Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

- какво е Инфлация - https://offroad-bulgaria.com/forum/%...12#post6989612

- преки недостатъци от евро-то : https://offroad-bulgaria.com/forum/%...28#post6988628
    - преки ползи от евро-то : https://offroad-bulgaria.com/forum/%...07#post6988707

ДОБРО ОБОБЩЕНИЕ НА ТЕМАТА: https://offroad-bulgaria.com/forum/%...18#post6988818

П.С. тази тема ще определи начина по който ще живеем ние и децата ни - моля администратора да вземе това предвид

Видях в нет-а размишленията на Лайн@н Харпанцумян по повод колко полезно е за България да приеме Евро-то...
    И като всеки път като видя някой да лъже директно и безсрамно се поядосах.
    Тоя очевидно е приел болшинството хора за тъпаци, които може да дере и лъже без усилие, НО

очевидна лъжа, е че няма да има разлика АКО приемем Евро-то, защото и сега Лев-а не бил суверенен ами вързан за Евро...

ЗАЩОТО сега можем сами да определяме ОЛП и да влияем на процесите в икономиката ни.
    АКО се приеме Евро - основния лихвен процент няма ние да си определяме
    и 'ще ни е@аб м@м@т@ ' - просто защото нито в Берлин, нито в Париж или Брюксел им пука за нашата икономика.

Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 20-02-25, 10:43.

На Берлин и Париж не им пука дори за Италия и Испания (по отношение на лихвени проценти), ние, Гърция, Испания сме само израстъци в периферията.

Има разни фондове, които могат да се усвоят след като се приеме еврото, но като имаш предвид колко добри сме в усвояването на такива...

Коментар

- МЗР(минимални задължителни резерви на банките) от сегашните 12%(наредба на нашата БНБ) ще станат 1%(Изискване на ЕЦБ). Демек едно 20млрд. ще напуснат банките ни(и не само у нас) под формата кредити и ще създадът, каквото ще създадът.
      - Буферът от около още 25млрд. евро обезпечаващ валутният борд вече няма да е нужен и ще бъде усвоен. Отново не само у нас.
      - Задължени сме да купуваме ДЦК-та на държави от еврозоната. С думи задължени сме да кредитираме и да рефинансираме(да плащаме заемите) всяка една държава.
      - БНБ за напред няма да разполага и с надзорни функции дори. За използване на икономически лостове като монетарна политика даже ще е абсурдно да се говори.
      - Всеки един чужд инвеститор желаещ да прави бизнес у нас сега(за което са нужни закони, спазването и прилагането им и най-вече предвидимост, а не хубави цветни чужди хартийки) сега е длъжен да купува левчета за да плаща земя, строеж, наеми, заплати и на доставчици. Това ще-неще може да го прави само като вкара определено количество евро/долари и ги размени за нашите левчета.
      - Да, във валутен борд сме, но хубав или лош НАШ парламент и НАШО бнб все още могат да определят по какъв курс ще се случва това и така да регулират(конкурират) цената на местният ресурс, че да сме евтини или богати тук. В еврозоната хубави или лоши, но все пак НАШИ институции НЯМА ДА МОГАТ да го правят повече.
      - Относно лихвените проценти вече е споменато. Но те са по-скоро следствие, а не чак толкова основно инструмент.
      WG 2.7 CRD

Коментар

Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
        П.С. тази тема ще определи начина по който ще живеем ние и децата ни - моля администратора да вземе това предвид...
        Тази тема няма да определи нищо. Всичко написано в нея няма да доведе до никаква промяна, дори незначителна.
        Поредната тема за словоблудство и словесен онанизъм на хората без работа или интересни знаимания...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• imarh
          imarh коментира
          Редактиране на коментар
          Има не малко народ, който не знае защо е ПРОТИВ, а го прави по чисто националистически подбуди, което не знам защо в последно време се изкарва като нещо лошо. Както пък има и известно количество индивиди, на които им се струва модерно да са ЗА, но грам идея си нямат, че е някак опасно и защо. Така, че темата може да е образователна.

• Гаврил Груев Хлътев
          Гаврил Груев Хлътев коментира
          Редактиране на коментар
          Много добре си изложил начина си на мислене. Оценям го.

Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение
        ...
        - Да, във валутен борд сме, но хубав или лош НАШ парламент и НАШО бнб все още могат да определят по какъв курс ще се случва това и така да регулират(конкурират) цената на местният ресурс, че да сме евтини или богати тук. В еврозоната хубави или лоши, но все пак НАШИ институции НЯМА ДА МОГАТ да го правят повече.
        - Относно лихвените проценти вече е споменато. Но те са по-скоро следствие, а не чак толкова основно инструмент.
        Тъй като съм набеден за виден макроикономиС, да споделя едни вълнуващи ме навъпроси, които зададох преди време на един виден БГ-икономисТ (истински и доста популярен), а той ми отговори с "По-добре не питай!" :

1. Валутен борд, според умните писания из интернета, е институция, която поддържа валутен резерв, който покрива парите в обращение (т.нар. паричен агрегат М0) .
        2. Националната банка (БНБ) вече не отговаря за количеството национални пари в обръщение, печата такива само за да подменя изхабени или излизащи по други причини от обращение банкноти и монети.
        3. За да си набави необходимите ѝ валутни резерви съответната страна трябва или да изнася яко продукция, или да вземе назаем от необходимата валута.

4. ВНИМАНИЕ ОБАЧЕ! По-голямата част от парите в икономиката се създават не от печатните преси в централната банка, а се генерират от ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ, когато предоставят заеми и начисляват лихви. Те правят това "виртуално" - превеждат ти някакви парични единици по сметка, после ти им връщаш от същите + исканата от тях лихва и далеч не е задължително това да става "Когато Господ на мене с колата - и аз на тебе с торбата", физически купюри не се влачат в сакове и не се въртят на банкнотоброячни машини. Става безкасово, с преводи, с картови плащания и т.н.

И какво излиза? Имаме измамната сигурност на "Борда", че левът бил покрит с резервна валута. "Да, ама Петко Бочаров" © Покрива ПАРИТЕ В БРОЙ, наличните, издавани от БНБ такива. А КОЕ ПОКРИВА тия "парѝ", които се генерират ежесекундно на компютрите на банките, смятащи лихвите по кредитите на ПРиродонаселението? Ъм?
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• imarh
          imarh коментира
          Редактиране на коментар
          Веднага отговарям. Да, бордът гарантира само "държавните" пари в обръщение. Демек пари, които държавата е предвидила за бюджетниците - армия, полиция, здравеопазване, образование, култура, администрация и т.н. Осигуряването им от правителстото или централната банка може да се случи само по два начина - чрез производство и износ или чрез дълг. Специално ние имаме възможност и за 3ти начин, но да не засягаме темата. Към днешна дата този държавен дълг е около 13% от настоящото ни БВП. Като набеден виден макроикономист би трябвало да знаеш от една страна, че този процент не седи ама никак зле на фона на общоевропейският, и от друга, че всички ние ще трябва да плащаме този дълг и само него.

От друга страна, "виртуални" пари, "напечатани" в компютрите на търговските банки са така нареченият частен дълг(ипотеки, лизинги, бързи кредити и т.н.), които заедно с държавният образуват вече съвсем друг %, няколко пъти по-голям. Като предполагаем микроикономист би трябвало да знаеш, че този частен дълг се плаща само от "Господ на мене с колата - и аз на тебе с торбата" и това останалата част от населението, която не е желала и създала този дълг не я интересува и не и тежи.

Да, когато държавата реши да конвертира частният дълг в държавен(да спасява банки, пенсионни и застрахователни дружества и т.н.), тогава и частнит дълг става проблем за всички.

Но всъщност.......о чудо. Сега се сещам, че държави в еврозоната(Гърция, Испания, Ирлания на първо четене) направиха точно това ~2009 година, като някои дори успяха да достигнат до 180% държавен дълг/бвп, други спасяваха строителния сектор и банки като Bankia, а трети постигнаха техн.фалит на два пъти за една година. И то в колосални мащаби. Та може би не Цецовци и т.н. са генератори на тези процеси, а лесното и достъпно преяждане с пасти и торти, като няма хляб.

Та, по темата - тъй като нямам голямо доверие на "доказали се" банкери като Цецо Мустака, Цеко Минев, ТИМ-аджиЙ, предпочитам тука в КМБ да циркулират напълно "чужди" пари, до издаването на които нашите банкери да нямат никакъв достъп!
        Т.е. искам €.
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• imarh
          imarh коментира
          Редактиране на коментар
          Относно еврозоната аз лично пък бих се доверил много повече на Доказан финансист и икономист, участвал във въвеждането на валутният ни борд, изследвал и наблюдавал го, отколкото на мазно усмихнат Химик, който евентуално е не особено миноритарен участник в италянска банка оперираща на нашият пазар и евентуално би получил не малка премия ако успее да освободи няколко млрд. от нашата икономика, а и също така би получил и неприлично голям бонус ако местният клон на въпросната банка вече има възможността да инвестира подобен ресурс в централният клон, или пък защо не и направо в италянски ДЦК.
          Последно редактирано от imarh; 14-02-25, 11:55.

Помня преди повече от 20 години когато колегите ми холандци приемаха еврото как се оплакваха от високите цени! Тогава бяха в първата десетка на световните икономики и разликата в стандарта между тях и нас беше убийствена! Не очаквам, особено на Балканите, този процес да мине без допълнително обедняване на хората. Дали имаме избор? Не мисля!
        Honda XL600LM, 1987
        Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
        Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Та, по темата - тъй като нямам голямо доверие на "доказали се" банкери като Цецо Мустака, Цеко Минев, ТИМ-аджиЙ, предпочитам тука в КМБ да циркулират напълно "чужди" пари, до издаването на които нашите банкери да нямат никакъв достъп!
          Т.е. искам €.
          Разликата е, че ще паднат и последните бариери пред чуждестранните бандити. Нашенските няма да спрат да крадат.

Коментар

да, БНБ само заменя повредените банкноти

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bnb.JPG
Прегледи:672
Размер:48.5 КБ
ID:6988649

Коментар

• Bogoljub Gagic
              Bogoljub Gagic коментира
              Редактиране на коментар
              Па, така пише из интернето. Толкова по-лошо, дано да е набавила достатъчно от "резервната валута", щом надува така обема на хартийките.
              И-и-и-и, ъ-ъ-ъ-ъ, туй нящо не се ли нарича "инфлация"?
              Едно време по "Политикономия на капитализЪма" тъй ни учеха пУрфесорите.

• imarh
              imarh коментира
              Редактиране на коментар
              БНБ печата толкова банкноти, колко има като еквивалент евро прибрала ги във въпросният депозит гарантиращ борда. Ти очакваш от 99та да седиме с икономика и цени за 2 млрд. ли ;-)

imarh коментира
            Днес, 12:40
            Относно еврозоната аз лично пък бих се доверил много повече на Доказан финансист и икономист, участвал във въвеждането на валутният ни борд, изследвал и наблюдавал го, отколкото на мазно усмихнат Химик, който е не особено миноритарен участник в италянска банка оперираща на нашият пазар и евентуално би получил не малка премия ако успее да освободи няколко млрд. от нашата икономика, а и също така би получил и неприлично голям бонус ако местният клон на въпросната банка вече има възможността да инвестира подобен ресурс в централният клон, или пък защо не и направо в италянски ДЦК.
            Нека да позная? Доказан финансист и икономист = Румен Гечев или доктор Жан?
            Или някой специалист по "частен дълг" като Стоян Александров (упс, той почина), значи - Емил Хърсев?
            Или офицер Кольо Пар(л)амов?

Коментар

• imarh
              imarh коментира
              Редактиране на коментар
              Не позна. Какво ще кажеш за Стив Ханке, който дори и не чак толкова виден макроикономист лесно би разпознал ;-)
              Но да, химиците-финансисти са съвсем друга бира ;-)

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              На Стив Ханке и за Естония са му подобни писанията назад във времето. А нямаше нищо драматично там.

Аз искам евро:
            - няма да се напъвам да смятам;
            - няма да купувам валута;
            - при плащане с карта навън, няма да ме питат лев или евро;
            - моят свят ще е малко по сигурен.
            Всичките други мъдри разсъждения не ме интересуват. Щом за западняка е добре, и за мен ще е добре.
            Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
              Гаврил Груев Хлътев коментира
              Редактиране на коментар
              И мишката иска сиренцето в капана - лесно е, пред нея, няма да се напъва да копа семенца, вкусно.
              Питай гръка, французиан , италианеца, германеца - колко по-добре са отпреди 5 или 10 години .. а и не само тях.
              Тях аз съм ги питал.

• BENZBOSS
              BENZBOSS коментира
              Редактиране на коментар
              Не бой се народе,и по-лошо ще става

• kbot
              kbot коментира
              Редактиране на коментар
              И що така? По статистика, откак се отървахме от ръководната роля, все по-добре става. Няма причина да се смени тенденцията!

Познавам хора който са против.
            Маджо и неговите в парламента, евронет ще изчезнат от морето ( бива трънски курс ама тези бият)
            15% такса и курс 1.7 за евро.
            200 000 000 годишно печелят банките от превалутиране евро/лев

Това са пари който всеки един ги плаща на касата в магазина..Кауфланд, етц купуват в евро стока, обръщат в лев .. лева го обръщат отново в евро за да заредят отново.

Като обикновен човек, често пътуващ на вън за мен има само ползи.
            Политическите глупости ги оставям за вас.

Коментар

Няма значение какво точно мисли и иска обикновеният човек.Аз един политик не чух да каже, дай да направим референдум, хората да решат.Самият факт, че зорлем ни тикат, и са се много нахъсали да приемем Еврото, на човек трябва да му светне една лампичка - ще бъдем изработени по някакъв начин.След време ще разберем точно как, но ще бъде късноЧехите защо не искат Еврото?А и други държави също?

Коментар

• kbot
                kbot коментира
                Редактиране на коментар
                Ама за чехите- сигурен ли си, или просто циклим опорната?

• sonda
                sonda коментира
                Редактиране на коментар
                Гледам и скандинавците нещо си държат кроните, поляци, унгарци, чехи...Знам ли що, дали не искат, дали "не са изпълнили условията", едно от двете ще е...

• krassitch
                krassitch коментира
                Редактиране на коментар
                Чехите и не искат-100 %.Дали са изпълнили изискванията, не знам.Но, изключително са привързани към кроната

От видяното досега по държави където това се е случило , положението не е розово . Има си свързната с прехода инфлация, и обезценяване спестяванията на обикновенните граждани . Точно в момента Еврото е под въпрос до колко ще е рентабилно или въобще дали ще отцелее. Масова рецесия и фалити по Европата , ние сме се засили да доказваме дори не знам какво.
              Може и да има някакви плюсове , но аз смятам че вредата и минусите ще са много повече . За мен не трябва да се отказваме от националната ни валута. Но така или иначе никой не ни пита . Наредено е и ще стане , въпрос на време.

Коментар

• Пламен Атанасов
                Пламен Атанасов коментира
                Редактиране на коментар
                Голям си професор , от къде знаеш от какво съм се отказал . Да в германия съм, но съм Българин . Или смяташ че нямам право на мнение защото временно живея в чужбина ?

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Ела тука, заработвай горди български лѣвове и живей само от тях, па тогава разправяй как еврото е вредно за Клета Майка България.

• Пламен Атанасов
                Пламен Атанасов коментира
                Редактиране на коментар
                Не бой се Еврото ще дойде и там , без значение че аз не искам , а ти го искаш . Като стане си направи сам равносметка кое е по добре . Краткия отговор ще ти го дам сега - по зле ще стане.
                Къде си заработвам аз парите не е твоя работа . Нито има касателство с темата.

След продажбата на атомните реактори на Украйна, трябва на всички да ни е ясно какви са приоритетите на сегашните маскари в парламента. Всички, без изключение. Та с евро, без евро, все тая. Какъвто ХУЙ са ни приготвили все народа ще го отнесе. Видя се, че и изборите не са пречка за дневния ред. Та пишете си, не пречите на никого.
              Последно редактирано от dancoo; 14-02-25, 17:27.

Коментар

• kbot
                kbot коментира
                Редактиране на коментар
                Т.е. не си даваме реакторите? И после ходи питай народа за еврото ...

• dancoo
                dancoo коментира
                Редактиране на коментар
                Реакторите заминаха. Да не се чудите що ни е скъп тока после, било то в евро или лева.

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Реакторите заминава преди 30 години още. Утрепа ги корупцията, "експертиьата" и чуждопоклонничеството на такива като Р.Овч, дето Путя си ги привикваше редовно на "консултации". И окончателно заминаха преди 3 години. Ваиантите за тях са или скрап или продаване.

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X