Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рента на земеделска земя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Рента на земеделска земя?

Я да събудим малко темата :Истина ли е това което ми казва арендаторът-че договор за аренда с се сключва за не по малко от 4г или ме пързаля,защото аз му нямам много доверие и искам срока за арендуване да е минимален с опция за продължение,но той твърди че минимума е 4г,което силно ме съмнява????? Ако някои колега е запознат,моля да сподели!!!!

Коментар

По-малък има със сигурност.Подпиши договор за наем с продължителност една селскостопанска година,така мисля че ще си ок.

поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
        По-малък има със сигурност.Подпиши договор за наем с продължителност една селскостопанска година,така мисля че ще си ок.

поздрави
        Благодаря,много,така и ще направя,надявам се да има някаква опция за автоматично продължаване,та да не заверявам всяка година скици???

Коментар

Авроматичното заверяване е нож с две остриета.По добре всяка година 3ч загуба отколкото после да чакаш една година да правиш нещо с земята си.

поздрави

Коментар

Авроматичното заверяване е нож с две остриета.По добре всяка година 3ч загуба отколкото после да чакаш една година да правиш нещо с земята си.

поздрави
            Тук си прав,ето защо е добре човек да се посъветва с някой който е по-наясно с нещата!!!!.....Още веднъж-Огромно БЛАГОДАРЯ!!!!!!

Коментар

Значи ако се сключва договор за наем не е необходимо да се заверява при нотариус ако е за една календарна година. Ако обаче е за повече се ходи задължително при нотариус.
              Баща ми до сега не е ходил да си вади актуални скици за земите, но си има документ за собственост. С копие от документа за собственост ходи и си подписва договорите. Само че имаше някакъв нов закон, който не знам от кога ще влезе в сила и гласи че за земеделските земи трябва всяка година да се сключва нов договор. И заради това по спомен баща ми го бяха натиснали за 10 години да подпише договор. Той отказа и си го направи за 3 години, както са били и до сега. Има само една наследствена неразделена нива за която не може да се завери при нотариус и ходи да подписва всяка година.

Коментар

Има някакви врътки, затова питам,щото не е много читав,ама иначе обработва земята,а не обича да плаща,та ми обяснява че за повече години договорът минава през нотариус и можело да го съдя ако не плати.....,но ще го караме с договор за наем за година,и после пак...!!!...Че то като тръгна и по съдилища,ще похарча рентата за години напред!!!

Коментар

Като има дългосрочн договор,как ще разтрогнеш договора(евенуално)?Целта на повечето е да обсебят земята,и после върви доказвай че нямаш сестра.На какви неща се нагледах,не е истина.

поздрави

Коментар

То става дума за 20 дк, и не е нещо голяма цифра,обаче не обичам да ме работят,въпроса е за принципа!

Коментар

А бе 20дк,но при средна цена 500лв дк-10 000лв,ако е комасирана и повече?Иначе за принципа си прав

поздрави

Коментар

Ако реши да продава, това не е пречка за арендатора. И в договора за аренда не е упоменато че нама право да продава. Съответно договора става невалиден и новия собственик може да си вземе семята за да я обработва. Само да вметна че няма никой да ти даде нива от 10-20 декара в средата на блока да си я обработваш. Аз така исках една нива да си я засадя с овошки. Обаче арендатора е разорал всички пътища, за вземане в реални граници е голяма разправия и арендатора ще си разорава пътищата всяка година, не заради друго, а защото им е по-лесно. А като е разоран пътя през пролетния сезон не може да се влезе. Ние една година ходихме да си режем гора, намираща се в едно дере. Около гората от всички страни има ниви и пътищата разорани. Беше февруари-март. Сутринта като е замръзнало се върви през нивата пеша, но вечер като се прибирахме беше кал до колене. към края на март почнахме да извозваме. Видяхме къде са пътищата и почнах от там да си карам с камиона. Един ден се засичаме с арендатора и почна да ми се кара че съм му отъпкал посева. А то не беше малко, около 3км грубо по 2м ширина (макар че камиона е широк 2,30м и не може да се кара по една и съща треактория) е около 6 дка. Обяснявам му че това е дадено за път. Той почна да ми записва номера на камиона и заяви че ще ме съди. Получи бащами писмо, понеже беше на негово име камиона да се яви в общината, където е землището. Въртяха на 2 часа да обясняваме каква е ситуацията, е не се стигна до съд.

Коментар

Чакай сега.Това с арендатора се лекува много лесно.Като земята ти е в реални граници,не може да ти каже нищо.Нека да те съди,после ще плаща.Влизаш и си обработваш семята,ако ще да е в центъра на 1000дк блок.Ако се разберете да ти я даде открая,ок,ако не влизаш смело.

поздрави

Коментар

Чакай сега.Това с арендатора се лекува много лесно.Като земята ти е в реални граници,не може да ти каже нищо.Нека да те съди,после ще плаща.Влизаш и си обработваш семята,ако ще да е в центъра на 1000дк блок.Ако се разберете да ти я даде открая,ок,ако не влизаш смело.

поздрави
                            Хубаво, някак си ще спечелим делото в съда, ама като разоре пътищата през периода от октомври до края на март с никаква техника не може да се влезе с никаква техника. А разораването на пътя не го правят с цел засяването му, а за да не вдигат и смъкват плуговете. Отделно че при всяко вдигане трябва да се заоре в напречна посока и е по лесно да изоре и пътя. Преживял съм го с извозването на гора. Около 500-600м вървяхме пеша през нивата, а с никаква техника не можеше да се влезе. Иначе като стъпим в гората се върви много леко.

Коментар

Като разоре пътя,отиваш с жалба до местанта администация на фонд земеделие.Ако не си мръднат пръста с входящия номер от жалбата към министерството в София.Междувременно и до Полицията за обсебване.Сам ще се учудиш колко благи стават.

поздрави

Коментар

Към всеки отделен имот в землището си има път който е общинска собственост, и го има на картите на землището. Това, че тези пътища се обработват не означава, че не съществуват. Тях ги няма само в съзнанието на обработващия блока.
                                И аз работя цял блок, и знам, че съм изорал общинските пътища за достигане до всеки индивидуален имот, и ако някой иска да си вземе двата декара дядова нива по средата на блока-няма как да му попреча. Поне не законово.
                                Та си потърси правата в общинската служба по земеделие, или по-добрия вариант-разберете с арендатора. Ще имаш много по-голяма полза, и един враг по-малко.
                                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X