Драги съфорумци, кажете честно - наистина ли мислите, че еврото ще източи валутния резерв, ще срине икономиката, ще ни направи васали, ще изплащаме чужди дългове? Плащат ли ви да пишете щуротии, или ги вярвате тези глупости? Не искам да обидя никого, просто питам.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим
Свий
X
-
- 4 likes
-
Някои ще спечелят, други ще загубят….. да сме живи и здрави като ни ГО приемат, да споделим кой какво е спечелил/изгубил…
като гледам по медиите кои са най-големите радетели за приемането му, не виждам причини да се слагам при печелившите….
Коментар
-
Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнениеНякои ще спечелят, други ще загубят….. да сме живи и здрави като ни ГО приемат, да споделим кой какво е спечелил/изгубил…
като гледам по медиите кои са най-големите радетели за приемането му, не виждам причини да се слагам при печелившите….Дали има сценаристи, какви точно цели преследват, ще се разбере пост фактум
- 1 like
Коментар
-
Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
Или офицер Кольо Пар(л)амов?
Може ли да ми кажеш аргументирано какво не ти харесва в Кольо Парамов?
Защото аз го гледах и слушах в няколко интервюта и човека съвсем аргументирано се изрази. Веднага си личи че има знания и опита му - придружени с практика...
Аз съм съгласен с неговите доводи и аргументи...и съм учил от него за кратко...
А ти какво точно не ти харесва? И защо офицер? Той не е военен...
Коментар
-
Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение- МЗР(минимални задължителни резерви на банките) от сегашните 12%(наредба на нашата БНБ) ще станат 1%(Изискване на ЕЦБ). Демек едно 20млрд. ще напуснат банките ни(и не само у нас) под формата кредити и ще създадът, каквото ще създадът.
- Буферът от около още 25млрд. евро обезпечаващ валутният борд вече няма да е нужен и ще бъде усвоен. Отново не само у нас.
Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение- Задължени сме да купуваме ДЦК-та на държави от еврозоната. С думи задължени сме да кредитираме и да рефинансираме(да плащаме заемите) всяка една държава.
Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение- БНБ за напред няма да разполага и с надзорни функции дори. За използване на икономически лостове като монетарна политика даже ще е абсурдно да се говори.
Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение- Всеки един чужд инвеститор желаещ да прави бизнес у нас сега(за което са нужни закони, спазването и прилагането им и най-вече предвидимост, а не хубави цветни чужди хартийки) сега е длъжен да купува левчета за да плаща земя, строеж, наеми, заплати и на доставчици. Това ще-неще може да го прави само като вкара определено количество евро/долари и ги размени за нашите левчета.
Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение- Да, във валутен борд сме, но хубав или лош НАШ парламент и НАШО бнб все още могат да определят по какъв курс ще се случва това и така да регулират(конкурират) цената на местният ресурс, че да сме евтини или богати тук. В еврозоната хубави или лоши, но все пак НАШИ институции НЯМА ДА МОГАТ да го правят повече.
Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение- Относно лихвените проценти вече е споменато. Но те са по-скоро следствие, а не чак толкова основно инструмент.
От сигурно 15 години не правим нищо смислено по въпроса, освен някоя простотия от време на време и последващата борба с нея. Щеше да е чудесно и сами да можем да водим финансови и икономически политики така, щото да растем и да се подобряваме, ама сме доказали че ако някой не ни седи на главата с голямата гьостерица, накрая си избираме някой като Румен Гечев и компания за икономически, финансов или какъвто там министър, и започваме да взимама заплати от по 10 долара.
Да, ако го закъса еврозоната го закъсваме и ние. Ама във или извън нея, ние така или иначе ще го закъсаме, а по скромното ми мнение ако например Гърция не беше вътре, щеше да го закъса МНОГО по-здраво, възможно и не само икономически.
...и се пропуска един изключително съществен въпорос - едни "сиви" или направо "черни" пари трябва да минат от левове в евро. Съответно собствениците им хич не са навити. Ми аз такива пари нямам и съм на мнение че който има трябва да докаже от къде ги има и да им плати данъците, както правя аз всеки месец.
Или вкратце:
+доверие
+по-евтини кредити
+повече инвестиции
+поизчистена от сиви левове иконоимика, колкото и да е малко
+застраховка от родни простотии
По минусите сте вие. Аз такива не виждам. След почти 30 години валутен борд и тотален застой и дори регрес в последните поне 10, да ми излизате с аргумента че сме били губили суверенитед, не хваща дикиш. Данъчната политика си е наша, а смислена финансова сме доказали че не можем да водим.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 7 likes
Коментар
-
Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнениеМоже ли да ми кажеш аргументирано какво не ти харесва в Кольо Парамов?- 1991 – 1994 Народен представител от БСП в XXXVI народно събрание.
- август 1995 – ноември 1996 Началник на служба в БНБ,
- 14 ноември 1996 – 1 януари 1998 Главен ревизор на БНБ
Та, какво трябва да ми харесва в тоя точно? Или в Р.Овч, или в Р.Геч или в което и да се сетиш комунистическо "светило" от тия години?
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 5 likes
Коментар
-
Не само заради него. Заради цялата им клика.
Той и Р.Геч ръси умности нспоследък. Даже евродУпетатин го направиха. Икономическия министър на фалиралото държавата правителство на БСП, чиито член, народен прердставител и банков шеф е по съшщото време е и Паръмов.
После и издигнат за кандидат кмет на "Либерален алианс" (а.к.а Воля).
Ти вЕрно ли? Сериозно???
-
"Ти вЕрно ли? Сериозно???"
За кое говориш? Нещо трудно схващам логиката през тези коментари...
-
Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение...Други държави нямат борд, а плаваща валута, и пак не искат да го приемат.Англичаните, преди Брекзит, защо не го приеха?
Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнениеНай-доброто решение би било да се изчака...
Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение, но... някои са на голям зор за бързо приеманеДали има сценаристи, какви точно цели преследват, ще се разбере пост фактум
Последно редактирано от sparkybg; 14-02-25, 20:11.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 2 likes
Коментар
-
Факт е че Хърватия е пресен пример за 'докарване на инфлация' - или не си съгласен Спарки?
-
Ето тук подробно за цените в Хърватска!
https://bntnews.bg/news/proverka-na-...77424news.html
-
Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеТа, по темата - тъй като нямам голямо доверие на "доказали се" банкери като Цецо Мустака, Цеко Минев, ТИМ-аджиЙ, предпочитам тука в КМБ да циркулират напълно "чужди" пари, до издаването на които нашите банкери да нямат никакъв достъп!
Т.е. искам €.
Но същите аргументи са и против управлението на ЕЦБ и техните 'честни' банкери.
Корупцията в Германия, Австрия и прочее 'бели' 'батковци-държави' е дори по-лоша от нашата - защото е ПО-КОМПЕТЕНТНА , по-рафинирана.
Мизериите сътворени в Гърция, Испания, Италия, Франция и тнт показват, че некорумпираните са изключение.
А корупцията в Брюксел бие нашата 'битова' и селяндурска корупция.
- 2 likes
Коментар
-
Ти имаш много силно изразено пожелателно мислене. Корупцията на Запада не може да се опише в един пост - трябва отделна тема.
Обема откраднати в Гърция пари? Обема на корупцияята на VAG груп?
Корупцията в БЪЛГАРИЯ от Австрийските Била, Германските Лидл и Кауфланд?
Австрийските ОМВ , корупцията на Сименс, корупцията на Пфайзер, Модерна ....
и тнтнтнтнтнтнтнтПоследно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 14-02-25, 23:09.
-
Да, западът и в корупцията е по-добър от нас. Време е да се научим и на това, а не да връщаме мутренските методи.
Основна характеристика на нашата корупция е че е кокошкарска. Леко да отлепиш дъното, и идва някой чичка по къси гащи и джапанки (не си го измислям, съвсем реален случай е) и ти казва че от тук нататък или играеш по нечия свирка и с нечия благословия, или спираш да растеш и започваш да се свиваш.
Та, границата, над която се случва това тук е кокошкарска. А за обикновения човек и дребен бизнес точно това е от значение. Обикновения човек, вършещ истинска работа, не иска да се занимава с чичаците с големите пачки, а само да бъде оставен на спокойствие да си върши работата и да си гледа семейството.
-
Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнениеНякои ще спечелят, други ще загубят….. да сме живи и здрави като ни ГО приемат, да споделим кой какво е спечелил/изгубил…
като гледам по медиите кои са най-големите радетели за приемането му, не виждам причини да се слагам при печелившите….колкото обикновения руснак печели от войната, толкова и обикновения българин ще спечели от еврото.
Питай шведите , норвежците и датчаните - все най-добре живеещите обикновени хора в ЕС.
- 4 likes
Коментар
-
Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
колкото обикновения руснак печели от войната, толкова и обикновения българин ще спечели от еврото.
Питай шведите , норвежците и датчаните - все най-добре живеещите обикновени хора в ЕС.
Те и гърците се канеха да излизат. Ма по едно време нешо се усетиха че не е ОК. И и партията на великия им финансов министър, поддържащ тия тези, на миналите избори дори не влезе в парламента. А ние тук си търпим Гечевци и прочие титани на мисълта, вече фалирали поне един път държавата, да ръсят "интеУект" как не било сега момента, щото не сме били готови.Последно редактирано от sparkybg; 15-02-25, 00:16.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 4 likes
Коментар
-
Мда, като ни свършат опорките, джендърите стават виновни за всичко. Нищо ново.
Който е гледал "Гражданинът X", ще ме разбере. Който не е - гледайте го. Готин филм с добри актьори, по истинска случка. Вкратце - навън вилнее сериен изнасилвач и убиец, премъдрата партия бори това с гонения на педерастите из околността, всичкото това по идея на висш партиен кадър, който в последствие се оказва че не е като да не участва в забавления с момченца.
-
Моята прогноза е, че НЯМА да влезнем в Еврозоната в близките 10-на години. Хлътев май някакъв бас ми предлагаше в "Ринга", че сме щели да влезнем при същия обменен курс. Няма.България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Коментар
-
За курса и аз съм на това мнение, само се чудя как ще го отиграят със закона, тук ти ще кажеш.
-
Ще влезем, спокойно. Няма не искам, Дори и ако дружно общество и управници вкупом и гръмогласно се изцепим в Брюксел - НЕ ЩЕМ! Имаме едни 40-50млрд., които ще им дойдат дюшеш на южната периферия, която неистово се нуждае от тях, че ако може и за в бъдеще някой да сипва допълнително. Бюрократите там са царе на подобни схеми и агитации! А тук даже има и хора, които ще им пригласят.
-
-
Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеМоята прогноза е, че НЯМА да влезнем в Еврозоната в близките 10-на години. Хлътев май някакъв бас ми предлагаше в "Ринга", че сме щели да влезнем при същия обменен курс. Няма.
Влизането в ЕС беше по времето на тройната коалиция. Взеха не за да не отидем на майна та си
Влизането в Шенген - Румънците го направиха, нашите дори се изненадаха
Сега за еврозоната.
Няма начин бг политици да направят нещо добро което е полезно за българите.
И да това е далаверата на века. Няма начин да пропуснат да не ни ошушкат за последно.
Иначе с валутния борд - на практика сме в еврозоната (нямаме валутна политика)- търпим всичките негативи- от ес политици инфлация... . Обаче изпускаме ползите
А и си плащаме на банките
ЕС и Европейската банка изтръпват като си помислят че може да сме част от еврозоната.
Нашите в парламента са незичислим рисков фактор, който ще отслаби еврото .
Малко международна политика. Слушах много внимателно Ванс и Радев - в новия многополюсен ( никаква сигурност за никой), приемането на еврото ще ни интегрира много силно с Европа, а това определено не е желано от Путин
- 2 likes
Коментар
-
Приеха ни в ЕС, защото ТЕ имаха много повече ползи от това, а не защото им беше зор къде точно ще ходим.И сега имат полза от нас - всичко е интереси.Затова и си затварят очите къде точно потъват толкова много "дадени ни" пари.Да, по-добре е да сме в ЕС.Но, развитието е много, много далеч от възможното.Нашите политици не са много по-различни от европейските.Там обаче са много по-префинени и хитри.На банките вече плащаме всякак, и ще продължаваме да плащаме.Те са свещените крави, никой не ги закача...Таксите при смяна на валута са капка в морето
-
Не е лошо да се реагира и спрямо събитията от буквално последните дни, а и от тези от последната да речем година...Европа го зацепи яко, от глупост, чЕрез зелената глупости на търкалета сделка, и идиотската финансова подкрепа към зеленския и сие, барабар с изпълнението на призива на Меркел- "елате скъпи емигранти"... Това естествено не доведе до нищо добро. Изиграни бяха успешно, а сега американците доволни и им дреме дедовия, даже съвсем искат да гътнат квото е останало...А баба Урсулия зинала като чебър вчера, отменя се 3% изискване за дефицит и веднага всите държави от ЕС да почват да произвеждат кой колкото може повече барут и цеви...Е това не е ли идиотщина..Значи викат ти отстрани- "Браво на тебе глупако, успешно те прее_ах", а ти викаш- " още може, гледай сега какво прайм"..Ма винаги може и по-лошо да стане..Прогнозите на доста спецове в материята са, един за инфлация, втори за рецесия, а повечето- и за двете...А за левчетата на баш-айдуците- да не са малоумни, за да ги държат под душека...Всичко или почти е изнесено в чували, кой за Руанда, кой в Африка, и обърнато във валута отдавна...Оня белградския нали каза в едно интервю, като го попитаха -що така се вардат един друг ...0899 шест5313нула
За всекиго по нещо
- 3 likes
Коментар
-
Инфлацията си е от хеликоптерните пари при КОВИД. Реално военното производство стимулира икономиката, когато е под контрол и с умерена корупция - питай швейцарците или шведите
-
Далече сме много от тия народи там...Ние първо да се мериме с държави от нашата черга, ама пак сме бунаци, и в това отношение..Еги власите- изпозатвориха крадливи министри у зандана, по-добре са от нас..Сърбите се бунтуват, я виж им пътищата вече и без "помощ" от ЕС- задминават ни, то не е трудно де...Византиеца- а нещо не му уйдисва- стачка веднага... Явно народа им не е толкова прост като нашия..
Активност за темата
Свий
Тук са 4 потребители онлайн. 2 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар