Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рента на земеделска земя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Рента на земеделска земя?

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
    И после събарят колчета. От трите края отцепват по-малко за тях си, а останалата част използват за обръщане на тракторите.
    Това е голата истина,в другият вариант пък ти дават рента веднъж на 5 години и то след много разправий!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      Що да е сложно?
      Викаш от поземлената комисия да ти забият колчетата на конкретната нива, предупреждаваш арендатора който обработва целия блок, че си вземаш земята в реални граници(да не стъпва в ограденото), а после и ти не стъпваш...

Щото не става така .
      Трябва да декларираш в общината и то преди края на тази земеделска година , че от другата земеделска година ти ще си стопанисваш земята , и след не знам си какъв период ако видят , че не я стопанисваш , те пак я отдават под аренда и ти пазят парите в срок от 3 години , после си ги прибират.
      Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
      За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Ниви в регион Търговище-100дка Х 70лв/декар.При слаби години(добив под 300-320кг. жито) Х 35лв/декар!
        Това дават спрямо добива,няма пропуск от 6 години насам.
        Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
          Щото не става така .
          Трябва да декларираш в общината и то преди края на тази земеделска година , че от другата земеделска година ти ще си стопанисваш земята , и след не знам си какъв период ако видят , че не я стопанисваш , те пак я отдават под аренда и ти пазят парите в срок от 3 години , после си ги прибират.
          Кой ти пази парите??? И как можеш да си ги вземеш освен чрез съд,щото като ходиш до арендаторите когато ги намериш,то никога в момента нямат 200 лв,и ти казват да се обадиш след седмица,и тогава сесията се повтаря??????

Коментар

Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнение
            Кой ти пази парите??? И как можеш да си ги вземеш освен чрез съд,щото като ходиш до арендаторите когато ги намериш,то никога в момента нямат 200 лв,и ти казват да се обадиш след седмица,и тогава сесията се повтаря??????
            Парите се пазят в общината , когато нямаш директен договор за земята с арендатор .

A1+

Коментар

От кой отдел на общината да ги търся,и как да докажа че арендатора ги обработва????

Коментар

От кой отдел на общината да ги търся,и как да докажа че арендатора ги обработва????

Ох ... забравил съм точно....отиди в отдел кадастър ... там където арендаторите очертават земите и питай кой ти обработва земите , че си искаш рентата .. би трябвало да съдействат .....
                Не е нужно да докзаваш .. арендатора доказва , че обработва земя , за да вземе субсидия , там в общината имат едни карти , където се очертават обработваемите блокове ..

A1+

Коментар

Мерси за обяснението,не че съм опрел до тия 200-300 лв,ама мразя да ме правят на будала,нивите ми са насред блока който обработват,а се правят на луди,не е сигурно че ги обработваме,тази година, нямаше добив и т.н.,сега нямаме пари и други подобни измами!!!

Коментар

Абе имаше някви промени в закона ... ама от година не работя подръжка вече и не следя нещата .... дано да съм бил полезен .... ако не съдействат в общината .. намери подържащата фирма и ги помоли за помощ

A1+

Коментар

Вярно е, в общината се заплаща някаква сума за тези имоти които се обработват във физическия блок, но няма предоставен договор за наем или аренда със собственика. Не знам колко време се пазят парите, но ни търсят, ако не сме ги платили в общината.

Но ако арендаторът не ги е платил в общината(като мен)-може и да не можеш да си вземеш полагащите ти се по закон пари за наем на земята. Просто ще ти отговорят, че точно за твоята нива не е платено нищо в общината.
                      Друг е въпросът, че има много парцели собствениците на които никой не знае кои са и къде са, а и те нехаят за земите си. И какво става с парите дадени в общината за ползването им-никой не знае.
                      Толкова е сложно със земеделието в България, и всичко е оплетено като свински черва...
                      След като мафията изкупи земите ще стане по-лесно, но засега е ужас.
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

..........
                        Само да ви напомня, че разхода за обработка на земята не е само нафта. ...........

Има една хубава българска приказка-"Ори, мели, яж"... Ама не става така.
                        Кольо, никой не спори! Така е! Искам да ти кажа, че има една много гадна и вярна наука и тя се казва ИКОНОМИКА. Не е точна, но ни ебава майката на всички.

Цецо, поста ми не беше насочен единствено към теб.
                        Но на въпроса-между магазин и нива разликата е много голяма. ..................

Сами си правете сметката.
                        Коле, разликата м/у нива и магазин е толкова голяма, колкото м/у прясно и кисело мляко - все е мляко! Всичко е кинти и интереси. И докато фермерите и земеделските производители не го разберат, ще се гърчат. Говоря за нормалните хора, не за ония дето сеят, за да перат.

Абсолютно нормално и честно е арендаторите да плащат целият размер на евросубсидията кото аренда!!! Това е равносилно на наем на земя "нула на нула". Табула раза! Почваш на чисто. Все едно е твоя земята. Кихат едни пари. Ти само ги преФърляш и..... си бачкаш честно и почтено все едно е твоя.

Мерси за обяснението,не че съм опрел до тия 200-300 лв,.......
                        Пич, ти ако имаш 10-20 дка и хубава работа, наистина си далече извън извадката.
                        За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
                          Кихат едни пари. Ти само ги преФърляш и..... си бачкаш честно и почтено все едно е твоя.
                          Прочети пак това което съм написал като разходи за реколтирането на един декар пшеница.
                          С много зор може да се намалят малко разходите, но едва ли с повече от 4-5 лева.
                          При качеството на земята, и техниката с която я работя-ако поне 4-5 лева от субсидията не остане и за мен-фалирам. Не, че сега съм цъфнал и вързал, но някак се държа на повърхността. Само да кажа, че ходя и на работа, ако чакам само от земеделието ще живея свито.

А сега си представи една средна европейска ферма с примерно 5000 дка земя. Не се плаща арендаили наем, и вземат над 30 евро субсидия на декар. Щом нямат наем/рента защо не им спрат субсидията?
                          По този показател аз и другите колеги-фермери които плащаме наем за земята сме в доста по-лошо положение от европейските си колеги. Отделно от това вземаме и наполовина от тях субсидия...
                          Просто в съвременната икономика ако не се дават субсидии за земеделието, и ако искаме то да продължи да съществува(а няма как, иначе ще измрем от глад)-цените на селскостопанската продукци трябва да е около два пъти по-висока. Оттам и всички храни в магазина.

Ако съм някакво затворено стопанство, и имам примерно 50 дка за да се издържам-ще мога да живея и само с произведената продукция, но този модел на земеделие в България е съществувал преди национализацията на земята през 50-те.
                          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Скоро прочетох статия, че китайци ще арендоват 20 000дка земя край Видин, като продукцията възнемерявали да изнасят за Китай! Значи китайците искат да си диверсифицират хранителните доставки, като едва ли обработват земя само в България. Май в геополитически план близките години се очертава недостиг на храна в световен мащаб (вината отчасти сигурно е и в заемането на обработваеми земи от култури за биогорива), да не е недостик то поне драстично увеличение на цените, а и то вече се усеща при захарта, олиото и други основни продукти. Дано в България да не се почувства много сериозно!
                            Всеки огън е малък пожар, а всеки пожар - голям огън!
                            Ямаха ХТ 600Е 95г.

Коментар

Първоначално публикуван от tzetzo_slavista Преглед на мнение
                              Скоро прочетох статия, че китайци ще арендоват 20 000дка земя край Видин, като продукцията възнемерявали да изнасят за Китай!...........!
                              http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=132639

Лоша работа!
                              За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от tzetzo_slavista Преглед на мнение
                                ... Дано в България да не се почувства много сериозно!
                                В България до недостиг на храни трудно ще го докараме, по обективни причини, не спекулативни. Цените, обаче са си световните и ще растат с тях.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X