Обява

Свий
Няма добавени обяви.

как да се отърва от продадена кола още на мое име

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: как да се отърва от продадена кола още на мое име

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Топлата вода е измислена много отдавна. В някои държави има единен автомобилен регистър. Като продаваш колата отиваш с новия собственик там, давате им една бланка с 2 подписа и толкова. Няма нужда после да обикаляш като цветарка по полиция, данъчни и не знам си къде още да се редиш на опашки и да попълваш формулярчета. Компютрите на регистъра са свързани и с данъчни, и с полиция и информацията за промяната в собствеността си излиза, където трябва.
    Би било прекрасно, но нали се сещаш, че по този начин една огромна маса от чиновници стават излишни. Не знам кой, какви интереси има в тая работа, но според мен това умишлено се бави години наред. И Бил Гейтс да хванат да им направи системата, цената и ще се изплати за година две (само от липсата на толкова "мъртви души" зад гишетата дето си лапат заплатки)
    Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007

Коментар

А в България е така:

Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
      (2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя.
      (3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага по отношение на праводателя, когато отчуждаването е извършено чрез публична продажба.
      (4) (Нова - ДВ, бр. 88 от 2008 г.) Копие от договора за прехвърлената/придобитата собственост с данните на лицата по ал. 1 и 2 може да бъде предоставено от всяко от лицата по електронен път като сканирано изображение във формат, определен с наредбата по чл. 12, ал. 4 от Закона за електронното управление.
      Та копие от договора, ако се носи на ръка се оставя в деловодството. Процедурата отнема около 2 до 3 минути. Ако се просрочи срока по горецитираният член от ЗДвП с повече от 1 (една) година е много вероятно да няма санкция. Също така и праводателят (демек продавача), ако закъснее (без значение колко) не ми се вярва някой да тръгне да го глобява.

Към питащия с продаденият автомобил.
      Няма как данните от талона да не са публични. Можеш само да чакаш купувача да прехвърли автомобила, а до тогава можеш да теглиш майни, колкото искаш. Явно си си изпълнил задължението, като продавач (писал си, че си ходил до КАТ), така че няма друго какво да направиш.
      Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение

Към питащия с продаденият автомобил.
        Няма как данните от талона да не са публични. Можеш само да чакаш купувача да прехвърли автомобила, а до тогава можеш да теглиш майни, колкото искаш. Явно си си изпълнил задължението, като продавач (писал си, че си ходил до КАТ), така че няма друго какво да направиш.
        Идеята ми беше, че след като знам, че още карат с талона ми, няма ли начин да подам жалба или нещо срещу, този, на който съм продал колата? Той е длъжен в срок да си я запише на негово име, не го е направил, никой не го търси - ок. Но ако знам къде да се оплача, не би ли трябвало да го потърсят, защо не е направил, това което трябва по закон? Нали КАТ реват, че нямали пари, ами ето, готов съм да помогна, да го издирят и да си вземат парите от измекяра!?

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          Топлата вода е измислена много отдавна. В някои държави има единен автомобилен регистър. Като продаваш колата отиваш с новия собственик там, давате им една бланка с 2 подписа и толкова. Няма нужда после да обикаляш като цветарка по полиция, данъчни и не знам си къде още да се редиш на опашки и да попълваш формулярчета. Компютрите на регистъра са свързани и с данъчни, и с полиция и информацията за промяната в собствеността си излиза, където трябва.
          И аз си мечтая да стане това, ама в България - едва ли ще е скоро. Много са маймуните на клона
          Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
            И аз си мечтая да стане това, ама в България - едва ли ще е скоро.
            Другарете са го измислили другояче решението - с този законопроект.
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• как да се отърва от кола обявена за издирване, която е на мое име в данъчното

Здравейте,

бих искала да попитам дали някой има идея как мога да се справя със следния проблем. Преди 4 години дадох личния си автомобил на тогавашния ми приятел да си отиде във Франция за определен срок от време ( той е французин ), след което той си остана там с колата ми и няма да се връща. След дълги и безрезултатни опити, заплахи и т.н да ми върне колата, отидох в КАТ и след 1 година вече ходене по мъките, от там ми издадоха документ, че колата е обявена за издирване. Казаха ми да отида с този документ в данъчното и да ми отпишат колата. От там обаче не искат да го направят и искат някакъв друг документ от КАТ, че колата ми е отписана при тях. КАТ казват, че не могат да ми издадат документ, че я отписват, защото колата може и да се намери - било то след 1 година, 5 или 10 години. Т.е съм в задънена улица и трябва да плащам данък за тази кола доживот.
              Някой има ли идея за някаква процедура, с която бих могла да си отпиша колата от данъчното.
              Само за информация - нямам никакъв контакт с въпросния французин, не го знам къде живее, нито имам други координати, а не мога да я обявя за открадната защото навремето за да излезе от страната с колата му издадох пълномощно. С днешна дата пълномощното е невалидно вече, анулирах го, но все пак не мога да я обявя за открадната.
              Благодаря предварително за помощта

Коментар

• От: как да се отърва от кола обявена за издирване, която е на мое име в данъчното

Първоначално публикуван от aleksant Преглед на мнение
                ... отидох в КАТ и след 1 година вече ходене по мъките, от там ми издадоха документ, че колата е обявена за издирване. ....
                ... но все пак не мога да я обявя за открадната.
                ...
                Последно? От мен да знаеш! КАТ НЕ издирват автомобили. Пищиш в районното, че автомобила ти е обсебен.

Бе всъщност я питай някой адвокат! Все пак и те са хора и ядът бял хляб.
                Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

• От: как да се отърва от кола обявена за издирване, която е на мое име в данъчното

Преди 4 години дадох личния си автомобил на тогавашния ми приятел да си отиде във Франция за определен срок от време ( той е французин ), след което той си остана там с колата ми и няма да се връща. След дълги и безрезултатни опити, заплахи и т.н да ми върне колата, отидох в КАТ и след 1 година вече ходене по мъките, от там ми издадоха документ, че колата е обявена за издирване.
                  Само за информация - нямам никакъв контакт с въпросния французин, не го знам къде живее, нито имам други координати, а не мога да я обявя за открадната защото навремето за да излезе от страната с колата му издадох пълномощно...
                  Егати, какво доживяхме ?! Остава и французинът да не се казва Кулибали, Куаши или нещо подобно, щом французи почнаха да отмъкват коли от България, нещата видимо вървят на добре Пък ние мрънкаме...
                  България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Здравейте,

бих искала да попитам дали някой има идея как мога да се справя със следния проблем. Преди 4 години дадох личния си автомобил на тогавашния ми приятел да си отиде във Франция за определен срок от време ( той е французин ), след което той си остана там с колата ми и няма да се връща. След дълги и безрезултатни опити, заплахи и т.н да ми върне колата, отидох в КАТ и след 1 година вече ходене по мъките, от там ми издадоха документ, че колата е обявена за издирване. Казаха ми да отида с този документ в данъчното и да ми отпишат колата. От там обаче не искат да го направят и искат някакъв друг документ от КАТ, че колата ми е отписана при тях. КАТ казват, че не могат да ми издадат документ, че я отписват, защото колата може и да се намери - било то след 1 година, 5 или 10 години. Т.е съм в задънена улица и трябва да плащам данък за тази кола доживот.
                    Някой има ли идея за някаква процедура, с която бих могла да си отпиша колата от данъчното.
                    Само за информация - нямам никакъв контакт с въпросния французин, не го знам къде живее, нито имам други координати, а не мога да я обявя за открадната защото навремето за да излезе от страната с колата му издадох пълномощно. С днешна дата пълномощното е невалидно вече, анулирах го, но все пак не мога да я обявя за открадната.
                    Благодаря предварително за помощта
                    Май доста си търпелива! Като не можеш да обявиш колата за открадната, обяви франсето за издирване(ако му помниш имената все още). Чрез Френското посолство например.

Коментар

не мога да я обявя за открадната
                      Ти не можеш, но съдът може. Отиваш в районното, както вече спомена колегата. Ако не те вземат насериозно отиваш при адвокат, който ще ти оформи документи. Съдът ще заведе наказателно дело за престъпление - това че ти е взел колата. Към това може да се присъедини и граждански иск - може да му търсиш обезщетение в пари за това че не си могла да ползваш автомобила през това време и т.н. Накрая съдът ще се произнесе че колата ти е отнета, въз основа на това КАТ ще може да я заведе като открадната, и от там вече си получаваш съответния документ, който показваш в общината и тогава вече ти я отписват от данъци.

Коментар

Здравейте,
                        благодаря за отговорите. Ще се посъветвам с адвокат и ще видим какво ще стане. Иначе човекът си е баш французин, не е от примесите, но то измамници има навсякъде и от всички раси
                        Благодаря още веднъж
                        успешен ден на всички

Коментар

За да не отварям нова тема ще продължа и попитам в тази защото случаят е същият.
                          Февруари месец 2015г. автомобил собственост на баща ми решаваме да го продадем. Един понделник идват 2-ма човека уж само да го видят, и понеже баща ми пътува из страната отивам да им го покажа аз. Срещаме се, огледаха го и ми предложиха варианта да ми го платят на момента и в четвъртък да се върнат за да го прехвърлим. Обаждам се на баща ми да го попитам и той е съгласен. Големия талон го задържах при мен. Идва четвъртък и от копувача няма и следа. Звъня му по телефона и започват реплики от сорта " в момента нямам пари, зает съм, ще го прехвърлим другата седмица " и така вече 4 месеца. Сега като звънна на телефона му ми вдига друг човек. Номера му започва с 0877 и разбрах че това са предплатени карти на виваком и е възможно вече този номер да не е негов. От автомобила няма и следа а за собственика единствено знам от кой град е за което може и да ме е излъгал. Разполагам само с големия талон на автомобила и резервен ключ. От коментарите по горе четох че не е редно да се пуска за издирване при положение че не е откраднат но в моя случай автомобила не е мой а на баща ми и баща ми изобщо не участва в сделката. Бащата единствено иска да не му плаща данъци. Проверих че автомобила няма сключена Гражданска Отговорност дори пратиха писмо по пощата на баща ми че трябва да се направи ГО. Явно автомобила е изхъврлен или даден някъде за скрап.
                          Има вариант да излъжа полицията като обявя номерата за изгубени, от там да ми издадат служебна белжка и да я бракувам в кат. Но какво става ако се намери автомобила.
                          Имате ли някакви идеи как да постъпя.

Коментар

При почти същия казус един прост разговор със служителите в районното реши проблема. Та, иди и опитай. Може да попаднеш на разбран човек и да намерите решение.

Полицията не се лъже толкова лесно за точно такива неща. При тях са ежедневие все пак.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

При мен не помогна. Отидох и ми казаха че проблемът бил от частно-правен характер и не можели да направят нищо. При теб как мина?

Коментар

Еми баща ми беше отишъл да я заявява за открадната. При нас беше само големия талон. Ония го питали дали наистина е открадната, после си поговорили и те-така. Другите подробности не ги помня вече.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X