Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От радиатори към подово отопление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: От радиатори към подово отопление

Това са така наречените конвектори Много добре отопляват. Наистина си искат почистване и малко грижа. Но не съветвам да се слагат в спални помещения. Не са шумни а дразнещи. Друг проблем е че при липса на ток вентилатора не работи и няма топло, докато нормалния радиатор си отдава още известно време. Лично аз съм слагал по един или два в големи всекидневни или холове, но дублирани с радиатори. Радиатирите се монтират под прозорците а конвектора някъде по навътре в помещението. Цената е също много примамлива
    Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

От: От радиатори към подово отопление

Темата е много интересна и чак се учудих как изведнъж прекъсна . Аз в момента също поставям подово навсякъде и съм стигнал до близо 50% от къщата или 3 стаи .Интересното е че тук около мен съседите ми масово слагаме подово защото видяхме как действа .Удоволствието е супер .Това което слагам е изолация от фибран замазка от 6-8 смм в която са навити маркучите и теракот отгоре.Задавам си следния въпрос .Досега се отоплявах с 2 камини и горих 20 кубика дърва на година като всички спят отгънати заради високата температура до 35-40 градуса .Интересно ми е колко ще горя сега тъй като при подовото повече от 50-60 градуса нестава да се вдига в котлето .Но октомври месец всичко ще разбера .Имам един въпрос има ли разлика в маркучите поради двойно по високите им цени в някои магазини .

Коментар

От: До: От радиатори към подово отопление

Ами да продължим темата.

=======================================================================================
        Не е зле да споменем и за динамиката на подовото-около 70 ч. след пълно изключване продължава да отдава топлина.
        =========================================================================================

Ето това понякогя е недостатък. Като се има впредвид динамиката на метеорологията по нашите географски ширини /днес студено утре много топло, едни сериозни амплитуди/.
        E = mc2 / Прави си сметката! И умната!

Коментар

Първоначално публикуван от MIK Преглед на мнение
          Темата е много интересна и чак се учудих как изведнъж прекъсна . Аз в момента също поставям подово навсякъде и съм стигнал до близо 50% от къщата или 3 стаи .Интересното е че тук около мен съседите ми масово слагаме подово защото видяхме как действа .Удоволствието е супер .Това което слагам е изолация от фибран замазка от 6-8 смм в която са навити маркучите и теракот отгоре.Задавам си следния въпрос .Досега се отоплявах с 2 камини и горих 20 кубика дърва на година като всички спят отгънати заради високата температура до 35-40 градуса .Интересно ми е колко ще горя сега тъй като при подовото повече от 50-60 градуса нестава да се вдига в котлето .Но октомври месец всичко ще разбера .Имам един въпрос има ли разлика в маркучите поради двойно по високите им цени в някои магазини .
          По принцип трябва да ти падне разхода на дърва. От изчетеното и от практиката-макс.градус на флуида 40-42 градуса, иначе става некомфортно. За да реализираш икономия трябва и добре направено управление. Правилното е трипътен вентил.Скъпо. Вариантът с двупътен е също приемлив и доста по-евтин, но изисква време да си поиграеш за да го настроиш правилно. Замисляйки се при твоят случай, отопление с камини, ми възникват някои въпроси. При автоматизиран котел както е при мен, се поддържа една темп. в относително равни граници 55-70 град/ това защото имам и радиаторно и бойлер/. При теб ще са доста големи разликите, от напълно изгасена и изстинала камина до бумкаща здраво. Трябва си тук малко мислене по въпроса за управлението. Ти какво си решил на тази тема?
          По въпроса за тръбите, имам подово с многослойни без метална вложка и такива със алуминиева. Разлики в цените големи ,в работата им -никакви.
          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Да добавя и аз ..... като събирах чаркове за подовото , ми се видяха много скъпи и ненадеждни месинговите колектори дето ги продават. Сглобих си ги от кранове и тройници от ППР /сивите/ за топла вода. Вече отмина пъвата зима от експлоатацията. Рахата е голям. Даже жената , дето миналата седмица и беше студено през зимата не се е оплакала нито веднъж. С подовите покрития -теракота и 6мм. ламинат в различните помещения също няма проблеми. Обаче на мен стените са ми стиропорови .... та няма къде да опрат подовете за да стане беля с термичното разширение. Самите тръби за подовото са ми от черните ПЕ. Реших да експриментирам със себе си. Оказва се че и с тях няма проблем. Така или иначе температура над 50С става непоносима а налягането е около 2 бара. До толкова си издържат безгрижно засега.
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

То винги по краищата се слата изолация за да поема разширението, защото ако го няма компенсатора колкото и добре да са укрепени за подложката, опрат ли в стената на твърдо е гадно. На един приятел му надигна пода така.
              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                По принцип трябва да ти падне разхода на дърва. От изчетеното и от практиката-макс.градус на флуида 40-42 градуса, иначе става некомфортно. За да реализираш икономия трябва и добре направено управление. Правилното е трипътен вентил.Скъпо. Вариантът с двупътен е също приемлив и доста по-евтин, но изисква време да си поиграеш за да го настроиш правилно. Замисляйки се при твоят случай, отопление с камини, ми възникват някои въпроси. При автоматизиран котел както е при мен, се поддържа една темп. в относително равни граници 55-70 град/ това защото имам и радиаторно и бойлер/. При теб ще са доста големи разликите, от напълно изгасена и изстинала камина до бумкаща здраво. Трябва си тук малко мислене по въпроса за управлението. Ти какво си решил на тази тема?
                По въпроса за тръбите, имам подово с многослойни без метална вложка и такива със алуминиева. Разлики в цените големи ,в работата им -никакви.
                Относно котлето ходих на доста места но нещо все ме спираше . Започнах сам един модел който съм сигурен че трябва да е ефективен и икономичен. Смисъла е в това че котлето е с размери 30-40 см и височина 126см със 6 камери . Съсед има същото но с 3 камери и изгаря 12 кубика дърва а няма изолация освен ПВЦ дограма навсякъде . Целта е огъня колкото и да е слаб да удря постоянно стените и да стои по дълго време в котлето . Но на зима ще видим . А относно винтили и всичко предпазно задължително .
                Последно редактирано от MIK; 23-07-10, 18:05. Причина: правопис

Коментар

Вентили предпазни и обезвъздушители-ясно, но Трипътният вентил е нещото което ти управлява температурата на флуида в тръбите на подовото.

Коментар

Не съм запознат със свързването и безопасността при подовото но всичко крачка по крачка. Поне сега като отидеш в специализиран магазин хората ти дават и идеи и части . При мен за сега е да поставя маркучите и то не са само те а и теракоти и още много неща ,а това не става за ден .

Коментар

Ами давай и ако имаш питанки и чуденки не се притеснявай да ги кажеш. Тук има доста хора които са минали по този път и могат да те предпазят от грешки. Напр. да отделиш пода от стените за да си спестиш напукването. Също така да сложиш в замазката фибро нишки, пак ти спестяват бъдещи неприятности. Специфика има и в нареждането на серпентините, ако е повече от една. Фиксиране при нареждането и куп други. Казвай какви акъли са ти дали от магазините че нещо не им вярвам много.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3188.JPG
Прегледи:1
Размер:207.7 КБ
ID:5196394Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3187.JPG
Размер:225.7 КБ
ID:5196393Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3189.JPG
Размер:227.5 КБ
ID:5196392 Малко е дъждовно а и ние работихме само един ден по котлето но общо взето това ще е като модел . Петата камера още не е довършена а шестата не е започната .Височината му от скарата която не е поставена до горе е 126 см ширината на горивната камера е 30 см а дълбочината 40 .Предполагам за още два дни работа ще сме готови но сега се готвим за почивка и вероятно малко по късно.Къщата която се надявам да отоплявам е 90-100 квадрата и се надявам да нямам проблеми с мощността .

Коментар

За последно през юли имаше коментари , но аз вчера пуснах подовото и имам няколко въпроса е ако иска някой да ми отговори ще съм благодарен . 1 - Навсякъде чета че изходящата вода трябва да е 40 градуса , а при мен е средно 70 . Не отиват много дърва ,понеже преди се отоплявах с две камини и колкото слагах в едната толкова отива за котлето , с две думи около най много 10 кубика за година и според мен това е добре . И втория въпрос как се купува циркулационната помпа за подово или как да разбера помпата ми дали е подходяща според системата ми . Благодаря на всеки предварително за отговорите .

Коментар

Дай квадратура на помещенията, ако знаеш разредката и дължина, приблизително на серпантините. Ще ти кажа каква ти трябва. Относно температурата, ако я оставиш на 70гр. ще го раздаваш нестинар. Точно тук е мястото на управляващият три или двупътен вентил. Неговата задача е да смесва входяща и изходяща вода за да потдържа зададена температура в системата.

Коментар

Отоплявам около 90 квадрата . Помпата ми е Грундфос IP42 .Така от тази сутрин вече има промяна в парното .Отворих терморегулатора на въздуха за да се засили горенето и така си подържаше 2 часа между 60 и 80 градуса . Започна да се усеща промяна в пода и така в момента просто прозорците са отворени с тия горните механизми и е жега ,това което липсваше тая нощ . Температурата на котлето вече подържа 50-60 градуса и пак е жега .Доколкото ми се струва при подовото май трудното е веднъж да се затопли пода и след това е всичко 6 . Интересува ме най вече помпата дали е добра за това парно .Котела съм го правил сам и го изчислявам на около 35-40 кв . Водата в него е 85 литра със 6 камери . А системата ми е около 40 литра . Не съм слагал никакви винтили,освен реле , помпа и терморегулатор на първичния въздух .Всяка стая маркучите тръгват от разклонението с тедка на която има кран за регулиране на потока вода . В момента всичките са нагласени така че да има еднаква температура навсякъде въпреки че някои от крановете са почти затворени . Общо взето това е . Незная дали съм допуснал грешки .Но сравнение с тая сутрин нещата се променят.Но за догодина мисля с този котел да отоплявам и оранжерия през зимата около 15-20 квадрата стъклена естествено .Мисля че трябва да захранва всичко това котлето .То ще си проличи тая зима .С дървата без да спира горенето гори по два наръча на 24 часа . Струва ми се добре но и това ще видя . Дано като го прочетеш да не съм допуснал грешки че наистина е приказка сега в къщи .Ако знаех че е толкова хубаво да съм го направил преди 15 години .

Коментар

Помпата трябва да ти стига. Правилната малка е. Вило е по-хлабава. Наистина има интервал до загряването особено ако ти е по-дебела замазката над тръбите. Моята е 5см. + плочки гранитогрес. Но пък и топлинната инерция е голяма, отдава топло около 70ч.п след изключване. Така и не разбрах как ще регулираш температурата? На тези градуси до утре ако работи ще отваряш прозореца на цяло и пак ще ти е топло на краката. И вредно. Трябва да свалиш до 40-42 гр., даже и по-малко. Да не забравя препипай навсякъде за незатоплени участъци. Подовото има навик да прави въздушни джобове.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X