Преди години подарих на съпругата Saeco Iavatza a modo mio за капсули. Същите са с щрих код 800. Ми много хубаво кафе става, при това избора е голям. Аз специално от над 20 год. не пия кафе, кола, спрайт и т.н, пробвах няколко вида капсули, дори безкофеиновото е прекрасно и има вкус на истинско.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Видове кафе на зърна, препоръки, промоции...
Свий
X
-
Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнениеУ дома пием предимно Лаваца еспресо. В сравнение с това, което пиехме в Италия, Марке, направено със същите кафеварки, общото е само името.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
Не бях чувал за кафе - Дъбов, веднага пуснах търсачката и 1 кг кафе на зърна, най-евтина оферта която намерих при онлайн поръчка 126 лева, еха, наистина ли е толкова добро, дали се предлага по-малка разфасовка на зърна за дегустация?
Дъбов разбира от кафе, но не е за българския вкус. Само за сравнение, същия клас клафе и приготвяне тук кг е 65Е , в Лондон толкова струва 200г, сравнено с уискита, Дъбов не е нормален бг търгаш.
Все пак, ако имаш възможност отиди до магазина на ул. „Любен Каравелов“ 58 , опитай , може да тестваш еспресо и хемекс , Цените са нормални сравнени с заведенията по центъра
Да предупредя, вкъщи ако нямаш хубава кафе машина ( автоматите не се броят изобщо) няма да се получи
- 2 likes
Коментар
-
Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнениеНе бях чувал за кафе - Дъбов, веднага пуснах търсачката и 1 кг кафе на зърна, най-евтина оферта която намерих при онлайн поръчка 126 лева, еха, наистина ли е толкова добро, дали се предлага по-малка разфасовка на зърна за дегустация?
То са специални мелачки, преси, машини, терморегулатори, пък не знам какви цедки, пък се засича време за екстракция, и какви ли не други безполезни глупости. В хардуер бг има обширна тема и за тая снобария. Много е забавна.
Да сме били изпили и последната катпка от най-хубавото кафе, което никой друг не може да приготви или да си позволи.
Да бе, да, на баба ви дрона.
- 5 likes
Коментар
-
Сега се връщам от един италиански магазин, предлагащ само кафета, разбрах че собственика е италианец, поговорихме си с продавачката, обясних и какви кафета харесвам и да предложи нещо добро, взех 1 кг на зърна кафето от снимката по-долу, на много добра цена 33 лева, кафето е 100% от Италия, харесах си и много готини италиански чаши за еспресо, ще пиша като го пробвам как е
И готините чаши за еспресо
Коментар
-
Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнениеДа кажеш после как на вкус , аромат .Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
- 2 likes
Коментар
-
Пичове, ще Ви разкажа една история. Отивам в чужбина, в една от Мека- та на кафето. Влизам в наистина сериозна кафетерия и казвам на бармана да ми пусне едно, наистина квалитетно кафе. Пича ми прави нещо, превъзходно на вкус. Питам го почти в несвяст “ к’во ми пусна бе, човек???” а той: “Ами, това е една много малка компания, от една източноевропейска държава, която не съм сигурен, че знаете къде е- България…” Така открих Дабов. Не работя за тях, не им правя реклама, просто потвърждавам, че продукта им е много качествен. Ако има съмнения в качеството му- Любен Каравелов не е много далеч да се опита. Фабрика Дъга също работят с техни продукти. Няма нищо общо със снобария или изгъзици от рода на онова, дето го кендзат мамуните… Колкото до сравняването му с Лаваца, Пелини и пр. , то за много хора няма разлика между шльокавицата и хубав Гленфидих, да речем, но за мен разлика има. И то сериозна.08седемшест5едно513четири
- 2 likes
Коментар
-
Ей заради вас - прегледах тоз "Дъбов" - и си поръчах 5 различни сорта....
Майната му на парите веднъж се живее
Прочетох и поизучих сортовете на Дъбов - и наистина съм впечатлен... Освен това считам че цената която искат не е чак толкоз висока на фона на изгъзиците на веригите и прочие.
Поначало силно вярвам в малките фирми - те си залагат труда реномето и буквално живота...и съм убеден че правят конкурентен продукт...
Коментар
-
Не разбрах добре...
Поръчах на зърна - и директно тия зърна ще ги сипя в кафе робота и това е...
-
Не вярвам каферобота да се справи, ще загубиш много от вкуса. Опитай и сподели какво ти е впечатлението.
Специалните кафета, най лесно се приготвят на филтър, тогава можеш да извлечеш целия вкус.
Възпитани сме с прегоряла Нова бразилия от Виетнам, а на филтърното кафе се гледа като на нещо отвратително капиталистическо от Америка. Не е така, кафето подобно на чая иска специална техника за приготвяне , специална температура и налягане
За това на всички препоръчвам, преди да почнете домашни експерименти и да останете разочаровани, отидете на място и пробвайте. До колко помня цената беше към 2-3лв , а приготвянето е както трябва. В София в моловете има коферо, също са много добри , прегарая го за да е по близък до българския вкус, но е добро.
Винаги се е смятало, че италианците най добри в кафето. Изненада, кафе културата в Япония е достигнала космически мащаби. Впечатляващо внимание към детайла и историята.
-
-
В старата част на Флоренция кафенетата са "на всяка крачка", някъде дори по 2-3 на улицата между 2 преки. Работят с еднакви професионални италиански машини, но чудесният вкус на кафето им обикновено е различен от това на съседите. Разбира се, сместа е стара семейна рецепта и се пази като тая на Кока-кола.ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
Първоначално публикуван от travМалък съвет . Кафетата на дъбов са много светло изпечени, дори и спрямо светлите за нашия стандарт.
Аз съм им голям фен, но трудно се приготвят. Кафявите и златните се получават добре на еспресо, но при по ниска температура, за да не прегарят. При мен е около 92-94градуса .
Червените са най добре на Хемекс или френска преса , ако имаш стара филтърна кафеварка, едро смляна се получава перфектно
Ако нямаш хубава кафе машина и не ти се получат нещата, не се ядосвай на филтър винаги се получават чудесно.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
- 1 like
Коментар
-
Много машини имат контрол на температурата, повечето са с евтин ПИД (стандартно е кликсон).
Вече има и машини който контролират освен температурата и налягането, а умните можеш да правиш профили. За съжаление цените минават 2000лв
https://coffero.com/product/rocket-r9-one
ето ти една красива и умна. Нормално , приготвянето на кафе , е чиста екстракция, Веществата който се извличат зависят от температурата и налягането. Когато имаш контрол , можеш да решаваш как да водиш процеса.
Удивен съм обаче от консерватизма на производителите на роботи. Имаш машина за 2000ле а отказваш да интегрираш ПИД за 2лв, Но пъкотделиха нов клас машини с управление и вдигнаха цените х1000 Маркетинг
В домашна обстановка а и не само хубаво специално кафе може да се приготви на обикновен филтър. (има луксозни решения) но един V60 струва 20лв, необходим е само котлон чайник и мерак Ако чайника е с термометър вече сте професионални баристи,
https://vdahnovenia.bg/wp-content/up...-design-18.jpg
Но отново съвет , първо посетете някое хубаво кафене и пробвайте,
-
@ trav: Благодаря за линка за машината. Ма много ефтина... Няма ли нещо по-квалитетно а ла "Верту" в кафемашините?
Карам хонда джаз 2006 г., 2 кафероботчета съм си купил от Дани-Сонда и съм доволен. Обичам кафе, но такива пари не си и помислям да дам за домашна кефимашина.
-
Струва ми се малко търговски трик - тая машина за 11 000...
Ако проблема е температурата - че то аз на каферобота мога да бъзикна вътре и да намаля температурата....
Изобщо извеждането на допълнителен температурен контрол не е толкоз скъпо...
А и се връщаме на основния закон - потребителя иска да му е лесно - да не чете упътвания .. той иска да мине покрай машината и в движение да натисне едно копче и толкоз... кафето да се прави...
-
Хубаво кафе на скапана машина е малко като спортни гуми на Жигула: хваща окото, ама нЕма файда… Отидете да изпиете по едно хубаво кафенце на Любен Каравелов, за да изберете кое кафенце Ви харесва най- много: 3.20 е чашката с малко топло мляко (на правилната температура), чашка вода и много подробно обяснения за всеки сорт от момичетата. Разбира се не си позволявайте безобразието да го поискате в хартиена чаша- има си причина чашите да са точно такива, каквито са, а трите глътки “ристрето” няма да Ви забавят особено в ангажиментите.08седемшест5едно513четири
- 2 likes
Коментар
-
Понятието "хубаво кафе" е разтегливо и индивидуално.
Тия които пият кафето "в напръстник" лошо кафе ли пият? Вероятно според тях не...
Любителите на шварц кафе дали са все хора които нямат понятие както "трябва" да пият? Индивиди забегнали от "правата вяра"...
Вероятно тия които не харесват кисели сортове също трябва тепърва да се обучават какво "да харесват".
И така нататъка...
- 1 like
Коментар
-
На предишната-по предишната ми работа изремонтирахме една камара машини. Най-най машини. Защо - кафето на зърна е различно.
Вече не пия кафе - аритмия - обаче според мен освен сорт, трябва си и мелачка и машина която да ти го направи както трябва. А това е нещо непостижимо в домашни условия .
- 2 likes
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар