Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Зле ще се изтълкува.
    ХП са забранени за самоотбрана и значи за употреба в оръжие с такова предназначение. Режимът на ловното и спортното оръжие е такъв, че употребата му е несъвместима с понятието за неизбежна отбрана.

пп
    Всъщност, има силно ограничен кръг казуси, при които може и да мине. Примерно по време на тренировка на стрелбището, или по време на ловен излет в ловния район.
    Колега davc, с последната редакция на твоя постинг, мисля че стана доста точно. И все пак, да перефразирам- ако човек, в ситуация на самоотбрана разрешена от закона, се отбранява с ловно оръжие с ловни патрони (защото друго няма), би следвало да се вземе предвид, че се е отбранил с това с което е имал. Ако обаче човек наруши закона и сложи в оръжие за самоотбрана, забранени по закон боеприпаси с повишен смъртоносен ефект и възникне ситуация на самоотбрана- ще има проблем за отбраняващия се и може да се зададе въпрос дали е имал намерение изначално да обезвреди и отбранява или да убие със сигурност ... Поне аз така мисля- не анагажирам никого!

И понеже се отклонихме от темата- мисля, че боеприпасът на макаров и самия пистолет са достатъчно адекватни за самоотбрана на цивилен при обстановката в БГ. Куршумът на 9х18 е малко по-широк от 9х19, енергията и скоростта на 9х18 са напълно достатъчни за поразяване на небронирана мишена на 20-30 метра, дори при по-малка енергия куршумът остава и отдава повече енергия отколкото, ако премине през целта. Мисля, че и капацитетът на пълнителя е достатъчен за посочената цел. Иначе всеки да си купува каквото му харесва Нека не се натрапва, че щом имаш макаров значи не разбираш от оръжие, взел си си играчка, нямаш оръжие и т.н. Нека запазим добрия тон и да уважаваме избора и аргументираното мнение на всеки! Поздрави на всички участници в дискусията

Коментар

поразяване на небронирана мишена на 20-30 метра
      Не че нещо ама я пробвай. Направи 30 лицевви опори, стани, грабни ПМ и удари някъде мишената на 20-30 метра. Ефекта от умората е аналогичен на този от уплахата и стреса. За по-интересно можеш да пробваш да дишаш примерно 2-пъти по-малко докато правиш лицевите упори , но тогава трябва да имаш медицинско лице до теб.

дори при по-малка енергия куршумът остава и отдава повече енергия отколкото, ако премине през целта
      Е тука е истината.
      If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Сианга Преглед на мнение
        [ATTACH=CONFIG]562702[/ATTACH]
        Да не дава Господ....
        сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
        dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

[QUOTE=Dimitar Nenchev;2143828]Не че нещо ама я пробвай. Направи 30 лицевви опори, стани, грабни ПМ и удари някъде мишената на 20-30 метра. Ефекта от умората е аналогичен на този от уплахата и стреса. За по-интересно можеш да пробваш да дишаш примерно 2-пъти по-малко докато правиш лицевите упори , но тогава трябва да имаш медицинско лице до теб.

Съгласен съм с казаното колега. Имах предвид в моя пост, че енергията и скоростта на 9х18 са напълно достатъчни за поразяване на небронирана мишена на 20-30 метра, не говорех за точност на стрелба в състояние на стрес, уплаха, умора, изненада и всякакви други условия. Реално поразяват и до няколкостотин метра (убойна сила), но съм имал предвид стрелба на 20 метра при идеални условия като на стрелбище. А и съм съгласен, че в реалността самоотбраната за цивилен е почти винаги до 10 и по-малко метра. А иначе- млад съм и в сравнително добра форма, мога и без медицинско лице да се справя с лицевите с по-малко дишане

Коментар

енергията и скоростта на 9х18 са напълно достатъчни за поразяване на небронирана мишена на 20-30 метра
            Така е, повече от достатъчни са даже, малко по друг начин рабрах казаното от теб.

млад съм и в сравнително добра форма, мога и без медицинско лице да се справя с лицевите с по-малко дишане
            Абе не бъди толкова сигурен, не знам в каква форма си, но съм виждал много хора в отлична форма (визуална, напомпани до безобразие) да падат на това упражнение. А ако си запален фитнес маниак, просто забрави да го минеш. Има доста такива упражнения с татоварване и стрелба, има и чрез въздействие на зрението и слуха. Тогава може да се разбере в безопасна обстановка как ще реагира човек, в условия близки до реалните. Е не е като да стрелят по теб, но е доста добър метод, доста армии го практикуват.

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
              Абе не бъди толкова сигурен, не знам в каква форма си, но съм виждал много хора в отлична форма (визуална, напомпани до безобразие) да падат на това упражнение. А ако си запален фитнес маниак, просто забрави да го минеш. Има доста такива упражнения с татоварване и стрелба, има и чрез въздействие на зрението и слуха. Тогава може да се разбере в безопасна обстановка как ще реагира човек, в условия близки до реалните. Е не е като да стрелят по теб, но е доста добър метод, доста армии го практикуват.
              Изцяло съм съгласен- не съм нито запален фитнес маниак, нито съм напомпан във фитнес, но пък лицевите са ми любимо упражнение още от ученическите години. Предпочитам ски, лов, ходене по планини и плуване. Ще го пробвам този тест при удобен случай- разбирай да не ме гледат странно на стрелбището Пък и всеки има индивидуални особености при стрелбата- хубавото е като опознаеш своите си, както и на собственото си оръжие разбира се.

Коментар

Kaкво ще рече по-малко дишане? Хванах се да правя лицеви сега... Нормално вдишам и издишам на всяка. Но не ми е е проблем да вдишам на 3 и да издишам на още 3. Или трябва да са повече? И какво общо имат последните мнения с калибрите?

Коментар

Хайде да спрем с неща извън темата. Знаеш какво ще пследва като дойде г-н Петров. Ползвай лични.

Коментар

Първоначално публикуван от sk67 Преглед на мнение
                    Изчислено по данните от сайта им - дулна енергия 122-126- Дж
                    На документацията, която показа Mad Dog производителя посочва 116 Дж. (изчислено по данни за тегло 2.7/2.8 и скорост 350/360 всъщност се получава около 165/182 Дж!?)
                    При тези стойности това очевидно е патрон с намалени поразяващи способности.
                    Обичайните 9х18 на Арсенал – Казанлък имат поне два пъти повече дулна енергия.
                    В продължение:

Попаднах на това измерване и пресметнах енергията на проектила.
                    Ето каква енергия дават стоп патроните 9х18, ако приемем, че теглото на куршума е 3.7 грама, както е писано тук

енергия, Дж
                    166,61
                    188,85
                    188,49
                    196,01
                    194,69
                    188,85
                    195,53
                    187,90
                    средна 188,37
                    минимална 166,61
                    максимална 196,01
                    Обобщено излиза, че енергията на проектила на стоп патрона може да е от 116 Дж по данни от производителя, до 196 Дж по експериментални данни.

Коментар

Някой да може да сподели лични наблюдения от CZ-82 ?

Коментар

Колега има 83 и съм пострелял с него. Добро пищовче, но с Макаров правя по-добри попадения. Може и да е щото не съм му свикнал.
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

За носене удобен ли е?

Коментар

Не съм го носил, но впечатлението ми е, че е доста "прибран", т.е. няма ръбести и стърчащи детайли освен прословутия задтилък на чукчето(както и самото чукче), което си е характерно за повечето ЧЗ. По-лек е от Макаровия ако няколко грама имат значение. Ако си се ориентирал към този калибър мисля, че е добър избор.
                            П.П. Друго характерно за ЧЗ е (поне тези, над които имам наблюдение), че ръждясва за нула време. Сутринта ако е бил чист, след 1 ден носене близо до тялото ако е имал допир с потта, вечерта е като лисица. Та в тоя ред на мисли, има нужда от често почистване и смазване. Това бих казал му е основния недостатък.
                            Последно редактирано от kuzdov; 10-04-13, 10:27.
                            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                            Неизвестен мъдрец

Коментар

Имам ЧЗ 83 и Арсеналски Макаров, честно казано ЧЗ-то е по-добро по доста показатели, НО проблема с ръждата е факт. Иска повече грижи от ПМ по отношение чистене и смазване. За ежедневно носене предпочитам ЧЗ и за стрелба също е по-добър. Ако трябва да избирам един от двата ще избера ЧЗ 82/83, дано не ми се налага да избирам........
                              Приятелите може и да са фалшиви но враговете винаги са истински....

Коментар

Първоначално публикуван от sk67 Преглед на мнение
                                Някой да може да сподели лични наблюдения от CZ-82 ?

Моето лично мнение е че този пистолет е най добрата и сполучлива модернизация на ПМ.(Байкала куца...да ме извиняват феновете му)Вместимост на пълнителя,ергономичен,компактен и най уникалното което ме печели е полигоналната му цев.Още се чудя защо са му направили такава уникално качествена цев....на нашия пазар този модел може да се намери във ВИПа.Закупили са голямо количество от Чехия(пистолети използвани в полицията май)за около 380лв. получаваш кобур и 3 пълнителя.Това че е втора употреба да не те стряска...3 живота няма да стигнат да му изразходиш ресурса на стрелба.Другото интересно за тоя модел е че се продават адаптори 22lr за тях .Стрелят много добре.Един наистина добър и практичен избор за лично оръжие.За пример се сещам че съм стрелял с такъв модел дори и без изхвъргач...беше загубен и на никой не му пукаше щото така или иначе си стреляше без проблем ...за този пистолет мога да говоря само положителни качества.А относно ръжди и разни там козметични проблеми ...това няма нищо общо с работата и качеството на едно оръжие ....можеш ако искаш и розов да си го направиш даже ако искаш всичко е до мерак .
                                Последно редактирано от rumaneza77; 14-03-15, 00:52.
                                Land rover discovery 300 Tdi

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X