Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нежелани наематели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Нежелани наематели

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
    В България сме, колега, не в Германия...
    Странно, но повечето такива неща работят и тук.

С някои особености, разбира се.

Коментар

То това с ниската правна култура ясно.....ама не е само тук проблема.Ясно е ,че има две страни в сделката с равни права и задължения описани в договор.Ясно е че по ЗЗД.........и т.н.
      Но обикновено в цялата манджа с грозде има и едни данъци който на наемодателя ама хич не му се плащат, отделно от това има един брокер за разкош на който се дължи възнаграждение в размер на един или два наема.....така, че реално страните се споразумяват на нисък наем с някакви устни договорки или допълнителен анекс се подписва след основният договор.От тук нататък ако и двете страни са добросъвестни ок .........ама не винаги е така.Пресен случай с мой близък/дебелоглав/ познат е ,че сега си има наематели ,получава всичките 120 лв. наем/и то редовно/ вместо договорените /х4/ и не може с пръст да ги пипне още 3 години защото трябва да заплати подобрения в размер на 6 000 лева.А като капак на всичко подобренията са описани на хартия ,но на практика не извършени в пълен размер.......но е подписал протокол ,че са факт и то всичко това от алчност и лакомия.А колкото до това с препоръките..........хубаво ама ...
      Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
      GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от alex052 Преглед на мнение
        ... има и едни данъци който на наемодателя ама хич не му се плащат...алчност и лакомия...
        Добре, кажи, не си ли е виновен сам?

Коментар

Първоначално публикуван от mozza Преглед на мнение
          Гарант и препоръка от предишен наемодател или работодател вършат добра работа. За студенти - препоръка за родител с телефон и постоянен адрес на поръчителя. Наемът се превежда само по банков път. Ако не сте прехвърлили консумативите на името на наемателя, изпращате СМС за дължимите суми и отново парите в банката с наема. Всичко това оформено в писмен договор, най-добре заверен при нотариус. Който се съгласи на тези условия почти винаги е коректен платец.
          Човека е прав. Хубаво е договорите за наем да ги прави някой адвокат. Даваш някой лев за съставянето му, но после си се подковал правилно/правно...
          А тва с "придобиването на собственост след ползване" е най-древната врътка, набор на най-древната професия. "Наемателя" хваща двама пияници за "свидетели", бие един НЕГОВ гвоздей (купен с фактура и касова бележка)на стената на имота (или подобно). Пиянките после в съда твърдят, че "наематела" (или "който_се_представи) се е грижел за имота 5-10 години: ето - забил е и пирон да си закача каскета ДАЖЕ! Демек има разходи...
          Така че, като ви дойде някое мазно леке и предложи: колега, дай да ползвам имота/гаража/мазата.. щот съм много убав, а после ще се разберем... веднага трябва да ви светне една ГОЛЯМА червена лампичка: първо може зор да го изгоните, второ - да ви набута със сметки, трето - да се "застои" и после да го заламти...
          Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Добре, кажи, не си ли е виновен сам?
            Естествено ,че си е виновен сам.Точно това се опитах да напиша.Ако си изряден, платил си си данъците /или си се потрудил/ да имаш нормален договор за наем,коректен си и попаднеш в неприятна ситуация може лесно и относително бързо да си решиш проблема.А ако се правиш на Андрешко.............риска си е за твоя сметка.Това общо казано, не намеквам ,че коментираният случай е такъв
            GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Би ли споделил, че ми е много интересно, как го постигаш това. Има се пред вид, че наемателя е непознат, добре облечен и все още нито нежелан, нито некоректен.
              Ми освен - „брокер/и“; адвокат/и; нотариус/и; финансист/и; данъчен/чни експерт/и и пр. вкарваш в организацията и психолог/ози...
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                Човека е прав. Хубаво е договорите за наем да ги прави някой адвокат. Даваш някой лев за съставянето му, но после си се подковал правилно/правно...
                А тва с "придобиването на собственост след ползване" е най-древната врътка, набор на най-древната професия. "Наемателя" хваща двама пияници за "свидетели", бие един НЕГОВ гвоздей (купен с фактура и касова бележка)на стената на имота (или подобно). Пиянките после в съда твърдят, че "наематела" (или "който_се_представи) се е грижел за имота 5-10 години: ето - забил е и пирон да си закача каскета ДАЖЕ! Демек има разходи...
                Така че, като ви дойде някое мазно леке и предложи: колега, дай да ползвам имота/гаража/мазата.. щот съм много убав, а после ще се разберем... веднага трябва да ви светне една ГОЛЯМА червена лампичка: първо може зор да го изгоните, второ - да ви набута със сметки, трето - да се "застои" и после да го заламти...
                Това нали го коментирахме вече и май стана ясно,че не е така,както си го представят масата народ. Давността си се прекъсва при определени обстоятелства,така че всеки който се интересува от имота си,няма как да го загуби.

Би ли споделил, че ми е много интересно, как го постигаш това. Има се пред вид, че наемателя е непознат, добре облечен и все още нито нежелан, нито некоректен.
                Разбира се, нали сме за това да си помагаме Аз например правя следното;
                Винаги,след огледа,ако му допадне на бъдещия ми наемател имота го предупреждавам да не се сърди и го разпитвам обстойно.
                От къде е,къде е живял до сега, работи ли? (на безработни под наем не давам нищо) Къде работи,на трудов договор ли работи... ако е съвестен.. всичко си казва.
                Дори го предупреждавам,че може да звънна на работодателя му. Скоро не съм давал под наем нищо,но занапред със сигурност, ако давам ще му поискам да си извади удостоверение от КЧСИ,да видя водят ли се срещу него дела и има ли непогасени задължения,кои са кредиторите му и пр.
                Задължително взимам 2 или 3 наема напред.
                Задължително заверявам нотариално договора.
                Задължително го карам да си регистрира настоящ адрес на моя имот. Ако става въпрос не за жилищно помещение,а не е от моя град,пак ще го накарам да си регистрира настоящ адрес в моя град.
                Задължително вкарвам в договора възможност за прекратяването му,ако не плаща някоя от т.нар комунални услуги,които не подлежат на прекъсване при неплащане. Т,е, парно,вода и пр.
                Наем на ръка не приемам,само по банков път.
                Правят се подробни протоколи за състоянието на имота и пр.
                Ако не се съгласи на някое от тия неща,прав му път... хич не ми пука
                Естествено никое от тях не е панацея и пак може да ме завлекат,но ако човек си следи редовно нещата,загубите му ще са минимални.

И понеже плюете по нашата система,можете да питате някои от колегите отвъд океана. Как седят там нещата със наемите. Искам да ви кажа,че в сравнение с там,нещата тук са цветущи. В САЩ съда я назначи веднъж в годината заседание,я не... като го пита съдията оня що не плаща... и той... "ми г-н съдия .. много искам да плащам,ама не мога в момента,останах без работа"... и съответно закона гледа с разбиране на нещата... и му влиза в положението... и му казват на наемодателя "ама г-н наемодател" влезте му в положението на човека,вижте че иска да си плати,ама е финансово затруднен Така,че радвайте се,че системите не са еднакви

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
                  Това нали го коментирахме вече и май стана ясно,че не е така,както си го представят масата народ. Давността си се прекъсва при определени обстоятелства,така че всеки който се интересува от имота си,няма как да го загуби.
                  Така е, ама не случайно "хващаме" две пиянки от улицата, които твърдят всичко...
                  Предполагам нотариално може да се завери, че някой се е "интересувал" от имота си през определен период от време?
                  Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от mozza Преглед на мнение
                    Гарант и препоръка от предишен наемодател или работодател вършат добра работа. За студенти - препоръка за родител с телефон и постоянен адрес на поръчителя. Наемът се превежда само по банков път. Ако не сте прехвърлили консумативите на името на наемателя, изпращате СМС за дължимите суми и отново парите в банката с наема. Всичко това оформено в писмен договор, най-добре заверен при нотариус. Който се съгласи на тези условия почти винаги е коректен платец.
                    Я дай да видим тоя бившия наемодател, дето ще си признае, че те е пускал под наем. Малка част плащат тоя данък 10% на наема в общината, и с право. Нали като признае, че си му плащал наем веднага попада под ударите на общинската мафия със синята зона и европроектите? Кой я обича?
                    С една дума - ЗАБРАВИ! Бил съм на квартира повече, отколкото ми се иска, та като чуя дори работодател да иска препоръки и му прескачам обявата. Не защото ги нямам. Всичко тук е сбъркано! В повечето случаи тия, дето им се иска препоръка - злобеят, че си недоволен от великите им условия на работа. Мърморят като си свърша работата и клиентът писмено доволен, мърморят като напусна. А кажи де е логиката с препоръката и какво може да очакваш от такъв?
                    Последно редактирано от Rabin; 21-02-14, 13:55.

Коментар

• От: Нежелани наематели

... хич не ми пука
                      На Вас може и да не Ви пука, обаче само в София стоят свободни стотици имоти дето собствениците им биха ги дали под наем срещу честа дума и договор подписан на хвърчащ лист. а аз като съм изряден наемател не ми пука дали съм при тях или при Вас...
                      124 -> 164
                      T4

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение

Разбира се, нали сме за това да си помагаме Аз например правя следното;
                        Винаги,след огледа,ако му допадне на бъдещия ми наемател имота го предупреждавам да не се сърди и го разпитвам обстойно.
                        От къде е,къде е живял до сега, работи ли? (на безработни под наем не давам нищо) Къде работи,на трудов договор ли работи... ако е съвестен.. всичко си казва.
                        Дори го предупреждавам,че може да звънна на работодателя му. Скоро не съм давал под наем нищо,но занапред със сигурност, ако давам ще му поискам да си извади удостоверение от КЧСИ,да видя водят ли се срещу него дела и има ли непогасени задължения,кои са кредиторите му и пр.
                        Задължително заверявам нотариално договора.
                        Задължително го карам да си регистрира настоящ адрес на моя имот. Ако става въпрос не за жилищно помещение,а не е от моя град,пак ще го накарам да си регистрира настоящ адрес в моя град.
                        Задължително вкарвам в договора възможност за прекратяването му,ако не плаща някоя от т.нар комунални услуги,които не подлежат на прекъсване при неплащане. Т,е, парно,вода и пр.
                        Наем на ръка не приемам,само по банков път.
                        Правят се подробни протоколи за състоянието на имота и пр.
                        Ако не се съгласи на някое от тия неща,прав му път... хич не ми пука
                        Естествено никое от тях не е панацея и пак може да ме завлекат,но ако човек си следи редовно нещата,загубите му ще са минимални.

И понеже плюете по нашата система,можете да питате някои от колегите отвъд океана. Как седят там нещата със наемите. Искам да ви кажа,че в сравнение с там,нещата тук са цветущи. В САЩ съда я назначи веднъж в годината заседание,я не... като го пита съдията оня що не плаща... и той... "ми г-н съдия .. много искам да плащам,ама не мога в момента,останах без работа"... и съответно закона гледа с разбиране на нещата... и му влиза в положението... и му казват на наемодателя "ама г-н наемодател" влезте му в положението на човека,вижте че иска да си плати,ама е финансово затруднен Така,че радвайте се,че системите не са еднакви
                        Хубави мерки....все пак трябва максимално да защитите интересите си.Малко според мен въпросите са на границата и лично аз не бих отговорил на част от тях. Интересно в хипотетичната ситуация-получавате всички задоволителни отговори и съответните документи и съответно към вас има въпрос:
                        А как вие ще гарантирате ,че по средата на наемният период няма да поискате прекратяване на договора?
                        Наскоро се занимавах с подобна простотия при изряден платец работещ извън страната/моряк/ му прекратиха договора....защото сина се заженил и жилището трябвало.........как според вас е нужно да се реагира/и правилно/.Това е сделка между две страни с равни права и задължения съответно.А ако става въпрос за имот с целнякаква работа/пример- кафе офиси и т.н./Дали бихте се съгласили на солена неустойка ако по ваша вина предсрочно прекратите договор?
                        Не се заяждам просто ми е интересно, понеже често ми се налага да се занимавам с подобни казуси.
                        GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от Сандо Преглед на мнение
                          На Вас може и да не Ви пука, обаче само в София стоят свободни стотици имоти дето собствениците им биха ги дали под наем срещу честа дума и договор подписан на хвърчащ лист. а аз като съм изряден наемател не ми пука дали съм при тях или при Вас...
                          Ами прав сте.......ама тогави риска си е за тях, по добре празен имот и разходи.Другата възможност е неопавдан риск, почти сигурни ядове, разходи който вероятно ще превишават хипотетичните приходи.Лично моя философия е:
                          -Имота се дава на 5-10% под пазарната цена,отделно от това е свеж или след освежаване,всичко работи безупречно и не е от времето на баба ми.........тогава може да се наложат някакви критерии за подбор/макар и не толкова драконовски както описаните по горе/ защото има право на избор.Никога не съм робувал на закона ГГЗ.
                          GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                            ...В повечето случаи тия, дето им се иска препоръка - злобеят... Мърморят ...
                            Къде ги намираш такива? Айде един, айде двама - ама аз повече на нормални попадам.

Първоначално публикуван от Сандо Преглед на мнение
                            Има нюанси.

Коментар

Всъщност трябва да се направи разлика дали се дава под наем търговска или жилищна площ. С апартаменти нямам опит, но имам два магазина в центъра на София дето седях празни с години, сега единя съм го дал под наем другия си го ползвам за склад. Ако трябваше да изискам от наемателите всичките документи, които колегата изписа по горе, магазина още щеше да си седи свободен. А поради ненормално завишените данъчни оценки отпреди 4-5 години, годишния данък на свободните търговски площи хич не идва малък. Дет се вика предпочитам някой да ми даде 40к за магазина и да се отърва, отколкото да плащам всяка година данъци за тоя дето духа...
                              124 -> 164
                              T4

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz)
                                Брей, има ли мющерии? Чак и работодател да занимаваш? Сигурно и брокер има във веригата, по твое желание, да плати и на него половин - един наем, освен трите наема предплата + депозит! Имаш ли идея колко народ работи без трудов договор, или най-често на минимална заплата по документи? Не останаха много мераклии да наливат в пробитата каца. В момента на заплата - таван за данъци (2400 лева май) - вноските са близо 700 лева месечно. От квото остане - после почват ДДС-тата, акцизи и задължителни застраховки и данъци... и много още. На моята улица се дават няколко имота под наем, седят от лятото тия транспаранти. На 2-3 спирки от Президентството е.
                                Последно редактирано от Rabin; 21-02-14, 14:14.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X