От: Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров
Davc от няколко години се възприе англосаксонското определение, т.е. full auto - автоматично оръжие даващо възможност за напълно автоматична стрелба - дори и когато има "контролиран откос/ред от Х изстрела", semi auto - полуавтоматично- т.е. самозарядно без възможности за произвеждане на напълно автоматична стрелба и т.н. Причини за това много и една от тях е хармонизирането на терминологията с ЕС. По подобни причини се използва и "Карабина" което само по себе си никакво определение не е- но се вкара за да не се използва термина винтовка (русизъм) пък кво да говорим за rifle, пък някак не върви да се върнем към вито шишене (турцизъм). И изобщо поради това че от към думи термини езика ни е бедничък има доста неща дето все още се пишат и тако и вако.... Примерно тубулярният пълнител може да го срещнеш и като тръбен (което е простотия) и прочие.
Първоначално публикуван от davc
Преглед на мнение
Лята от сплави. Макар и любителски се занимавам с металообработка /от чук, през флекс и електрожен, та до струг/, като цяло имам понятие за начини на получаване на даден детайл, но неправилно съм се изразил. Интересно- темата е за макаров, а постоянно се леят обиди и безсмислени спорове. По никакъв начин, не твърдя, че това е перфектния пистолет. Не знам дали наистина байкала е още по- некачествен. Говорим за разумен избор. И в нашата каса стои една пластмаса скъпа от години. Има прекрасни пистолети за стрелба, но не стават за носене. Има хубави за носене, но пък неоправдано скъпи. В тая държава утре може да решат да ги приберат в КОС-тницата. Или поредния велик министър да реши да смени правилата на играта. И? Пари за нищо. И аз видях някакви безумни цени за арсеналски макаров. Е толкова никога не бих дал. Все пак не съм мазохист. Айде да задам въпроса така. Кажете цени в момента на нови- руски и бг. На изостанали от складовете /желателно е да не са събирани от отпадъци/. Така, ако някой търси ще си направи сметката. Дали ще е такъв или ще се напъне за нещо по- ново, по- класно, по- марково или по-по.
Коментар