Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Видове кафе на зърна, препоръки, промоции...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
    Кафеените зърна изглеждат сякаш нарочно са недопечени, това че киселеят на вкус, моментално ги отписвам, кафета като Якобс изобщо не ми допадат на вкус, именно заради киселеещия им вкус, жалко че няма откъде да си купуваме специално кафе на зърна за дегустации от по 50 грама например, та затова е и темата, вече ще знам че изобщо няма да поръчвам на Дъбов.

    Кафето спокойно можеш да го извадиш от машината със супена лъжица, сипи го в плик и го смеси с вашето кафе което ви харесва, съотношение например 7 към 2, като 2 е на Дъбов, така ще компенсира киселеещия му вкус, машината като му гледам мелачката е PrimaDonna 6600, настрой го на двойно късо еспресо и опитай, ако не стане пак по-добър на вкус, то тогава го смеси с вашето си кафе.
    Минеш ли през магазинчето на на Митака можеш да пробваш и да си поръчаш от всичко което има ако щеш и по 10 грама .

    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

    Коментар


    • #62
      Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
      Ето първите впечатления от първия отворен пакет - доста слабичко, общо-взето като от втора цедка. Слаб аромат. Леко киселее, както примерно Якобс. До тук съм леко разочарован. Жената каза, че минава на нес кафе докато си го изпия.

      Така е на живо:
      Пия същата Етиопия Хеърлуум, лично аз съм супер доволен.
      Предупредих ви че това кафе няма как да го приготвите на автомат или обикновена машина. Отделно е много различно за българския вкус, тренирана на прегоряла робуста от виетнам.
      Няма общо, кафето не трябва да е отровно горчиво ,погрешно смятано че е силно. - Горчивината идва от препичането- като изгори всички са еднакви.
      Арабиката е много по различна от робустата, там се търсят аромати, вкусове. При качественото кафе, печенето е изключително важно за да се извадят най хубавия вкус. А когато имаш 10 качество- препичаш го на кюмур и всички се кефят че е силно.
      Съжалявам. Ако търсите отров горчиво, специалните кафета не са за вас
      Не го отписвай, както препоръчах в началото. Отидете на място в магазинчето на каравелов (може и при коферо) опитайте кафе приготвено на филтър и еспресо, По тяхна препоръка

      Малко в същия стил, не съм доволен от бензина в лукоил - джипа ми не иска да вдигне повече от 160 , а разказват за спортни леки коли как вдигат по 280..на магистрала

      Коментар


      • Savov
        Savov коментира
        Редактиране на коментар
        В грешка си, драги съфорумнико. Благодаря, че ни осветли по въпроса за основните сортове. Аз по принцип не пия робуста. Е чат-пат виждам, че го има в малко количество в някои смеси, които съм купил. Това кафе, което снимах, дегустирах и описах е Колумбия. Е, не става. Слабо и без аромат, като кафе втора цедка. Киселият привкус на мен лично ми харесва, липсата на аромат и плътност на вкуса - не. Следваща седмица ще пробвам Етиопията. Нямам против фирмата, която го смесва и пакетира. До тук не съм доволен, но за това съм купил три различни смеси - може да имат и нещо добро.

    • #63
      Като сме я подкарали тактическа кафе машина https://www.brannik.bg/portativna-ma..._source=criteo
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

      Коментар


      • s_s1
        s_s1 коментира
        Редактиране на коментар
        Знам я тази машинка, имам нейния китайски сурогат.

    • #64
      За червените на Дъбов, за хора без опит и без машини за хиляди Това върши най-добра работа .
      Необходимо е филтър (има много евтини) чайник , поръчвате кафето директно смляно, котлон И желание. с малко четене .


      има кани за по 30лв Харио,, но пак преди да купувате, отидете тествайте , дали е вашия вкус

      Коментар


      • #65
        Савов , не съм в грешка , просто имам повече опит. Но ще ми е трудно да те убедя.
        И останалите кафета няма да ти харесат

        На дали си по стар от мен, но ако си живял 80-90 и ти като мен ти си възпитан с " Нова Бразилия" (от Виетнам) . Още повече че тук е наложена италианската култура за еспресо. Масово кафе, няма значение какво качество е , прегори го на въглен, да горчи яко значи е супер. Яко робуста да ти се разтупти сърцето. Нормално е така сме научени, това сме видели.
        Лично аз, кафе културата я открих оттатък океана, това което смятах за негърска пот, се оказа напитка с огромно внимание към детайла. След това в Япония който са обърнали приготвянето на кафе в някакъв религиозен ритуал. Чак тогава осъзнах, че на нас са ни пробутвали боклука за кафе .
        Кафето като плод, който е изключително богато на химични съединения над х100 повече от чая. Арабиката и робустата са с огромна разлика. И за разлика от чая, който само се суши кафето минава много обработки преди да се предложи в магазина.

        На дали това е най подходящата форма за писане, има много статии по темата, но все пак ще се опитам да разкажа на кратко.
        Кафето като растение е уникално има много специфичен ареал на растеж. Отделно расте на голяма височина което е довело до множество сортове с различен състав. Тук идват и хората който го култивират и се получава още по голямо разнообразие . Говоря само за арабика.
        Родина на кафето е Африка и от там започва неговото разпространение. Може би Етиопия и Руанда са най старите места къде започват промишленото отглеждане. Въпреки човешката намеса, в Руанда все още има села където берат диви кафеени черешки и все още съществуват големи области с диво кафе. https://www.kafa-biosphere.com/coffee/
        Опитай се да си го представиш, като грозде ама по Х100, плюс диви видове.
        След това идва обработката- тук вече е сложно. Основно са два типа измито и натурално. Измитото е промишлен метод бърз и продуктивен. Натуралния метод е ръчен и много трудоемък, но при него черешките претърпяват допълнителна ферментация , която развива вкуса. Напоследък този метод се развива, като добавят към кафето цитруси да засилят някой вкусове. В момента има голяма дискусия- добра или лоша е тази намеса, За сега състезателните кафета са традиционни, но добавките набират фенове

        Всичкото това разнообразие се счита за богатство и фермерите се опитват да развият най качественото кафе с най модерен и отличаващ вкус. На практика от една и съща област фермерите изкарват корено различно кафе. Цитрусово, ягодово флорално, шоколад, ванилия, кожа тютюн… и всякакви комбинации. Естествено това е милиарден бизнес (особено за Америка Европа Япония и Китай)
        Скъп бизнес, Къде е България , въпреки че дъбов е известен и участва като оценител, качествена Руанда съм пил само в Лондон, А йеменско кафе В България не е влизало- цените са астрономически и е скъпо дори за Ню-Йорк.
        Ако до тук е сложно , идва истински сложната работа. Това е печенето, тук вече идва развитието на вкуса и е най големия майсторлък пекаря може да развие , да подчертае , да изкара вкусовете на кафето. Или както на всякъде има бизнесмени който яхнали модерната вълна спазват температура и време и изкарват продукт- използвайки думата "специално" – само за да изкарат огромна печалба. Все тая това не е уникален български бизнес модел, в момента лудницата е в цяла Европа. Има глад за кафе – съответно много печалбари Бизнес.
        Савов, така можем да си пишем и да се убеждаваме с дни. Но България не е на гъза на географията, а сме дълбоко в него. Ние сме в Европа само на документи. Но по култура мода развитие сме много далеч.
        Оставаме си на схващането, че кафето трябва да е черно, отровно горчиво и като го изпиеш да ти окапят ноктите на краката, от Витоша по голямо няма. Но пък за сметка на това сме щедри на оценки. Купили сме евтин автомат за кафе (втора ръка )и се считаме специалисти който оценяваме другите.

        Поздрави.
        Света е толкова голям колкото ни е широк прозореца от който го гледаме.

        Коментар


        • s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          Преди изпичането важното е при "сушенето"-ферментацията на кафето.
          Вкуса се възпитава и градацията не става в пъти-порядъци, а малко по малко.
          Преди 5-6 години ми "излезе на прИмоция" Дъбов за 65-80 лв за 0,5 кг. "Викнах" си 3 вида. Селих на трифазна мелачка ни ниски обопоти /стои на склад в гаража ми/ и "екстрактирах" на дърта 2 ръкава изцяло медна Чимбали. Кафето беше с не-добро изпичане на кафените зърна и преферментирало /според моя критерии/ с възкисел вкус. Филтър-омекотителя не знам до колко беше във форма. Единия вид кафе ставаше за консумация според моя критерии, но не беше "уау". Регистрира дълбок и платен вкус с добре оооформени аромати на цитрус, ванилия и най вече кафе, но без да остави в мене спомен за нещо изключително. Преобладаваше висока, наситена киселинност.

        • Savov
          Savov коментира
          Редактиране на коментар
          Моля, не подценявайте аудиторията в този форум. Макар че не съм живял 80-90, а само 53 години не съм възпитан само с виетнамско кафе. Както и много други хора в темата.

        • trav
          trav коментира
          Редактиране на коментар
          Не съм си го и помислял, колкото хора толкова вкусове.
          Но не е правилно когато не можеш да направиш нещо правилно, да търсиш проблема в кафето.
          Още в началото предупредих- не можеш да го приготвиш това кафе,.
          Препоръчах как може да се направи, без да се харчат хиляди левове, но за теб кафето е втора цедка.


          Дадох ти аналогия с горивата, не обвинявам бензина че не мога да вдигна 300км/ч , моята кола не може.
          Последно редактирано от trav; 25-11-22, 06:52.

      • #66
        Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение
        ... Още повече че тук е наложена италианската култура за еспресо. Масово кафе, няма значение какво качество е , прегори го на въглен, да горчи яко значи е супер. Яко робуста да ти се разтупти сърцето. ..
        Това мнение не е в полза на познавача на кафето. В италианските градове кафенетата са много, понякога дори 2-3 на улица между две преки, а предлагането е многообразно. Колкото до това, че "няма значение какво качество е , прегори го на въглен, да горчи яко значи е супер" - дори коментарът е излишен.

        Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение
        ... Поздрави.
        Света е толкова голям колкото ни е широк прозореца от който го гледаме.
        Последно редактирано от trapper; 25-11-22, 08:03.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

        Коментар


        • trav
          trav коментира
          Редактиране на коментар
          Живял съм в Триест почти година , там е централата на Илли. Италия е любимата ми страна , където винаги се чувствам удобно. Харесвам италианско еспресо.
          Но кафето колко повече го печеш губиш естествените му аромати, но пък се развиват други. Първо киселините се губят с температурата, От захарите, белтъци и мазнини се получават нови полифенолни съединения с горчив вкус, и колкото повече го препичаш става все по горчиво. Зеленото кафе е кисело, стипчиво и ароматно, не горчиво

          Италианското еспресо и филтърното кафе са коренно различни . Различно е кафето, различна е технологията , самата цел е различна.
          Ако пусна нова бразилия на филтър- резултата ще е също толкова разочароваш , както при колегата - специално кафе на автомат. Но за това не ни е виновно самото кафе

      • #67
        Вчера пих кафе с едва доловим дъх на лешник, макар че ми се стори малко странно като за кафе, не е лошо, но не бих го пил като първо сутрешно кафе а като второ , лично аз съм голям почитател на италианските еспресота, те ми харесват най-много на вкус, много богат аромат, специфичен плътен каймак, като и при италианските еспресота имат много различни вкусове.

        Наясно съм че всеки си има своите вкусови предпочитания, лично за мен самия факт кафето да има лек накиселяващ вкус, може да е супер приготвено въпросното кафе на Дъбов, но самия факт че леко накиселява не ми харесва, та благодарение на колегата Савов, ми спести не малко пари за да го пробвам, така че предлагам всеки да споделя доколкото е възможно в писмена форма вкусовите качества на даденото кафе което пие и да се прецени дали да го купува особено скъпите

        Темата не е да спорим кое е най вкусното или скъпо кафе, а кое кафе, вид, марка, с какъв вкус са и какви аромати се усещат като го пиете, също и къде можем да го намерим на по-ниска цена

        Някой пробвал ли е кафе на illy с дъх на шоколад да сподели как е?

        Коментар


        • #68
          На такава машинка можете сами да си го печете кафето до колкото искате . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_931224.jpg
Прегледи:410
Размер:147.1 КБ
ID:6901058
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

          Коментар


          • #69
            Тая машинка е за хора на които не им се пие кафе, а им е скучно и си търсят някакво занимание.
            Индивидуално изпичане на всяко звънце кафе, индивидуално полиране на всяко зрънце, индивидуално смилане, индивидуална опаковка. И прочие тъпотии...
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

            И коментаторите...

            Коментар


            • #70
              По-нагоре се спомена Мехмет ефенди - аз го открих в магазина им в Истанбул:
              https://www.google.bg/maps/search/me....9702294,18.5z .
              Има опашка до зад ъгъла , обаче върви много бързо. Опаковките са хартиени, различни от тези в супера. Без да съм спец , и вкусът е различен.

              Искам обаче да използвам и да отклоня малко темата - напоследък минах на безкофеиново кафе, че от другото ми се разхлопва сърцето. Имам обаче чувството, че и там при различните марки има някакъв остатъчен кофеин. Имате ли наблюдения в кое колко кофеин остава ?

              Коментар


              • ивайло
                ивайло коментира
                Редактиране на коментар
                Да бе, ясно че не може докрай. Питам ако някой знае в кои масови марки е по-малко. А за разлика от безалкохолната бира ( че досега не съм открил безалкохолна IPA ) безкофеиновите кафета ги харесвам на вкус .

              • sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Безалкохолната бира е съвсем друга бира . Тя е просто безалкохолна напитка с вкуса и вида на нормалната бира . Ако трябва да го отнесем 100% аналогично в този случай това ще са добре познатите ни от соца напитки Инка и от тежките времена на нашите баби ръж и леблебия . Поне безкофеиновото на Лаваца е доволно гадно на вкус . Известно време и аз се опитвах да пия такова .

              • Alamo
                Alamo коментира
                Редактиране на коментар
                Безкофеиновото е с малко съдържание на кофеин. Направи си късо безкофеиново за под 20 сек и на практика няма да има кофеин в чашата

            • #71
              Хайде и аз-барабар Петко с мъжете От вчера се сдобих с кафе-робот - новогодишна завера на жена мѝ и единият ми син , а досега кротко си карах на най-обикновена НЕО еспресо машинка и с мляно кафе Tchibo Sicilian style - харесвам горчивият, препечен и силен аромат,койтто се носеше из генуезките улички утрините...А сега - шах ! Каква марка/ на зърна/ с подобна характеристика да си купя, без да залитам в шлагерни изгъзици, който задължително оставят горчив вкус на скъпа минавка само ? Някъде до 30-40 лв/кг, възможно ли е да се намери, и то в Бургас, а ако има и по-малки разфасовки до намиране на оптимална за вкуса ми ще бъде 6 ? Чета суперлативи за дъбовци/дабовци и със сигурност разбрах, че са много скъпи, а тестери по 100/200гр опаковка май няма . Тук доказано има разбирачи,та ако споделят, първата глътка добро кафе ще е за тяхно здраве. Не съм кафе манияк, но ме обхваща не добра такава, ако сутрин започна деня без чаша/ 2 двойни/ кафе.
              ILLEGITIMI NON CARBORUNDUM

              Коментар


              • Nachev
                Nachev коментира
                Редактиране на коментар
                За да оцени човек специалните кафета (specialty coffee), трябва да му харесва по-цитрусовият (или иначе казано киселичък) вкус и разполага с подходящата техника за приготвяне. За кафе-робот не си струва да се купуват подобни кафета, понеже няма как да извади този вкус. По-добре да търсиш по-читави ширпотребски кафета - Dallmayr, Julius Meinl и т.н. Друг много добър вариант е да се поръчва кафе от малки кафе пекарни с добро реноме - Дюкянь (Пловдив), Комета (Своге), Вертона (Благоевград)...
                Лошото на ширпотребските кафета е, че обикновено са печени преди доста време (около 2 години им е срока на годност), а това е предпоставка за загуба на вкус и аромат).

              • Dilyan Zagorchev
                Dilyan Zagorchev коментира
                Редактиране на коментар
                Срещу Победа долу-горе е магазина на един скапаняк "Ика вендинг" се казва. Продават всякакви кафета, мляни, на зърна, ала бала...Като цени нямам идея как са, сигурно е по-добре от Кауфланд с Кимбо за 50лв/кг.
                Пробвай Борбоне, само кажи с кое си свикнал(Чибо Сицилия) да не стане фал, че са 1001 вида. Нищо не пречи да пробваш и различни видове де, все някое ще ти хареса.
                И да се похвалиш.

              • Dilyan Zagorchev
                Dilyan Zagorchev коментира
                Редактиране на коментар
                Писал си ми, но не бях влизал известно време.
                Ако не експериментираш няма как да разбереш кое е твоето кафе. Цената не е фактор, защото при нас много надуват. В Италия съм купувал Кимбо за €10, а при нас в Кауфланд същото е 50лв...

            • #72
              Първоначално публикуван от old tramp Преглед на мнение
              Хайде и аз-барабар Петко с мъжете От вчера се сдобих с кафе-робот - новогодишна завера на жена мѝ и единият ми син , а досега кротко си карах на най-обикновена НЕО еспресо машинка и с мляно кафе Tchibo Sicilian style - харесвам горчивият, препечен и силен аромат,койтто се носеше из генуезките улички утрините...А сега - шах ! Каква марка/ на зърна/ с подобна характеристика да си купя, без да залитам в шлагерни изгъзици, който задължително оставят горчив вкус на скъпа минавка само ? Някъде до 30-40 лв/кг, възможно ли е да се намери, и то в Бургас, а ако има и по-малки разфасовки до намиране на оптимална за вкуса ми ще бъде 6 ? Чета суперлативи за дъбовци/дабовци и със сигурност разбрах, че са много скъпи, а тестери по 100/200гр опаковка май няма . Тук доказано има разбирачи,та ако споделят, първата глътка добро кафе ще е за тяхно здраве. Не съм кафе манияк, но ме обхваща не добра такава, ако сутрин започна деня без чаша/ 2 двойни/ кафе.
              Препоръчвам ти горещо това кафе на зърна:

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:thumb_310.jpg Прегледи:0 Размер:92.3 КБ ID:6901537
              Има го навсякъде, като цената варира според промоциите от 29лв до 46лв за килограм.
              Последно редактирано от Еделвайс; 29-11-22, 10:51.

              Коментар


              • #73
                Първоначално публикуван от old tramp Преглед на мнение
                ... и с мляно кафе Tchibo Sicilian style - харесвам горчивият, препечен и силен аромат,койтто се носеше из генуезките улички утрините...А сега - шах ! Каква марка/ на зърна/ с подобна характеристика да си купя, без да залитам в шлагерни изгъзици, който задължително оставят горчив вкус на скъпа минавка само ? Някъде до 30-40 лв/кг, възможно ли е да се намери, и то в Бургас, .. ​​​​​:
                Не виждам какво ти пречи да продължиш със същото кафе. Има го и на зърна. В Метро,
                в Кауфланд, сигурно и другаде.

                В такава опаковка, само дето, вместо Милано, пише Сицилия

                Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20221129_191416.jpg Прегледи:0 Размер:342.8 КБ ID:6901565
                Ние не сме неутрални!

                Коментар


                • old tramp
                  old tramp коментира
                  Редактиране на коментар
                  Както споменах, съвсем "зелен' съм, но, мерси за инфото, милано стайла ми е малко сладникавичък, а и еделвайс препоръчва една лаваца, та благодаря и на двама ви - качвам се на пързалката

                • trapper
                  trapper коментира
                  Редактиране на коментар
                  като се спуснеш - пиши как е

                • Juiced
                  Juiced коментира
                  Редактиране на коментар
                  МИлано и Сицилия са различни , едното е само арабика, а другото е арабика и робуста. Ако харесваш подобен вкус, пробвай Пелини №46.

              • #74
                Скромно и аз да се включа при роботите (ДеЛонги) . Чибо Милано - не ми допадна. Пелини - по-добре. Най-много засега ми харесва Lavazza Barista Gran crema. Само цената в Метро не ми харесва, но го има и по сайтове. Натиснете снимката за да я уголемите  Име:lavazza-espresso-barista-gran-crema-1kg.jpg Прегледи:0 Размер:31.9 КБ ID:6901652

                Коментар


                • #75
                  Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                  Повлиян от прехваления Дъбов/Дабов взех три различни пакета. Чакам да свърши предишното и ще докладвам. Предвид цената, сигур носят зрънцата от Колумбия едно по едно.
                  Дойде ред да опитам втория пакет, Етиопия. Станах рано, окъпах се на барата, обух новите потури и врътнах една Етиопия. Пийнах я с две цигари, пуснах за по-сигурно още една. Пийнах и нея и сега докладвам:
                  Това е още по-голяма промивка. Не киселее, ни вкус ни аромат, далечен привкус на леблебия.
                  Затварям страницата Дабов в този живот. Както би казал Травчо, провансалския ми вкус край няма.
                  Хубав уикенд на всички любители на кафето.

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X