Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мерене на кардани, мощности и въртящ момент - прехвърлено от невинна тема

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мерене на кардани, мощности и въртящ момент - прехвърлено от невинна тема

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Неколко пъти я пишат, чак аз я научих наЙзуст: Т (Nm) = N (kW) х 9554 / Rpm
    Ама им викам, че нещо липсУва в нея, щото излиза, че при един оборот в минута с 1 конска сила тургаш у джеба си секви танкове, трактори и Хемита
    Ако си на мястото на мотора, с 9500Nm, ще преместиш и танк без проблем. Даже сигурно и на най-високата му предавка.
    Само един проблем ще имаш - тоя танк с 60км/ч, му трябват 2000об/мин (примерно), а с твоя 1 (един) оборот в минута, ще се движи само 2000 пъти по-бавно. Някъде около 30 метра в час.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Неколко пъти я пишат, чак аз я научих наЙзуст: Т (Nm) = N (kW) х 9554 / Rpm
      Ама им викам, че нещо липсУва в нея, щото излиза, че при един оборот в минута с 1 конска сила тургаш у джеба си секви танкове, трактори и Хемита
      Формулата ти я написах аз по-горе ама не вЕрваш.
      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Мощност = обороти по въртящ момент по 2 по Пи
      Числото 9554 възниква от неправилно подбрани единици (не по Си и най-вече не в една мерна система, каквато и да е тя).

Това което и липсва на единия оборот в минута е двигател 1кс който адекватно да работи в тоя режим. Както и смислено приложение за него, освен да върти секундната стрелка на мнооооого голям часовник.

Същата работа?
      "Високият" момент значи много работи, които соПствениците на астматични "джипове" не усещат. Това означава като включиш бавните да усетиш шут в гъза и да изхвърчиш от калта или пряспата, все едно дедо Боже те е изритал от там. Туй не е мое субективно възприятие. Говорил съм с шофьори на истински джипове и те са споделяли същите наблюдения
      Шофьорите (в това си качество) обикновено са непресъхваем извор на мъдрост и компетентност. Особено забавни са като се закълнат във въртящия момент на някакъв дизелов двигател и им покажеш на същата графика и в същия мащаб въртящия момент на бензиновия който се слага на кошница от същия клас или даже същия модел. Понякога се оказва че бензиновия има по-голям въртящ момент в целия си диапазон, отделно че и диапазонът се оказва по-широк.

Излизането от пряспата или калта, както и излизането на 400м си има своите комплексни казуси и там простите максимални мерки на двигателя имат роля ама определено не са всичко.

Коментар

Нема кво да се фиксирате в мен, а се съсредоточете в горната формула и помислете с инженерна мисъл какво ѝ липсва.
        Защо Ясен с тЪрбата упражнява въртящ момент от 1200 Nm при завиване на гайки (жокер - не е защото го прави с 1 оборот в минута ), а на ivaninbg джипа му дава само 570 Nm, защо се вика 60 к.с. трактор като затънеш с 300+ коньовата джипка, защо се оре с трактор, а не с джип ?
        Айде, другари инженери, нация техническа, аз това попитах, а че ме смятате за много тъп, това ми го внушавате почти 10 г. откак съм в този форумЪт, нема смисъл да продължавате ?
        гагич, много моля да не се внушава тук фактът,че едва ли не съм "те смятал за много тъп". Аз такова нещо не съм твърдял. Аз само спрях да споря с теб, защото е безмислено. Същото е и с жената и радиото.
        JEEP Grand Cherokee WK2; 184kW (250 PS), 2017 г.
        Тел: +359 887 847261

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          ...Числото 9554 възниква от неправилно подбрани единици (не по Си и най-вече не в една мерна система, каквато и да е тя)...
          За да сме още по-точни, числото 9554 идва от деленето на киловатите (обърнати във ватове) на константата, получена при привеждане на оборот в минута (об/мин) към радиан в секунда (рад/сек), при което Пи е взето за 3,14, вместо безкрайния си ред, т.е. ако разделя 1000 вата на 0,1046(6) (което е Пи=3,14, делено на 30), се получава 9554,140127...

Ако се използва по-висока точност за Пи (примерно ако чукна Пи в калкулатора), 9554 се редуцира до 9549,2965855...

Ъгловата скорост (Омега) [rad/s] = ( Пи . n [об/мин] ) / 30 = 0,104719755 . n [об/мин]
          1 оборот за 1 минута са 2.Пи радиана за минута или (2.Пи)/60, което е Пи/30 радиана за секунда.

Така че формулата Т [Nm] = 9550 . ( N [KW] / n [RPM] ) е още по-точна - ако някой от нас ще прави аерокосмически апарати може да използва нея за изчислване на въртящия момент на вала, разтварящ соларния панел на марсохода

П.П. Малко промених словореда, че звучеше объркващо.
          Последно редактирано от Postman; 08-06-18, 11:57.
          V70-T5 / GR 2,8 / XV1900A

Коментар

Първоначално публикуван от Postman Преглед на мнение
            За да сме още по-точни, числото 9554 идва от деленето на киловатите (обърнати във ватове) на константата, получена при привеждане на оборот в минута (об/мин) към радиан в секунда (рад/сек), при което Пи е взето за 3,14, вместо безкрайния си ред. Ако се използва по-висока точност за Пи (примерно ако чукна Пи в калкулатора), 9554 се редуцира до 9549,2965855..., т.е. ако разделя 1000 вата на 0,1046(6) (което е Пи, делено на 30), се получава 9554,140127...

Ъгловата скорост (Омега) [rad/s] = ( Пи . n [об/мин] ) / 30 = 0,104719755 . n [об/мин]

Така че формулата Т [Nm] = 9550 . ( N [KW] / n [RPM] ) е още по-точна - ако някой от нас ще прави аерокосмически апарати може да използва нея за изчислване на въртящия момент на вала, разтварящ соларния панел на марсохода
            Колега, абсолютно вярно, само че тук има явно хора,които не искат да кажат "да, прави сте" и продължават да се опъват като коза на бързей. Това с константата 9555 го писах още в 1-я пост и се започна с едно ненужно даскалуване и едва ли не уроци по немски език (Verstehen Sie?) и просто няма смисъл да се продължава....
            JEEP Grand Cherokee WK2; 184kW (250 PS), 2017 г.
            Тел: +359 887 847261

Коментар

Е, не го вземай лично, петък е - позволено е на всички ни да разтоварим малко

Коментар

Първоначално публикуван от ivaningbg Преглед на мнение
                Колега, абсолютно вярно, само че тук има явно хора,които не искат да кажат "да, прави сте" и продължават да се опъват като коза на бързей. Това с константата 9555 го писах още в 1-я пост и се започна с едно ненужно даскалуване и едва ли не уроци по немски език (Verstehen Sie?) и просто няма смисъл да се продължава....
                Тука има хора, които илюстрираха по-горе абсурдността на формУлата ви - как с 1 конска сила и 1 rpm правиш най-якото откъм въртящ момент МПС "на белом свЕту". С тая константа 955*(колкото е там). Възражения в стил Ясен, че такъв двигател няма, са несъстоятелни, щото ще излезне, че с какъвто и да е било нискооборотен двигател, напр.10 об/мин или айде да са 100 rpm правиш много по-голям въртящ момент от 1000 к.с. ДВГ.
                В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Гагич, много тънко плъзгаш разговора , евала за което.

Всъщност това е формула не за НМ а е формула за конска сила.

И не е "някаква формулка" а е дефинираща и единствена такава. Няма вариант да имаш друга такава при двигател с въртеливо движение, при линеен такъв "формулката" е друга.

П.С. и пак да си задам въпроса на онова ММЗ кое генерира въртящия момент?

Коментар

Все пак трябва да се помни, че въртящ момент е количестен показател за сила (при ротация), докато мощност е количествен показател за работата, която тази сила е свършила при въртенето си за период от време (тук идва факторът време). И понеже всичко е математика (и механика), няма теоретично противоречие двигател с 1 к.с. и 100 об/мин да създаде (с много "бавна" трансмисия) по-голяма задвижваща сила от двигател 1000 к.с., който има много "бърза" трансмисия.
                    Типичен пример, макар и не толкова екстремен като 1 към 1000, е да кажем турбокомпресорът, който предава от турбината към компресора примерно 100 к.с. механична мощност (ако захранва ДВГ с мощност 800-900 к.с.) при въртящ момент около 10 Nm ( обороти 70 000 об/мин).

П.П. Този ми коментар е към мнението на Гагич.

Коментар

Първоначално публикуван от manta2005 Преглед на мнение
                      П.С. и пак да си задам въпроса на онова ММЗ кое генерира въртящия момент?
                      Оп!
                      Първоначално публикуван от Postman Преглед на мнение
                      Все пак трябва да се помни, че въртящ момент е количестен показател за сила (при ротация), докато мощност е количествен показател за работата, която тази сила е свършила при въртенето си за период от време (тук идва факторът време). И понеже всичко е математика (и механика), няма теоретично противоречие двигател с 1 к.с. и 100 об/мин да създаде (с много "бавна" трансмисия) по-голяма задвижваща сила от двигател 1000 к.с., който има много "бърза" трансмисия.
                      УопА-а-а ! (туй = "извинявай" на български)
                      Къде, казвате, в горните формули е трансмисията?

Коментар

Когато трансмисията произведе нещо тогава ще я вкараме в играта, тя може само да трансформира.

Или иначе казано колко нютона или коня е трансмисията на хемито?

Коментар

Оп!

УопА-а-а ! (туй = "извинявай" на български)
                          Къде, казвате, в горните формули е трансмисията?
                          С трансмисията би трябвало да може да се справи всеки, който е изкарал най-незабравимите си 5 години на бул. Св. Климент Охридски 8... все пак като знаем какво влиза в трансмисията, и като знаем, че трансмисията винаги намалява мощността и никога не я увеличава, би следвало остатъка от задачата да е от типа А = х . В => х = А / В

Коментар

Първоначално публикуван от manta2005 Преглед на мнение
                            Когато трансмисията произведе нещо тогава ще я вкараме в играта, тя може само да трансформира.

Или иначе казано колко нютона или коня е трансмисията на хемито?
                            Първоначално публикуван от Детскоградински лаф от форумЪт
                            Нѝ ми слагЪй думи в устътъ, ва?!
                            ...
                            Аз какво написАх преди време?
                            Формулката ти пропуска "лоста", дИмек предавателното число.
                            П.П. Ясен го бил допълнѝл по-горе.

Коментар

Яворе, от тук си ти аз се предавам.

Коментар

Това си е петъчно чесане, мисля, че още преди 1ва страница е ясно на всички пишещи каква е ситуацията на международните пазари

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X