни камъни. Някои хора оттук са виждали какво съм направил за бойлер, който работи повече от успешно и не го бърка нито корозия, нито налягане, нито варовикови отлагания. Смея да твърдя, че обемнопроточната система, която направих от голям полиетиленов съд е несравнимо по-добра. Естествено може да се направи и от доста по-малък съд. В моя случай няма електро нагревателни елементи, но може да се направи и електрически. Аз го ползвам освен за топла вода и за отопление. В момента температурата в него е около 50 градуса само от соларните панели. Вечерта ще си включи термопомпата.
    От слънчевите системи, най-малоумното възможно нещо е термосифон.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
      Масовите бойлери са тъпо измислени и пълни с капани и подводни камъни. Някои хора оттук са виждали какво съм направил за бойлер, който работи повече от успешно и не го бърка нито корозия, нито налягане, нито варовикови отлагания. Смея да твърдя, че обемнопроточната система, която направих от голям полиетиленов съд е несравнимо по-добра. Естествено може да се направи и от доста по-малък съд. В моя случай няма електро нагревателни елементи, но може да се направи и електрически. Аз го ползвам освен за топла вода и за отопление. В момента температурата в него е около 50 градуса само от соларните панели. Вечерта ще си включи термопомпата.
      +1!Голямо дърво!
      Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

А това дето си го направил го предлагат под името хибрид куб
        Ей на линк в тубата .Наскоро слагах такова и засега оплаквания няма.
        Пак в комбинация с термопомпа,но има и резерва газов котел,че такъв беше проекта.Очакват се още 7-8 такива къщи та ще има отзиви.
        Няма страшно в умирачката...
        Страшното е да си жив!...

Коментар

Термосифон ако го прекарваш през бойлер със серпентина каква е разликата от хийт пайп или плосък колектор?
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Опитът ми с подобни щуротии еднозначно показва Хийт пайп като фаворит. Сейдо и U тръбите нямат тази производителност. Говоря за зимна експлоатация. Лятотo и варел с вода върши работа.

Коментар

Много се изприказва и аз нищо не разбрах.Сигурно съм много тъп.
              Ако ще правя система която да струва колкото тока ми за 10 години къв е смисъла.
              Може ли един колектор да топли един 80 л боилер лятото?
              Обикновен евтин колектор.Както казах много пари няма.
              Мога ли да налепя полипропиленови тръби за колектора.
              Съседа си направи парното и още не гръмнало вече 5 год.

Коментар

Може да топли и повече от 80 литра и то не само лятото. Препоръчвам ти Сънсистем, като евтин и добър. Обезателно вакуумно -тръбен и хийт пайп.
                Полипропиленът ич не е за колектори - требе си бакър, щото колекторът може да направи бая повече градуси от парно. Не е да не става, ама е цигания.

Коментар

Може с един колектор-от тези евтините,дето тук толкова ги плюят,хората с ултраскъпи системи,да топлиш един 80л. бойлер,слагаш и ще се избие за 1-2 лета,от там нататък,колкото искара,а той ще кара.Не виждам защо да не го направиш с полипропилен,и моето парно съм го правил с полипропилен.
                  Yamaha Yz450F
                  Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
                  Всичко с ''рошави''гуми!

Коментар

Правиш ли разлика между колектор и парно?
                    За парно става полипропилена - за колектор не.

Коментар

Полипропилен може само на термосифонен колектор понеже не са толкова високи температурите.
                      Аз съм си направил системата сам - всичко е от полипропилен. Просто като взех колектора го монтирах към вече съществуващата инсталация за парното. Даже използвам една помпа.
                      Важно условие е че при мен системата на парното е отворена и съм с термосифонен колектор.
                      Колектора го взех от един познат за смешни пари понеже той го беше вързал към ВИК директно и за малко да надуе неръждаемия бойлер отгоре. Отсече -"за нищо е става" и мо го продаде. След това си купи хийт пайп колектор, след това още един и в крайна сметка лятото му се налага да дозагрява водата с ел. нагревателя на бойлера(мисля че му е 150 литра бойлера). Нямам идея как употребяват топла вода в домакинството им, но като разбра че вместо да дава 3000лв за колектори и автоматики, можеше да си кара и с тоя дето ми го продаде го доядя.
                      Като цяло полипропилен можеш да използваш ако на изхода от колектора не надвишаваш 90 градуса. За това се грижи диф. термостат.
                      Полипропилен за топла вода издържа 20 бара при 20 градуса целзий и 8 бара при 70 градуса. Поне на моите така пише.

Коментар

Колекторите са много хубаво нещо, но искат правилен проект и монтаж. Стига сте говорили, че стават само за лятото. Работят добре и зимата, стига да има поне малко слънце.

Коментар

Колекторите са много хубаво нещо, но искат правилен проект и монтаж. Стига сте говорили, че стават само за лятото. Работят добре и зимата, стига да има поне малко слънце.
                          Абе човек ти какво си мислиш че не искам като твоята система ли?
                          Или пък е термосифона много ме кефи спрямо другите? Ами почти ми го подариха че затова изобщо имам колектор.
                          Обаче бюджетният вариант се оказва моя.
                          Котел, помпа,колектор, бойлер със серпентина и ел. нагревател, разширителен съд, радиатори, два датчика по 20 лв.- един при котела и един при колектора. Останалото полипропилен и кранове.С мин. средства осигуряваш топла вода, зима, лято и преходните сезони.

П.П. Между другото съм учуден че хийт пайп са най- адекватни. U тръбите и термосифон имат 360 градуса около тръбата селективно покритие а при хийт пайп е перо с диаметъра на вътрешната част на тръбата. Би трябвало да работят по- лошо.
                          Последно редактирано от //Радо//; 09-02-14, 20:51.

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                            Обаче бюджетният вариант се оказва моя.
                            Котел, помпа,колектор, бойлер със серпентина и ел. нагревател, разширителен съд, радиатори, два датчика по 20 лв.- един при котела и един при колектора. Останалото полипропилен и кранове.С мин. средства осигуряваш топла вода, зима, лято и преходните сезони.
                            Ама ето това исках да чуя.Не разбирам от сифони и тем подобни.
                            Понеже съм си правил сам парното у дома и предполагам ,че бих се справил и с колектора.
                            При положение че ще има помпа има ли значение колко високо ще е колектора и разширителния съд трябва ли да е най-високо?
                            Тоест по високо от колектора.
                            Споменахте и за датчици,те за какво са ?Предполагам за вкл на помпата или?

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                              А
                              П.П. Между другото съм учуден че хийт пайп са най- адекватни. U тръбите и термосифон имат 360 градуса около тръбата селективно покритие а при хийт пайп е перо с диаметъра на вътрешната част на тръбата. Би трябвало да работят по- лошо.
                              Нищо подобно - хийтпайпът, поне този който аз имам е с 360 градусово покритие и не е с плоско перо а тръба около горещата тръба. Другите които съм сложил са De Dietrich с дефлектор по половината от диаметъра на тръбата и тях съм направил да се въртят по слънцето. Те са от типа U. При анемично зимно Слънце са доста по-зле от шуменските... Трудно ми беше да го повярвам но е факт.

Коментар

Ще ти обясня накратко какво представлява системата:
                                Първото е че системата ми е отворена. Най- горе е разширителният съд, надолу по етажите са радиаторите, котел, помпа и бойлер са в мазата а колектора- на двора(той се пада нещо като междинно ниво между мазата и първи етаж).
                                Другото е че бойлера ми е свързан последователно веднага след котела, което ми гарантира бързо затопляне на водата.
                                Циркулацията зимата е котел-бойлер-радиатори-помпа-котел. Имам датчик върху изхода на котела който с врътка можеш да настройваш градусите на колко да се вкючи помпата. Направил съм да се включва на 80 градуса а се изключва на около 60-65(това не с контролира просто такъв му е хистерзиса).
                                Като взех колектора сложих два крана преди радиаторите на щтранговете за студена и топла вода и пуснах една тръба с кран за да направя байпас на котела, защото ако минава топлата вода през котела то той го играе като радиатор и ти охлажда водата.
                                През лятото цикъла е колектор - помпа -бойлер. Има още един такъв датчик на който съм му задал на 60 градуса да включва помпата. Става и вместо датчик с обикновен таймер за 5лв. - настройваш помпата да се развърта за първи път на обед да речем и после половин час работи - един час почива. Нещо от тоя род.
                                Колектора го връзваш преди крановете за спиране на радиаторите.
                                Това което правя напролет е отварям байпаса на котела и затварям крана на котела, отварям крановете за колектора и спирам крановете към радиаторите. Отнема ми около една минута понеже едното е в мазата а другото на двора- иначе ще е по- бързо.
                                Наесен спирам колектора, отварям крановете на радиаторите,затварям байпаса и отварям котела.
                                Понеже в системата ми е вода наесен източвам колектора за да не замръзне. Източването се състои в отвиването на една гайка под колектора(прави се сутрин на студен колектор). Тръбите остават пълни с вода но след 5-6 слънчеви дни от нея няма и помен - изпарява се. Напролет -завивам гайката и пълня колектора.

Като цяло първо си нарисувай схематично схемата с парното, после добави байпас с кран на котела след това вържи и колектора към съществуващата схема. Помисли малко как ще циркулира водата само на парно и само на колектор и ще стигнеш до правилния резултат. Повече от елементарно за техн. грамотен човек.
                                Ето ти линк за видовете колектори http://www.emde-solar.com/%D1%82%D0%...B3%D0%B8%D0%B8
                                Последно редактирано от //Радо//; 09-02-14, 21:52.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X