От: Как се прави ракия?
От години чета форума,нищо,че регистрацията ми е отскоро.В написаното от колегата има верни и мнооооого неверни неща.Аз имах обикновен казан(аламбик) а сега имам колонен казан тип Cool menagment (CM).Разликата в качеството на дестилата е драстична.На моя казан дестилата мога да го изкарам и на 90-93гр.,със слаб(почти без)аромат а мога и на 65-70гр. със задоволителен аромат и добро качество.За да се направи добър колонен дестлатор за домашни нужди трябват много четене,опит и проби.Много хора споделят,че не са доволни от дестилата изкаран от колонните казани по казанджийниците и това се дължи на факта,че почти всички казанджии не знаят какво представлява ректификацията,дестилацията,дефлегмацията и т.н.Много хора незнаят,че опашните фракции(патока),чрез ректификация може, както си тече на 25-30гр. да потече и на 80+гр. но това пак си е паток.Правил съм много пъти пред невярващи,мога и отново,и те само гледат и се чудят какво става.Които знае и може си прави рект.колона(преварката при тях е многократна) и вари на нея,а които не ,на обикновен казан(тип АЛАМБИК),като е желателна двоината преварка.Не искам да обидя никои,просто изказвам мнение.
Първоначално публикуван от biol
Преглед на мнение
От години чета форума,нищо,че регистрацията ми е отскоро.В написаното от колегата има верни и мнооооого неверни неща.Аз имах обикновен казан(аламбик) а сега имам колонен казан тип Cool menagment (CM).Разликата в качеството на дестилата е драстична.На моя казан дестилата мога да го изкарам и на 90-93гр.,със слаб(почти без)аромат а мога и на 65-70гр. със задоволителен аромат и добро качество.За да се направи добър колонен дестлатор за домашни нужди трябват много четене,опит и проби.Много хора споделят,че не са доволни от дестилата изкаран от колонните казани по казанджийниците и това се дължи на факта,че почти всички казанджии не знаят какво представлява ректификацията,дестилацията,дефлегмацията и т.н.Много хора незнаят,че опашните фракции(патока),чрез ректификация може, както си тече на 25-30гр. да потече и на 80+гр. но това пак си е паток.Правил съм много пъти пред невярващи,мога и отново,и те само гледат и се чудят какво става.Които знае и може си прави рект.колона(преварката при тях е многократна) и вари на нея,а които не ,на обикновен казан(тип АЛАМБИК),като е желателна двоината преварка.Не искам да обидя никои,просто изказвам мнение.
Коментар