Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Не мога да разбера мотивите за твоята теза.Не намесвай закона за МВР, той не важи за цивилни, а според зкввооб стоп патроните са боеприпас а не помощно средство, и закона не налага забрана върху тях. Забраната е за експанзивните и произтича от подписа на НРБ върху една от женевските конвенции.
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

ЗАКОН ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Чл. 1.
      Този закон урежда принципите, задачите, дейностите, устройството и управлението на Министерството на вътрешните работи (МВР) и статута на служителите в него.

Нищо повече.
      Помощните средства и редът за употребата им от служителите са според :

Чл.72 (3) Помощни средства са: белезници, усмирителни ризи, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; служебни животни - кучета и коне; халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие; водометни и въздухоструйни машини; бронирани машини и вертолети.
      (4) Редът за употреба на помощни средства се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

Така, че по този закон не могат да се санкционират граждани за притежание на “стоп патрони”, а само служители на МВР, ако има нарушения на реда по наредбата по Чл.72 (4)

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
        Не мога да разбера мотивите за твоята теза.Не намесвай закона за МВР, той не важи за цивилни, а според зкввооб стоп патроните са боеприпас а не помощно средство, и закона не налага забрана върху тях. Забраната е за експанзивните и произтича от подписа на НРБ върху една от женевските конвенции.
        Да си кажа и моето скромно мнение. ЗОБВВПИ казва:
        Чл. 5. Забранява се
        придобиването, съхранението, носенето и употребата на огнестрелни оръжия и
        боеприпаси от категория А:
        4.боеприпаси с експанзивно действие, както и куршуми и снаряди с такова действие,
        с изключение на тези, предназначени за огнестрелни оръжия за ловни или спортни
        цели или за колекциониране.

Няма определение за боеприпас с експанзивно действие, няма определение и за куршум с експанзивно действие. Но според мен, стопкуршума може и да има такова експанзивно действие. Отделно, че може да се счита за помощно средство на МВР и да е предназначено само за тяхна употреба. Това всеки сам да си прецени.

Да не забравяме обаче, че патрони за КНО се закупуват с разрешение от КОС. Следователно, КОС трябва да разрешат закупуването на стоппатрони. Ако те решат, че стоппатроните са забранени за цивилни- не виждам как ще стане закупуването и съхранението.

Коментар

Защо ли ми се струва че при стрелба от 5 м. в тялото стоппатрона ще нанесе по-тежки поражения от обикновенния!
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Когато аз си занесох пистолета за прострелка, 2 от 10-те ми патрона бяха "стоп". Косаджията ги погледна, попита от къде съм ги взел, обясних му, че са ми ги дали заедно с оръжието и той ми ги върна. Така или иначе ги изстрелях на стрелбището, т.к. не знаех стават ли за нещо. Попитах го дали е законно да ги нося в пълнителя и честно казано не ми отговори нищо.
            42

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
              Защо ли ми се струва че при стрелба от 5 м. в тялото стоппатрона ще нанесе по-тежки поражения от обикновенния!
              От 2м. куче средна големина изчезва на бегом с вой. Изпробвано.
              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Според мен куршумът на стоп патрона с тази конструкция няма експанзивно действие
                Все пак, ако изхождаме от заглавието на темата, наличието на стоп патрони в калибър 9х18 считам за предимство.
                Официално този боеприпас е с намалено смъртоносно (или даже с несмъртоносно) действие по човек след 10-тия метър.
                Реално…сигурно полицаите знаят най-добре.

Коментар

Но според мен, стопкуршума може и да има такова експанзивно действие.
                  При някаква беля има вещи лица, които казват дали проектила е бил с експанзивно действие. Иначе в разрешителното ти за закупуване и пренасяне пише "...и до 50 броя боеприпаси за него". Толкова. Купувай каквото искаш. Аз съм с експанзивни. Прострелката ми беше с такива, и когато напускам БГ го оставям на съхранение в МВР пак с експанзивни. И на проверка вкъщи са ми идвали. Проблем съм нямал никога. Няма официален списък на боеприпасите с експанзивно действие за КНО в БГ. Отидох в магазина и такива ми дадоха. Предоставил съм в КОС фактура и касова бележка за пистолета и боеприпасите, където много точно пише марка, модел и така нататък, и те са наясно какво означават буквичките ХП или ТМЙ или еди какво си.
                  If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Пробвай срещу някакъв талашит примерно.Първите си бяха опасни но после им намалиха заряда. Като пробваш виж годината отзад на гилзата.

Коментар

От коя година почват с намаления заряд? Досега тия дето съм ги стрелял през шперплат 6мм. от 12-13 м. си минават и остава дупка като от бренеке. В чамова дъска се забива торбичката и остава на около 4мм. дълбочина, а в мангалски крак от 4-5м. през панталона прониква на 2-3см. дълбочина. Кучетата са друга бира, виждал съм и след 3 бойни от упор пак да изчезва с вой. Даже клипче имаше на едни руснаци дето стрелят по питбул! Последните стоппатрони дето ги стрелях и се забиваха в дъските бяха от 2000г. С такива и ми е зареден служебния пистолет в момента, та ми е интересно тия от злите ли са или от добричките (с намален заряд)!?

Коментар

Тя темата не е за патрони ама ... Стоп - патрона представлява торбичка със сачми навита обратно на посоката на нарезите на цевта и поставена в пластмасова капачка. При стрелба от въртенето тази торбичка се отделя от капачката . По правило за стоповете на Макаров минималното разтояние е 11м. На това разтояние торбичката трябва вече да се е отделила от капачката.Тези патрони от 2000гд /трябва / да с по малък заряд. Истината е само проба.Видовете стоп- патрони ги дават по скорост с различни цветове. За револвер 38спец. са бял , жълт , син и червен. Като белия е най слаб.

Коментар

Темата си е за Макаров и затова мисля че е допустимо да обсъждаме и макаровските муниции! Значи аз опит с други стоппатрони освен макаровските арсеналски, нямам! Но пък си позволявам да се съмнявам че има такива с намален заряд! От 10 години съм полицай и поне веднъж годишно унищожаваме стоппатрони (само за макаровски говорим) като ги стреляме, и досега разлика в различните партиди и години не съм забелязал, освен в цвета на плата на торбичките! Приемам за достоверни думите на преподавателя - полковник, който навремето ни учеше че макаровските арсеналски стоппатрони всъщност не са стоппатрони когато са с метални съчми, а са патрони с повишено поразяващо действие от близко разстояние, разработени за употреба от въздушните "шерифи". Този полковник твърдеше че имало и истински стоппатрони с гумени съчми в торбичката, но аз такива за макаров не съм виждал. Виждал съм 9х19 с гумена съчма вместо куршум (съчмата с по-малък размер от нормалния куршум), но не съм стрелял с такива. В заключение аз лично, на база опита който имам, не бих стрелял в тялото на човек с макаровски арсеналски стоппатрон, от разстояние по-малко от 11м. освен ако нямам причина да искам да го утрепя качествено.

П.П. Стоппатроните , с които съм стрелял винаги са били маркирани с червен лак! Други не съм виждал!

Коментар

Темата си е за Макаров и затова мисля че е допустимо да обсъждаме и макаровските муниции! Значи аз опит с други стоппатрони освен макаровските арсеналски, нямам! Но пък си позволявам да се съмнявам че има такива с намален заряд! От 10 години съм полицай и поне веднъж годишно унищожаваме стоппатрони (само за макаровски говорим) като ги стреляме, и досега разлика в различните партиди и години не съм забелязал, освен в цвета на плата на торбичките! Приемам за достоверни думите на преподавателя - полковник, който навремето ни учеше че макаровските арсеналски стоппатрони всъщност не са стоппатрони когато са с метални съчми, а са патрони с повишено поразяващо действие от близко разстояние, разработени за употреба от въздушните "шерифи". Този полковник твърдеше че имало и истински стоппатрони с гумени съчми в торбичката, но аз такива за макаров не съм виждал. Виждал съм 9х19 с гумена съчма вместо куршум (съчмата с по-малък размер от нормалния куршум), но не съм стрелял с такива. В заключение аз лично, на база опита който имам, не бих стрелял в тялото на човек с макаровски арсеналски стоппатрон, от разстояние по-малко от 11м. освен ако нямам причина да искам да го утрепя качествено.

П.П. Стоппатроните , с които съм стрелял винаги са били маркирани с червен лак! Други не съм виждал!
                            Гилзата е Арсеналска, самите патрони се произвеждат в НИТИ Казанлък. Имал съм и с месингови гилзи от Селиер и Белот ( по спомени им доставихме около 50 000 гилзи с капсул). Друга фирма която произвежда "Стоп" патрони е Заклади Маталнови Меско - Полша- техни са "Комар","Оса" и "Стършел" за .38 Специал , лично аз съм имал техни и за 9х18 и за 9х19. Български съм имал и за 9х19, като проблема беше, че на ставаха за Глок -особено Ц версията. Т.е. или не презареждаше или пробиваха прекалено много. Проблема Патрона 9х19 с гумена съчма вместо куршум е от "травматично" оръжие.
                            Въздушните шерифи по спомени ползват Уйнчстър Рейнджър със 147 грейнов куршум и намален заряд и силно модифицирани пистолети. Родните такива едно време ползваха Астра и Смит и Уесън от пет зарядните с патрони .38 Специал Уот Кътър.
                            Стоп патроните са "целева" разработка" именно с цел намален смъртоносен ефект и по- малко рикошети , като първите са използвали за основа полските на Меско и са "доправяни" в България.
                            Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                            No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                              Стоп патроните са "целева" разработка" именно с цел намален смъртоносен ефект и по- малко рикошети , като първите са използвали за основа полските на Меско и са "доправяни" в България.
                              Добре де това можеш ли да го покажеш някъде дето се вика "черно на бяло"? Щото иначе става твоите думи срещу тези на полковника а така губиш, поне пред мене! Разбира се винаги можеш и да ми промениш мнението, но с нещо друго , а не просто с приказки! Много ми се иска да съм сигурен с какво е заредено служебното ми оръжие, или поне каква е била идеята със сигурност.

Коментар

Добре де това можеш ли да го покажеш някъде дето се вика "черно на бяло"? Щото иначе става твоите думи срещу тези на полковника а така губиш, поне пред мене! Разбира се винаги можеш и да ми промениш мнението, но с нещо друго , а не просто с приказки! Много ми се иска да съм сигурен с какво е заредено служебното ми оръжие, или поне каква е била идеята със сигурност.
                                Ами цитирам официалният Илюстрован речник на термините на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България:
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viewer.jpg
Прегледи:1
Размер:96.9 КБ
ID:5451988
                                Твоя преподавател ги бърка с Глейзър Сефти , които представляват боеприпас при който в металната ризница има дребни съчми и тефлон, вследствие на което практически се разрушават при попадение в целта и правят ужасни рани.
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:GLASER_GEL_L-med.jpg
Прегледи:1
Размер:14.6 КБ
ID:5451989
                                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                                No man left's behind !!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X