Предлагам да се отключат политическите теми, че тук стана бг мама . Айде поне за правене на бира някой да отвори дума, вино, ракия (аз не разбирам, признавам си, само съм консуматор)... А то - кафе .
П.п. Надявам се никой не се е засегнал, шегувам се. Темата си е интересна. И станало обяд, отивам да си отворя бира, наздраве !
Предлагам да се отключат политическите теми, че тук стана бг мама . Айде поне за правене на бира някой да отвори дума, вино, ракия (аз не разбирам, признавам си, само съм консуматор)... А то - кафе .
П.п. Надявам се никой не се е засегнал, шегувам се. Темата си е интересна. И станало обяд, отивам да си отворя бира, наздраве !
Машинката не е лоша, проблема е като изтече гаранцията, тогава никой от сервизите за кафемашини не искат по ред причини да ги ремонтират тези Крупсове, все нямало части за тях и т.н., имам и крупс та знам.
Не ти и трябва. Ако задълбаеш в материята, че установиш, че снобарията, вманиачавенето и лигавенето на тема кафе се доближава или може би подминава тая при аудиофилите, маниаците на тема фотография, и изобщо всички които искат да имат най-най-най-хубавото на'мсикво.
То са специални мелачки, преси, машини, терморегулатори, пък не знам какви цедки, пък се засича време за екстракция, и какви ли не други безполезни глупости. В хардуер бг има обширна тема и за тая снобария. Много е забавна.
Да сме били изпили и последната катпка от най-хубавото кафе, което никой друг не може да приготви или да си позволи.
Да бе, да, на баба ви дрона.
На свинята и е все тая дали яде помия или бьоф Строганоф. При хората е друго. Едни пият уиски или нищо други карат на шльокавица и квот дойде с градус. Има лека разлика нали? Някой спомена Дъбов и цени. Ареста тоя гений да сметне кое е по- скъпи 1 кг Дъбов или 1 кг Нова Бразилия в местното кафене, ресторант, барче ….. ?
И аз препоръчвам горещо Дабов, особенно победителите...
От другите български пробвал ли си? Аз не бих препоръчал Дъбов за домашна консумация. Адски трудно се нацелват настройките, а и цена-качество не е най-доброто. Горещо бих препоръчал Комета Своге или Да Фемили байкъри Пловдив. Варненци също имат добра пекарна. Не отстъпват на Дъбов Пи нищо
Савов , не съм в грешка , просто имам повече опит. Но ще ми е трудно да те убедя.
И останалите кафета няма да ти харесат
На дали си по стар от мен, но ако си живял 80-90 и ти като мен ти си възпитан с " Нова Бразилия" (от Виетнам) . Още повече че тук е наложена италианската култура за еспресо. Масово кафе, няма значение какво качество е , прегори го на въглен, да горчи яко значи е супер. Яко робуста да ти се разтупти сърцето. Нормално е така сме научени, това сме видели.
Лично аз, кафе културата я открих оттатък океана, това което смятах за негърска пот, се оказа напитка с огромно внимание към детайла. След това в Япония който са обърнали приготвянето на кафе в някакъв религиозен ритуал. Чак тогава осъзнах, че на нас са ни пробутвали боклука за кафе .
Кафето като плод, който е изключително богато на химични съединения над х100 повече от чая. Арабиката и робустата са с огромна разлика. И за разлика от чая, който само се суши кафето минава много обработки преди да се предложи в магазина.
На дали това е най подходящата форма за писане, има много статии по темата, но все пак ще се опитам да разкажа на кратко.
Кафето като растение е уникално има много специфичен ареал на растеж. Отделно расте на голяма височина което е довело до множество сортове с различен състав. Тук идват и хората който го култивират и се получава още по голямо разнообразие . Говоря само за арабика.
Родина на кафето е Африка и от там започва неговото разпространение. Може би Етиопия и Руанда са най старите места къде започват промишленото отглеждане. Въпреки човешката намеса, в Руанда все още има села където берат диви кафеени черешки и все още съществуват големи области с диво кафе. https://www.kafa-biosphere.com/coffee/
Опитай се да си го представиш, като грозде ама по Х100, плюс диви видове.
След това идва обработката- тук вече е сложно. Основно са два типа измито и натурално. Измитото е промишлен метод бърз и продуктивен. Натуралния метод е ръчен и много трудоемък, но при него черешките претърпяват допълнителна ферментация , която развива вкуса. Напоследък този метод се развива, като добавят към кафето цитруси да засилят някой вкусове. В момента има голяма дискусия- добра или лоша е тази намеса, За сега състезателните кафета са традиционни, но добавките набират фенове
Всичкото това разнообразие се счита за богатство и фермерите се опитват да развият най качественото кафе с най модерен и отличаващ вкус. На практика от една и съща област фермерите изкарват корено различно кафе. Цитрусово, ягодово флорално, шоколад, ванилия, кожа тютюн… и всякакви комбинации. Естествено това е милиарден бизнес (особено за Америка Европа Япония и Китай)
Скъп бизнес, Къде е България , въпреки че дъбов е известен и участва като оценител, качествена Руанда съм пил само в Лондон, А йеменско кафе В България не е влизало- цените са астрономически и е скъпо дори за Ню-Йорк.
Ако до тук е сложно , идва истински сложната работа. Това е печенето, тук вече идва развитието на вкуса и е най големия майсторлък пекаря може да развие , да подчертае , да изкара вкусовете на кафето. Или както на всякъде има бизнесмени който яхнали модерната вълна спазват температура и време и изкарват продукт- използвайки думата "специално" – само за да изкарат огромна печалба. Все тая това не е уникален български бизнес модел, в момента лудницата е в цяла Европа. Има глад за кафе – съответно много печалбари Бизнес.
Савов, така можем да си пишем и да се убеждаваме с дни. Но България не е на гъза на географията, а сме дълбоко в него. Ние сме в Европа само на документи. Но по култура мода развитие сме много далеч.
Оставаме си на схващането, че кафето трябва да е черно, отровно горчиво и като го изпиеш да ти окапят ноктите на краката, от Витоша по голямо няма. Но пък за сметка на това сме щедри на оценки. Купили сме евтин автомат за кафе (втора ръка )и се считаме специалисти който оценяваме другите.
Поздрави.
Света е толкова голям колкото ни е широк прозореца от който го гледаме.
Горе долу си описал основите. Производството на кафе е по 3 метода. Измито берат се черешите и със струи вода се отстранява месото. Черешите се оставят на слънце да изсъхнат с месото на стафида и после се измиват с вода и третият метод, най- богат на вкусове е анаеробен процес. Черешите се оставят да ферментират с бъчви с вода, като джибри след това се отстранява обвивката. Напълно съм съгласен с това, ве автоматите и масовите домашни машини не са за висок клас кафета. За такива се иска кафемелачка и машина на 9 бара без крема диск. Не съм съгласен и с мнението, че в домашни условия неможе да се направи перфектно спешъл кафе. Гаджия класик, стар мазер и везна са достатъчни.
Дойде ред да опитам втория пакет, Етиопия. Станах рано, окъпах се на барата, обух новите потури и врътнах една Етиопия. Пийнах я с две цигари, пуснах за по-сигурно още една. Пийнах и нея и сега докладвам:
Това е още по-голяма промивка. Не киселее, ни вкус ни аромат, далечен привкус на леблебия.
Затварям страницата Дабов в този живот. Както би казал Травчо, провансалския ми вкус край няма.
Хубав уикенд на всички любители на кафето.
Сподели как и с какво оборудване го приготвяш? И аз виждам зор с кафетата на Дъбов, половин пакет заминава докато нацеля смилане и количество. Забелязал съм, че по- лесно се нацелват с голям грамаж 18-22 грама. С 14 грама е зор, със 7 гр е невъзможно. На Комета Своге и Пловдивските Фемили байкъри по ми се получават, макс 1-2 чаши да сбъркам
Приготвях го с кафе автомат. След първото увеличих значително количеството кафе и регулирах да е по-ситно. Не се получи особен ефект и го зарязах. Сега май жена ми го добавя по малко към някакъв Давидоф и пени се не пени, ще го пийнем. А първото отиде в коша. Третият пакет, Колумбия, още не е отварян. Предполагам, че ще му дойде реда някоя сутрин, когато се окаже че кафето е свършило.
Погледнете смилането, повечето автомати, дори на най-ситното се озорват с подобни арабики (особено ако са слабо изпечени). На стария автомат (Саеко) му регулирах мелачката, има много клипчета в ютюб. На Милето ми го направиха в сервиза. Ако пуснеш на същата настройка червена Лаваца например и се задръства машината
Забрави. Автоматът няма да се справи. Аз го мъгла с мелачка Фиорензато и машина с Е61 глава и ми е зор. Имам едни лееееки съмнения от къде идват проблемите, но са само съмнения. Подобни проблеми съм имал и с кафе от друга пекарна, но отлежало в куфара ми 4 месеца и то на морето. Предполагам, че кафетата му не баш много прясно изпечени предвид многото заведения, които трябва да снабдява редовно.
На свинята и е все тая дали яде помия или бьоф Строганоф. При хората е друго. Едни пият уиски или нищо други карат на шльокавица и квот дойде с градус. Има лека разлика нали? Някой спомена Дъбов и цени. Ареста тоя гений да сметне кое е по- скъпи 1 кг Дъбов или 1 кг Нова Бразилия в местното кафене, ресторант, барче ….. ?
Правил си проучване сред свинете дали имат предпочитания или реши да блеснеш с остроумие?
Залагам на второто. Не ти се получи, но здраве да има.
Та, в снешно време на хората им е скучно и са склонни да задълбават в куп маловажни детайли. Или пък това им дава чувсттвото, че са уникални - само те пият КАФЕТО на кафетата.
Това важи не само за приготвянето на кафе де. То е аудио, фотография, пушкала... абе за повечето хобита ня които се отделя прекалено много внимание.
И накрая като се тегли чертата, се оказва, че основна част от времето е отишла в някакви почти езически ритуали, а не в основното занимание - в случая консумация на кафе.
То е проучване какво кафе, кога да е приготвено, как да се съхранява, с какво да се смеле, в какво да се свари, за колко време, на каква температура, с какъв терморегулатор, с какви преси, цедки, крема-дискове и какви ли не други тъпни. Че по някое време се появява някой гуру (гюро) който обяснява, че нищо не разбирате и вкусът ви трябва да се култивира.
Ай сиктир с вашите глупости. Както казах има хора които просто искат да изпият едно кафе, а не за излитат в орбита!
Реших да блесна с остроумие. Явно се е получило. Нищо подобно. Няма никакви ритуали, отнема същото време както и с автомат. Останал си с грешно впечатление
Какви кафета на зърна пиеш и ти харесват, по марките и вида който ми кажеш, веднага ще ти кажа дали е от кафето или от настройките
Как ги обичаш кафето като настройка от машината, късо еспресо, еспресо, еспресо лунго, дълго кафе, американо...?
Еспресо лунго винаги пускам, напоследък само лаваца крема, густо и т.н. Това Пелини - при смилането ароматът е убийствен, но не се извлича при запарването, става безличен и обикновен. След изстиване се усилва и изпъква. Вече го пия студено и ми харесва. Намалих температурата на водата и едрината на мелницата и има напредък...
Kopi Luak или Coffee Luwak или кафе, изакано от циветки - малки зверчета, подобни на невестулки или белки. Ходих по ферми и магазини, дегустирах по заведения. Слуховете за неговата уникалност и вкус са силно преувеличени. На повечето места го приготвят като турско или като филтър кафе. На повечето места беше на вкус като това безплатното от хотелските блок маси. Сега съм донесъл у дома и тествам на кафе машината. Горе-долу става.
Коментар