Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правилното масло за бензинов WJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Правилното масло за бензинов WJ

На въпроса: "Кое е правилното масло за бензинов WJ?"
    Пламен отговори:

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
    http://www.wjjeeps.com/service/maintenance_wj.htm

На всичко вреди.
    По това което се забелязва по външни белези, май на хидравличните повдигачи най-много.
    Според този сайт маслото да е на Мопар и да е с вискозитет:

10w30 (4.0L)

5w30 (4.7L)

10w30 ONLY (4.7L HO)

Въпроса ми е с какво различния вискозитет на маслото може да навреди на двигателя, особенно ако изполвам масло от по-висок клас.

Моля също така да споделите какво масло /марка/модел/вискозитет/ и за кой двигател на джипа ползвате.

Въпроса ми е основно за бензиновите агрегати.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

До: Правилното масло за бензинов WJ

Аз не съм от "гранд"-категорията , но също съм озадачен за маслата. Като взех мойто (KJ) под задните седалки намерих ново неразпечатано шише пълна синтетика Castrol 0W-50 - явно такова са му били наляли... Аз обаче, сменяйки всички течности, горазкарах и него, като в "Балканстар" като попитах за Мопар 5W-30 ми връчиха безбожно скъпо (ама това било, то било същото и т.н. - знаете...) Penzoil 5W-30, на което си пише, че е... напълно минерално. Чудя се, у нас като през лятото на 20-40 см. от асфалта температурата стига до над 60 градуса по Целзий, това 5W-30 дали наистина е подходящо и не е ли по-добре с нещо като 5W-50
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Да Мопар също е минерално и го дават да се сменя на 6 000 мили, а аз го сменях на 5 000.
      Проблема възникана, че последните 2 пъти в Бс нямат мопарско масло за двигатели.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

На мен много отговорно от БС и от Вест Ауто ми заявиха, че изобщо в скоро време, до изчерпване на наличностите, нямало да има масла "Mopar" - отказват се да бутилират. ATF+4 бил на Valvoline, диференциалните на назнам-си кой и така... Което ми напомня една истинска история от зората на "прехода" - един приятел си купува "Мерцедес" от някакъв цигански бос и онзи му обяснява: "И запомни от мен, мой човек - на тая кола масло - само "М 10 Д" ! Купувачът - , а циганският барон пояснява: "Ами да ! Защото от другите марки и аз бутилирам !"
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Чудя се, у нас като през лятото на 20-40 см. от асфалта температурата стига до над 60 градуса по Целзий, това 5W-30 дали наистина е подходящо и не е ли по-добре с нещо като 5W-50
          Ние нали не сме на Марс а сме на Земята.
          Щом сме на Земята значи слагаме масло с вискозитет който производителя е препоръчал и толкова.

Коментар

Ние нали не сме на Марс а сме на Земята.
            Щом сме на Земята значи слагаме масло с вискозитет който производителя е препоръчал и толкова.
            Да, ама... нашият климат се очертава да бъде от най-ш.баните - все по-горещи лета и... макар и зимите да се смахнаха напоследък, все ще се намерят по няколко дена с около -20 градуса. Те, Хамериканите, (сега ще ме насметете да ми обяснявате какво видиш ли страшни условия има там на някои места), ама съвсем отговорно считам, че нямат точно такъв гаден климат (-20 до + 40 гр. на сянка*) и показателите в Owner`s manual-а за вискозитета на 5W-30 нещо са за много по-умерени температури май
            * нали знаете как се мерят температурите от метеоролозите ?

Коментар

За WG 4,7л

An SAE viscosity grade is used to specify the viscosity
              of engine oil. Use only engine oils with multiple
              viscosities such as 5W-30 or 10W-30. These are
              specified with a dual SAE viscosity grade which indicates
              the cold-to-hot temperature viscosity range.
              Select an engine oil that is best suited to your particular
              temperature range and variation (Fig. 3).
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от onufriz; 13-11-09, 17:24.
              Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

За WG 4,0л

SAE VISCOSITY
                viscosities such as 5W-30 or 10W-30. These oils
                are specified with a dual SAE viscosity grade which
                indicates the cold-to-hot temperature viscosity range.
                Select an engine oil that is best suited to your particular
                temperature range and variation (Fig. 5).
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от onufriz; 13-11-09, 17:24.

Коментар

За 2,4 л KJ
                  Прикачени файлове

Коментар

... Те, Хамериканите, (сега ще ме насметете да ми обяснявате какво видиш ли страшни условия има там на някои места), ама съвсем отговорно считам, че нямат точно такъв гаден климат (-20 до + 40 гр. на сянка*) и показателите в Owner`s manual-а за вискозитета на 5W-30 нещо са за много по-умерени температури май
                    Няма да те сметем да ти обясняваме нищо. Само ще те посъветвам да дойдеш на ваканцийка в САЩ. Чикаго например. После ще говорим за климат. Каруцата /не е JEEP/ я карам с 0W20 в Калифорния на жегата. По твойта логика до сега да не е останал мотор. 170 000 км и нищо и няма. Карайте това, което е казал производителя и не се бойте.
                    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

За 3,7 л KJ

SAE VISCOSITY
                      viscosities such as 5W-30 or 10W-30 in the 3.7L
                      engines. These are specified with a dual SAE viscosity
                      grade which indicates the cold-to-hot temperature
                      viscosity range. Select an engine oil that is best
                      suited to your particular temperature range and variation
                      (Fig. 80).
                      Прикачени файлове

Коментар

Да, ама... нашият климат се очертава да бъде от най-ш.баните - все по-горещи лета и... макар и зимите да се смахнаха напоследък, все ще се намерят по няколко дена с около -20 градуса. Те, Хамериканите, (сега ще ме насметете да ми обяснявате какво видиш ли страшни условия има там на някои места), ама съвсем отговорно считам, че нямат точно такъв гаден климат (-20 до + 40 гр. на сянка*) и показателите в Owner`s manual-а за вискозитета на 5W-30 нещо са за много по-умерени температури май
                        Лошото е че и в много фирмени сервизи имат такова разбиране за вискозитета.
                        Последната ми случка беше с Тойота Тундра 5.7. На капачката на маслото написано като за тъпи американци 0W20-5W20, а от ТМауто казват слагай 5W40, всички с такова ги зареждаме заради климата. Щото ние нали сме много умни, чак дявола във въздуха можем да го таковаме.
                        Кое точно му е различното на американския климат.Да не би при нас да е по-топло от във Флорида. Или по-студено от колкото в Аляска.

Накратко че не ми се пише пак за вискозитета на маслата:
                        Първата цифра е вискозитета на маслото при стартиране на студен двигател и показва при какви температури маслото може да осигури добро мазане.
                        Втората цифра е вискозитета на маслото при загрял двигател и се определя от производителя, защото е свързана само с конструкцията на двигателя и не се влияе от външната среда.
                        Работната температура на двигателя е еднаква и при +50* и при –50*.

Коментар

Втората цифра е вискозитета на маслото при загрял двигател и се определя от производителя, защото е свързана само с конструкцията на двигателя и не се влияе от външната среда.
                          Работната температура на двигателя е еднаква и при +50* и при –50*.
                          Нямам намерение да споря - и аз купувам каквото пише, но защо ги има (ако не се влияе от външната среда) тези температурни таблици, любезно припомнени ни от onufriz ?
                          Първоначално публикуван от s_s1
                          Въпроса ми е с какво различния вискозитет на маслото може да навреди на двигателя, особенно ако изполвам масло от по-висок клас
                          Та да попитам и аз конкретно - ако сложа 0w50 ще повредя ли двигателя ?

Коментар

Най-вероятно НЕ,но за чий бягаш на скьпо масло 0/50 след като му дават 5/30 или 0/30 пьлна синтетика?
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                              Най-вероятно НЕ,но за чий бягаш на скьпо масло 0/50 след като му дават 5/30 или 0/30 пьлна синтетика?
                              С риск да стана досаден, пояснявам - в БС ми пробутаха два галона (от които естествено ми остана половин, но такива са разфасофките - 1 е малко, 2 са много) минерално 5W30 на цена......сега вече не помня точно... защото купувах и ATF+4 и филтър и... но помня, че ми се смяха много, защото на тази цена - кеф ти фул-синтетика 0w50, кеф ти н`ам си кво... Само дето не намерих синтетика 5w30 или нещо друго с "30" като втора цифра извън "Балканстар". Всичкото е с 40, 50 и т.н. Няма с 30. Затова питам - и следващия път ли да си купувам два галона минерално на цената на 10 литра "топ-фул-синтетика" само заради "втората цифра"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X