Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за Фрилендър-1.8 гарнитура на главата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с Фрийлендър - губи антифриз

Обърнете внимание дали пали по същия начин както преди. При мен водата заминаваше през главата в цилиндрите и от там през ауспуха. Като се задълбочи проблема при палене първите 10тина секунда бачкаше странно /на пресекулки/, докато издуха водата през ауспуха. След тия 10тина секунди си вървеше, като съм я карал по доста км на ден без да има разлики във вървене и т.н.

Все пак се надявам да не прибягваш до двигател, а да е прост теч. Ако опреш до двигателя пиши в темата или на ЛС да те насоча от къде да поръчаш части. Тя гарнитурата е ясна, но при мен имаше спукана риза и отидах на многооо основен ремонт, който с правилните поръчки ми се върза доста евтино.

Забравих най-важното, което бяхме писали в друга тема. Лесна проверка за вода в цилиндрите. Оставяш поне 15-20 часа /ако губи по-бързо вода може и по-малко/ без да работи колата, после отвиваш свещите и въртиш на стартер. Някой гледа дали хвърля вода от цилиндрите. Имайте предвид, че е нормално да пръска малко гориво, така че трябва да се гледа точно при първото завъртане кво излиза и колко.
    http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
    http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Гадинката си пали съвсем нормално. Разбира се, ако не намерим никакъв явен теч, ще се гледа през свещите... Колата е в сервиза на едни приятели, които са доста грамотни, та ако е нещо лошо - ще го намерят

Чудя се дали да не пробваме при изстинал мотор да надуем леко системата с компресор?
      Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

И така, имаме отговор, ама той е мноого странен:
        Тече от гарнитурата на главата........ ама навън

Честно казано такова нещо не бях очаквал.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
          И така, имаме отговор, ама той е мноого странен:
          Тече от гарнитурата на главата........ ама навън

Честно казано такова нещо не бях очаквал.
          Другата класика при този двигател.Слагайте от "новия" модел гарнитура.

Коментар

Първоначално публикуван от mumbler Преглед на мнение
            Другата класика при този двигател.Слагайте от "новия" модел гарнитура.
            Извинявам се за глупавия въпрос, но какъв е този нов модел?
            Иначе - главата отива на пълна профилактика, така и така ще се сваля.
            Както споменах по-горе, тая колица я кара бащицата и не ме интересува колко струва ремонта - само да няма поводи да мрънка!

Коментар

Гарнитура от метал усилена и направена така че да поема натоварването, което фабричната не може. Гарнитурата си е на Ленд Ровър и е пусната в продажба именно заради този досаден дефект на старата. А при мен теча беше на друго странно място-от гарнитурата на колекторите, които след разглобяването се оказа че също се охлаждат и има тръбички за антифриз.
              Бог обича смелите, но води разумните....

Коментар

Първоначално публикуван от madcop Преглед на мнение
                Гарнитура от метал усилена и направена така че да поема натоварването, което фабричната не може. Гарнитурата си е на Ленд Ровър и е пусната в продажба именно заради този досаден дефект на старата. А при мен теча беше на друго странно място-от гарнитурата на колекторите, които след разглобяването се оказа че също се охлаждат и има тръбички за антифриз.
                В Мото-Пфое предлагат ли я тази новата, като резервна част?

От гарнитурата на колекторите беше предишния теч и тогава я сменихме. Първите ми подозрения и сега бяха за там, ама се оказа друго
                Интересен е и начина по който се случва - колата, както писах горе, пренощува на подемник; на сутринта нямаше признаци за проблем - казанчето-пълно. Понеже имаше и други дребни проблеми за отстраняване, момчетата се захващат първо с тях и след около половин час колицата буквално се изпикава като крава - отведнъж и със сериозен дебит, за няколко секунди казанчето празно. На вече свалената гарнитура има много антифриз, но само по периферията - навътре към цилиндрите -сухо.

Коментар

Понеже бях помолен за снимки, ето това е старата изпуснала гарнитура:

А това е новата:

Интересното в случая е, че новата е четирислойна – трите слоя са капсуловани, а четвъртия – свободен, като всички контактни повърхности са с тефлоново покритие.
                  Другото интересно е, че макар и гарнитурата да е с опаковка на Land Rover, всъщност е производство на GOETZE - един от най-големите производители на такива артикули за aftermarket вграждане.

Коментар

Напиши multilayer head gasket freelander в ГуглЬОто и виж, че е много обяснение, но ето и краткия вариант - като пускат тоя мотор от Ленд Ровър осъзнават проблема и дори изтеглят доста такива от пазара, като на мястото на старата слагат нова, многослойна гарнитура, щото със старата всички заминават рано или късно. Моя съвет е да си вземеш пълен комплект гарнитури да кажем от ибей /цената беше към 40 паунда/, да ги смениш и дано всичко е наред. Аз поне така направих /освен основния ремонт / и за сега /да не чуе дявола/ карам. По мое мнение /или поне надежди и наблюдения/ поне по 100 - 150 к км карат без проблем, така че ако и след ремонта ще карат поне толкова поне мен ме устройва

Упс, пак не гледам всички снимки. Явно си взел вече. И моята по спомен имаше свободен слой, даже да не бяха и два.

Коментар

Първоначално публикуван от marin199 Преглед на мнение
                      Моя съвет е да си вземеш пълен комплект гарнитури да кажем от ибей /цената беше към 40 паунда/, да ги смениш и дано всичко е наред. Аз поне така направих и за сега /да не чуе дявола/ карам.
                      Взети са вече
                      Освен това главата ще получи пълна профилактика, а и ремъци ще се сменят (барабар с ролките, разбира се), понеже и те са пострадали от теча.
                      Всичко е пазарувано от M.-Ph.,но с известни преференции. Цени ще споделям другата седмица, като теглим чертата.

Коментар

Обещах да пиша за цени:

От М.-Пф.:
                        Гарнитура глава: 195.59
                        Г-ра. См.колектор: 22.23
                        Г-ра изп.колектор: 20.16
                        Ангренажен ремък: 129.27
                        Обтегач Ангр.ремък: 102.48
                        Обтегач хидр.ремък: 174.85
                        Водна помпа: 286.92
                        Ремък хидр.помпа: 14.77
                        Ремък алтернатор: 38.78

Общо, след отстъпка и ДДС: 977лв.

Други:
                        Обтегач алт.ремък: 86.00
                        Профилактика на глава:185.00

Ремъците бяха здраво нацепени, с изключение на ангренажния – явно е текло по тях, нямам друго обяснение (на 30х. километра са).

Цифрата за труд няма да коментирам, понеже, както споменах, момчетата са ми приятели и тази информация няма да е реална.
                        Масло и антифриз – също не коментирам, тъй-като това пък е въпрос на личен избор.

Допълнително, без връзка с конкретния проблем, част от тампоните по окачването бяха подменени с полиуретанови SuperPro.

Пожелавам на баща ми безаварийна експлоатация

Коментар

Браво колега, добре си се справил с проблема, е може би щеше да спестиш някой лев с поръчка от Англия, но карай, важното е че сте свършили работа. Успешна експлоатация и мноооого безаварийни километри.
                          Бог обича смелите, но води разумните....

Коментар

След тия неща, които са правени по колата мисля, че вече ще трябва само гориво и газзз. Иначе аз направих основен ремонт /включващ всичките тея гарнитури плюс.../ за около 950 лв с труда, но си беше тънкана по всички направления. Като гледам гарнитурите са се вързали към 240 лв, като от Англия комплекта /освен тия трите има още 10 дреболии/ по спомен беше 40 паунда. Е, вярно, че може да са били "по-калпава" марка, но вече към 16 хиляди км карам без проблем.

Коментар

Freelander, 1.8 K серия, гарнитура на главата

Здравейте,

Става дума за Freelander, 1.8 бензин, K серия. Както се досещате ако не е съединител, то ще е гарнитура на глава...

Едно приятелче вчера се обади, че е загаснал и няма палене. Днес го изтеглих и започнахме да гледаме.

Двигателят върти като вентилатор. На слух компресия имат един или максимум 2 цилиндъра. Четвърти беше изкарал една чаша масло през свещта, трети - малко по-малко. Между главата и блока външно не се вижда да е духал.

В казанчето (разширителния съд) има повече пресечено масло, от колкото каквото и да е другио. Следи от антифриз няма.

Из англоезичните форуми намерих това:
                              Freelander K-series engines have been known to drop the cylinder liners into the block. Because the liners are cast iron and the block is alloy. The blocks were made from a poor quality alloy, which led to many of the liners "dropping" in the blocks. This can cause the head gasket to fail. The head gasket/cylinder liner design fault has not been classified as a recall.

Обяснението ми звучи като:ризите имат наивка да потъват в блока, което води до скапване на гарнитурата. Вярно ли е това?

Основният въпрос е - трябват ли някакви специални ключове за сваляне на главата?
                              Аз не вярвам в чудеса!
                              Разчитам на тях!

Коментар

До: Въпроси за Фрилендър-1.8 гарнитура на главата

При К-серия мотори съществува т.н. "Queen Mary syndrome" .Дано при вас не е налице.Не мисля че има трудно откриваеми инструменти за този мотор.Ако за първи път разглобявате такова чудо постарайте се да запомните кое как е било зацепено (особенно преди да демонтирате ангренажните колела).Колегата Sho може да ви е много полезен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X