Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мерене на кардани, мощности и въртящ момент - прехвърлено от невинна тема

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мерене на кардани, мощности и въртящ момент - прехвърлено от невинна тема

Първоначално публикуван от manta2005 Преглед на мнение
    То че всичко отиде "у ряката"
    В онова гореспоменатото ММЗ кое генерира въртящ момент?
    Изначално е у ряката. Щото аз наЙвно попиПах що тракторите по-голям го вадят от джипките (вРътящийо момент, де), без никакво намерение да споря, ама тука ято несъстояли се инджИнери веднага наскачаха да ми обЕсняват колко съм бил тъп. И се оплетоха в глупости.
    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Изначално е у ряката. Щото аз наЙвно попиПах що тракторите по-голям го вадят от джипките (вРътящийо момент, де), без никакво намерение да споря, ама тука ято несъстояли се инджИнери веднага наскачаха да ми обЕсняват колко съм бил тъп. И се оплетоха в глупости.
      И такова, какъв точно го вадят по ... спрямо джипките?

Коментар

Така е - като съдържат непреходни, обективни и необорими истини.
        Тъй де , твоята Истина нема как да я оборят ни формули , ни физиката за шести клас .

...ма аз щот по дефолт съм завършИшл висШу през ЗТВ , респ. съм несъстоял се индженер .

Добре че са завършИлите (митеранови) Економисти и юристи , та да ни светнат (нас неуките) за въртящио момент .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

От: WK 3.0 crdi слаби страни

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
          Гагич, те ти я точната формула, с правилните мерни единици, сега смятай по нея и ще получиш верни резултати.

И да допълня, че ще ти трябва:
          1kW=1,36к.с.

А и за да не бъркаш уравненията... не се слага навсякъде максималната мощност и максималния момент.
          Като имаш максимален момент при обороти, търсиш мощността при тези обороти.
          А като е мощност и обороти, неизвестен е момента.
          Така може да намериш моментите при максимална мощност (на трактора и на джипа), които обикновенно не се дават. Както и да сметнеш мощностите на двете при максималните им моменти. Ще видиш съществени разлики.

ПП: И не съм се поправил за нищо в случая. Редуктори се слагат на всичко с ДВГ за да се пригоди мощностно-теглителната му характеристика към съответните нужди. На постояннотоковия ел. двигател, характеристиките са подходящи за нуждите на МПС, и там няма нужда от предавки.
          Но точно това беше основното, че предавките не променят мощността (с изключение на малките механични загуби в тях). Като имаш много мощност, може да я превръщаш в момент и въобще да развиваш висока скорост. А високия момент сам по себе си не значи нищо.
          Трактор Беларус 60 кW х 9554 / 2200 (номинални обороти му дават другарете) = 260 Nm
          Musso 103 kW x 9554 / 5300 = 185 Nm
          Същата работа?
          "Високият" момент значи много работи, които соПствениците на астматични "джипове" не усещат. Това означава като включиш бавните да усетиш шут в гъза и да изхвърчиш от калта или пряспата, все едно дедо Боже те е изритал от там. Туй не е мое субективно възприятие. Говорил съм с шофьори на истински джипове и те са споделяли същите наблюдения

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
            ....

Добре че са завършИлите (митеранови) Економисти и юристи , та да ни светнат (нас неуките) за въртящио момент .
            Според юриспрудентното познание, всички неуки - икономистоюристи, знаят всичко за въртящия момент, и нютонметрите му.
            За приложението му - няма смисъл да се говори...

Ветеринарната стоматология е приложима по същия алгоритъм...

Гагич, не по-високо от обувките, както беше казал един Апелес!!!!

Коментар

Габич , запри се малко , че много се уплЕте.Или поне не можа да поддържиш неква теза.
              Накратко . ако на Хемито му туриш гуми задни от малък трактор ша строшиш нещо по трансмисията.Ако ти бега как се изчисляват съотношенията , та да не стане това - има достатъчно инженер "Ганевци" от отговорилите в темата.Ще те открехнат.Фен съм ти , ма като прекалиш и затварят темата.Конструктивно го давай.
              Ако не схващаш ще ти дам технически пример : Не може да караш електромотор дълго време само на пускова , щот ша изгори.
              Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                Гагич, не по-високо от обувките, както беше казал един Апелес!!!!
                Нема кво да се фиксирате в мен, а се съсредоточете в горната формула и помислете с инженерна мисъл какво ѝ липсва.
                Защо Ясен с тЪрбата упражнява въртящ момент от 1200 Nm при завиване на гайки (жокер - не е защото го прави с 1 оборот в минута ), а на ivaninbg джипа му дава само 570 Nm, защо се вика 60 к.с. трактор като затънеш с 300+ коньовата джипка, защо се оре с трактор, а не с джип ?
                Айде, другари инженери, нация техническа, аз това попитах, а че ме смятате за много тъп, това ми го внушавате почти 10 г. откак съм в този форумЪт, нема смисъл да продължавате ?

Коментар

... защо се вика 60 к.с. трактор като затънеш с 300+ коньовата джипка....
                  - защото е съвецки , бре ! Белорус . ... а както е известно : съвецкия въртящ момент е най- силния въртящ момент и бие американските от всекъде . Даже по каскети ги бие .

... а сега нещо практическо като отговор : тУри на Белоруса гумите от Хемито , със сЕ джантите и го виж докъде ше стигне . Ако и да е с редукторен задвижващ мост .

... пък що не се оре с джип ? Ми всеки оре с квото има . През настоящия 21-ви век у нашенско се случва да се оре с магаре . Ако не вЕрваш - ше снимам .... макар че къфто си специалист в гуглето - и сам можеш да си намериш информация.
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

... а сега нещо практическо като отговор : тУри на Белоруса гумите от Хемито , със сЕ джантите и го виж докъде ше стигне . Ако и да е с редукторен задвижващ мост .
                    А-а-а-а, а що са му на Вълка големи зъбите (оп, това беше от "Червената шапчица"), що са му на трактора големи колелата?
                    Ся ще се намери някой енженер да ми каже, че "за по-голям клирънс" и че умрем...

Коментар

А-а-а-а, а що са му на Вълка големи зъбите (оп, това беше от "Червената шапчица"), що са му на трактора големи колелата?
                      Ся ще се намери някой енженер да ми каже, че "за по-голям клирънс" и че умрем...
                      То че и за клирънс - така е . Ма за големите "зъби" - наобратно : тури на хемито точила от Белорус , плюс редукторния мост ( ние недоучилите редуктора може и да ти го пресметнеме , даже с по- голямо предеватално число , ама и създадения от съвецките другари е достатъчен ) и давай с един Белорус да видим кой-докъде ше стигне . Е , накрая може да викаме ДТ 75 и за двамата , ма това е друга тема

Коментар

Друже Боголюбе , задаваш ли си въпроса "Защо ли не одат на траял с тракторе , дет моат извади жип , кат цепленка от пръст".
                        Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

.. ма това е друга тема
                          Бос по пясъка да тичам, първа радост е за мене...

Гагич, ти къде се определяш - като инженер, или като нещо друго?

Щото според мен си нещо друго....
                          не съм те виждал в института никъде...

Коментар

Ае стига се заяждате
                            Някой ще напише ли формулата за мощност и формулата за въртящ момент?
                            Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Първоначално публикуван от onufriz Преглед на мнение
                              Ае стига се заяждате
                              Някой ще напише ли.... формулата за въртящ момент?
                              Неколко пъти я пишат, чак аз я научих наЙзуст: Т (Nm) = N (kW) х 9554 / Rpm
                              Ама им викам, че нещо липсУва в нея, щото излиза, че при един оборот в минута с 1 конска сила тургаш у джеба си секви танкове, трактори и Хемита

Коментар

За по-сериозен анализ на теглителните характеристики (извън лигавенето), ще трябва да се мине през т.нар. Силов баланс на АТК (Автомобила, Трактора и Кара), или неговия еквивалент - Мощностен баланс... - накратко каква е теглителната сила (мощността) и останлите асоциирани параметри...
                                За трактора - ако го сложат на 15 цолови джанти картерът на скоростната кутия, която е голяма колкото средно голяма пералня, ще му се влачи по асфалта - това по повод защо е на големи гуми, но това не е единствената причина. Тракторът има цел в живота - да оре и разни други неща (понякога и да се придвижва в рядка черноземна кал), и докато оре е желателно да не потъне, т.е. носещата способност на почвата налага да има някаква площ на контактното петно, която да го спре от потъване - големите гуми потъват по-трудно от малките, щото за да потънат на еднаква дълбочина компресират по-голям обем почва и т.н.... темата е за кардани, не е за трактори
                                V70-T5 / GR 2,8 / XV1900A

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X