Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Слънчеви колектори

При мен е отворена система с горен разширителен съд. Всъщност оригиналният разширителен съд на парното е на 2 ия етаж, на най- висока точка, а в момента цялата ми парна система го играе разширителен съд, понеже колектора е с бойлер и е на двора, и е под нивото на най -долните радиатори.
    Направил съм разклонение като за радиатор на двора и на него по изолирани тръби е вързан колектора.
    Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Може би не съм внимавал достатъчно но не видях някъде да се споменава за защита на бойлера по температура. Който си разбира от работата задължително монтира подобен на котела на твърдо гориво/когато е оборудван със серпентина за целта-и без серпентина става но е по-особено изпълнението/. Стига температурата на бойлера 75 градуса/може да се регулира/ защитата отваря и изпуска топла вода в канала, а бойлера се допълва със студена вода/все едно някой ръчно да отваря батерия в банята например/. Не е много полезно колектор да остава без течност на слънчева светлина. Поздрави.
      MITSUBISI PADJERO 2,5 TDI. 1994 Г. Кандидат ретро.

Коментар

• От: До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
        ...
        Веднага показвам защо това не е правилно според мене! При спиране на тока(нещо напълно нормално за България)...
        Съгласих се. Описаното от теб ще действа по-добре.
        Разширителният съд най-горе е за отоплителни системи.
        Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
          Или по-скоро за с-ми отворен тип.
          А иначе питащия така и не си направи труда да отговори на въпросите и да уточни подробностите около системата си.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
            Съгласих се. Описаното от теб ще действа по-добре.
            chef те коригира. Разширителен съм може да се монтира и в най-ниската точка, в котелното да речем...
            Toyota Hilux '07 120 hp Double Cab
            Mercedes w212 E350 4matic
            Ducati Monster 600
            O888795575

Коментар

Дискусията се върти все около очевидни неща.
              В по-предишния си пост исках да насоча вниманието, по-скоро към оптимизирането или оптималното настройване на системата, до което може би допират и проблемите на питащия. Но нещата не тръгнаха в тази насока. Затова ще напиша конкретно.
              1. На каква делта t си настройвате диференциалния термостат и колко е най-оптималното. Къде по тялото на бойлера се монтира температурния датчик? Аз съм го сложил горе-долу по средата.
              2. Под какво налягане ви работят системите? Вайман препоръчват за по-добра ефективност системите да работят под налягане, но защо е така? Единствено се сещам, че при по-високо налягане течностите ще завират при по-висока температура, което до известна степен ще реши проблема при кратко спиране на тока, но има ли и други причини? Въпрос към топлотехниците: Каква е t на завиране на водата да речем при 2, 3 атм.?
              3. Къде е оптималното място за разполагане на предпазния клапан? При мене е долу до помпата. Горе на колектора съм монтирал и автоматичен обезвъздушител, който евентуално би изпуснал и образувала се пара.
              4. Никой не споменава нищо за обратния температурен поток нощем. Само аз ли съм имал такъв проблем?

Коментар

Здравейте. Решил съм да си правя слънчев колектор с водосъдържател на покрива. Ще си направя топлообменника с тръби под наклон около 30 градуса. Водосъдържателя ще е над колектора. Така загрятата вода ще се качва на високо, а студената ще слиза да се топли. Преди години дядо ми в тях беше направил един слънчев бойлер на покрива. В тръбата до съдържателя водата се нагряваше много и пареше ужасно, а след това в бойлера беше нормална за къпане. Интересува ме след като си затворя системата със стъкло, дали няма да имам проблеми със завиране на водата. Идеята ми е да ползвам казанче на старите бойлери. Леко сълзи, но така съм се хванал да правя за проба, ще го заваря. Не знам още дали и заварките ще са ми сполучливи, но се надявам да ги докарам. Ако сълзи, ще заварявам наново.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                  Въпрос към топлотехниците: Каква е t на завиране на водата да речем при 2, 3 атм.?
                  Прикачени файлове

Коментар

Хм, интересно! Значи за да гръмне бойлер температурата вътре вече е над 150 градуса.

Коментар

Едва ли бойлер ще гръмне при 4.7 бара, дори и от новите, които ги правят от фолио, на някои места студената вода е с такова налягане в мрежата.
                      Опасно е винаги, когато водата вътре е над 100 градуса, защото ако се разцепи по някаква причина, водата тръгва да се изпарява взривно. При 1?0 градуса 80 литра събарят панелен блок, пробвано. Не знам колко точно е била температурата, но панелата излетя от седмия етаж и смачка две коли отдолу, а парата уби момиче в апартамента.

Коментар

Ами знам че предпазните клапани отварят на 8 атм. което по таблица е 170, ама викам да не се оливам. Поражения от бойлер съм виждал само по ТВ, на живо не искам!

Коментар

До колкото знам налягането в мрежата трябва да е минимум 1,5атм манометрично налягане. Максималното което може да се получи е много просто за смятане. Ако има блок от 8 етажа по 2,8м всеки етаж, общо 23м. Това са 2,3атм+1,5=3,8атм. Като се сложи и загубата на налягане от съпротивление на тръбопровода е минимум 4атм. От познат съм чувал че се поддържа в мрежата около 6 атм. Налягането се мени в зависимост от денивилацията. Аз съм в къща на много ниско и предпазния клапан постоянно тече. Имаме проблем и с издръжливостта на бойлерите. Обикновенно на 3-4 години имаме спукан бойлер. Преди месец ми смениха гаранционно бойлер на 3 години. Баба ми живее близо до нас, но с денивилация около 30м. От както се помня там няма проблеми с налягането и не е сменяла бойлер от поне 15 години.
                          Гърменето на бойлер е опасно защото парата под налягане е много опасна. Всеки сгъстен газ е бомба при ряско изпускане. За това и съдовете по налягане се изпитват с вода, а не с газ. Течността вдига налягане без да се добавя допълнително течност. А при газовете за да се вдигне налягането, трябва доста газ да се вкара за да се постигне налягането. При пробив това количество газ излиза докато не се изравни налягането с атмосферното.

Коментар

Благодаря за таблицата.
                            Мене ме интресуваше заради налягенато в серпентината и колектора. Ако се получи парна възглавница, то първо ще е там, и най-вече в колектора, при спиране на циркулацията по някакви причини.
                            Поне при мене, прегряване на бойлера -100L, до сега не се е получавало, дори и с дни да не ползвам топлата вода. Но колектора ми е от обикновенните.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                              Аз съм в къща на много ниско и предпазния клапан постоянно тече. Имаме проблем и с издръжливостта на бойлерите. Обикновенно на 3-4 години имаме спукан бойлер. Преди месец ми смениха гаранционно бойлер на 3 години. Баба ми живее близо до нас, но с денивилация около 30м. От както се помня там няма проблеми с налягането и не е сменяла бойлер от поне 15 години.
                              Вземи си редуцир- вентил - 20-100лв., зависи какъв. Слагаш го веднага след водомера.

Коментар

По прочетах темата, и ако аз щях да слагам слънчев колектор съм готов с избора, но понеже проучвам за близък (бащата на жена ми).
                                Та към въпроса, какво ви е мнението за този модел:
                                http://satex.bg/bg/product-view/351/253.html
                                Защото цената е доста ниска, и ми е съмнително че ще върши работа.

Благодаря предварително.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X