Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рента на земеделска земя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Рента на земеделска земя?

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Гледам доста експерти са се навъдили...
    Изрично написах, че не съм компетентен за да декларирам примерно рентата трябва да е точно толкова и еди какво си. Мнението ми е продиктувано от впечатленията и логиката ми. Именно на тази база написах, че според мен рентата трябва да е производна от изброените променливи ( категория на земята, групираност, конкретния добив за годината, стойност на направените разходи, които също се изменят всяка година). Според мен така е коректно, както за арендаторите, така и за арендодателите! Така риска се намалява, ако има слаба реколта естествено, че рентата ще е по-малка, но при една добра реколта, защо и собственика на земя да не усети, че е добра. Ако някой наеме помещение и направи магазин, собственика сключва договор и не го интересува дали реколтата/ оборота ще е добър и наемателя си му брои парите всеки месец, без значение дали е на печалба или на чиста загуба. При земята е същото, но както написах условията се диктуват от арендаторите, които съгласи се, поне от това не могат да се оплачат.
    Всеки огън е малък пожар, а всеки пожар - голям огън!
    Ямаха ХТ 600Е 95г.

Коментар

Колега, поправи си мерките, че аз се опулих като видях 100 лева наем за декар...

Става въпрос за килограми. Или паричната им равностойност.
      И аз се опулвам като чувам в Добруджата за ренти 90 лв. - 100 лв., че даже 120 - 130 лв. на декар.

Коментар

Цецо, поста ми не беше насочен единствено към теб.
        Но на въпроса-между магазин и нива разликата е много голяма. Като риск да не спечелиш нищо, а понякога да си и на загуба. В този момент те спасява единствено субсидията.
        В белия свят няма такива дребни собственици които да търсят рента за земята си. Ако има дребни собственици-то те си и обработват земята. И субсидиите идват при тях. Т.е. не се налага да дават субсидията на някого като наем за ползването на земята. И във финансово отношение нещата долу-горе се вързват.
        Сега в България положението е такова, че не можеш да се развиваш, ако нямаш собствена земя. Защото наемите не са никак малки, и те са си сериозно перо в разходната част на фермерския бюджет. Но такова е положението-ако искаш да работиш-трябва или да купуваш земя, или да я наемеш.

Ето какви разходи имам аз за да реколтирам един декар пшеница:

Дискуване-2х0,8л нафта=1,6 литра.
        Сеитба-0,3 л нафта.
        Семе+обеззаразяване-около 50 ст на килограм семе. Тук е включено и това, че се купува семе веднъж на две-три години. На декар отиват около 30 кг зърно.
        Валиране-0,1л нафта.
        Борба с полските мишки-около лев на декар. Включително труда на работници. Това не става с машина.
        Тор-около 20 лева на декар включително транспорт и торене.
        хербицид+листен тор-4 лева на декар. За пръскане още 0,3 литра нафта.
        Жътва-12 лева на декар.

Има и други, непредвидени разходи-борба с вредни насекоми, транспорт на вода за пръскане, транспорт на тор, транспорт на реколтата, заплата на непредвидени работници...
        Дотук около 70 лева на декар. Има и данък-от оборота се вадят 60% и върху останалото се плащат 10% данък. Ако добива е средно 350 кг(има и доста по-добри добиви, но има и нулеви години)-350 кг по 30 ст за килограм прави 105 лева на декар. Значи още 4 лева за данък.
        Сега от 105 лева трябва да извадим 74, и остават 30 лева за фермера. Това при положение, че земята е негова. Като плати 25 лева наем-остават 5 лева.
        Забравих да включа и осигуровките, но не ми се смята, че много зависи от това колко земя се обработва.

Ако няма субсидия-сами виждате какво се получава.

А както казах по-горе-техниката трябва да се поддържа и да се подменя. А това не става без пари, нали?
        Също не съм включил пари за труд.
        Сами си правете сметката.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
          И аз се опулвам като чувам в Добруджата за ренти 90 лв. - 100 лв., че даже 120 - 130 лв. на декар.
          Не е изключено, но там става въпрос за съвсем друго... Земеделието е само за парлама(заблуда)...
          Дай ми ти на мен едни милиони, пък да видиш как мога да дам и 200 лева рента...
          Колкото и да е плодородна добруджанската земя-при наем от 100 лева на декар никой не може да просъществува, ако разчита само на земеделието като приход.
          Нали знаеш, че сега върви изкупуването на земята от мафията, и не се жалят средства за привличане на собственици на земя, и впоследствие купуването и.
          Отделно е и лакомията за субсидии... Преди няколко години, когато нямаше субсидии земята пустееше, и нямаше кой да я работи(що ли), а сега куцо, кьораво и сакато напира да се занимава със земеделие...

Мога да пиша още много, ама ме боли...

Коментар

Благодаря ти за подробния отговор! Сега ми се изясниха някои неща.
            Всеки огън е малък пожар, а всеки пожар - голям огън!
            Ямаха ХТ 600Е 95г.

Коментар

Не е изключено, но там става въпрос за съвсем друго... Земеделието е само за парлама(заблуда)...
              Дай ми ти на мен едни милиони, пък да видиш как мога да дам и 200 лева рента...
              Колкото и да е плодородна добруджанската земя-при наем от 100 лева на декар никой не може да просъществува, ако разчита само на земеделието като приход.
              Нали знаеш, че сега върви изкупуването на земята от мафията, и не се жалят средства за привличане на собственици на земя, и впоследствие купуването и.
              Отделно е и лакомията за субсидии... Преди няколко години, когато нямаше субсидии земята пустееше, и нямаше кой да я работи(що ли), а сега куцо, кьораво и сакато напира да се занимава със земеделие...

Мога да пиша още много, ама ме боли...
              Говори се, че през следващия програмен период 2014 г. - 2020 г. субсидии на декар ще получават само стопанства с обработваеми земи до 10 хил. декара.

Коментар

ГОВОРИ СЕ!!!
                Нали знаеш от коя партия са големите фермери? Те даже не са и фермери, а бизнесмени. Та именно тях трябва да отрежат от субсидии, ако това стане.
                Не вярвам...
                А ако стане-тези големите ще си намерят подставени лица да си разбият фермите на толкова парчета колкото са необходими за да паднат под границата.
                Аз пък чух цифрата 5000 декара... И се обнадеждих, защото има двама арендатори в моето село които са над тези 5000 декара, та ако си намалят земята ще освободят някой друг декар, и аз ще мога да си увелича малко земята.
                Но веднага се сетих, че жената, децата и брата на тези са достатъчни за да паднат под границата.

Абе отчайваща работа, ама се мъчим да сме на повърхността.

Коментар

Къде се говори/пише това?

поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
                    Там нещата са съвсем други добива е съвсем друг от познат съм чул че пуща по 600 кг рапица а при житото 800-1000кг от декар нормално е на тази почва наема да е толкова.При нас добива трудно достига 400 кг жито и 150 кг рапица,отделен е въпроса че с комплект 3 лемежа Белота се оре не повече от 50-60 декара това е от личен опит.Да не казвам и по колко пъти се пребират машините за да се завари нещо скъсано по плуга.Тук при нас рентата е 30-50 кг жито но с мерак ще давам по 100 лева наем ако има земя като е Добруджата.
                    0885719173-Красимир

Коментар

Здраевйте
                      Тази година по нашия край рентата която дават повечето арендатори е 60 лв.на декар,кооперациите дават повече 80-100 лв. защото там решенията не се вземат еднолично.Други тарикати сега дават по-малко за да се дебнат като обещават още толкова на пролет или ако някой си вземе земята от тях не му плащат рента
                      ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

Коментар

Дай боже всеки такива ренти,аз имам земя в Врачанско и там дават по 15 лв на декар,обаче и тях не мога да си взема от няколко месеца!!!!!

Коментар

Току що се прибирам с рентата –80лв. на декар ,ма не казвам къде живея

Коментар

А някой знае ли, колко е сложно да ти остане земята пустееща ?
                            Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                            За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Що да е сложно?
                              Викаш от поземлената комисия да ти забият колчетата на конкретната нива, предупреждаваш арендатора който обработва целия блок, че си вземаш земята в реални граници(да не стъпва в ограденото), а после и ти не стъпваш...

Коментар

Що да е сложно?
                                Викаш от поземлената комисия да ти забият колчетата на конкретната нива, предупреждаваш арендатора който обработва целия блок, че си вземаш земята в реални граници(да не стъпва в ограденото), а после и ти не стъпваш...
                                И после събарят колчета. От трите края отцепват по-малко за тях си, а останалата част използват за обръщане на тракторите.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X