Обява

Свий
Няма добавени обяви.

как да се отърва от продадена кола още на мое име

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: как да се отърва от продадена кола още на мое име

Автомобила със сигурност НЕ трябва да се обявява за откраднат. Вариантите са два. Първо да се свърже продавача с купувача и да се уредят документално нещата по продажбата (явно този вариант е изчерпан). Второ!! Да се пусне молба до съответния началник на РПУ по местоживеене. Молбата е за съдействие по издирването на купувача за оформяне на документите по покупко-продажбата. В молбата трябва да се опише случая и също така да се наблегне на факта, че е имало устна договорка след изплащането на автомобила да се оформи договора. Всичко друго е незаконно. Не може да се лъже, че автомобила е откраднат, не може да се свалят номерата (щото при бракуване се иска и малкия талон, за липсата на който се подписва декларация със съответната тежест по закон). Купувача ще бъде в пълното си право да пусне жалба за самоуправство (примерно). В такъв случай на продажба обикновено казвам, че продавача само е взел парите, нищо не е продал. Всички тежести си остават за собственика на автомобила (данъци или призовка от КАТ примерно).
    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
      Автомобила със сигурност НЕ трябва да се обявява за откраднат. Вариантите са два. Първо да се свърже продавача с купувача и да се уредят документално нещата по продажбата (явно този вариант е изчерпан). Второ!! Да се пусне молба до съответния началник на РПУ по местоживеене. Молбата е за съдействие по издирването на купувача за оформяне на документите по покупко-продажбата. В молбата трябва да се опише случая и също така да се наблегне на факта, че е имало устна договорка след изплащането на автомобила да се оформи договора. Всичко друго е незаконно. Не може да се лъже, че автомобила е откраднат, не може да се свалят номерата (щото при бракуване се иска и малкия талон, за липсата на който се подписва декларация със съответната тежест по закон). Купувача ще бъде в пълното си право да пусне жалба за самоуправство (примерно). В такъв случай на продажба обикновено казвам, че продавача само е взел парите, нищо не е продал. Всички тежести си остават за собственика на автомобила (данъци или призовка от КАТ примерно).
      Но има много голяма вероятност полицията да вдигне ръце и нищо да не направи и пак в задънена улица.
      Според мен трябва да се намери купувача дори и по телефона да се сплаши че ако нея прехвърли или нея докара ще бъде дадена за открадната и че онуй говедо ще увисне с парите.
      Ако и това не помогне обявява се за издирване и собственика по документ трябва за измисли логично обяснение пред полицията но в никакъв случай не трябва да казва че е продал.
      Малко грозно е но всеки трябва да се оправя. Какво ще стане ако оня препродаде колата и й изчезнат дирите. Дамян трябва да плаща докато е жив.

Коментар

Виж сега.... Виждам, че нямаш и елементарни юридически познания и съветите ти са чисто емоционални и пожелателни. Но....са неправилни и потенциално вредни, затова би било по-правилно да се въздържаш.
        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
        Неизвестен мъдрец

Коментар

Аз до колкото прочетох има и следния сценарии- продал си си колата, имаш нотариално заверен договор, отписал си колата от данъчното, както си му е реда, забравил си за цялата тази история и естествено си изхвърлил договора.

След Х години отиваш да си плащаш данъка на новата кола и лелката от данъчното с усмивка ти заявява, че не си плащал данъка на старата ти кола от Х години и дължиш ХХХ лева.

Какво правим в този случай или трябва да си пазя документите цял живот и да си назнача деловодителка в нас?

Коментар

Първоначално публикуван от Mind_Control Преглед на мнение
            Аз до колкото прочетох има и следния сценарии- продал си си колата, имаш нотариално заверен договор, отписал си колата от данъчното, както си му е реда, забравил си за цялата тази история и естествено си изхвърлил договора.

След Х години отиваш да си плащаш данъка на новата кола и лелката от данъчното с усмивка ти заявява, че не си плащал данъка на старата ти кола от Х години и дължиш ХХХ лева.

Какво правим в този случай или трябва да си пазя документите цял живот и да си назнача деловодителка в нас?
            За съжаление си прав. Пазете си всички договори за покупко-продажба, защото има вариант и да си я продал и отписал и да не е регистрирана от новия собственик. При евентуален пропуск в данъчното да ти я отчислят няма как да докажеш, че действително си я продал. Ако не знаеш и при кой нотариус е станала сделката (продадена от пълномощник), купона става пълен. Затова не "продавайте" нищо с пълномощно!
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

Да ви кажа аз как се оправих, две коли така продадох и едната три години я издирвах,докато случайно в едно село я мернах паркирана пред една къща.Обърнах "ЗИЛА" и спрях зад колата,огледах се,и с голямата отверка свалих номерата.Още на другия ден ме намериха и отидохме да прехвърлим колата,беше минала през десет собственика.А другата кола,жената я видяла на един паркинг в града,палнах "Фронти"и веднага на паркинга,спрях зад колата а вътре група "мангали".Обясних им като човек ,че колата е моя и трябва да я прехвърлим, а те ми отговориха че не са я купили от мен и да си търся тоя на който съм я продал.И като кипнах взех щангата и направо изкъртих номерата и си тръгнах,след 10 минути бяха в нас и до вечерта я бяхме прехвърлили.Така полицайте ме посъветваха.
              ОФA ДБ 2.5тдс 97г, ЗИЛ450506,тел.0899751844

Коментар

Първоначално публикуван от Mind_Control Преглед на мнение

Не си прав. Закона казва следното:
                "ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
                ........

Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
                ..........

Чл. 180. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. водач, който:
                ..........

1. праводателя, който при отчуждаване на регистрирано пътно превозно средство не съобщи в определения срок на службата, издала регистрационния номер на отчужденото превозно средство, данните на приобретателя; същото наказание се налага и на приобретателя на регистрирано пътно превозно средство, който в определения срок не съобщи по местоживеене на службата за регистрация за придобитата собственост;"
                Така, че нищо не трябва да се пази ХХ години.
                Поздрави.

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                  Ахам.... Обаче колата е при новия собственик/ползвател от година-две-три ... Обявяваш я за открадната и евентуално се намира и заключват и нея и водача. И той почва да пише показания "Купих я без документ от еди-кой си, еди-кога си, ползвам я толкова и толкова време, имам свидетели еди кои си..." Намисли един логичен отговор, който ще даде жалбоподателя на въпроса на разследващия защо не е обявил колата за открадната толкова време и евентуалното развитие на нещата, щом си толкова "хитър" адвокат....
                  Хмм.... За моя радост все още не съм адвокат, системен администратор съм.

Коментар

Колеги, имам следния проблем. През април 2006-та година дадох пистов мотор 900 кубика на "приятел", с който се познаваме вече 16-17 години. Искаше не просто такъв мотор, а моят мотор. Всеки ден по половин час в продължение на сигурно един месец ми висеше на външната врата и искаше да го купи. Бях решил да продавам мотора, но не бях пуснал обява все още. Казах му "4500 лева, правим договор както си му е реда и го получаваш. Понеже съм добра душица и доста наивна също така, се съгласих в една неделя да му дам този мотор и да ми се махне от главата. Даде първо 2500 и след време и останалите пари. Няма нищо черно на бяло. Уговорката беше че ще го прехвърлим с договор на еди коя си дата (вече съм забравил).
                    След 1-2 години, през които аз му напомнях за този договор пред нотариус, дойде в нас опаричен и каза, че оттук натам иска да е редовен и изряден и да си плаща всичко както трябва. Искал да направи гражданска и преглед на мотора. Склоних да му дам талоните. До този момент не е плащал нито ГО, нито ГТП, а натрупаните по моята партида данъци за този мотор са вече 1000 лева.
                    Продължавам да му напомням и обещава, че ще го плати. Това са 6 години, за Бога. Колко още да чакам? Този е нередовен отвсякъде! Нито данък сгради е плащал, нито актовете за 2000 лева е плащал, в момента няма и книжка (отнета поради липса на точки). Разбрах че и други коли му висят неплащани с години. Купува и продава мотори и коли с документи, без документи, с пълномощно и без пълномощно и никога, повтарям - никога, не е правил договор за покупко-продажба.
                    Редовно ходя в тях по други въпроси и сме в добри отношения. Къде привидно, къде наистина... Моторът е с разглобен двигател в момента, но май скоро ще го сглоби. Мога да си сваля номера с ключе 10 за една минута. Не знам как ще си взема талоните и въобще не знам какво да правя. Това са 1000 лева, които сега от 01.10 ще станат и повече и ще продължават да растат с темпо 150 лв данък на година плюс лихвата.
                    Какво да направя?

Коментар

Първоначално публикуван от Andy Van Der Drift Преглед на мнение
                      Какво да направя?
                      най-вероятно, ще се наложи да си развалите приятелството....... свали си номера и после постави въпроса ребром: да ти плати данъците и от там право при нотариуса. ако не иска с номера в КАТ и бракуваш, като в зависимост от ситуацията, може да кажеш че си загубил талоните, може да кажеш и първо истината........ или направо както е написал Стоян по-горе оплакване в полицията, но аз лично съм скептичен за този вариант

можеш и да викнеш КАТ като го подкара, за липсата на гражданска и на книжка ще го опраскат, но подозирам, че сте в някое малко населено място и там нещата са някакси по роднински с актовете........

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                        можеш и да викнеш КАТ като го подкара, за липсата на гражданска и на книжка ще го опраскат, но подозирам, че сте в някое малко населено място и там нещата са някакси по роднински с актовете........
                        И ще го отнесе и той като собственик, защото мотора му няма ГО, защото го е преодсъпил на неправоспособен..... така не е добра идея!
                        LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
                          И ще го отнесе и той като собственик, защото мотора му няма ГО, защото го е преодсъпил на неправоспособен..... така не е добра идея!
                          Всъщност, по закон продавачът няма ангажимент да проверява дали купувача е правоспособен водач. За това си ги има съответните контролиращи органи.

Коментар

Първоначално публикуван от Andy Van Der Drift Преглед на мнение
                            ...........
                            ...
                            Какво да направя?
                            Освен това, което съм дал горе като съвет друго няма за съжаление. Така че, съобразявайки се с това действай спорек ситуацията. И ДА, можеш да го бракуваш, ама това не ти решава проблема.

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                              За съжаление си прав. Пазете си всички договори за покупко-продажба, защото има вариант и да си я продал и отписал и да не е регистрирана от новия собственик. При евентуален пропуск в данъчното да ти я отчислят няма как да докажеш, че действително си я продал. Ако не знаеш и при кой нотариус е станала сделката (продадена от пълномощник), купона става пълен. Затова не "продавайте" нищо с пълномощно!
                              Колегата KUZDOV e мноого прав. Определено документите трябва да се пазят (поне 10-15 години). Миналата година имах странен случай и само това че си пазя документите ме спаси от разходи.
                              Ще обясня случая за да няма и други изненадани. Звънят ми един ден от паркинг за репатрирани автомобили и ме питат дали имам кола с еди какъв си номер, казвам не би трябвало, за момента имам една кола на мое име и тя не е с такъв номер. Дължал съм бил хубава сума за репатриране + престой на паркинга. Номера който господина цитира ми се стори познат (имал съм 10-тина коли и не помня много много номерата) за това отидох на място да видим какъв е проблема. Оказа се че въпросния автомобил наистина е бил мой. Продаден с договор (нотариален) и съм си го отписал и от данъчното, както си му е реда. Новия собственик, обаче не го е регистрирал в КАТ и при тях още се води на мое име. Занесох копие от договора и проблема за мен приключи. Никога не съм отписвал кола в КАТ, не знам дали изобщо съществува такова понятие. Обаче май е хубаво човек да си прави справка дали продадения автомобил не му се води някъде по инстанциите. И винаги продавайте с нотариално заверен договор за покупко-продажба. Пазете си договорите, една папка с листи не заема толкова място, но спасява от много проблеми и разходи.
                              Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007

Коментар

Първоначално публикуван от 4ef4o Преглед на мнение
                                ......
                                ........ Никога не съм отписвал кола в КАТ, не знам дали изобщо съществува такова понятие. ...
                                .....
                                Чети малко по-нагоре. Правотателят си ти.
                                ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
                                ........
                                Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X