Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чисто нова кола:?: Абсурд.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Чисто нова кола Абсурд.

Първоначално публикуван от nissan_gr Преглед на мнение
    Напротив, има доста рационални аргументи и в двете посоки. Транспортните задачи имат много различни условия, които водят до различни рационални решения. Само дето темата стана доста емоционална и някои участници доста се разпалиха. Рационалните аргументи трудно се търсят вече в тема от 25 страници.

Освен това колите не са само чисто нови Дачии и 40 годишни "дръгели", което, ако беше вярно, би опростило нещата сигурно.
    Така е, прав си.
    Просто не разбирам сравненията, които се правят между кола, която нова е струвала 100 000 евро и сега е стара, с чисто нова такава за 10 000 евро.

Коментар

Първоначално публикуван от kok4o1 Преглед на мнение
      Да обобщим :
      Тези, които имам какво да правят и да изкарват си ценят времето и затова си купуват нова кола.
      Тези, които им е скучно и разполагат с времето си, пък обичат да си оправят старите коли, не щото има смисъл, ами ей така.
      Първото може и де е вярно, второто не. Не карам стара кола от скука, или от любов към ремонтите. Просто за моите си условия, това ми е по-изгодно (много по-изгодно) от нова. Както е и при много хора.
      Сега, колко ти е ценно твоето време, за да го губиш в шофиране по средно два часа на ден годишно, само ти си знаеш. Аз на старата барака и лично да и правя основен ремонт, толкова време не бих загубил. Карам средно под половин час на ден личната си кола.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

... никой не извади рационален аргумент срещу покупката на нова кола.
        Май повече от веднъж се каза, че е въпрос на елементарна аритметика и приоритети.
        Пример (съвсем истински): Младо семейство с едно дете. И двамата получават съвсем прилични като за България заплати на обща сума Х. Решили са, че искат да имат собствено жилище и са предпочели вместо наем да плащат малко по-висока от него вноска по погасяване на ипотечен кредит за апартамент в свестен квартал в размер Y.

X минус Y има оставя всеки месец на разположение сума Z. От въпросния остатък трябва да си покрият всички неизбежни текущи разходи - режийни, храна, такса частна детска градина (щото в общинска места няма) ...

След всичкото изваждане остава сума N. Въпрос на лична преценка на приоритетите е дали човекът да се напъва във въпросната сума да натъпче и лизингова вноска за кола за 30 - 40К или да си вземе употребявана кола за пъти по-ниска сума, а свободните пари или да си формира резерв "за черни дни" или просто да ги употребява за по-приятни занимания. Човекът е избрал втория вариант - има употребявана кола среден клас в прилично състояние, която досега не е като да е искала особено голямо внимание и ремонти. Не е вързан с лизингови вноски, задължително каско при определен застраховател и обслужване в определен сервиз.
        Кое му е нерационалното човек да се простира според чергата си?!?

П.П. Между другото, новата кола, дето я караш, ти ли си я платил от джоба си, или е служебна, платена от работодателя ти?
        Ние не сме неутрални!

Коментар

А какво да направим "ние с гайдите", дето нямаме време и нерви да се разправяме с нови коли? Отделно парите, които също са фактор.

Коментар

Цецо, я кажи-ако искаш-можеш ли да си купиш нова кола?
            Заеби всякакви сметки и цифри.
            Просто от келешлък да караш нова кола.
            Можеш ли да си го позволиш, при сегашните ти условия?

Или хайде-да не си ти, щото си чужд там, кажи за най-обикновения германец, работник в някоя си фирма, със средна за Германия заплата.
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Така е, прав си.
              Просто не разбирам сравненията, които се правят между кола, която нова е струвала 100 000 евро и сега е стара, с чисто нова такава за 10 000 евро.
              Те нещата доста се размиха и темата стана трудна за следене. Редактирах си поста, за да изясня, че не се заяждам с твоите твърдения, понеже видях още преди няколко страници, че може да се дискутира разумно.

Коментар

От тая тема останах с впечатление за скъпото Адблу. Още по-тъпо е да те остави насред път, ако тъпнята свърши, или се счупи датчикът. Репатрак на всеки километър, и така до края на света! Екоталибаните потриват потни кунки!
                http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=220539
                Да, ама тая течност струва майка си и баща си- 150 лева литърчето.
                ...
                И точно това е проблемът, че един път заредих 1 литър, след 100 километра лампата светна, че няма течност. В оторизиран сервиз на Volkswagen пред мен наляха още един литър. Мина около година, а сега пак свети лампата. На година по 150 лева само заради екологичните изисквания на французите, айде стига толкова. Искам да се маха този дпф и това е. Темата беше за качествен майстор, който може да извърши операцията, а не ''за или против махането на дпф''
                Последно редактирано от Ivan Terziev; 24-01-18, 15:52.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan Terziev Преглед на мнение
                  От тая тема останах с впечатление за скъпото Адблу. Още по-тъпо е да те остави насред път, ако тъпнята свърши, или се счупи датчикът. Репатрак на всеки километър, и така до края на света! Екоталибаните потриват потни кунки!
                  http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=220539
                  Това не е адблу и тая схема отдавна е зарязана.

Коментар

И нещо важно което забелязах. Някак си битува мнението, че щом колата ти е стара в категорията дръгел, то ти не трябва да и обръщаш особено голямо внимание и да се грижиш за нея!?!? Категорично заявявам, че поне при мен няма такова нещо. Смяна на масла, филтри, накладки, спирачна течност, ангренажни и плоски ремъци, масло в скоростната кутия, тампони по окачването, шарнири, всичко се сменя навреме и според предписанията и километрите за съответният модел. Разбира се за тази поддръжка и за смените на части, когато се наложи се дават много по-малко пари, от колкото за чисто нова кола и във фирмен сервиз. Освен това обикновено за еднакви части търговците дават по няколко цени, за оригинална част, за турска, за европейска, или за китайска, така че имаш избор. Обикновено не купувам най-евтината, но не и най-скъпата част, която ми трябва. А каквото мога да сменя и да направя сам в гаража си не се колебая да го направя. Така че двете ми коли купени втора употреба едната на 20, а другата на 18 години са в много добро (да не кажа идеално) състояние.
                    Но това вече си зависи от човека според мен, а не от това дали колата ти е нова, или стара. Има си мърлячи, а има и хора, които си поддържат добре колите въпреки преклонната им възраст. На мен не ми се виси край пътя със строшена кола и излишно не ми се ходи по сервизи, така че си поддържам колите, като пак повтарям, че тази поддръжка ми излиза много по-евтино и с късане на много по-малко нерви, от колкото на чисто нова кола във фирмен сервиз.
                    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                    Златомир Попов - Forry

Коментар

Ето затова някои си купуват нови
                      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                        Ето затова някои си купуват нови ...
                        Това няма отношение към новото или старото.

Коментар

Да теоретично няма.

Аз втора ръка с заместващ автомобил не знам
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            Цецо, я кажи-ако искаш-можеш ли да си купиш нова кола?
                            Заеби всякакви сметки и цифри.
                            Просто от келешлък да караш нова кола.
                            Можеш ли да си го позволиш, при сегашните ти условия?

Или хайде-да не си ти, щото си чужд там, кажи за най-обикновения германец, работник в някоя си фирма, със средна за Германия заплата.
                            Можеш. Горе-долу колкото и ти сега. Айде, една идея повече от теб.
                            В моя район, 75 квадрата апартамент в градче с 13 хиляди жители - 280...хиляди евро. Един колега румънец го е издирил като супер оферта и ще се опитва да го купи на изплащане.
                            Наем на подобен апартамент с разходите (отопление, вода) - от 600 до 1000 евро на месец.
                            Заплатите съм ги казвал и съм давал статистики (официални) колко са средно. 80% от немците взимат между 1500 до 2500 евро на работещ човек чисто(по памет).
                            Храната е от 150 до 250-300 евро на месец (зависи колко готвиш и колко купуваш готови неща).
                            Въпреки това доста купуват, но от по-масовия клас, заради гаранцията. Доста хора купуват едногодишни коли ако могат. Абе въобще, гледат да не се набутват излишно. Но си е и нещо като мода и стереотип, както каза Владич, не им се влагат пари в Стара кола, просто щото е стара.

Колега немец, около 60 годишен, наскоро сдаде старата си дизелова А-класа (А170 CDI от първите), и взе чисто ново Рено Канго бензин. Каза, че това е първата му чисто нова кола в живота. А си е местен, има къща на село, грее се на дърва, има трактор...
                            Имаше кампания срещу дизелите, и даваха отстъпка 4000 евро при покупка на нова, ако върнеш дизелова стара, та този се възползва от нея.

И да не кажеш, че бягам от въпроса . Да, аз спокойно мога да изплащам кола. И повечето народ тук също. Но за мен е безсмислено. И говорим разбира се, за коли до около среден клас, и няколко годишен лизинг. Можеш, справяш се, но настрана не остава почти нищо.
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Да обобщим :
                              Тези, които имам какво да правят и да изкарват си ценят времето и затова си купуват нова кола.
                              Тези, които им е скучно и разполагат с времето си, пък обичат да си оправят старите коли, не щото има смисъл, ами ей така.
                              По старата джипка за 7 години съм обслужвал това ,което някои по новата.Един път шарнири,кардан ремонт,спирачки с накладки,водна помпа ,кабели,свещи,масла,добавки.Със старта джипка обаче приключението от карането оф е по- яко отколкото с нова ,по ред причини.Ако е кола пак ще е подобно положението.Подържим две стари, в много добра кондиция ,джип и Поло на дъщерята и имам време за всичко.То как си оправяш нещата.С тия пътища и дупки сме само за нови,то не се кара само по магистрали.Като изкрива нещо в дупка или камък ,сменявам основно.На нова абсурд.И при аварията и при ремонта ще ми се свие сърцето,защото за влизане в дупка никой няма да ме компенсира,нито застраховател ,нито община,нито АПИ .Та по моя аршин така.Между другото и новите магистрали станаха стари ,ние си чешеме езиците за нови коли и екологии.
                              Последно редактирано от faster; 24-01-18, 16:31.
                              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                                Да теоретично няма.

Аз втора ръка с заместващ автомобил не знам
                                Има начини.

Аз примерно съм си решил въпроса кардинално - две вместо една. Има и застраховки такива.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X