Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
    ... поне веднъж годишно унищожаваме стоппатрони (само за макаровски говорим) като ги стреляме...
    Голям ли е процента на куршумите чиято пластмасова обвивка не се разпада?
    И още един въпрос - имаш ли наблюдения дали изобщо се разпада, ако се стреля през полигонална цев?
    Понеже CZ-82 е с такава цев затова ми е любопитно дали този боеприпас си запазва поведението при стрелба с него.

Коментар

Първоначално публикуван от sk67 Преглед на мнение
      Голям ли е процента на куршумите чиято пластмасова обвивка не се разпада?
      И още един въпрос - имаш ли наблюдения дали изобщо се разпада, ако се стреля през полигонална цев?
      Понеже CZ-82 е с такава цев затова ми е любопитно дали този боеприпас си запазва поведението при стрелба с него.
      Не съм стрелял никога макаровски стоппатрони с полигонална цев! Не съм забелязал никога случай да не се разпадне пластмасовата обвивка! Всъщност повечето стоппатрони дето сме ги стреляли бяха с нарушена цялост на тази обвивка, то ние и затова ги унищожавахме. Цялостта на тази обвивка много лесно се нарушава примерно при несръчно лентоване и разлентоване на пълнители и по-рядко при многократно вкарване и изкарване от цевта!

Към Мад Дог:
      Добре това изяснява какво означава самия термин "Стоппатрон", но дали това название е подходящо за продукта на Казанлък с който сме въоръжени?!
      А полковника няма как да бърка двата боеприпаса щото ми остави впечатление на доста начетен оръжейник. Дори спомена че е участвал лично в някои разработки на българската оръжейна промишленост (конкретно за картечния пистолет "Шипка")!
      "Do not correct a fool, for he will hate you;
      Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Подходящо е защото е боеприпас с НАМАЛЕН смъртоносен ефект за разлика от НЕ СМЪРТОНОСНИ такива. Повечете помощни средства използвани неправилно могат да доведат до летален изход- вкл. и най обикновена палка. Както вече казах по ред причини в соц. лагера водещи бяха поляците.... Като до 1991 накъде единствени стоп патрони у нас бяха полските на Меско, на тяхна база беше разработен от НИТИ стопа за Макаров.... Просто се занимавам с оръжие от "Юноша бледен", та тези процеси един вид съм ги наблюдавал от първия ред.
        А за Шипка- ако бях участвал в разработката на това недоносче щях скромно да си мълча.
        Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
        No man left's behind !!!!

Коментар

Аз видях само обяснение на термина "Стоппатрон"! Ще ми се да видя (прочета) описание на действието и правилен начин на употреба, написано от самия производител на българските стоппатрони! Или да речем малко история (ама черно на бяло) как е бил проектиран и въобще създаден , и с какви цели, тоя патрон. Е такива аргументи ми трябват. А тия приказки кой откога се занимавал с оръжие ги мани! Аз първия си 6мм. газ-сигнален револвер (италиански) го получих за подарък за шестия си рожден ден като преди това го пренесох скрит в гащите си през българомакедонската граница. После открих че успешно изстрелва пирон с намотан левкопласт. После майка ми откри пирона забит в шкафа и револверчето изчезна за няколко години. После ОСО, тренировки, после баща ми успя да прекара от Чехия първата ми въздушна пушка и пистолет. После дойде демокрацията и т.н. Както и да е отплеснах се! Та винаги бих се радвал да науча нещо ново, ама ми се ще после като го споделям с някой друг да мога да назова достоверен и неуспорим източник, а не "един човек ми каза"!

Коментар

Оказа се, че на сайта на НИТИ пише само това:

"Патроните са предназначени за стрелба в помещения, транспортни средства и на открито в непосредствена близост на несъпричастни хора. Куршумът на стоп-патрона не рекушира, има слабо пробивно действие и скъсена дистанция."

Коментар

Ами отиваш в библиотеката на Академията на МВР и молиш да ти дадат монографията на Румен Лазаров по въпроса. Мога утре да ти снимам ръководството за експлоатация на НИТИ ама надали ще те обогати особено. Лично аз газово оръжие не съм имал- почнах съм с наградния Валтер П 38 на дядото После ОСО (една година и като състезател на пушка) и някъде от 1996 та в бранша с пукалките.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                ...Мога утре да ти снимам ръководството за експлоатация на НИТИ...
                Добра идея!
                Ще бъде само от полза.

Коментар

Казах, че няма да свърши работа- но заповядайте:
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:NITI.jpg
Прегледи:1
Размер:61.6 КБ
ID:5452132

Това има в сандъците със стоп патрони.... Според собствените им думи : За другото си има методически оказания на различните ведомства.

Коментар

Изчислено по данните от сайта им - дулна енергия 122-126- Дж
                    На документацията, която показа Mad Dog производителя посочва 116 Дж. (изчислено по данни за тегло 2.7/2.8 и скорост 350/360 всъщност се получава около 165/182 Дж!?)
                    При тези стойности това очевидно е патрон с намалени поразяващи способности.
                    Обичайните 9х18 на Арсенал – Казанлък имат поне два пъти повече дулна енергия.
                    Последно редактирано от sk67; 07-02-13, 13:19.

Коментар

А защо дават ефективна дистанция от 4 до 11м. при положение че нас (полицаите) изрично ни предупреждават да ги ползваме над 11м. щото иначе били смъртоносни? Т.е. какъв ефект цели производителя на ефективната дистанция от 4м. до 11м. ?

Коментар

Според мен точноста с тези патрони на разстояние над 15м е меко казано проблемна и приложението им доста се ограничава с оглед дистанцията на която са хем безопасни, хем можеш да улучиш нещо с тях.От друга страна съм виждал циганин нашарен от няколко такива без да са проникнали в кожата и явно вършат работа
                        Последно редактирано от traktorist; 07-02-13, 18:03.

Коментар

С риск веднага да ми се нахвърлите питам: Какъв е смисъла от употреба на КНО в реална ситуация под 15 (за мен 10) метра? Какво остава пък за ПМ, 9х18, и за стоп патрон. Другите фактори като осветеност на мястото за използване, стрес, цивилни, движение и др. няма да включвам....
                          If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                            А защо дават ефективна дистанция от 4 до 11м. при положение че нас (полицаите) изрично ни предупреждават да ги ползваме над 11м. щото иначе били смъртоносни? Т.е. какъв ефект цели производителя на ефективната дистанция от 4м. до 11м. ?
                            Отговора е много прост. Защото колега този който го е ИЗМИСЛИЛ никога не е мърдал от бюрото .

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                              С риск веднага да ми се нахвърлите питам: Какъв е смисъла от употреба на КНО в реална ситуация под 15 (за мен 10) метра? Какво остава пък за ПМ, 9х18, и за стоп патрон. Другите фактори като осветеност на мястото за използване, стрес, цивилни, движение и др. няма да включвам....
                              Според статистиката в САЩ най-много престрелки стават от 3 до 5 метра, малко по-малко на окола 7 и най-накрая на 20-25.Затова си мисля, че при дефанзивна стрелба тези патрони ще са също толкавя смъртоносни колкото обикновенните.Като се замисля, може би си объркал думата "над" с "под".

Коментар

Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение
                                .Като се замисля, може би си объркал думата "над" с "под".
                                И аз така мисля.
                                Над три метра да се говори за самоотбрана, още повече законна...никой следовател няма да ти повярва, независимо с какви боеприпаси си стрелял. Освен /както казах в друга тема/ ако не си водил престрелка в смисъл първо са стреляли по теб. Но щом не са те улучили веднага, по-добре се прикрий ако можеш и чакай да се приближи или се обади на 112. По-здравословно е.
                                Това в цивилния живот. На война или ако си по служба, то е друго.
                                сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                                dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X