Обява

Свий
Няма добавени обяви.

2.5VM - за/против

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: 2.5VM - за/против

Със сигурност дюзата като устройство е досущ еднаква. Разлика може да има в нещата, които съм писал - разпръсквач и налягане. Аз се занимавах преди време - на дюзи от някакво Пежо ми сложиха разпръсквачи за Tерано и ми нагласиха налягането като за Tерано. Грижи нямаше никакви, но това само на "глупавите" дюзи.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Pavlin Преглед на мнение
      Има и още една гледна точка

Въпреки всичко казано, трябва да се отбележи, че успях да се прибера на собствен ход с турбо висящо само на едната от трите си шпилки само с доливане на масло (Димата вече спомена за тоя случай). Също на собствен ход успях да отида при него, когато изкочиха прътовете на повдигачите ...два пъти Също веднъж останах без доста голяма част от тоците, но успях пак да се прибера на собствен ход, пушейки и тракайки

Та има и нещо идиотоустойчиво все пак в тоя двигател...но не е много. Чак когато съединителя се разпадна на парчета на морето, се прибирах с автобуса .

Като цяло Димата е прав - съобразявам се, че карам VM и доста го обгрижвам, за съжаление не винаги мога да си позволя оригинални части и подмяна на повредените неща... (балкан стар не помагат особено с техните космически цени). От друга страна, аз се съобразявам с абсолютно всяка кола, на която се кача. Хич и не ме грее марката, типа или каквото и да е...та не знам колко е значещо мнението ми. Независимо, бензинова или дизел, лична/служебна и т.н.

Дали бих го сменил със същия? Бих....ако намеря подходящата комбинация. Много е важно за тая кола да познаваш подходящи майстори. Не е от колите, с които влизаш в кой и да е квартален сервиз и казваш "оправяй".

Но ей така за промяната се надявам следващия да е бензинов...толкова го хвалите, да го проверим

ПП: За търсещите умна дюза - Алфа 164. Аз намерих за 40 лв. Не е зле да хвърляте око на алфа форума А и по моргите има повече алфи от колкото черокита

Да де, ама все пак има значение и колко пъти си ходил на сервиз заради тоя двигател. При мащабите на страната ни, предпочитам да имам повреда, за която да викам пътна помощ веднъж на няколко години, отколкото едва да стигам до сервиза на собсвен ход по 2 пъти годишно.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Със сигурност дюзата като устройство е досущ еднаква. Разлика може да има в нещата, които съм писал - разпръсквач и налягане. Аз се занимавах преди време - на дюзи от някакво Пежо ми сложиха разпръсквачи за Tерано и ми нагласиха налягането като за Tерано. Грижи нямаше никакви, но това само на "глупавите" дюзи.
        Да бе, ама на алфата е същия мотор, пак 2.5 вм
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Да, разпръсквачат е DN0- sd 301, но на ВМ 3.1 е DN 0 SD-309 идентичен с OPEL.

Коментар

Сигурно ли е че разпръсквача и налягането са същите? Щото дюза с тоя корпус имат и куп други возила (моето включително - Terrano 2 2.7TDI), но дали съвпадатн алягане и разпръсквач, предполагам само някой навътре в тия работи може да каже.
            Не бих казал, че е сигурно защото не съм го тествал лично. Обаче номерата са им еднакви.

Да де, ама все пак има значение и колко пъти си ходил на сервиз заради тоя двигател. При мащабите на страната ни, предпочитам да имам повреда, за която да викам пътна помощ веднъж на няколко години, отколкото едва да стигам до сервиза на собсвен ход по 2 пъти годишно.
            Ами това + ремонта на един счупен диференциал е всичко (благодарности на Димата отново ), което си заслужава да се спомене от 9 години. То не е малко де. Предпочитам и тези повреди да ги нямаше. Останалото е поддръжка. Да не говорим, че тъкмо излизам от един доста мизерен период, през който горката колица сама се оправяше

Аз със сигурност предпочитам да знам, че мога да сляза от планината на ход от колкото да я оставя някъде. Пътната помощ в България си е доста скъп лукс. А и по построение не ме кефи идеята да разчитам, че на някой ще му изнася да дойде да помогне точно когато аз съм закъсал (независимо дали срещу заплащане или не). Мен лично кола остави ли ме тотално на пътя....повече и нямам доверие.

Бих казал, че не е лош джип. Не върви зле по пътя, не харчи много, справя се на разходки извън пътя перфектно, Чероки е...класика все пак. Компромис по задание си е. Перфектен е за тези, които не могат да си позволят разхода на 4 литровия и не искат газ, като мен. Това обаче си струва цената и тя е описана в тая тема.
            Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Само да спомена че на Павлин колата е едната от най-слънчевите и запазени които някога съм познавал от този модел. Определено ме радва. Само не разбрах как така беше счупил дифа преди време, но той не е свързан с VМ-а и не е тема на тази дискусия.
              Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
                Само да спомена че на Павлин колата е едната от най-слънчевите и запазени които някога съм познавал от този модел. Определено ме радва. Само не разбрах как така беше счупил дифа преди време, но той не е свързан с VМ-а и не е тема на тази дискусия.
                И аз нямам обяснение за дифа. Нищо зорно не е видял тоя диф, а счупването стана при потегляне на Цериградско. Обаче пък откакто го ремонтира си движи без грижи. Ако изпадне обаче някой цял заден мост работещ.... И аз си я харесвам колицата, пък има и сантиментална стойност.

Между другото точно преди празниците едно Мицушиби L200 служебно ме остави на магистралата. Ей така без никакви симптоми просто загасна. И като пробвах да запаля звучеше все едно е за моргата. Сега ще сменят лагери на колянов вал, една биела и незнам кво още. Тва служебна, поддържана кола, без да са щадени пари за нея. Пък и не много старо - 2009 г.

ПП: Умната дюза от Алфа 164 върши работа и за Фронтера със същия двигател, ако някой е закъсал.
                Последно редактирано от Pavlin; 11-01-16, 11:21.
                Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Бях решил да не се включвам по темата ама като чета горните постове не се сдържах и за да не тънете в недоумение,и да квалифицирате двигателя с фабрични ''болежки'' в случая италианския дизел обяснявам:Шпилки се късат ако са хлабави или ако някой им е помогнал.Писах в някой от по горните постове но явно които е чел това го е пропуснал(визирам хората които се включват по темата, имат ежедневен допир с двигатели,но въпреки това пишат без да мислят логично).Конкретно за шпилките на турбото на колегата,били са хлабави и от вибрациите една по една са се скъсали(отишъл е с една до сервиза),а са се охлабили защото някой некъдърник ги е заменил с каквото е намерил,дали в Италия,дали в България, не знам.Фабрично гайките са направени с леко стеснение в единия край и те не вървят леко на ръка,точно поради тая причина,да не се саморазвиват и при отвиване замазват резбата.Когато майстора реши да''прокара резбата'',а не да сложи фабрични шпилки и гайки тогава е налице въпросния проблем.По другата"фабрична"болежка изпадането на прътите и там ситуацията е горе-долу аналогична.Конструктивно прътът влиза доста в леглото на кобилицата и сам ей така не изпада.Логично, за да изпадне трябва да блокира хидроповдигача в свито положение(което не е рядкост)става при старо и не сменяно масло,като се има впредвид откъде ни е голяма част от автопарка.Другият вариант е ако се разхлаби шпилката или шпилките които държат кобилиците.Там гайките също не са от тия за градински столове и маси,а са си специални,кой и защо ги сменя и не слага каквито трябва след ремонт, не знам.За изкубването на шпилките от главата важи същото.При сваляне на главата за шлайф по някаква причина, се свалят и шпилките(без майсторите да знаят,че това не е нужно).Резбата на главата и резбата на шпилката леко се разминават и след ремонта би било редно да се сложат нови.Монтирани стари с прецакани резби или"изправени"с флашка,няма как да издържат.Това важи с пълна сила и за други двигатели с подобна конструкция.

Коментар

Не знам, ама според мен не е нормално, на ВМ на рейндж класик, Крис да иска над 1000лв, а проблема не е в това, че той ги иска, а че наистина толкова си струва, което автоматично, поне при класиците, ги обрича или на напарви си сам, или на морга. Пък може и да е хубав двигателя, ама периферията ...
                    Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Не можеш ли да предположиш че случаите да се извадят са достатъчно на двигатели които никога не са били отваряни (със сигурност знам за такива закупени тук от IDV auto и със пределно ясна сервизна история). Така че за мен това е 80% конструктивен недостатък и 10% е това което казваш ти. Също така това с турбото да се отвива постепенно и да не се усети че изпуска и да не се окислят местата на скъсване на шпилките една по една като знаеш как там всичко бързо ръждясва също не го вярвам защото не е така. Пристига с прясно скъсани шпилки все още лъщящи и очевидно с оригиналните гайки. Така че опитите да сложиш коня пред каруцата не се признават. Това е като глупавите клапи на климатика на WJ-я, все едно да набедиш всички дето се счупени че глупав майстор ги е натискал на ръка и като е усетил че са пукнали да е затворил така и те да са се дочупили после. Да но очевидно не е така - материала остарява, като са правили ресурсните изпитания такива проблеми не е имало а после ето с течение на времето се трупат вътре микропукнатини и се къса. Същото е и с главите, шпилката като е затегната от завода постепенно се изважда от алуминия и ето резултата. Още повече че това е често срещан проблем при алуминиеви компоненти на двигателя, но тук е решен дебилно, просто защото за времето на ресурсните изпитания не е дал дефект никой не се е замислил че по-нататък може да го направи този проблем. Толкова. Аз продължавам да твърдя че в много по-голямата си част случаите на такива дефекти се дължат на недомислие в конструкцията и едва малка част на това което казваш ти.
                      Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Титко - да ти обесня, да не тънеш в незнание: на много от моторите които имат тези проблеми, никой не им е ровил в карантиите. Още като са биле на малко километри и години са се проявали тези дефекти, и то масово. Гледай статистически - на 1000 мотора примерно.

Похвално е упорството с което го хвалиш тоя мотор, не си първия, после като го продадеш, следващия като ревне тука и после майсторите биле виновни!
                        Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Не го хваля,фен съм на японските двигатели.Тоя го имам по стечение на обстоятелствата и рано или късно ще бъде сменен с японски.Говоря обективно за ремонти по двигатели.Който ги прави трябва да чете литература и да мисли какво прави.Всяка част по двигателите си има определен ресурс и като изтече е редно да се замени с нова,а не да се позакърпи както масово съм виждал.Качеството на материала е съобразено с цената.

Коментар

Първоначално публикуван от titko Преглед на мнение
                            Не го хваля,фен съм на японските двигатели.Тоя го имам по стечение на обстоятелствата и рано или късно ще бъде сменен с японски.Говоря обективно за ремонти по двигатели.Който ги прави трябва да чете литература и да мисли какво прави.Всяка част по двигателите си има определен ресурс и като изтече е редно да се замени с нова,а не да се позакърпи както масово съм виждал.Качеството на материала е съобразено с цената.
                            Е, не мога да не се намеся. Титко, само не карай майсторите да четат, да спазват заводската нормала, - те всичко си знаят, както виждаш и смислен аргумент не могат да предоставят - повтарят едни и същи "заклинания". А като не успеят да направят качествен ремонт, обявяват колата за кенеф. Много хубаво го беше написал Еди.
                            Последно редактирано от stilnik; 13-01-16, 11:05.

Коментар

дори не мога да чета темата. седма година карам 2.5 вм. взех го 10 годишен. до колкото мога се старая го поддържам. вкарвал съм го в заводско състояние /без "подобрения"/ в тежък офф и не съм закъсвал.многократно. там където ме теглеха , теглеха и подготвени машини. мошност при офроуд никога не ми е липсвала. на магистрала не еп роблем и със 150 км / ч да се кара, ама не му е това силата. побългарявания от сорта да туря монета на пътя на картерните газове като пинко и други /дето после им умря турбото/ не съм правил. колата се държи чудесно. харчи по книга = 12 в градско и 8-10-12 извънградско /зависи от десният крак/. всъшност нямам забележки. никакви. консумативите обслужвам по книга - това е... масло сипвам добро - лики моли с молибденов сулфид. ми скъпо е. два пъти годишно - независимо от пробега. е, ако искате да идете в калта, да въртите гуми на място докато всичко прегрее - това не е колата за целта. вземете си такава с "неубиваем" 4л бензинов двигател. макар че дима, ти май и такъв си убивал , а?
                              не бързам за никъде...
                              XJ 2.5TD '98

Коментар

Убих го абсолютно вярно. Ама доста се постарах. Взех го на 200+ хиляди. За година му навъртях 70 че го ползвах за служебен. Тогава например установих че от Ихтиман до София може да се движи на 5-та на прекъсвач и скоростта е по GPS 200км/ч. Пак нищо. После му направих воден удар, напълних го с вода целия и се наложи седейки в ледена вода до над кръста да отвивам свещи и да продухвам, завих ги, запали и работеше без да се усети разлика но една биела почна да причуква. Те така с причукваща биела минах още 10 хилки и сигурно щеше да си работи още дълго но реших да сипя едно немско състезателно синтетично масло и при едно изпреварване с около 4500 оборота чукащата биела излезе през блока. С Владко го отворихме и се видя че хубавото масло е отмило тоновете наслоявания от страхотното масло ANAL(ARAL) с което е каран последните години според сервизната история от Германия и доста плътно са запушили тия гадории маслоприемника на маслената помпа довеждайки до маслен глад. Те това беше и директната причина за убийството. Имам го всичко заснето как изглежда двигателя вътре като му направихме аутопсия с Владко. Апропо двигателя който сложих ми струваше 200 лева целия, ама и 400 да беше (че по толкова доста се продадоха) мисля че целия ремонт е повече от смешен като стойност. Та така за 4.0. Иначе специално този на Калин VМ-ец е може би най-слънчевия и хубаво поддържан който познавам, определено съм го сочел като еталон когато е ставало дума и ако някой трябва да се стреми да му е в кондиция да го пита него какво и как за да гони неговите параметри.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X