Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дискови или барабанни спирачки?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/
    фактът си факт - уаз с 4 барабана е джипът с най.калпави спирачки...
    всизвестен факт е, че като им замирише на вода не стават за нищо...

на автомобилите с 2 диска и 2 барабана, задните почти винаги са "за украса" и трябва редовно чистене и раздвижване за да функционират... докато дисковите "искат" само редовна смяна на накладките...

доколко въобще се ползват спирачки на офроуд е отделна тема... а да ги прегрееш от спиране - направо абсурд... всеки знае, че при спускане се спира с двигателя, а на равно просто пускаш газта

градското каране - това е изпитанието за спирачките...
    Чудя се как спираш с двигателя при автоматиците? В моя мога да фиксирам принудително на първа да речем, ама пак спира с двигателя от висока скорост, като стане по-бавничко си върви по инерция...
    Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra
      Чудя се как спираш с двигателя при автоматиците? В моя мога да фиксирам принудително на първа да речем, ама пак спира с двигателя от висока скорост, като стане по-бавничко си върви по инерция...
      ако не те мързи, включваш лоста на "1" или "2" па да видим дали спира или не...
      ако си американец, лоста на "Д" и може и да загрееш накладките /за радост на Стефан/
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Да бе, надежди...спира като лека кола. Колко коли съм имал, определено този туч спира по-добре от много от тях...
        Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Stop fawkin email me! I'm trying to drink....
          http://www.danasoft.com/sig/mitak.jpg
          http://www.youtube.com/watch?v=A53Mx...eature=related

Коментар

Хихихи, скивай как сладурски се е накъдрил само
            Прилича на онези готините якички от едно реме

Коментар

както се казва - каран е до пълна победа
              Stop fawkin email me! I'm trying to drink....
              http://www.danasoft.com/sig/mitak.jpg
              http://www.youtube.com/watch?v=A53Mx...eature=related

Коментар

До: Y61 дълга база: Воланът тресе при спиране

И какво като накладките са старите? Ако не са изтрити - значи са работоспособни и изправни. Ако са изтрити - няма да спират, и значи няма да греят.
                А какво да кажа бе, Яро? Това е класически, известен от как има дискови спирачки проблем. И тука е говорено до повръщане. Ма няма кой да мисли. За слушане и дума не става. И проблемът хич даже не е в изтънелите дискове, щото те са дебели по два сантиметра, а се изхвърлят като се изтрият два милиметра. Съвсем принципен си е, и няма как да се преодолее. Ако щеш ги вентилирай с хитри канали, ако щеш ги прави от сплави с нам си колко келвина на ват по сантиментър. Първото охлаждане в кофти режим води до това. Всяко следващо естествено задълбочава проблема. Ако не ти провърви и са много нагрети, изобщо може да се пръснат от първия път. Нали съм слагал снимки?
                Малката маса си е малка маса. Термодинамиката не прощава на никого, само защото не ще да разбере че конструкция, оптимизирана за една среда, не става за нищо в друга. Барабаните хем са по-големи, хем използват и джантата за радиатор. Така че и да не се движи бързо колата, все някак се охлаждат. От диска няма какво да отвежда, нито къде.

Коментар

А, нищо - като са износени неравномерно накладките - преебават после и новите дискове. Какво толкоз ... 500 лева назад.

ПП: Забавно е точно при сравнение барабани-дискове да прочета че предимството на барабаните е в по-доброто охлаждане, това коя автомобилна школа го постулира ?!

Коментар

Равномерното, колега, равномерното. А не внезапното на едни участъци, при едновременно загряване на съседни.
                    Съпромата и термодинамиката са по-първи от каквито и да е автоматически мобили. Когато смяташ продукцията на някоя фирма за по-правилна от природните закони, само защото те стоят мълчаливо в учебниците, а фирмЕто години опищява орталъка с рекламите си, идва изумлението от това, което се случва. А парите отиват на вятъра.
                    Последно редактирано от Стефан; 14-04-08, 14:23.

Коментар

Мда, по тази логика спирачките са излишни изцяло - човек може да спира с двигател (моторна спирачка). Смятам че дисковите спирачки са еволюция - и като гледам се доказва в практиката. Дай ми пример в какво барабанните са по-добри - че не мога да се сетя ? И ако можеш - без общи приказки.

Коментар

До: Дискови или барабанни спирачки?

А защо и до ден днешен слагат и дискове и барабани на една и съща кола? За да ти остане поне нещо в другите условия.
                        Аз му говоря за маси, скорост на охлаждане и геометрия на топлинното поле, той за критика на рекламният реализъм. Съжалявам брато, в такъв разговор не мога да участвам. Не съм компетентен. Искаш да разбереш какво става с дисковете ти? Ето, написал съм. Искаш да знаеш защо някоя фирма монтира това, а друга друго? Не знам, и не ме интересува.

Коментар

Мен пък ме интересува. Барабанните се слагат само и единствено заради цената. Затова и до ден днешен румънски, индийски, руски и прочее "коли" ги използват масово - не че и базовите версии на западните нямат барабани. Гледам обаче че нещо камиони и ТИР-ове дори минаха масово на дискове - а това ми говори че недостатъците са в барабанния тип спирачна система. Теорията дето гледам не я и обясняваш май е от 40-те години, света не е спрял оттогава с УАЗ и ГАЗ.
                          Хайде сполай ти, предпочитам да виждам аргументи все пак... някак убедително става.

ПП: Малък "хинт" - дисковите спирачки за разлика от барабанните позволяват контролирано спиране.

Коментар

Уважаеми колеги, не виждам причини да водите точно така спора ама вие си знаете... Колкото до фактът на кои автомобили се слагат барабанни спирачки и дали са отживелица, аз мога само да добавя от личен опит че са малко т.н. heavy duty автомобилите които са с дискови задни спирачки... всъщност аз не съм виждал (което не значи че няма)...

И Нисан и Тойота на моделите си GR60 и Тойота 80 са със задни барабанни за разлика от всичките си останали "граждански" модели които са със задни дискови спирачки много години преди това...
                            Последно редактирано от Венцислав Петров; 14-04-08, 16:31.
                            VPetrov.photography

Коментар

Айде пак ... Прочети темата от началото. Правиш чисто шосейна кола - слагаш и дискове. Не правиш - не слагаш. Отиваш в библиотеката, намираш монография за барабанните спирачки - научаваш за кво служат и как работят. Не отиваш - не научаваш - не обсъждаш свойствата им публично. Само питаш. Квот ти кажат - това е. Виж, ако не си разбрал нещо от отговора - винаги и с удоволствие, всичко което знам. Но всяко второ изречение да връща разговора в началото и в стила кой ще победи - китът или слонът ...
                              Ако мислиш от това кой къде какво слага, да стигнеш до това кое защо се чупи, като гледам ще ти трябват 20 години. Реинженерингът е развлечение за напреднали.
                              Все пак.

Коментар

А защо не ги слагат и отпред барабанни спирачки на автомобилите за тежка експлоатация

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X