От: Моят проект Jeep Wrangler JK
Точно там е грешката. Изкълчването е най-голямо в най-малкия диаметър. В моя случай шлиците. Освен, че диаметърът при шлиците е по-малък от централната част има и машинна обработка и ефективния работен диаметър на вала в тази му част е минус дълбочината на шлица умножен по 2. Освен това тази зона на шлиците е много по-къса и изкълчването (приемам този коректен термин, макар че използвам популярното, но грешно "усукване") в толкова къса зона лесно достига до границата на срязване. Дългата централна част може да поеме много по-голям ъгъл на изкълчване (заради дължината), но диаметърът и задължително трябва да е по-малък от най-малкия по целия вал. В случая ефективния диаметър на малките шлици откъм карето мерен от дъно на шлица до отсрещното дъно на шлица. Виждал съм няколко пъти изработена полуоска (май за Витара) с централна част по-дебела от шлиците в края, които приличаха на спирален райбер още след първото "състезание" от БГ тип.
В общия случай някакво 65Г, което като якостни показатели е наполовина дори от 4140 (по бегъл спомен някъде към 87 000 срещу 209 000 за 4140 и 228 000 за 4340). Перфектно е за пружини, където работи под комбинирана деформация усукване+изкълчване и за торсиони работещи само при изкълчване, но за валове е по зле и от Ст.45, тя беше май нещо от сорта на 95 000. Освен това рискуваш да те сърби задника дълго време в резултат на клетвите на този който си накарал да стърже 
едит/ не претендирам за пълната достоверност на споменатите цифри по отношение на споменатите "соц" стомани. Бая цифри ми станаха напоследък и е възможно да ги пообъркам. Порядъка обаче е сравнително коректен. Разликата е толкова голяма, че точните цифри не са от съществено значение.
Първоначално публикуван от tef4o
Преглед на мнение
Първоначално публикуван от targa
Преглед на мнение

едит/ не претендирам за пълната достоверност на споменатите цифри по отношение на споменатите "соц" стомани. Бая цифри ми станаха напоследък и е възможно да ги пообъркам. Порядъка обаче е сравнително коректен. Разликата е толкова голяма, че точните цифри не са от съществено значение.
Коментар