Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нежелани наематели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Нежелани наематели

Водата не може да се спира. Независимо дали е платена или не, независимо дали ползвателят на жилището има някакво правно основание да го ползва. Софийска Вода го откриха по трудния начин (т.е. те не че не бяха наясно, ама се направиха на ударени и изобщо не мина). Законче, вероятно остатък от хуманния социализъм и предназначено главно за борба със заразните болести. Наемодателят не е в по-добро положение от доставчика на водата.

От това, че едната страна е неизправна по договор не следва автоматично, че другата страна е освободена от някакви задълженията по договора (освен ако по въпроса не пише нещо в самия договор). В този ред на мисли, спиране на тока, водата, достъпа до жилището и тн са неудачни действия, защото правят собственика неизправна страна и силно му олекотяват позицията (примерно при търсене на наема по съдебен ред).

И да, никой не е забранил адвокатите.

---
    п.п. аз съм голям фен на плащането по банков път. Нека спори някой после с една или с две банки на тема кой плащал и кой - не. И кой не можел да бъде намерен за да вземе парите или не издавал бележки. Определено си струва стотинките за превода.

Но ми е любопитно друго - възможна ли е клауза от вида "Договорът се прекратява автоматично при закъснение на дължимо плащане с Х дни, считано от изтичането на Х-тия ден от падежа, без да е необходимо уведомяване на страната, дължаща плащането" ? Звучи ми съвсем разумно, но спестява ли нещо на наемодателя? Живо ме интересува въпросът (засега не толкова живо, че да питам адвокат).

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      възможна ли е клауза от вида "Договорът се прекратява автоматично при закъснение на дължимо плащане с Х дни
      - Договорът представлява съгласие между две страни, може да се съгласявате на всичко стига да не е престъпление. Ако си определил момент на прекратяване в договора, значи договорът е срочен, прекратява се като изтече уговорения срок. Наемателя знае кога неговото време изтича и е задължен да си събира багажа. Предизвестието в този случай би означавало само едно обикновено напомняне, т.е.необходимо.
      -предизвестие обаче е необходимо когато в договора няма определен момент на прекратяване. Тогава договорът е безсрочен, т.е. важи докато една от страните се откаже от него, и това именно става с "предизвестие".
      - ако има уговорен срок, изтекъл, договорът е прекратен, НО наемателят продължи да стои в имота И наемодателят знае за това И не предприема никакви действия, тогава договорът се превръща в безсрочен, и затова тогава става необходимо да се прати предизвестие.

Коментар

Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
        ...
        - ако има уговорен срок, изтекъл, договорът е прекратен, НО наемателят продължи да стои в имота И наемодателят знае за това И не предприема никакви действия, тогава договорът се превръща в безсрочен, и затова тогава става необходимо да се прати предизвестие.
        Това по какъв точно правен механизъм се случва?

Коментар

Това по какъв точно правен механизъм се случва?
          ЗЗД :
          Чл. 236. Ако след изтичане на наемния срок използуването на вещта продължи със знанието и без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита продължен за неопределен срок.
          Ако наемателят продължи ползуването въпреки противопоставянето на наемодателя, той дължи обезщетение и трябва да изпълнява всички задължения, произтичащи от прекратения наемен договор.
          А в същия закон пише, че ако договора е безсрочен, трябва да има 1м предизвестие...
          Не съм сигурен как би станал номера със свидетели, че си се противопоставил на продължението и си уведомил наемателя навреме...
          Затова всичко би трябвало да става писмено...
          А писмено става най-добре след съгласуване с адвокат.
          Както писах по-горе, сме 'уведомявали' клиент чрез нотариус (нотариална покана ако не се лъжа), на официалния адрес на човека. И доколкото си спомням, дори човека да не е намерен, документа се смята за връчен след определен срок. (това заприлича малко на казуса на колегата, който му лепят на вратата всякакви лепенки за неживящи там хора )
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
            ЗЗД чл 236
            Я, това ми е убягнало. Благодаря! Към момента това ми е повече полезно отколкото вредно. Не че очаквам простотии от хазяина, ама е добре да имаме нещо повече от устен "анекс" по телефона за продължаване на договора.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
              ЗЗД :

А в същия закон пише, че ако договора е безсрочен, трябва да има 1м предизвестие...
              Не съм сигурен как би станал номера със свидетели, че си се противопоставил на продължението и си уведомил наемателя навреме...
              Затова всичко би трябвало да става писмено...
              А писмено става най-добре след съгласуване с адвокат.
              Както писах по-горе, сме 'уведомявали' клиент чрез нотариус (нотариална покана ако не се лъжа), на официалния адрес на човека. И доколкото си спомням, дори човека да не е намерен, документа се смята за връчен след определен срок. (това заприлича малко на казуса на колегата, който му лепят на вратата всякакви лепенки за неживящи там хора )
              Ако договорът е безсрочен, или за срок, по-дълъг от 5/пет/ години, след изтичането петте години, по закона за собствеността, наемателят може да започне съставянето на документи за собственост, придобита по давност.
              Това е по-закон.

А отделно има доста социологически проучвания, които казват, че доверието на обществото в правосъдието е около 1%.

Много хора са минали вече по този път и са се опарили. Който не е минал, той не се е опарил и смята, че правда и правосъдие е едно и също.

И накрая може да се окаже така, че потърпевшият да плати разноските по делото. Такива случаи има много, както се казва, не питай старило, а патило.

Коментар

А бе вие луди ли сте?

Това с безсрочния договор си е живо подаряване на собствеността.

Коментар

...Но ми е любопитно друго - възможна ли е клауза от вида "Договорът се прекратява автоматично при закъснение на дължимо плащане с Х дни, считано от изтичането на Х-тия ден от падежа...
                  Не само е възможна, а и се среща в някои договори...
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
                    Ако договорът е безсрочен, или за срок, по-дълъг от 5/пет/ години, след изтичането петте години, по закона за собствеността, наемателят може да започне съставянето на документи за собственост, придобита по давност.
                    Това е по-закон.
                    По кой точно закон, мммМ?

Все препоръчвам правно ограмотяване и все - ядец.

И да, на потърпевш от собствена неграмотност (била тя и правна) често му се налага да плаща.

Коментар

Повечето мнения са пиене на чай пред телевизора. Към днешна дата, държавата не защитава позицията на собственника. Независимо от договора и спецификата на ситуацията, собственникът може ЕДИНСТВЕННО да предяви граждански иск срещу наемателите си(колкото и некоректни да са те). Не хваща декиш "бързо производство", това се прилага единственно, когато държавата има да взема...Резултатът от този иск ще убие всякакво желание за живот и възстановяване на загубите на собственника и може с много да надвиши година време. Единственният ефективен начин е самоуправството, разбира се свързан с някои особености, които е хубаво да се имат пред вид. В дългогодишния си опит с наематели не съм имал случай досега някой да ме съди, за каквото и да било...да, не е много изискано, но загубите приключват до този момент...пиеш студена вода и гледаш внимателно в следващите.

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
                        Мои приятели имат проблем с наематели , които едно че не си плащат наема , второ са направили апартамента на кочина , трето не искат да освободят жилището . Интересуват ме легалните начина за справяне с проблема . Бой, заплахи и други силови методи не се предвиждат .
                        Моля за вашите съвети.
                        Един-единствен път съм имал подобен проблем (а имам сравнително дългогодишен опит и с няколко имота). Седнах, мислих, разговарях ...и накрая ги изхвърлих по най-безцеремонния начин. Убеден съм, че твоите хора - колкото и да са деликатни и законопослушни - нямат друга алтернатива (говорим за смислена и работеща такава).

пп
                        По принцип съвсем не съм „такъв човек“ - наистина! Но този въпрос, по-рационално решение няма.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
                          Това е по-закон.
                          ...
                          10 години за обсебване на имот, и май толкова за ниви. Ще потърся линк, има такива случаи.

Коментар

Точно договорът за наем си е съвсем сериозна пречка за придобиване по давност. Мисля си аз.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              10 години за обсебване на имот, и май толкова за ниви. Ще потърся линк, има такива случаи.
                              Не е нужно да търсиш...след 10 г. и представяне на документ за платен данък може да се прехвърли собственността, без знанието и участието на собственника.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                                Не е нужно да търсиш...след 10 г. и представяне на документ за платен данък може да се прехвърли собственността, без знанието и участието на собственника.
                                ъхъ, да. Ама за това не ти е нужен договор за наем. Даже пречи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X