Обява

Свий
Няма добавени обяви.

как да се отърва от продадена кола още на мое име

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: как да се отърва от продадена кола още на мое име

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
    Всъщност, по закон продавачът няма ангажимент да проверява дали купувача е правоспособен водач. За това си ги има съответните контролиращи органи.
    Ти къде видя, че има продажба?

Колеги, имам следния проблем. През април 2006-та година дадох пистов мотор 900 кубика на "приятел", с който се познаваме вече 16-17 години. Искаше не просто такъв мотор, а моят мотор. Всеки ден по половин час в продължение на сигурно един месец ми висеше на външната врата и искаше да го купи. Бях решил да продавам мотора, но не бях пуснал обява все още. Казах му "4500 лева, правим договор както си му е реда и го получаваш. Понеже съм добра душица и доста наивна също така, се съгласих в една неделя да му дам този мотор и да ми се махне от главата. Даде първо 2500 и след време и останалите пари. Няма нищо черно на бяло. Уговорката беше че ще го прехвърлим с договор на еди коя си дата (вече съм забравил).
    След 1-2 години, през които аз му напомнях за този договор пред нотариус, дойде в нас опаричен и каза, че оттук натам иска да е редовен и изряден и да си плаща всичко както трябва. Искал да направи гражданска и преглед на мотора. Склоних да му дам талоните. До този момент не е плащал нито ГО, нито ГТП, а натрупаните по моята партида данъци за този мотор са вече 1000 лева.
    Продължавам да му напомням и обещава, че ще го плати. Това са 6 години, за Бога. Колко още да чакам? Този е нередовен отвсякъде! Нито данък сгради е плащал, нито актовете за 2000 лева е плащал, в момента няма и книжка (отнета поради липса на точки). Разбрах че и други коли му висят неплащани с години. Купува и продава мотори и коли с документи, без документи, с пълномощно и без пълномощно и никога, повтарям - никога, не е правил договор за покупко-продажба.
    Редовно ходя в тях по други въпроси и сме в добри отношения. Къде привидно, къде наистина... Моторът е с разглобен двигател в момента, но май скоро ще го сглоби. Мога да си сваля номера с ключе 10 за една минута. Не знам как ще си взема талоните и въобще не знам какво да правя. Това са 1000 лева, които сега от 01.10 ще станат и повече и ще продължават да растат с темпо 150 лв данък на година плюс лихвата.
    Какво да направя?
    LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
      Чети малко по-нагоре. Правотателят си ти.
      Лошото е, че почти никой не знае за този текст, хората отписват само в данъчното. Аз имах подобен случай - продадох си колата на едни зелени граждани, естествено с нотариално заверен договор, но я отписах само в данъчното. След "Х" месеца, решавам да проверя в сайта на гаранционен фонд има ли гражданска на кола с този номер(купувачът е от друга област - трябва да е със сменен номер) и откривам нова полица при друг застраховател. Отивам с копие от договора в КАТ и я ОТПИСАХ - още се водеше на мое име.
      За мен това е страшно удобна дупка - масово не се прехвърлят коли в КАТ, съответно не се плащат данъци. При проблем - снимка от камера, извършено престъпление и други подобни, се търси сибственика. Въпроса е защо КАТ, при положение че преди около година съм им занесъл договора, не търсят новия собственик - следя от любопитсво вече - колата наскоро имаше нова гражданска. , това са 200+ лева данъци. Явно на държавата не и трябват пари. Явно аз съм по-глупав от зелените братя и само аз плащам данъци....
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Здравейте ето и един нов казус още по трагичен
        продава се колата в чужбина само с един договор написан на ръка и се знае само името на човека дето я е взел!
        плати си я ! въпроса ми е аз ще се прибирам чак след 2-3 месеца до България само тогава мога, а имам съмнения че въпросното лице няма да си спази уговорката да я прехвърлим нотариално, има всички документи на колата! кой вариант за мен е най добър за да си я отпиша от данъчното, като исключим търсенето сам на човека защото така и така много време няма да имам в БГ ?
        благодаря предварително за помоща

Коментар

Не можеш да я отпишеш без документ. Лицето ако не спази уговорката - отиваш в полицията и обясняваш казуса. Обикновено проявяват разбиране и ще те посъветват какво да направиш. Предполагам си му дал и големия талон?
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Blue222 Преглед на мнение
            .... още по трагичен
            продава се колата в чужбина.......... няма да си спази уговорката да я прехвърлим нотариално, има всички документи на колата....
            Трагичните работи ги дават само по слъзливите филми.
            Колата на чужденец ли се продава или на българин? Щото после иде реч за нотариален договор.
            Та опиши малко по-подробно.
            Винаги има някакво решение.
            Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

И още въпроси, какво по БГ законите се прави, когато:
              1. Кола с БГ регистрация се продава в чужбина, в страна, където за това не се искат нотариални договори, а само документите на колата;
              2. Кола с БГ регистрация се продава в БГ на чужденец с нот.акт, а той си я кара после където си иска без промяна на регистрацията/собствеността?
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

С нотариално заверения договор можеш да я отпишеш от общината. Не знам само в KAT каква е процедурата, но не може да няма, особено ако лицето е гражданин на ЕС.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                  И още въпроси, какво по БГ законите се прави, когато:
                  ..
                  Имаш ли конкретен казус или просто си питаш? Щото, ако имаш казус да ти отговоря.
                  Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Значи колата се продаде на Българин и без нотариално заверен договор
                    само с такъв написан на ръка между нас !

Коментар

А следния конкретен казус:
                      1. Кола в чужбина от 10 г. - след авария - не са свалени номерата. Идеята беше да се докара, но не се осъществи.
                      2. Талона- откраднаха го отдавна с едни документи, малко след това.
                      3. Нито е отписан, нито са му плащани данъци.
                      Последно редактирано от ivied; 11-01-13, 16:02. Причина: PS

Коментар

Здравеите, продадох бус имаме нотариално заверен договор за покупко-продажба, в което пише че новия собственик има 7дневен срок да го регестрира този срок мина, тои не го е регестрирал, има да ми дава още пари, аз си взех буса и сега е при мен този човек моje ли сега да ми направи нещо? и мога ли да си продам буса спокоино.
                        Aprilia 125 1991
                        Bashan 200c 2007
                        Suzuki Vitara 1.6 16v 1993
                        Suzuki Grand Vitara 2.5 1998

Коментар

Не можеш да продаваш чужда вещ без пълномощно от собственика, а по нотариален договор бусът вече не е твой, освен ако не сте вписали , че при неплащане на останалата сума в срок, договорът става невалиден.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от gouk Преглед на мнение
                            Здравеите, продадох бус имаме нотариално заверен договор за покупко-продажба, в което пише че новия собственик има 7дневен срок да го регестрира този срок мина, тои не го е регестрирал, има да ми дава още пари, аз си взех буса и сега е при мен този човек моje ли сега да ми направи нещо? и мога ли да си продам буса спокоино.
                            А в договора не пише ли, че "Купувача изплати на Продавача ХХ ХХХ сума", което означава, че той ти се е издължил, без значение каква сума сте посочили?
                            "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                            А+
                            LZ1DRZ

Коментар

Там е проблема пише.. 2000лв ама нали все прятели работи... буса струва много повече но писахме 2000 да не плаща толкова там данак ли кво беше.. значи няма какво да се направи.?
                              Последно редактирано от gouk; 11-01-13, 16:18. Причина: edit
                              Aprilia 125 1991
                              Bashan 200c 2007
                              Suzuki Vitara 1.6 16v 1993
                              Suzuki Grand Vitara 2.5 1998

Коментар

Първоначално публикуван от gouk Преглед на мнение
                                Там е проблема пише.. 2000лв ама нали все прятели работи... буса струва много повече но писахме 2000 да не плаща толкова там данак ли кво беше.. значи няма какво да се направи.?
                                Ами аз не мога да дам отговор, защото не съм компетентен, просто от опит споделих по-горното.
                                Но не е ли за това нотариуса - един вид да гарантира достоверността на сделката - продаваш нещо на някой, той изплаща цената определена от теб и имуществото влиза от този момент в негово владение!? Това, че е изпуснал срок за прехвърляне е проблем в КАТ, но не значи, че автомобилът не си е негов.

Един път щях да изоря така. Продавам кола на непознат, но съм прекалено доверчив и ми беше неудобно да му поискам сумата пред нотариуса. Видя ми се свестен.
                                Подписваме и на паркинга ми дава с 500лв по-малко /така сме се били спазарили/.....
                                След кратък словестен дуел ми даде цялата сума.
                                В днешно време доверието е нещо много опасно
                                Последно редактирано от Evgeni Enduro; 11-01-13, 16:44.
                                "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                                А+
                                LZ1DRZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X