Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се прави вино?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• може да отопляваш съда с електрическо одеало, в олх например:
    https://www.olx.bg/ad/otoplenie-na-v...82f7f;promoted

или печка в помещението или климатик

Коментар

• Аз използвах електрическо одеяло с две степени - 35 и 70 Вт., увито около бидона (250 л.) и около него олекотена завивка. Може и по-дебело одеяло.

Коментар

• Не съм там постоянно и няма как да оставя нещата по този начин. Ако и сега киселее ще пробвам с калиев бикарбонат, лошото е ,че във бурето не знам с точност колко вино имам и колко да сложа на литър.
        Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
        Ford Fiesta 1.4 Tdci

Коментар

• Здравейте. Имам проблем с бялото вино. Изчетох цялата тема и така, бера гроздето от двора 50кг 60% димят другото памид. Смилам, слагам калиевметабисулфат, чакам мътерация, точа и оставам само течността и след 3 часа слагам култивирани дрожди и 1 кило захар за да направя 21. Грубата фракция залагам в алуминиев гюм, добавям 1кг захар и 3 литра вода и дрожди . Първия съд слагам воден клапан и затварям, но не със скобите, втория само захлупвам.
          това е в мазе с температура незнайна но се стои по тениска спокойно. Ден първи второто тръгнало да ме търси, първото не мърда да втасва. Претакам 1 кофа , люскам отгоре, затварям . Ден втори, второто паднало на 16 захар, първото стои на 21. Слагам активатор на дрожди в първото. Утре ще слагам бутилка с топла вода , ако се куми още. Влях и 3 чаши шира от второто в първото. Някой да има да казва нещо по тия мои незгоди

Коментар

• kartechar
            kartechar коментира
            Редактиране на коментар
            Колко литра сок е източен и колко КМБ му е сложен? Захарността с какво е измерена?
            Не е добра идея джибрите да ферментират в алуминиев съд.

• pan_rt
            pan_rt коментира
            Редактиране на коментар
            kartechar Кмб е влят общо за двете. Меря с рефрактометър от най евтините. Това за алуминия не го знаех, като мине бурната ще го преточа. Сока е половината от цялото грозде и то не е пресовано, само прехвърлено с гевгир

• kartechar
            kartechar коментира
            Редактиране на коментар
            Ще тръгне ферментацията. Имал съм случай да започне на петия ден. Можеш да затоплиш до около 22 гр. Срещу винарките ползвам тензух.

• Виното завря вече с пълна сила след като го затоплих с шише с топла вода. Алуминиевия съд явно е запазил по високата температура от двора и за това второто започна веднага. Благодаря за съветите. За 1 ден е спаднало с 2 %

Коментар

• kartechar
            kartechar коментира
            Редактиране на коментар
            Не е само от температурата. Второто вино е при джибрите и това помага. Хубаво е по време на бурната ферментация да охлаждаш първото вино до около 18 градуса с цел запазване на ароматите.

• kartechar ще слагам термометър и ще го нагодя. Имам и едно друго питане. След бурната, преди тихата сулфитира ли се ? Четох различни мнения тук и в ютюб

Коментар

• chrichri
            chrichri коментира
            Редактиране на коментар
            Не.

• kartechar
            kartechar коментира
            Редактиране на коментар
            Сулфитира се напълно готово вино - когато са приключили всички процеси. При мен това се случва март месец. След бурната ферментация го откали и сложи на воден клапан. Следи за образуване на утайка и ако се появи я отстрани. Изчакай до студовете, сложи бентонит и изнеси на студ виното за десетина дни. След това - откаляване и премахване на кристали, поставяне на воден клапан и ако няма признаци за протичащи процеси - сулфитиране и бутилиране. Така поне аз процедирам и резултатът за мен е приличен.

• Сподели как върви ферментацията.

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20250921_141927.jpg
Прегледи:91
Размер:216.4 КБ
ID:7011014 Ври, ври. Първото догонва второто с 14 на 10 захарност. Второто е с приятен розов цвят и се чудя дали да не го отделя от грубата фракция и да го оставя и него само на сок.

Коментар

• Не го отделяй. Ще забавиш ферментацията. Като падне под 10 захар спирай достъпа на кислород(не херметично).

Коментар

• Виното се закучи едното на 8 ° другото на 6°. Има малко пяна отгоре и доста мирише на сяра, но това ще оправя с претакане. Иначе е започнало да се утаява . Да го местя ли за тиха или да го позагрея с шишета с вода. Предполагам е около 14 градуса в мазето. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_20251009-193300_Gallery.jpg
Прегледи:40
Размер:130.1 КБ
ID:7012595

Коментар

• pan_rt
                  pan_rt коментира
                  Редактиране на коментар
                  Гледам насам натам видеа и заключвам ,че вероятно съм сложил зле съхранени дрожди, защото стояха два дни в буса на слънце, а те се съхранявали до 20°. Така че съм на диви твари

• На 14 градуса и наличие на спирт и току-що култивирани дрожди няма да свършат работа, дивите отдавна са се деактивирали. Първо махни смрадта под формата на утайка. Ако тази захарност е по рефрактометър, си готов! Видеата са за забавление, чети: https://rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1707 Термометър сложи ли?

Коментар

• pan_rt
                  pan_rt коментира
                  Редактиране на коментар
                  Купих, но не сторих мокает да го сложа в мазето. Ще го прехвърлям тия дни в стъклена дамаджана

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X