От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Днешния продукт - 60% пълнозърнесто и 40% бяло брашно:
Споменах, че съм се набутал с 3 пакета кофти бяло брашно - слагам по 2/3-ти от него и една трета от Топазмел, за да го пробутам през хлебопекарната. Ако беше истинско бялото брашно, хлебчето щеше почти сигурно да удари в стъклото.
Друго дето се сещам че може да е увредило рецептата е ако продуктите са сложени в машината по погрешен ред. Едни машини искат първо вода, а брашното отгоре. Други искат първо брашното, а водата отгоре. :
Не съм забелязал такава закономерност,правил съм дипломна работа по пруфери,това са именно устройства за междинна ферментация на тестото...бил съм едно лято в хлебозавода в Пловдив.Незнам да има последователност при машинната обработка,дори е неприемливо да има такава,единствените магии се правят в пруфера,но такива условия в домашни условия са почти невъзможни.
Ако месиш на ръка или с отложен старт,е друго
При отложения старт задължително ползвам суха мая,която слагам най отгоре на сухо.
Все в такива количества се прави вкъщи и е супер. 340мл течност на 500г брашно. Може би зависи от брашното колко вода поема.
Друго дето се сещам че може да е увредило рецептата е ако продуктите са сложени в машината по погрешен ред. Едни машини искат първо вода, а брашното отгоре. Други искат първо брашното, а водата отгоре.
Продължаваме с експериментите. Хляба с мляко, като вкус различава ли се с нещо особено?
На мен ми харесва повече с мляко. Разликата зависи от маслеността на млякото. С 1% масленост не се усеща особено, малка разлика. Най-забележима разлика има ако сложиш вода както си е по рецептата, плюс 2 с.л. мляко на прах (без да се разтваря във водата, отделно си).
Ако ти на вълна експерименти, пробвай към обикновена рецепта да добавиш една настъргана (или нарязана мноооого наситно) глава лук
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
След като счупихме две лидълски хлебопекарни,след доста натоварена употреба,третата,която ни дадоха (гаранционно) веднага замина в ОЛХ....айде нема нужда по един 'леб на ядене....
P.S Пробвали сме всякакви рецепти,много вкусен хляб се прави.
Да, ама ако трябва да добавиш вода, започва едно пръскане ...
Още с купуването на първата ми хлебопекарна взех и електронна кухненска везна. Меря, слагам продуктите и отварям само 2 пъти - за ваденето на бъркалките и за ваденето на готовия хляб.
П.П. Излъгах - отварям и в началото на месенето, за да сваля остатъците от стените на казанчето, та хлебчето да не прилича на това, което е сътворил Борето - все едно е търкаляно в брашно след изваждането му. Обикновено получавам ето такъв краен продукт:
Остави коментар: