Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чистене на стъклата от дебел лед

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Чистене на стъклата от дебел лед

самолетите ги пръскат с антифриз - на някои летища дори е оцветен в зелено...

Колегата, дето ме е апострофирал по-горе за парното... То е ясно, че не тръгва с 50-60С, но ако отвън има ДЕБЕЛ ЛЕД, определено ще загрее колата, преди леда да падне!

Иначе проблемът с обледяването, заскрежаването и студеният старт се решава елементарно - за последните 13 години при мен е безотказно:
    1. Вечер прибирам колата в гаража под апартамента ми.
    2. Сутрин се качвам и тръгвам с чисто стъкло...
    Има само един недостатък - всичките ЛАЙНА, които ръсят по улицата се стопяват и разтичат из гаража...
    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение

Иначе проблемът с обледяването, заскрежаването и студеният старт се решава елементарно - за последните 13 години при мен е безотказно:
      1. Вечер прибирам колата в гаража под апартамента ми.
      2. Сутрин се качвам и тръгвам с чисто стъкло...
      Има само един недостатък - всичките ЛАЙНА, които ръсят по улицата се стопяват и разтичат из гаража...
      И при мен е така!
      Не вкарвам в гаража преди да съм очистил сняг, лед и гадостите по калобраните и подкалниците.
      Разбира се всичко доколкото може.
      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

При стартиране на студен двигател парното въпреки всичко увеличава плавно температурата... Което не е опасно за стъклото дори и да има голяма температурна разлика вътре/вън...
        Стъклото без проблем понася такъв тип термично натоварване, но не и рязка промяна в условията - например рязко да го нагрееш (например да му ливнеш кофа гореща вода) или изстудиш ...

За самолетите поне това което съм чел е че зеления е 4-ия тип противообледенителна течност, която е нещо средно - не е рядка и добре премахваща леда като първия тип - гликоловата, но все пак е достатъчно рядка. И в същия момент предлага достатъчно добра защита за умерено време от последващо обледеняване..

Гаража е хубаво решение, но за съжаление не всеки има такъв. Нашият блок например е с вътрешен паркинг но без гаражи. А и дори да имах гараж в блока, едва ли бих могъл да навра в него и двете коли
        Така, че въпроса с премахване на леда стои..
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
          ...
          Гаража е хубаво решение, но за съжаление не всеки има такъв. Нашият блок например е с вътрешен паркинг но без гаражи. А и дори да имах гараж в блока, едва ли бих могъл да навра в него и двете коли ..
          е... моят гараж е двуцевка... Като пораснат щерките, ще го мислим "въпроса"...
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

За самолетите се използва това:
            Жидкость Арктика (ТУ6-00-5863445-10-89)

http://www.tupolevservis.ru
            Противообледенительная жидкость Арктика представляет собой водный раствор этиленгликоля с массовой долей 52% с добавкой противокоррозионной присадки, поверхностно-активного вещества, облегчающего смачиваемость ею обрабатываемых поверхностей.

Область применения

Отечественная противообледенительная жидкость Арктика была разработана ВИАМ и ГосНИИ ГА и применяется с 1966 г. многими эксплуатационными организациями гражданской авиации.

Жидкость применяется для удаления снежно-ледяных отложений с поверхности самолетов и вертолетов для кратковременного предотвращения обледенения в соответствии с Инструкцией и Указанием ФАС № 4/и от 06.04.98.

Характеристики

Время защитного действия жидкости (эффективность) в условиях замерзающего дождя при интенсивности 5 г/дм2/час, при температуре минус 5 °С составило, как показали испытания в климатической камере с распылительной установкой, 2 мин.55 сек., что практически соответствует ранее полученным данным при проверках. Установленная для жидкостей типа 1 норма - 3 мин. Определение аэродинамической пригодности жидкости Арктика было проведено при испытаниях в климатической аэродинамической трубе. Испытания показали, что критерий аэродинамической пригодности жидкости Арктика (величина BLDT) значительно ниже допустимых предельных значений критерия во всем диапазоне температур от 0 °С до минус 20 °С, что свидетельствует о соответствии жидкости установленным требованиям.

А аз лично ползвам метоза на Вени. Топъл гараж и свиркай.А когато се наложи студен старт то си я паля колата изчаквам да загрее малко и тогава с четката.

Коментар

Вчера размразявах 3 коли с по 2 см лед.
              Сутринта - пак, 2 с по нов 1 см...
              Спиртът върши някаква работа при температури до -5 и при лед до 5мм.
              Проблемът по-скоро е в "проникването в купето" при такава дебелина на леда...
              При нивата е лесно - два-три по-яки шута на вратата и се разбива...
              Та, паля колите (паркирани са обозримо близо ;-) ), пия кафе и чакам.
              Важна подробност - върти се въздухът в купето; ако се пусне на външно обдухване няма КПД.
              Стъргалка - особено на предния прозорец само с гумираната част, че после плаче мамата...
              Дребна хитринка: след известно време (според автомобилът и парното му), се сваля страничният прозорец и "леденият прозорец" от вътре се избива навън ;-)
              Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                Дребна хитринка: след известно време (според автомобилът и парното му), се сваля страничният прозорец и "леденият прозорец" от вътре се избива навън ;-)
                Нещо такова?

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                  Дай го тоя спрей, отивам да си взема кашон ако ефекта е като описаният.
                  Утре сутринта като се върна от нощна, ще ти снимам втория, който ползвам в момента. Първия е вече история, а и не бих го ползвал повече щото съсипва чистачките.

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                  То и при колите може да стане - ако омажеш стъклата с грес пак няма да замръзнат (или поне лесно ще се смъкне леда)... Ама ползата каква е....
                  Аз карах една зима с концентрат антифриз (син) смесен в неизвестна пропорция със зимна течност за чистачки (долях казанчето по погрешка с антифриза), та от пръскането по стъклото имах само ползи - видимостта не се нарушаваше изобщо въпреки че стъклото мазнееше и "гонеше" водата, леда се чистеше по-лесно, фалшивите ми чистачки спряха да скърцат при употреба. Единственния отрицателен ефект беше че в купето постоянно миришеше на антифриз като пусна парното, това ме и спря да не повтарям зареждането с антифриз.

Друга идея дето ми идва освен чаршаф, брезент и кашон, е да се сложи от тая изолация дето е за под ламинирания паркет или пък тия сенници за стъкла дето са с алуминиевото фолио. Ама това са все превенции! Изтърве ли се работата, май само читаво пръскало и правилната му употреба (то пръскалото не е вълшебна пръчица) решават проблема!
                  "Do not correct a fool, for he will hate you;
                  Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

внимавайте с нагревателя на задното стъкло........... имах една Мазда 626, мод 1985г. с толкова як нагревател, че с един пръст лед, стъклото гръмна като бомба след пускането му..............малко утешение беше, че го направи при новия собственик /тъкмо я бях продал/ но аз винаги първо поостъргвам леда и после нагревателя.......за стъргалките............ преди доста години бях купил една с медна пластина и стържеше чудесно, без да задира, но напоследък не ги намерирам и сега купих такава с керамична пластинка и е супер.

Коментар

Аз се оправям и у камионите едно време и сега по леки коли с турска ТИРаджийска газова печка.

Представлява една малка пита и се навива на газовата бутилка.

Влизаш и я палиш и доста бързо топи всичко.

В камиона едно време съм се и греел с такава лошото е че бързо дърпа кислорода и не може да диша

Не може да я оставяш без контрол че ако падне и пожара е готов все пак е жив огън.

Дано съм бил полезен
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Как преборих леда днес - трудно . Първо правило - атакуваш първо вратата от подветрената страна ,то си личи коя е .
                        Изливам четвърт бутилка спирт за горене по фугите на вратата. пуша една цигара (на безопасно разстояние) после с дървено трупче
                        започвам да почуквам по леда , той се пука и отлепя после още малко спирт по уплътненията и дръжката на вратата ,накрая едно две
                        премерени рамена на самата врата и готово. После палиш , пускаш парното и чакаш . После бегом марш в мола за дообработка на цялото мпс

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_20140127_16_58_41_Pro (Small).jpg
Прегледи:1
Размер:96.5 КБ
ID:5558407Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_20140127_17_04_37_Pro (Small).jpg
Прегледи:1
Размер:76.2 КБ
ID:5558408

Коментар

А който няма МОЛ?
                          Втората снимка кефи!
                          Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

Колега , който няма МОЛ обикновено има печка на дърва или камина , червено вино и домашна наденица , така че леда не му е баш такъв голям проблем

Коментар

При мен сутрин ако е много студено и има лед по колите, задължително излизам половин час по-рано, с топла вода размразявам първо около шофъорската врата ако е замръзнала и с много външен лед, след това паля джипката + парното и задния нагревател и до 20 минути леда се пропуква и пада на парчета, е мръзнеш половин час в студа но това е положението.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
                                За самолетите се използва това:
                                Жидкость Арктика (ТУ6-00-5863445-10-89)

http://www.tupolevservis.ru
                                Противообледенительная жидкость Арктика представляет собой водный раствор этиленгликоля с массовой долей 52% с добавкой противокоррозионной присадки, поверхностно-активного вещества, облегчающего смачиваемость ею обрабатываемых поверхностей.
                                Е, да де - антифриз!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 5 потребители онлайн. 0 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X