Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Терано 1 2.4 wd21

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Какъв е проблема да си оправиш щатната система? С дистрибутор от друго ще стане лайноягодка, щото е за друго. Хич да не говорим че във вселената няма дистрибутор с механичен центробежен + вакуумен регулатор, дето да се справя по-добре от компютър.

ПП: И разхода не е чак толкова голям за такова возило. Дизелово терано 2 с директно впръскване харчи около 10.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ами няколко причини. Първо нямам надежди че ще изкарам компютъра от лимп моуд, тъй като състоянието на MAF сензора и кислородния са ми неизвестни. Второ, той така или иначе ще продължи да варира аванса когато и както си иска. Трето, запалителната таблица за LPG е малко по-различна от бензин и въпреки че не става въпрос за огромна разлика все пак не е оптимално за разход и резпонсивност.
      Та по-лесно е да направя системата отделна, таман ще имам повече контрол.
      Просто трябваше да минат 6 месеца докато осъзная че дистрибутора е без вграден аванс и карам с 15 градуса фиксиран.

Коментар

Ако кислородния беше зле, разход 15 щеше да видиш само в мокрите си сънища. Това на бензин де.

Но предвид газта явно от инжекциона отдавна нее останало твърде много.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Разходка из Мурсалишкия дял..
          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:355856650_280458614529331_9062715706529937732_n.jpg Прегледи:0 Размер:253.0 КБ ID:6929587
          Перелик:
          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:355961287_662900221941027_6659311766469364816_n.jpg Прегледи:0 Размер:255.9 КБ ID:6929589
          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:355873103_586182723588054_1654128447808456587_n.jpg Прегледи:0 Размер:313.8 КБ ID:6929588
          При 100км асфалт със проходи, и 60км 1ва -2ра драпане на разбито, 15.3/100 разход. Което е ок, имайки предвид условията. Още не съм го засичал на чисто извънградско, тъй като винаги 1/3 от карането минимум е извън асфалта.

Преди това смяна на гумички чрез метода с въжето:
          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:355913112_6655267661160820_7349061846541334848_n.jpg Прегледи:0 Размер:368.7 КБ ID:6929590
          Като цяло на този двигател е удобно, тъй като няма нужда да се сваля разпределителния. Свалят се rocker arms (не знам на БГ как са), желателно е една от черупките на лагерите да се монтира върху вала за да не вземе да избяга, и двигателя може да се върти свободно (със извадени свещи).

Старите гумички бяха станали на бакелит. И за това се зарадвах че проблема е от тях. За мое разочарование обаче, продължава да пуши синъо при подаване на газ след спускане. Може би по-малко, може би по-рядко, не мога да преценя, но очевидно проблема остава. Ще засека дали поне яде по-малко маслото.
          Тея гумички бяха на Payen, розови. Сега почвам да се замислям да не би да са дефектни/грешен размер (по-широки) и реално да не съм направил нищо. Не ми изглеждаха супер плътни спрямо стъблото на клапана. Но знам ли.

От PCV системата не е, проверих и със извадена тръбичка, същата работа. Двигателя не "духа" като отворя капачката на маслото, има мощност, има и спирачна сила. Единственото което остава е нещо по-неприятно като спукано бутало, пробив на маслена галерия, или просто маслените сегменти. По километраж е на 220 хил някъде.

Остава да пробвам с друга марка гумички преди да свалям блока за ребилд...
          Въпроса е дали си струва, и дали този двигател няма да ми създава и за в бъдеще проблеми. Може би да търся цял КА24 от Терано 2ка. Честно казано се замислям и за слагане на по-масов двигател но трябва да ми правят фланец...
          Последно редактирано от nuclear944; 09-07-23, 14:44.

Коментар

Малко е разочароващо, защото джипа като конструкция, окачване и механика е много сполучлив и почти не мога да му намеря косур. Обаче този двигател е отвратителен и разваля цялата картинка. Но реално няма никаква информация за тези агрегати, нямаше как да го знам. Много слаб, трудни за намиране части, и не става за газ без смяна на дистрибутора.
            Реално вариянтите се свеждат до КА24 от терано 2ка, който пак не ми е ясно дали няма да има някакви болежки за оправяне, дали маховика ще пасне от стария, дали ще легне на кутията и т.н.
            Приемам всякакви съвети. Също така някой да има идея кой/къде прави фланци, че вместо да давам 1000лв за изморен теранов двигател по добре нещо по-масово, а ако е и със алуминиев блок, по-леко. Ще сложа 2.0 EW двигател на PSA накрая!!

Коментар

Кутията на всички 2.4 и 2.7тд е една и съща. На 3.0 бензин, 2.7тди и 3.0ди е друга, по-усилена, но може да се сложи и на 2.7тд, та би-следвало всяка от двете ръчни кутии, слагани на терано 1 и 2, да може да се сложи ма всяко друго тетрано 1 и терано 2.

Бих търсил 3.0v6. Едно време нямаше грижи с чарковете.

Обаче, аквото и по-мощно да сложиш, ще трябва да сложиш и усилените скорости, иначе оригиналните ще сдадат.

После, ще трябва да смениш и дифовете с по-бързи, щото ще са му бавни и ще го обезсмислят.

Коментар

Да бях взел В6 първоначално, то трябва всичко да се сменя. Дори да искам да оставя кутията, раздатката и дифовете, то VG30 и Z24 са със различни камбани на скоростите. А пък усилените скорости са били с друг диаметър вал към раздатката. Тоест трябва и раздатка. А после трябва и кардани заради разлика във дължината. Така чета в патфайндър форумите.

В момента разучвам вариянта КА24 от терано 2ка глава върхо съществуващия ми блок, със бутала от КА24. Биелите, блока и долнището остават оригинални. Така ще дигна малко компресията, и ще имам една по-добре дишаща глава със по-добри портове и колектори, както и 4 допълнителни клапана. Пак ще е куцичък, но щом слагат тоя двигател на дългата база терано 2ка, която с няколко стотин КГ по-тежка от моя, предполагам че подобрение ще има и като разход и вървеж. Междувпрочем, КА24 са слагали на WD21 в други пазари 90тте, както и пикап версийте. За жалост европейските wd21 са всички със стария Z24.

Коментар

• bullet_pk
                  bullet_pk коментира
                  Редактиране на коментар
                  Само за инфо: KA24 го има и с 16 клапана и 2 вала, но се слага на Z240. Води се KA24DE

Иначе тук преди време, някой имаше пробреми с износен колянон вал на КА24 и не можеше да намери по моргите. Накрая май взе от мотор от Прерия

• nuclear944
                  nuclear944 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Разучих и KA24DE, и е още по-добър вариянт, но уви в България почти няма автомобили с него. Само Nissan Frontier и Altima, и двете ще са трудни за намиране.
                  Nissan Prairie - ще се разровя. Но ако намеря КА24 бутала и глава, но ми искат 700лв, ще сложа едни сегменти и до там ще е. Един EW10 двигател с колекторите върви по 300-400лв. Показателите са му +40 коня и +15nm. А е с 400 кубика по-малък.

На пързалката си, Радо. Зарежи го катъра да си катърства и си карай калинката. Казвал съм ти, че от такива джипки евридейки не стават. Ще последват още и още неща.
                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Съветът ми - или си го друж в оригинален вид, или отивай на кардинални промени. Да си играеш с глави от бензиново терано 2-ка е безпредметно - няма да ти дадат нищо съществено, а чанча си е все това.

КА24 и TD27 би-трябвало да са с еднакви камбани, макар да не съм на 100% сигурен.

Каквото и по-силно от оригинала да сложиш, скорости така или иначе трябва да смениш, защото твоите са на ръба да даянят на тоя мотор, и по-силен ще ги скълца. Скорости и раздатки от терано 2 2.7TDI по моргие няма да се свършат скоро.

И после.... ще сменяш дифове. Като минимум задния, а ако подобрението в двигателя е съществено, и предния.

И, Тигре, карам късо Терано от 15 години като евридейка, та имаш много поздрави от мене. И не само като евридейка, а и като комбинация от евридейка и семейно комби. Не, не вози безплатно като някоя немощна малолитражка с кафемелачка в истерия под капака, но и с моите между 1000 и 2000км месечно, това не е от особено значение.

А по темата, пак да натъртя - намери някое гнило терано 3.0V6 и му купи двигателя барабар със скоростите. Мисля си че все още не е невъзможно. Това е смислен ъпгрейд и върви адекватно за това купе.

Коментар

• TigerHunter
                    TigerHunter коментира
                    Редактиране на коментар
                    Спа, с колкото ти харчи на месец Тераното, ще карам половин година малкото катърче. В парично измерение, Та, зависи си от чергата.
                    Иначе, не като да не става. Нали и аз търкалях Кияка като евридейка една година.

• sparkybg
                    sparkybg коментира
                    Редактиране на коментар
                    Естествено че е спрамо чергата, ама тя и моята не е безкрайна.

И градско и смесено харчеше около 10/100 нафта, или при моя пробег около 100 литра нафта месечно. Но купувам, поддръжам и плащам данък и гражданска само за един автомобил, който карам, защото ми харесва като автомобил, вместо едничкия ми кеф да е само докато плащам сметката на газостанцията и през останалото време само да псувам как като настъпя педала на газта не се случва нищо или като слизам от 10см тротоар да е велика драма.

Сега евридейката ми е 5.7 бензин, без да ми се промени месечния разход - парите за цигари, които давах преди, сега отиват за бензин. И кефът да карам 380 коня автомобил е и повече и по-здравословен от кефът да пуша цигари, освен и бонусът да не смърдя и аз и къщата постоянно на говна.

Та, освен на черга е и въпрос на приоритети. В крайна сметка тия пари няма да си ги нося на оня свят - аз работя за да живея, а не обратното.

• Оценявам разсъжденията ви, полезни са защото са и от личен опит.

Относно КА24 ъпгрейда- идеята е че така или иначе биелите ще се вадят, та защо не се направи леко подобрение, ако ще и да е +10к.с. Проблема е че всички групи за терано 1 и 2 в момента мълчат, включително и експертите, и никой не може твърдо да каже: кои болтове да ползвам за главата, портовете на галерийте в главите еднакви ли са, буталата КА24 ще паснат ли на Z24 биели и дали ще имам проблеми с хармония/вибрации със КА24 бутала със Z24 колянов вал.
                  Всички казват-Z24 и KA24 долнищата са еднакви, без биелите. И до там. Идеята е че вместо да търся цял КА24, ако му сложа тези части, то ще е стане автоматично KA24. Ама ще видим де, в краен случай както казах ще се ребилдна всичко с оригинални части, шлайф и това е.

Аз го взех това добиче за да го карам на газ, но нещо не си направих домашната за 4 цилиндровия спрямо 6 цилиндровия.

Имам кола която качва Пампорово на 5та, и гори 7-8 газ. 120к.с. и 700кг - достатъчно палава е. Джипа няма нужда чак толкова да върви, друга е идеята. Тука въпроса е че очаквах по-добре от 15-16л разход. Имаше разни хора които разправяха за разход 10-12 за 2.4 но явно това са измислици. Въобще има ли джип който да гори под 13/100 газ? Дори Самурая...

Коментар

• Еми това и тежи тройно, и аеродинамиката му е по-зле, и двигателя му е надлъжен с класически дифове. То може дахарчи 10-12, ама като се скопи и някой го кара като баба ми.

Коментар

• nuclear944
                      nuclear944 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Аеродинамика почти няма като изключим наклона на предното стъкло. 2ката е много по-хлъзгава. Междувпрочем колко трябва да тежи моето wd21? Между 1450 и 1700кг го дават по разни места.

• Късото ми терано тежи 1780 с 31ци, пълен резервоар и аз вътре. А 1-цата е еквивалент на дълго. Ония 1400 може евентуално да тежи пикапът, ама даже и това не го вярвам. Питай като го караш на преглед или просто помоли на някой пункт да го премерят. Обикновено даже и пари не искат.

За аеродинамиката не си прав. Двойката е доста по-висока например. Кютуци са си и двете и не вярвам да имя твърде голяма разлика в коефициента на челно съпротивление.

Коментар

• Разходихме кютюка до южна Рила, за първи път с него в тази планина, типично всяко лято ходим за по една или повече седмици (не при дъновистите). Няма никъква драма или стрес по тези пътища-не се чудиш ще минеш ли, ще счупиш ли нещо, как ще караш надолу изморен след преход и т.н. Много различно от досегашните ми ходения с леки мпс-та.
                      Разход този път 13.5- това е предимно извънградско, но половината е планинско каране. Без 4х4 или драпане на 1ва. Това е със 80-90 макс на правите и постоянно въртяща перка. Трябва да си търся хубав голям вентилатор електрически, че така няма да го бъде- и от към шум, и съм сигурен че поне литър на 100км изяжда. А и постоянно радиатора се преохлажда.

Разхода на масло си остава, вече почвам да си мисля че просто съм сложил дефектни или прекалено голям диаметър гумички на клапани.
                      Каква е логиката старите които съм свалил да бяха ТОТАЛНО на пластмаса, буквално да се трошат като бакелит, а новите които съм сложил да не променят дори със 5% консумацията на масло?
                      Както и да е, есента минимум ще се сваля глава.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:363962229_700899745387053_1298907762994820746_n.jpg
Прегледи:196
Размер:61.9 КБ
ID:6933268

Име:363949007_611864861093894_3655041819433704913_n.jpg
Прегледи:189
Размер:535.8 КБ
ID:6933270 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:364040930_600415645601224_2518330604427427855_n.jpg
Прегледи:185
Размер:441.6 КБ
ID:6933271

Име:364938437_260304366761918_7958463798332144788_n.jpg
Прегледи:185
Размер:99.3 КБ
ID:6933269

Тука се отказах да продължа (то е и забранено де), но се чудих как и откъде бих го пробвал- кажете си мнението:

Име:IMG_20230811_154735.jpg
Прегледи:183
Размер:410.0 КБ
ID:6933272 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230811_175719.jpg
Прегледи:176
Размер:590.1 КБ
ID:6933273

Име:IMG_20230811_175724.jpg
Прегледи:182
Размер:792.2 КБ
ID:6933274

Коментар

• nuclear944
                        nuclear944 коментира
                        Редактиране на коментар
                        Последно налях 15w-40 дизелово масло за тежкотоварни мпс. Всъщност днес, след като проверих нивото, почти нищо не е изгорил за 350км. Преди за толкова ми е изчезвал литър. Все още пропушва след наклон, но явно нещо всъщност се е подобрило, ако и малко.

• TigerHunter
                        TigerHunter коментира
                        Редактиране на коментар
                        Това, дето си се отказал, не ми се вижда екстремно и би трябвало да не е проблем за Теранозавъра. То апетитът идва с яденето, де.

• По добре че не си пробвал . Качи ли се до хижа Македония / пеша де / ? ... https://offroad-bulgaria.com/forum/%...80%D0%BA%D0%B0
                      На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

• nuclear944
                        nuclear944 коментира
                        Редактиране на коментар
                        Качихме се, че и към премката Илийна река-царев връх- бодрост. Изглежда там е мястото за 4х4 разходки в Рила без да нарушаваш закона. И до мечи връх ходихме но се скапа времето, както и днес, та няма снимки ..

• От това място ( превала ) пътя на запад отива към Царев връх и Благоевград
                      На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

• nuclear944
                        nuclear944 коментира
                        Редактиране на коментар
                        Имам мераци за там с Джипа, тръгване от Благоевград по билото и слизане през илийна река. Само да няма някъде нещо от рода на това под х. Македония. Че нямам лебедка...

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X