Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от piton Преглед на мнение
    Уважаеми колега Викинг, тази тема е за избор на пистолет в калибър 9х18 Макаров. Понеже виждам, че имате опит, предполагам знаете че в този калибър са пистолетите Макаров, Байкал, ЧЗ 82/83, Стечкин, както и някои по-малко разпространени. Нито Sig Sauer SP2022PRO, нито Валтер имат модели в кал. 9х18. Иначе, сигурно са добри оръжия.

Относно Макаров. Имам Макаров, произведен средата на 90-те години. Никакви засечки с какви да е патрони. Никакво изсипване на патрони. Никакви проблеми. За Вашите конкретни проблеми с Макаров и Байкал- явно сте попаднал на оръжия с дефектни части. Може да се случи на всеки. Знаете, че Макаров е приет на въоръжение 1951 г.- време, когато изискванията към оръжието за надеждност и здравина са били доста сериозни и компромиси не са били правени. За качеството на изработката- също. Накратко: правени са оръжия за война, а не за игра. Може би в новото производство, понякога се случват и пропуски в качествения контрол.

Стрелял съм и с Валтер ППК 7.65. С по-малки габарити и по-изящен е от Макаров, но не го превъзхожда нито по надеждност, нито по здравина, нито по боеприпас, а за точност- бих казал, че е подобна. Не знам какво имате предвид под "сериозна работа"- тук за спецполицаи ли говорим или за редови полицаи? Защото първите много отдавна са въоръжени с многозарядни западни образци, но не мисля че точно това ги прави спецполицаи.

А за кривите ракети и кривия Космос, предполагам знаете.

Поздрави и успехи с оръжието, което сте си избрали.
    Уважаеми Господин Питон! Имате невероятната способност да четете избирателно и да коментирате също така. Нямам нищо против. Само да вметна, че ако бяхте прочели внимателно какво съм написал за "Макаров" и "Валтер" е, че Макаров е крал от Валтер, нищо повече. Нито споменавам, че са от един калибър нито, че не е бойно оръжие, нито че което и да е оръжие става за игра. Споменах моят опит с "Макаров" и защо не бих изхарчил и една стотинка за него. Повече е от ясно написано. Не виждам какво не е по темата. Който желае да си купи "Макаров" аз нямам възражения. Годините отдавна не са това което бяха. Едно време до 1990 максимум спец баретите бяха въоръжени със "Стечкин". От тогава досега изтече много вода. Недейте да сравнявате 1951 година и стандартите със сегашните от 2016. Смешно и несериозно е. Дайте да си караме "Жигули"-те "Лада" и "Москвич" тогава след като е имало "велики стандарти" в онези години. Сега живеем в началото на 21 век и определено "Стечкин" и "Макаров" и "Байкал-442" са аутсайдери и по време и по капацитет. "CZ" все още държи защото се актуализира според пазара и търсенето и направиха добри пистолети. Единственото им предимство, на 9х18, че са евтини като подръжка и муниции. Успех на всеки желаещ да купи и стреля с "Макаров". Не възразявам срещу ничие подобно волеизявление и не виждам защо някой ще възразява срещу моето такова. Не е коректно,толерантно и тактично. Всеки има право да сподели мнение без да отрича друго, както аз правя. Господинът да стреля наволя със придобивката, нито ще му попреча, нито ще го разубеждавам. Стреляйте със •Макаров•, на никого не отричам това право. Въпрос на избор, удоволствие и желание! Доста от господата преди мен тук посочиха за правилен избор калибър 9х19. Доколкото мога да чета правилно написаното от v12345s например. Няма да лобирам за каквато и да било марка или калибър защото това измества смисъла на темата. "Макаров" не струва. Може да е бил за годините си нещо когато от бившият СССР и Варшавски Договор не са и искали да чуят и признаят, че има много по-добри оръжия от "Макаров", защото е било пропаганда от "изгнилият капитализъм". Останалото аз няма какво да коментирам. Излишно е просто.

ПП. Под сериозна работа визирам стрелба по подвижни и неподвижни мишени. Никой не е споменавал спец-полицаи или полицаи или ДАНС или каквото и да било от сорта... .
    Най-доброто оръжие е това с което можеш най-добре да стреляш. Или най-доброто оръжие за носене е това с което можеш да си служиш добре иначе казано. За едни това е "ПСМ", за друг е "АП-МВР", за трети "Glock17/19", за четвърти е "H&K". Калибрите са без значение или поне според джоба, който фактор е важен и никак не е за пренебрегване.
    Истината за "Макаров" е, че ако се попадне на читав екземляр какъвто имах аз за служебен пак да спомена беше Руско производство, няма никакви проблеми и е евтин откъм боеприпаси и техническа поддръжка. Първият купен от мен Българско производство ме отказаха от марката завинаги, нищо че съм и служил със него. "Байкал-442" също не е кой знае каква приумица на руската оръжейна мисъл. Имат много по-добри пистолети от "Байкал-442". Определено например "ТТ".
    За калпави ракети и Космос да не говорим. Ако не е поверителна информация, мога да Ви постна грамоти от стрелби по Окръжни и Областни вътрешно-ведомствени състезания във МВР със какви резултати съм и съм ги постигнал със .... "Макаров". Това не означава, че съм впечатлен от него като пистолет. Просто такива бяха годините. Сега много повече ми доставя удоволствие да стрелям по стрелбищата със всичко друго, но не и със "Макаров".

"Ну, не зря, видимо, говорится: на вкус, на цвет товарища нет,— усмехнулся майор (Г. Марков, Завещание).— Никому не возбраняется любить одних артистов и с меньшим чувством относиться к другим. На вкус и на цвет..."
    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 23-04-16, 18:54.

Коментар

• От: Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Върнете газта.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

• Доколкото виждам колко време е минало от началото на поста, условно допускам, че господинът SK67 си е закупил вече така мечтаното оръжие, което обяснява и изяснява, че не му давам съвет какво да прави със парите си и виждането си за пистолет. Просто споделям опит нищо повече и неангажиращо в случая. Който го интересува да чете, който не го интересува да подминава както аз правя, не да се заяжда по типично наш Български манталитет.

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
        Не съм компетентен,стрелям с CZ75 както и повечето колеги от клуба,вчера имаше нов член с макаров,на всички ни направи впечатление колко е по слабо оръжие,понеже не видях какво държи колегата,дръпнах кутията с патроните и ги огледах няколко пъти,на прецизната стрелба пък изобщо да не коментирам.
        Опитах се да бъда дипломатичен и да намекна само това което Вие Roninn пишете в прав ред само,че на някой не му харесва тактичността. Предпочитат директно речитатив така изглежда. •CZ• е в пъти по-добър избор от "Макаров". Същият калибър има много по-добри резултати определено.

Първоначално публикуван от gkesov Преглед на мнение
        Съгласен съм, че ако е за самоотбрана и стрелба за кеф, Макаров и производни са подходящи. За състезания-пак зависи от състезанията, за сега имам най-голям настрел именно с Макаров, но и двете ми лични КНО-та са далеч от тази концепция и калибър. Не само мое наблюдение е че със съвременен пищов и съответните мерни прибори се постигат доста добри постижения за по-кратко време отколкото със старото милиционерско желязо.
        Явно съм се впуснал в по-обзорни писания. Напълно съм съгласен със това изразено мнение без да се засяга никой.

Първоначално публикуван от piton Преглед на мнение
        Колега Ненчев, няколко неща. Аз разбирам, че под НР се има предвид hollow point- въпрос: такива патрони разрешени ли са в БГ и за кого: цивилни, частна охрана, полицаи и военни? За отдаването на цялата енергия в поразения обект съм изцяло съгласен, но въпрос: кой боеприпас ще отдаде по-голяма енергия в поразения обект - по-пробивния с по-висока енергия (и скорост) или този по-малка пробивност? Не ли е по-добре- по-малко пробивен в незащитена от бронижелетка цел и по-пробивен в бронирана цел, пак с оглед нанасяне на поражение и отдаване на енергията? Нямам представа за статистиката в 99% от случаите, но човекът от статията май има и е казал- "За протоколът, единственият изстрел, завършил с падане (изключая изстрелите в главата) бе направен от мой добър приятел, когато влезнахме в нарко къща по време на SWAT операция. Той стреля в лошия точно в сърцето с 9mm +P+ от SIG P-226." Четох в другата тема, че си имал досег с полицаи от Техеси хайуей патрул, но човекът които доста цитирам тук е бил в SWAT, което е нещо различно и след това е бил инструктор и на други щатски ведомства. Освен всичко друго е дал доста смислени критерии за избор на оръжие за цивилен и не само за цивилни!
        Нека да уточним нещо важно - ако някой от присъстващите във Форума е запознат преди години беше снет от въоръжение един малък и уникален пистолет •ПСМ•, защото от малко разстояние причиняваше големи щети и поради малкият си калибър имаше висока пробивна мощ и пробиваше бронежилетка. При полет всички куршуми са идеално балансирани, защото ако не са такива няма да поразят целта в която са пратени, а ще отидат някъде другаде. Разликите между различните проектили се проявяват в поведението им след попадане в целта. Куршумът на .223 Rem. например се раздробява и с това нанася големи вътрешни поражения. Стандартният 5.45 мм има кухина под ризницата на върха - при среща с цел ризницата се деформира, от там куршума се дестабилизира и започва да се "премята" в тялото, което уголемява раневия канал. Куршумите с мек връх /полуоблечени или с дупка/ при среща с тяло се деформират във вид на "гъба" и с това значително увеличават отдаването на енергия и поражението което нанасят /за сметка на пробиваемостта естествено/. Има и др. варианти на поведение на проектилите, но това са основните. Не можете за частни цели да си закупите в никой оръжеен магазин такъв Hollow-Point Bullet. Няма кой да ви го продаде. За специални части и S.W.A.T може и да "злоупотребяват", но не вярвам на тях да са им официално разрешени. Водят се "нехуманни патрони", защото нанасят много големи вътрешни наранявания и раненият умира в изключителни мъки. Такива патрони се разработват още от 1890 година когато Британците изобретяват така нареченият "Dum Dum" патрон, поради едноименната местност в Индия, близко до Калкута, а не както е разпространен слухът че "Dum Dum" патронът при влизане в целта се самовзривявал. Още веднага през 1898 година бива забранен. До колкото имам спомен, не е забранен за ловци само за ловни пушки и карабини. Особено популярен е така нареченият "бренеке", който в същността си представлява вид Hollow-Point Bullet.
        Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 23-04-16, 18:55.

Коментар

Знаете, че Макаров е приет на въоръжение 1951 г.- време, когато изискванията към оръжието за надеждност и здравина са били доста сериозни и компромиси не са били правени. За качеството на изработката- също. Накратко: правени са оръжия за война, а не за игра. Може би в новото производство, понякога се случват и пропуски в качествения контрол.

Тогава ролята му в съветската военна доктрина е чисто символична като символ на офицера .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от gkesov Преглед на мнение
            „Дилемата ми е за избор на пистолет за граждански цели - самоотбрана и спорт."

В този формат и калибър 9х18 задачата става доста сложна. За "Спорт" условията са голям пълнител и евтин боеприпас. Боеприпасът 9Х18 вече не е евтин, слаб е в сравнение с 9х19. Като многозарядност условията изпълнява май само Стечкин /екзотика и скъп/ и Байкал / множество модификации, коя от коя по-неясни, липса на избор конкретно в България/. За самоотбрана каквото и да е 9х18 е добре, стига да е технически изправно и с добър боеприпас. За спорт обаче не става-нещо не ги използват масово. Намирането на конкретна серия БАЙКАЛ с бутон за освобождаване на пълнителя и добро изпълнение като качество ми се струва трудна задача-в семейството имаме такъв и се предлагат цени над 1500 лева, ама не се продава.

Защо все пак не минеш на вариант 9х19-евтин и мощен боеприпас, много възможности за многозарядно оръжие първа ръка и втора употреба ?
            Изглежда има доста благоразумни хора се опит които предпочитат и предлагат всичко друго като алтернатива, но не и 9x18... Защо ли? [emoji106][emoji23][emoji122][emoji108]

Коментар

Пистолета е атрибут, заедно с кортика, на офицера в армията.
              Основното средство за война е дългоцевното оръжие. Пистолета е помощно средство.
              И не случайно в Афганистан са предпочитали да носят Макаров - лек и сигурен.
              По-добре един пълнител повече за АК, отколкото една тухла да ти виси на кръста.

Коментар

Първоначално публикуван от VIKING_WARRIOR Преглед на мнение
                За предпочитане е един "Валтер" пред "Макаров" поради очевидно предимство на "Валтер"-а.
                Има ли Валтер ППК 7.65 предимство пред Макаров?

Първоначално публикуван от VIKING_WARRIOR
                ПП. Под сериозна работа визирам стрелба по подвижни и неподвижни мишени. Никой не е споменавал спец-полицаи или полицаи или ДАНС или каквото и да било от сорта... .
                Имат много по-добри пистолети от "Байкал-442". Определено например "ТТ".

"Ну, не зря, видимо, говорится: на вкус, на цвет товарища нет,— усмехнулся майор (Г. Марков, Завещание).— Никому не возбраняется любить одних артистов и с меньшим чувством относиться к другим. На вкус и на цвет..."
                Съгласен съм с много неща от поста. Но Макаров заменя ТТ при руснаците- защо? И мисля следва да се прави разлика за целите на ползване на едно оръжие- дали ще е самоотбрана на цивилен- с каквото разрешително са огромната част от ползвателите на КНО, дали ще е спортна стрелба по подвижни и неподвижни мишени ("сериозната работа"), дали ще е нападателно оръжие на групи за задържане или антитерористи, дали ще е оръжие на редови полицай от Охранителна полиция, дали ще е оръжие за скрито носене на цивилен полицай или служител на ДАНС примерно, дали ще е оръжие на военен.

Надявам се да не се обидите, нямам такива цели. Поздрави!
                Последно редактирано от piton; 05-04-16, 10:10. Причина: грешка

Коментар

Първоначално публикуван от kiril_bulgaria Преглед на мнение
                  Пистолета е атрибут, заедно с кортика, на офицера в армията.
                  Основното средство за война е дългоцевното оръжие. Пистолета е помощно средство.
                  И не случайно в Афганистан са предпочитали да носят Макаров - лек и сигурен.
                  По-добре един пълнител повече за АК, отколкото една тухла да ти виси на кръста.
                  Точно! Макаров е проектиран непосредствено след 2-та световна война и идеята е да бъде лично оръжие за самозащита на офицерите, а не да бъде нападателно оръжие във война. Точно като Валтер-а при немците ... А предстоящата война е щяла да бъде с фронтове, танкове, артилерия, ракети, авиация. Какви многозарядни пистолети, какви калибри, за какво му е на боец или младши командир (взводен, ротен), многозаряден пистолет с над 1 кило тегло, след като има ак-47. Че то даже в милицията и полицията имат ак-47 бол, та до преди 10на години нощните постове пред окръжни управления и регионални дирекции бяха с Калашник ...

Коментар

Мисля,че при конструирането на "Макаров" освен всичко друго е надделяла идеята за по удобно носене на пистолета от офицерския състав( в сравнение с предходния ТТ),поради което той е с намалена обща дължина,а оттам и дължина на цевта ,което се отразява негативно на неговата точност на по големи дистанции.Колкото до сравнението с Валтер ППК и Чз-83,освен ,че изглежда малко по груб,то другите с нищо не го превъзхождат от гледна точка на точност на стрелбата.Споделям мнението,че най добрия пистолет е този с който успяваш да поразиш целта,а не тази или онази марка и модел.Всяко оръжие се подбира според това за какво ще бъде използвано.Ако човек ще щурмува сграда,участва в състезание по динамична стрелба или ще стреля комар в окото,то "Макаров" не е най добрия избор,но ако ще го носи всекидневно,то със сигурност е по добър избор от голяма част от пистолетите от рода на :Берета 92;Аркус ;Чз-75;Броунинг и др. с подобни габаритни размери и тегло.Разбира се има по нови модели пистолети,ползващи по добри патрони,имащи по малко тегло и по голяма вместимост на пълнителя,но както пишеше в един по горен пост,цената на оръжието не е без значение за много хора,а в това отношение "Макаров" не е лош избор.Какъвто и пистолет да си вземе човек,то трябва да знае,че без сравнително редовна стрелба с това оръжие резултатите ще са посредствени.

Коментар

..... Че то даже в милицията и полицията имат ак-47 бол, та до преди 10на години нощните постове пред окръжни управления и регионални дирекции бяха с Калашник ...
                      Невярно.
                      Калашниците от МВР ги прибраха след случката на "Петолъчката".Който иска да проверява коя година беше.

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                        Невярно.
                        Калашниците от МВР ги прибраха след случката на "Петолъчката".Който иска да проверява коя година беше.
                        От Гранична полиция не са ги прибрали все още!
                        "Do not correct a fool, for he will hate you;
                        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                          Невярно.
                          Декември 2015г., точно преди Нова година им правих преглед, че имаше съмнения за проблеми с един
                          "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

Нека да уточним нещо важно - ако някой от присъстващите във Форума е запознат преди години беше снет от въоръжение един малък и уникален пистолет •ПСМ•, защото от малко разстояние причиняваше големи щети и поради малкият си калибър имаше висока пробивна мощ и пробиваше бронежилетка....
                            Не е съвсем, точно! Тогава е започнало изтеглянето на оръжието, но и до днес е на въоръжения в МВР...Поради липса на боеприпаси и определени особености на патрона, бе огреничена стрелбата с него в закрити стрелбища, но в момента, след изтеглянето на значителни бройки, останаха патрони и с тях вече се стреля и в същите тези стрелбища!

Коментар

Нека да уточним нещо важно - ако някой от присъстващите във Форума е запознат преди години беше снет от въоръжение един малък и уникален пистолет •ПСМ•, защото от малко разстояние причиняваше големи щети и поради малкият си калибър имаше висока пробивна мощ и пробиваше бронежилетка. При полет всички куршуми са идеално балансирани, защото ако не са такива няма да поразят целта в която са пратени, а ще отидат някъде другаде. Разликите между различните проектили се проявяват в поведението им след попадане в целта. Куршумът на .223 Rem. например се раздробява и с това нанася големи вътрешни поражения. Стандартният 5.45 мм има кухина под ризницата на върха - при среща с цел ризницата се деформира, от там куршума се дестабилизира и започва да се "премята" в тялото, което уголемява раневия канал. Куршумите с мек връх /полуоблечени или с дупка/ при среща с тяло се деформират във вид на "гъба" и с това значително увеличават отдаването на енергия и поражението което нанасят /за сметка на пробиваемостта естествено/. Има и др. варианти на поведение на проектилите, но това са основните. Не можете за частни цели да си закупите в никой оръжеен магазин такъв Hollow-Point Bullet. Няма кой да ви го продаде. За специални части и S.W.A.T може и да "злоупотребяват", но не вярвам на тях да са им официално разрешени. Водят се "нехуманни патрони", защото нанасят много големи вътрешни наранявания и раненият умира в изключителни мъки. Такива патрони се разработват още от 1890 година когато Британците изобретяват така нареченият "Dum Dum" патрон, поради едноименната местност в Индия, близко до Калкута, а не както е разпространен слухът че "Dum Dum" патронът при влизане в целта се самовзривявал. Още веднага през 1898 година бива забранен. До колкото имам спомен, не е забранен за ловци само за ловни пушки и карабини. Особено популярен е така нареченият "бренеке", който в същността си представлява вид Hollow-Point Bullet.
                              Колега явно имаш опит в носенето на оръжието особено като военен. Като полицай не знам. Доста си слушал разни неща. Темата все пак е за Макаров и калибъра му. Обясняваш, че ПМ е отживелица и боклук и го сравняваш с ВАЗ и АЗЛК, а пък в същото време обясняваш колко перфектни са ПСМ и ТТ- противоречиш си.
                              П.П. присъстващите във форума(поне доста от тях) са запознати с много неща. Аз не разбирам много от оръжие ама съм докачлив на тази тема........
                              "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

ПСМи има но стрелят отдавна с куршуми с оловни сърдечници !

п.п.Аз стрелям с CZ-SHADOW и мразя Макаров!
                                driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X