Обява

Свий
Няма добавени обяви.

как да се отърва от продадена кола още на мое име

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: как да се отърва от продадена кола още на мое име

Тази тема е вече стара, но за мен проблема е актуален - същия проблем като автора на темата - аз в чужбина, няколко препродажби и сега няма ни кола ни документи, само отговорности... Очевидно единственото свястно решение е да се обяви за обсебена колата. Някой има ли повече информация по въпроса - най-вече какво се случва след това? Мисля още утре да пусна жалба. Също не съм уверен дали жалбата трябва да е в РПУ или прокуратурата...

Благодаря предварително на всички за споделения опит.

Коментар

Сега за отчисление от данъчното искат само копие от договор за покупко-прадажба.Подробности на лични.
      ........................
      Иван Маринов
      CRF 250 X
      Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Първоначално публикуван от nk_vn Преглед на мнение
        Тази тема е вече стара, но за мен проблема е актуален - същия проблем като автора на темата - аз в чужбина, няколко препродажби и сега няма ни кола ни документи, само отговорности... Очевидно единственото свястно решение е да се обяви за обсебена колата. Някой има ли повече информация по въпроса - най-вече какво се случва след това? Мисля още утре да пусна жалба. Също не съм уверен дали жалбата трябва да е в РПУ или прокуратурата...
        Да ли е в РПУ или прокуратура принципно е без значение. И в двата случая информацията стига до РП, а издирването се възлага на полицията. По принцип в прокуратура е по-сигурно щото в РПУ може да я бутнат в девета глуха. Важно е да знаете, че ако сте дали пълномощно на друг да я кара обсебване няма. Още повече ако са Ви дали и пари. Тогава така сте се разбрали, давате си колата в замяна получавате пари. Нищо не са Ви присвоили. Така че най-добре си кажете истината. Според мен няма пречка да поискате да се обяви за издирване автомобила, тъй като нямате връзка с ползвателя. Последното може и да е индиция за обсебване - чл.206 от НК, но само ако не сте получил пари срещу ключовете и документите.
        Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 04-11-08, 10:49. Причина: правописна грешка
        Subaru Outback H6 MY 05 продаден :(
        Opel Frontera V6

Коментар

Айде сега да изложа и моя казус:

Колата е продадена. Всички талони са в мен, но колата и номерата ги няма. Едва ли е в движение, но в общината си ми се води.

Какво правим? Май ще трябва да я обявя за издирване?
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от bobeck Преглед на мнение
            Да ли е в РПУ или прокуратура принципно е без значение. И в двата случая информацията стига до РП, а издирването се възлага на полицията. По принцип в прокуратура е по-сигурно щото в РПУ може да я бутнат в девета глуха. Важно е да знаете, че ако сте дали пълномощно на друг да я кара обсебване няма. Още повече ако са Ви дали и пари. Тогава така сте се разбрали, давате си колата в замяна получавате пари. Нищо не са Ви присвоили. Така че най-добре си кажете истината. Според мен няма пречка да поискате да се обяви за издирване автомобила, тъй като нямате връзка с ползвателя. Последното може и да е индиция за обсебване - чл.206 от НК, но само ако не сте получил пари срещу ключовете и документите.
            За съжаление от РПУ ми казаха да ходя да си търся сам човека, а за прокуратурата говорих с адвокат - той ми каза че в моя случай няма основание да се повдига обвинение за обсебване, тъй като то не може да е срещу неизвестен извършител. Общо взето всички ми казват да си гоня сам хората. За истината - аз не бих лъгал по принцип. Проблема ми е че разказвайки случая всеки ми казва да се оправям сам. Единственото основание за издирване било жалба за кражба. Може би просто ме отсвирват за да не се занимават.

В моят случай разполагам само и единствено с първо име и вече неработещ мобилен телефон на човека.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Айде сега да изложа и моя казус:

Колата е продадена. Всички талони са в мен, но колата и номерата ги няма. Едва ли е в движение, но в общината си ми се води.

Какво правим? Май ще трябва да я обявя за издирване?
              Мисля че с големия талон можеш да я СПРЕШ ОТ ДВИЖЕНИЕ, което е основание да спре да ти тече данък. Вече за БРАКУВАНЕ И СВАЛЯНЕ ОТ ОТЧЕТ в КАТ, което е различно от спиране от движение, ще ти трябват номерата. Но тогава дори и доживот да остане на твое име не виждам особен проблем. Ако стане инцидент с колата ще трябва да обясняваш, но едва ли ще имаш сериозни проблеми.

Коментар

за прокуратурата говорих с адвокат - той ми каза че в моя случай няма основание да се повдига обвинение за обсебване, тъй като то не може да е срещу неизвестен извършител.
                Виж, обвинение не може да се повдигне за никакво престъпление, а не само за обсебване, ако извършителят е неизвестен /няма на кого нали /. Наказателно дело обаче може да се образува и има стотици хиляди такива, включително за обсебване. Сега на първо четене като си мисля не може да има дело за лъжесвидетелстване срещу неизвестен извършител, ама съм виждал и такова. Има и много дела, които се водят срещу определени лица, но обвинение на същите не им е повдигано.Т.е. подигането на обвинение и образуването на дело са различни неща.
                Сега, ако си получил пари срещу колата няма как полицията да я търси, защото не става дума за престъпление. Иначе хареса ми идеята на колега описана по-горе за оттегляне на пълномощното.
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 04-11-08, 17:20.
                Opel Frontera V6

Коментар

Това значи все пак означава че аз в моя случай мога да пусна жалба срещу недобросъвестен купувач който е избягал с колата, макар и платил всичката договорена цена. На базата на жалбата ми би следвало да се образува наказателно дело срещу него и се пуска колата за издирване. Правилно ли съм разбрал? Щом адвокатите ме отсвириха, май трябва да си го направя сам.

[quote=bobeck;513639]
                  за прокуратурата говорих с адвокат - той ми каза че в моя случай няма основание да се повдига обвинение за обсебване, тъй като то не може да е срещу неизвестен извършител.

Виж, обвинение не може да се повдигне за никакво престъпление, а не само за обсебване, ако извършителят е неизвестен /няма на кого нали /. Наказателно дело обаче може да се образува и има стотици хиляди такива, включително за обсебване. Сега на първо четене като си мисля не може да има дело за лъжесвидетелстване срещу неизвестен извършител, ама съм виждал и такова. Има и много дела, които се водят срещу определени лица, но обвинение на същите не им е повдигано.Т.е. подигането на обвинение и образуването на дело са различни неща.
                  Сега, ако си получил пари срещу колата няма как полицията да я търси, защото не става дума за престъпление. Иначе хареса ми идеята на колега описана по-горе за оттегляне на пълномощното.

Коментар

Мисля че с големия талон можеш да я СПРЕШ ОТ ДВИЖЕНИЕ, което е основание да спре да ти тече данък. Вече за БРАКУВАНЕ И СВАЛЯНЕ ОТ ОТЧЕТ в КАТ, което е различно от спиране от движение, ще ти трябват номерата. Но тогава дори и доживот да остане на твое име не виждам особен проблем. Ако стане инцидент с колата ще трябва да обясняваш, но едва ли ще имаш сериозни проблеми.
                    Спирането от движение вече не е осннование да не плащаш данъка! Писах го по-напред в темата!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

Това значи все пак означава че аз в моя случай мога да пусна жалба срещу недобросъвестен купувач който е избягал с колата, макар и платил всичката договорена цена. На базата на жалбата ми би следвало да се образува наказателно дело срещу него и се пуска колата за издирване. Правилно ли съм разбрал? Щом адвокатите ме отсвириха, май трябва да си го направя сам.
                      Така както го описваш къде е престъплението? Че "купувача" не я е прехвърлил на свое име? Няма такова престъпление. Най-добре е да си намериш някой сетен адвокат, а не такъв дето ти разправя, че не може да има дело срещу неизвестен извършител за обсебване. Важно е дал ли си пълномощно, с какво съдържание е то, пари получил ли си и т.н. Горното съм писал щото в тази тема са описани различни случаи, включително от автора на темата.
                      Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 05-11-08, 10:52.
                      Opel Frontera V6

Коментар

А спирането от движение може и да помогне косвено доколкото ползвателя в някакъв момент ще има проблем и също ще бъде заинтересован да се свърже със собственика, но в случая на колегата nk_vn това едва ли ще стане, тъй като е нужен големия талон, а той не разполага с такъв.
                        Opel Frontera V6

Коментар

От: как да се отърва от продадена кола още на мое име

Злините застигнаха и мен. Вярваш на приятели(познати) и те се ... с теб. Продадох колата на изплащане. Изплащането се проточи една година. Забави се момчето, но я изплати. Останаха едни 80 лева и аз му казах да ги задържи. Идеята беше когато вземе заплата да добави малко от него и да я прехвърлим. Е да ама не. Ясно ми заяви, че щял да я продава някъде си на някой си(още не знаел на кой) и да съм я прехвърлял на новия да не давал той пари на вятъра. Ядосъх се и не мога да си намеря място. Нямаме никъде черно на бяло, че той ми е давал някъкви пари. Големия талон си е в мен, но резервните ключове са в него(не, че това ме спира де). До тук бях добър, но ставам лош. Тая вечер реших да отида да си сваля номерата, но колата я нямаше. Имам съмнение, че се е преместил в друга квартира. Сега трябва да го дебна да не го подплаша, че ще я скрие. Идеята ми е като си взема номерата вече каквото иска това да прави аз мога да си я бракувам. Трябва да си плати и данъка за тая година който е 200 лева, но така съм му набрал, че само да се отърва един път,ще му излезе през.... Колата е рядка и кадето я видя ще стават золумите.
                          Питах няколко полицая да дадът съвет, но те мълчат. Не можело да я пусна за издирване, защото реално не е била открадната и после мен щели да дърпат. Случая е много гаден, ноза всичко си има време и решение.
                          Посъветвайте ме нещо...

Коментар

Според мен, тук основно се бъркат два различни казуса, смесват се и става една.....
                            Значи да уточним:
                            1-ви Случай - Колата е продадена, но реално няма документ за продажба, а има само едно пълномощно от собственика към някакво лице, което по документи е само ползвател.
                            В този случай нищо не можеш да направиш, освен да си намериш сам колата, да си я вземеш или да си свалиш номерата (ако си я прежалил), защото ти все още се водиш собсвеник на колата, но пък си издал пълномощно за каране на друг човек, т.е. съгласил си се да я кара някой друг, но ти си собственик и всички данъчни задължения и актове са на твое име. Не можеш да я обявиш за открадната или обесебена, защото си дал пълномощно, така че в случая човека не я е откраднал (обсебил).
                            2-ри Случай - Колата е продадена. Имаш документи за покупко-продажба. Минали сте през нотариус, но в данъчното все още я водят твоя. Никакъв проблем!!! Отиваш в данъчното заедно със договора за покупко-продажбата и подаваш заявление, че автомобила вече не е твой и да не ти начисляват данъци. Тънкият момент тук е следният! По закон си длъжен в двумесечен срок от придобиване на движимо или недвижимо имущество да го регистрираш - иначе глоба. Също така срока е същият и при промяна на вече регистрирани на твое име движимо или недвижимо имущество, да уведомиш данъчните. Така че, ако не си го направил навреме, можеш да го направиш всеки един момент, но ще ти изчисляват данъка до датата на подаване на уведомлението, а не до датата на сделката. Което е лошо и е точно обратното на това което данъчните правят, когато я регистрираш за първи път при тях. Тогава ако си закъснял ти удрят една глоба, че не си спазил срока и след това ти изчисляват данъка от датата на придобиване на имуществото, а не от датата на уведомлението. (това между другото е и правилното от правна страна). ЗАТОВА ако намериш ДОБЪР (ХИТЪР) адвокат може би ще ги склониш (по съдебен път) да ти намалят данъчните задължения при отписване на автомобила до датата на която си бил собственик, а не до датата на уведомяването им.
                            Ако случая не е нито един от горните, значи стигаме и до случая на започналият темата тук - Продадена, препродадена без договор, без пълномощно, без нищо. Ако документите са в теб, обявяваш я за открадната. Ако не са в теб, отиваш до КАТ изискваш нови документи (не съм точно запознат с процедурата - но мисля че е по-добре да им обясниш за какво идва реч), взимаш си новите докумети и пак я обявяваш за открадната. Мисля, че дори не са необходими документи, когато я обявяваш за открадната в МВР, тъй като те си имат връзка с КАТ и проверяват на кого е колата (нали могат да ти я откраднат и с документите в нея). Взима се документа от МВР и с него в данъчното. Това е.
                            Дано да съм бил полезен.
                            Последно редактирано от windcoast; 06-12-11, 17:03.

Коментар

При моя случай продадох колата на изплащане без никакви предварителни договори и прочие. Нямаме черно на бяло, че някой ми е давал пари. Така че отидох свалих си номерата и на следващия ден(вчера) колата се прехвърли и всичко свърши.

Коментар

Първоначално публикуван от windcoast Преглед на мнение
                                Според мен, тук основно се бъркат два различни казуса, смесват се и става една.....
                                Значи да уточним:
                                1-ви Случай - Колата е продадена, но реално няма документ за продажба, а има само едно пълномощно от собственика към някакво лице, което по документи е само ползвател.
                                ......
                                2-ри Случай - Колата е продадена. Имаш документи за покупко-продажба. Минали сте през нотариус, но в данъчното все още я водят твоя. Никакъв проблем!!!
                                .......
                                Ако случая не е нито един от горните, значи стигаме и до случая на започналият темата тук - Продадена, препродадена без договор, без пълномощно, без нищо. Ако документите са в теб, обявяваш я за открадната. Ако не са в теб, отиваш до КАТ изискваш нови документи (не съм точно запознат с процедурата - но мисля че е по-добре да им обясниш за какво идва реч), взимаш си новите докумети и пак я обявяваш за открадната.
                                ........
                                Дано да съм бил полезен.
                                Ахам.... Обаче колата е при новия собственик/ползвател от година-две-три ... Обявяваш я за открадната и евентуално се намира и заключват и нея и водача. И той почва да пише показания "Купих я без документ от еди-кой си, еди-кога си, ползвам я толкова и толкова време, имам свидетели еди кои си..." Намисли един логичен отговор, който ще даде жалбоподателя на въпроса на разследващия защо не е обявил колата за открадната толкова време и евентуалното развитие на нещата, щом си толкова "хитър" адвокат....
                                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                                Неизвестен мъдрец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X