Обява

Свий
Няма добавени обяви.

2.5VM - за/против

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как работи мазането на турбината на 2,5дизел?

Не бре, темата е такава защото VМ-ца си е нещо специфично и единствено по рода си, няма как да не предизвика брожения. Факт е че е болнав, самите опити да се обясни всичко с "неправилно каране" и "майстори-готвачи" говорят за това че трябва да си промениш начина за каране за да го пазиш (защо на другите не им се налага да го правят или незначително да провят промени в начина си на мислене). И защо по дяволите некадърните майстори вече са пипали по него и са бъркали вътре като на други двигатели не им се налага да им пипаш нищо повече от смяна на масло. Не ме разбирайте погрешно, не съм против дизела изобщо, текът ми лигите по Къмминс 5.9 12V но това не пречи да изпитвам неприязън към някои такива недомислени неща. И пак повтарям - очевидно че това не е само мое мнение защото в цяла Европа като питаш за Чероки и отговора е - "Боклук - има скапан двигател" и после опитите да обясниш че има и други двигатели не стигат до никъде - хората вече знаят че е боклук и ходи им обяснявай че нямаш сестра.
    Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от titko Преглед на мнение
      прикачен....
      Е? Сравнявай втората колонка с третата. Все ми се струва че между 127 и 85 киловата има малка разлика. Не гледай въртящия момент самостоятелно - в режимите, в които въпросния дизел вече не смеете да го карате, на "прехваения" таман му е дошла баш силата.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Пак слагаш каруцата пред коня,то си има обяснение защо му слагат тия киловати в повече.За да може да има тягата в по ниски обороти,каквато има дизела с наполовина коне.Когато си купува човек джип го купува с презумцията,че може и да му се наложи каране по пресечен терен, и за да не берат срам собствениците на бензинови джипове когато им се наложи да тръгнат по стръмен наклон(без бавни правя сравнението) и да чакат права отсечка за да вдигне 3000об.примерно и да му дойде'' баш силата'',производителите ги правят по-големи(разбирай конски сили,кубатура и т.н.).На магистрала нещата стоят другояче,там дизела трябва да се кара по внимателно(откъм висока скорост).Няма оптимален джип,еднакво добър и на магистрала и на черен път и затова когато някой си търси джип трябва да помисли за какво му е.

Коментар

Ок, на теория звучи точно така но на практика именно дизела по-трудно реагира на пресечен терен. Факт! Казвам го като човек карал и едното и другото, и във вариант Вранглер и Чероки ХJ и Гранд Чероки ZJ... Единствено Враглера е само бензинов защото е YJ но и там 4.0 е на висота. Несравнимо по-приятен е бензиновия, няма никакво замисляне преди да му подадеш газ, тягата е достатъчна за да се движиш дори на втора бърза с обороти под 1000 и се развърта бързо и кривата на нарастване на тягата е почти линейна. При дизела е както е казал шопа "нема, нема и току си е@е мамата"... А ако искаш още да спориш просто вземи и покарай, аз съм карал и го казвам че е така.
          Последно редактирано от quadra; 04-01-16, 18:53.
          Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Пак слагаш каруцата пред коня,то си има обяснение защо му слагат тия киловати в повече.За да може да има тягата в по ниски обороти,каквато има дизела с наполовина коне.Когато си купува човек джип го купува с презумцията,че може и да му се наложи каране по пресечен терен, и за да не берат срам собствениците на бензинови джипове когато им се наложи да тръгнат по стръмен наклон(без бавни правя сравнението) ...
            Да ти кажа, Гранд с иначе не особено блестящия на този модел 4.0 и само на задно издрапа (макар и с лек зор) по такъв баир, на какъвто с Патрула (2. вероятно щеше да се наложи да включвам бавните ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Пак слагаш каруцата пред коня,то си има обяснение защо му слагат тия киловати в повече.За да може да има тягата в по ниски обороти,каквато има дизела с наполовина коне.Когато си купува човек джип го купува с презумцията,че може и да му се наложи каране по пресечен терен, и за да не берат срам собствениците на бензинови джипове когато им се наложи да тръгнат по стръмен наклон(без бавни правя сравнението) и да чакат права отсечка за да вдигне 3000об.примерно и да му дойде'' баш силата'',производителите ги правят по-големи(разбирай конски сили,кубатура и т.н.).На магистрала нещата стоят другояче,там дизела трябва да се кара по внимателно(откъм висока скорост).Няма оптимален джип,еднакво добър и на магистрала и на черен път и затова когато някой си търси джип трябва да помисли за какво му е.
              Казаха ти - покарай ги и двете. Толкова нямат нищо общо че няма на къде. Както дизела дърпа почти като бензина до към 3000 оборота, така на 3000 и малко умира като куче, еле пък ако вече си с около 110-130км/ч.

Въртящия момент на конкретнив бензин идва от кубатурата и режимите му на работа - целия е проектиран така че да има въртящ момент в ниските. Карам дизел от 7 годни насам, много подобен на твоя (+10 фабрични коня + чип), ама без проблемите му - много добре го знам какво може. Само дето изобщо не го мисля, та липсата на динамика от определена скотрост нагоре не ме тормози толкова. За мен мотор, дето не ти позволява да караш по магистралата с нормална за магистрала скорост, с която не те изпреварват 2/3 от всички останали, без да мислиш колко и за колко време си настъпил педала на газта, е недооразмерен мотор за конкретното возило, или просто е кекав. Въпросния е измежду изявените примери за кекав мотор, както и много други, от други марки. Горе споменаха плочи, грижи със скоростите и прочие истории. Ми всичкото това събрано на куп е едно голямо говно. Да не говорим че като вляза в такова със запален мотор имам чувството че всеки момент ще се разпадне от вибрации.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ама ти в кола от автоморгата ли си се качвал , която е за разфасоване или на кола гледана като твоята. Защото и такива боклуци ,като прехвления , съм виждал в окаяно състояние. Когато се правят сравнения , необходимо е да се сравняват еднакви категории в всички аспекти. А колкото до скоростта на движение в България по магистралите , то тя е лимитирана- 140км/ч. Всичко останало над тази скорост е нарушение на Закона , и проява на комплексащина. Демокрацията в България ни доведе точно до това неглижиране на Закона , учил, недоучил , комптентен или самозван ,всеки вече е "по,по-наЙ", най вече на пътя. Та така за една година даваме повече от 1200 жертви по пътищата. А по отношение на мах. поддържана скорост ВМ си е в напълно в нормите на правилата , ако не избиваш комплекси!

Коментар

Аре сега максималната скорост била крива и другите могли да карат бързо ама не трябвало... А това че мотора е крив никой нищо не трябва да казва. Горките германци с техните безлимитни магистрали нямаи с какво да се оправдаят, всички са с малки пишки и огромно его... Сега очаквам да ми бъде обяснено как и там много често ограничения имало и заради задръствания и тн и на практика това с безлимитните магистрали не могло да се използва та само си го пишело на книга. Не знам къде сте карали ама там карат наистина здраво. Ако си под 140 определено си отнасяш псувните. Те са толерантни та си траят (повечето) ама си го мислят и псуват вътре в колите си. И знаеш ли какво - няма катастрофи. няма толкова жертви. Изобщо друга работа. Причината не е във високата скорост а в манталитета. Ако тук почнем да караме както карат там ще оцелеят 10%. Пак който не вярва да отиде и да провери върху собствения си гръб.
                  Та какво ли става с дизеларките внесени оттам? Давам гаранция че колкото километра са им навъртяни са минати с обороти близки до максималните.

Коментар

Дима, недей с лошо...
                    Човека казва, че мотора си е читав, само майстор му трябва....респективно се подразбира, че той ги прави читаво. Толкова, че да не се различават от други подобни мотори. Всичко това е много хубаво, просто да каже цена на ремонт с частите, за който може да даде някаква нормална гаранция(примерно 50К километра или 5години). Може да се окаже изгодно да се вземе джип със строшен мотор и да се ремонтира, ако има гаранция за ремонта. Така и ще се докаже, че мотора не е толкова лош.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Много добре зная как е и в Гемания , как е във Франция . Малко са тези , като нас, да тъгнат по Champs Elysees с 4х4 . Хората ползват колите по предназначение, И недей да мислиш , че там няма катастрофи. В Франция за една година са похарчени 8 милиона за монтиране на радари,с цел ограничение на скоростта. Знаеш ли, че се толерира единствено превишаване на скоростта с 10км. и после глобите за жестоки , и не само по първокласната мрежа , но и по магистралите.. Там няма 20- 50 -100лв за "какво прАим сега". Но както и да е . Доколкото разбирам , ние обсъждаме български условия , на живот , на манталитет и на материална база. А още повече ,че от нас Бългатите , след Демокрацията, по голями комплексари няма. Всичко, което беше по - читаво се изнесе, и тук останахме ние с типичното ни балканско самосъзнание. Затова и разултатите са си български , и механиците и колите. Колкото до шибаните мотори, можеш поне да се довериш на Форума в частта "дискусии по марки" и най - малкото ще се убедиш ,че проблемен е не само ВМ , а всичко което е ДВГ в България. И не само оказион , но и новите модели , които се предлагат, са само за България. Както и праха за пране, пастата за зъби, сапуна и прочие. Малко не е по темата , ама тенденцията се оказа такава.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                        Дима, недей с лошо...
                        Човека казва, че мотора си е читав, само майстор му трябва....респективно се подразбира, че той ги прави читаво. Толкова, че да не се различават от други подобни мотори. Всичко това е много хубаво, просто да каже цена на ремонт с частите, за който може да даде някаква нормална гаранция(примерно 50К километра или 5години). Може да се окаже изгодно да се вземе джип със строшен мотор и да се ремонтира, ако има гаранция за ремонта. Така и ще се докаже, че мотора не е толкова лош.
                        Тцъ, това не е моята практика. Това е констатация. Всъщност какво значи, строшен ВМ. От главата , надолу проблеми този мотор няма. Да се смени една глава , по рядко две това ли е голямият ремонт? Е да , ама като си завил шпилките като тираджия колела,без да спазваш заводската нормала, защото ти си знаеш, какво да очакваш от този ремонтиран мотор. За тези неща става дума.

Коментар

Няма да престанеш да го хвалиш тоя боклук и това е. Как пък не ти омръзна. Всички са пишман майстори, тъпаци които не знаят да карат или не знаят да поддържат. Ела да видиш 2,5 дизел на Дифендър, как от 2 години го карам в жега и студ без дифузор. После като сменях ангренаж ме домързя да сложа виското с перката. Ко каза??????????????????? Не прегрява, загрява си нормално, има си термостат. Просто е сметнат. Искаш ли да пробваш с кой да е модел на ВМ ?
                          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от stilnik Преглед на мнение
                            Ама ти в кола от автоморгата ли си се качвал , която е за разфасоване или на кола гледана като твоята. Защото и такива боклуци ,като прехвления , съм виждал в окаяно състояние. Когато се правят сравнения , необходимо е да се сравняват еднакви категории в всички аспекти. А колкото до скоростта на движение в България по магистралите , то тя е лимитирана- 140км/ч. Всичко останало над тази скорост е нарушение на Закона , и проява на комплексащина. Демокрацията в България ни доведе точно до това неглижиране на Закона , учил, недоучил , комптентен или самозван ,всеки вече е "по,по-наЙ", най вече на пътя. Та така за една година даваме повече от 1200 жертви по пътищата. А по отношение на мах. поддържана скорост ВМ си е в напълно в нормите на правилата , ако не избиваш комплекси!
                            Да, и като караш със 140 по GPS се оказва че болшинството карат с около 130, и веднъж на 10 минути някой вземе та те изпревари. Именно това имах предвид, а не да се правиш на фитипалди. Семо че тук се споменава как се кара по магистрала със 90-110 и в града до 2000 оборота, друг как при 120 и 2500 оборота вече не бивало, и как трябвало да се чака след каране 3-5 минути преди да се гаси и от сорта. Според мен това си е мазохизъм. На мен една кола трябва да ми доставя удоволствие - дали щото е мощна, дали щото не се разваля или нещо друго - няма значение, но кола, на която постоянно и треперя да не би нещо да хлъцне или пръцне, щото не съм имал време да я изчаквам да загрее или да изстине преди да я гася - айде нЕма нужда. Конкретно за магистралите - всеки път като тръгвам си казвам че ще карам кротко със 110-120 в дясната лента, и всеки път не ми се получава - я ще попадна зад някоя каручка, след която мирише на умрели лебеди, щото освен че отдавна е за скрап, са избушени всякакви видове гърнета и е сложен "пауър бокс" за по-евтинко, я ще кара с квито боклуци е открандал от накъде или купува по левче литъра, я самата магистрала ще е доволно по-равна в лявата лента заради качественото изпълнение. И в крайна сметка - 130-140 и почти постоянно в лява лента. На 10-15 минути я се намери някой да ме изпревари, я не. Пак, без да нарушавам нищо - глоба за превишена скорост за последно имам преди над 10 години.

Коментар

Първоначално публикуван от stilnik Преглед на мнение
                              Тцъ, това не е моята практика. Това е констатация. Всъщност какво значи, строшен ВМ. От главата , надолу проблеми този мотор няма. Да се смени една глава , по рядко две това ли е голямият ремонт? Е да , ама като си завил шпилките като тираджия колела,без да спазваш заводската нормала, защото ти си знаеш, какво да очакваш от този ремонтиран мотор. За тези неща става дума.
                              Ако шпилките са му проблема, защо цепи главите и на заводски монтираните глави? Операцията по стягане не е ядрена физика. Че има мърлячи е ясно, ама същите мърлячи пипат и по други двигатели - не се редят на опашка само и само да се докопат до някой VM за да го скапят.

Коментар

Това за ситуацията защо им се е наложило да бъркат вътре мърлячите и аз го попитах, ама безрезултатно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X