Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рента на земеделска земя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Рента на земеделска земя?

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    Ако не е тайна къде е това в плевенско?
    с. Тученица. На 10 км. южно от Плевен.
    За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Арендаторите почнаха да натискат за дългосрочни договори с гарантирана минимална сума за аренда. Значи има хляб в цялата работа. А и през изтеклата година с комбинацията висок добив/високи изкупни цени удариха бинго. Браво. Нека отрасълът да се развива. Все пак сме били житницата на Европа.
      Я да върнем малко към въпроса на Волк. Колко е средният добив при отделните култури, че нещо меродавни данни няма, САПИ са соц. ориентирани и данните им изостават значително във времето.
      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Е чак пък житница на Европа, 1988 г. (най- добрата година в историята на България) сме били на 4-то място по износ на глава от населението. А колкото до рентата, ще видим какво ще дадат.
        Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
          Арендаторите почнаха да натискат за дългосрочни договори с гарантирана минимална сума за аренда. Значи има хляб в цялата работа. А и през изтеклата година с комбинацията висок добив/високи изкупни цени удариха бинго. Браво. Нека отрасълът да се развива. Все пак сме били житницата на Европа.
          Я да върнем малко към въпроса на Волк. Колко е средният добив при отделните култури, че нещо меродавни данни няма, САПИ са соц. ориентирани и данните им изостават значително във времето.
          После питай и колко струва торта,препаратите ,семената ,нафтата я виждаш и това не е всичко, казвам основните пера.

Коментар

Първоначално публикуван от vla Преглед на мнение
            После питай и колко струва торта,препаратите ,семената ,нафтата я виждаш и това не е всичко, казвам основните пера.
            За това не питам. Условен среден разход на единица площ е 70лв. за изтеклата година.

И това не е отговор. Въпросът ми беше прост.

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
              За това не питам. Условен среден разход на единица площ е 70лв. за изтеклата година.
              За протокола - 70 лв. на декар.

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul
                По принцип за това нещо меродавни данни малко трудно ще намериш. Участвал съм в няколко кампании, има блокове които дават по добър добив при едни и същи условия,
                друг въпрос, че един дъжд по време на жътва и веднага добива отиде не знам къде. Друг пример товарим камионите на блока с някакви много модерни машини които веднага ти казват каво си на товарил и го караме на мелницата там на кантара хоп 500 кг по малко, кое е меродавното?
                Както предполагам знаеш преди зърното да се засклади минава през сушилни и там се губят едни тонове и в тази насока да те попитам какъв добив обявяват преди или след сушилните защото на хиляди тонове разликата ще дойде в стотици тонове?
                За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                0878 79 20 61 Борис

Коментар

Лошото е, че се губят и едни други количества .... за статистиката, за НАП... и тогава на цените няма "+"-че . И тогава добивите стават едни имагинерни. И си ги представяме абстрактно във финикийски знаци.

Коментар

В гр Гулянци - Плевенско, от тази година дават по около 20лв/дка. В с. Чомаковци - Червенобрежко довот по 25лв/дка за изминалата 2010/2011г. Мисля си, че е коректно при даването на рента и отчитането категорията на земята, а също и групираността й, както може би и годишния добив. Но при положение, че самите арендатори, разменят по между си земи с цел окрупняване на блоковете, става сложно и затова и не се занимават със сложни сметки. Земята, която давам ми е наследство от баба ми и дядо ми, като не мисля да я продавам. На мен ми се струва малка даваната повсеместно рента, с уточнението да не съм компетентен. Прочетох на предната страница мниние на арендатори, които (хвала им правя!) изплащат едни добри пари на декар, като повсеместо се изплащат ренти по 15-20лв. Надявам се повече арендатори да станат като тях!
                    Всеки огън е малък пожар, а всеки пожар - голям огън!
                    Ямаха ХТ 600Е 95г.

Коментар

В гр Гулянци - Плевенско..
                      Пак в тоя район, по наше село, рентата на декар е равна на субсидията за декар.
                      Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                        Пак в тоя район, по наше село, рентата на декар е равна на субсидията за декар.
                        Това +едни 20% е максимумът, който може да желае един рентиер /за примерно 10г напред/. Лично мнение. Ама да взимаш 28 и да даваш 12-15 лв си е гьонсуратлък!

Коментар

Както навсякъде, така и при земите - търсенето определя цената. Големите арендатори казват "като не ви изнасят 10-15лв, нека ви пустее земята" и хората са принудени да се съгласят. Лошото е че и 5лв да кажат пак ще е така, защото няма реална конкуренция между арендаторите или поне у мен остава впечатлението, че такава липсва. Общо взето каквото е можело да се привлече, като земя за обработване, е привлечено и разпределено. Никой не се стреми да конкурира и да привлече допълнителни земи за обработка. След последните протести на земеделците съм сигурен, че единствените потърпевши ще са арендодателите, като ще им се орежат още повече рентите!
                          Всеки огън е малък пожар, а всеки пожар - голям огън!
                          Ямаха ХТ 600Е 95г.

Коментар

Гледам доста експерти са се навъдили...
                            То българина от какво ли не разбира, че от едно нищо и никакво земеделие ли няма да разбира... Даже е и експерт...

Много пъти са ми броили парите които печеля от земеделие, даже веднъж безмалко да станем на кълбо с един "експерт"...

Само да ви напомня, че разхода за обработка на земята не е само нафта. Който може само с нафта-да дойде, ще му напълня една туба, и да отива да оре...

Аман от специалисти. Елате да покарате два дни трактора, да треперите при всяка опасност от слана или градушка, да се пазите от "ортаци" като узрее реколтата, да поддържате техника, да купувате нова, да си платите държавния рекет, купувайте семена, препарати и торове, па тогава приказвайте колко трябва да е рентата.
                            И всичко това при сравнително добра година. А ако се случи лоша-вие сте пас, нали?..

Има една хубава българска приказка-"Ори, мели, яж"... Ама не става така.
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Мисля си че създателят на темата иска да започне бизнес...
                              Рентата в старозагорско варира от 50 до 100лв или паричната им стойност (зависи от категорията на земята).
                              Добивите са пшеница: 300-500кг./дка и ечемик: 200 до 400кг./дка
                              Кольо Динев

Коментар

Първоначално публикуван от racer92 Преглед на мнение
                                от 50 до 100лв или паричната им стойност
                                Колега, поправи си мерките, че аз се опулих като видях 100 лева наем за декар...

Става въпрос за килограми. Или паричната им равностойност.
                                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X