Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Врабчета, клони и галантността при местене на теми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Интервю за работа

Тука много весело станало!
    Чакам решение с поне някой интеграл.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
      А нали се сещате, че това е задача за служител в спедиторска фирма, евентулно със средно образование.
      Мой познат, грамотен млад амбициозен човек завършва висшето си образование. Не може да си намери работа по специалността в родния си град и кандидатства за длъжност "товарач" в Еконт експрес. Изискват му "Си Ви" Мотивационно писмо иии.... какво мислите ... автобиография. Подава "Си Ви"-то и Мотивационното писмо и получава уведомление, че е отхвърлен поради непълна комплектация на документи . Отива на място в офиса и му обясняват, че липсва автобиография и е отхвърлен...
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
        Пак бъркаш. При р=2 само нечетните х са решение.
        Така е, имаше го в точка 1, но не и в заключението. Поправих го и опростих нещата...

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
          Така е, имаше го в точка 1, но не и в заключението. Поправих го и опростих нещата...
          Е, не. Когато отговарях и в точка 1 го нямаше. Като модератор мога да виждам и старите версии на поста, първоначалната точка 1 беше:

Ако клоните са 2, то преди прегрупирането на тях имаме четен брой врабчета и едно във въздуха. След прегрупирането всички врабчета кацат на един клон, а другия остава празен. => при два клона всяко количество врабчета x>0 е решение.
          Принципно верни начални данни, но грешно заключение... А никога няма да забравя как в университета ми намалиха оценката по математика, защото на баш финала на една подточка от задача бях стигнал до 4 + 3 ... и по невнимание написах 12 (краен отговор) ... отговориха ми, че трябвало да се внимава в детайлите
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тъй де - четен брой врабчета и едно във въздуха - нечетен брой. После поправих заключението. Мисля, че по-горе казах абсолютно същото. Винаги си признавам грешките.

Коментар

Да, ама пак НЕ...

"при p>2 на брой клона трябва да имаме a(p-1), a>1 на брой врабчета."

НЕ е вярно. Пример p=6 и x=2.(6-1)=10. Преди престрояването е имало едно хвърчящо и 9 по клоните. Не може 9 брабчета да запълнят по равно 6 клона...

Връщам се към най-най-най-първото изказване по задачата, което бях заключил грешно и изтрих:

ако x е броят на врабчетата, а p е броят на клоните, то x трябва да се дели на p-1 и x-1 трябва да се дели на p.

Днес не ми е ден... Отивам да пия бира.
              Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 26-05-10, 16:30.

Коментар

Няма да има мира. Това май си е Диофантова задача отвсякъде. Никак не е тривиална се оказа.

Задача: Намерете цели положителни числа x и p такива, че x/(p-1) и (x-1)/p, за p>=2.

Решение за първите няколко p:

p=2: търсим x/1 (всяко x се дели без остатък на 1) и (x-1)/2
                => (x-1) е четно число => x=2k-1, k=1,2,3,4...

p=3: всяко x=3k+1, k=1,3,5,7... е решение, защото 3k се дели на 3, а 3k е нечетно, т.е. 3k+1 е четно и съответно се дели на p-1=2.

p=4: търсим x/3 и (x-1)/4. От първото условие имаме x=3k => търсим за кои k числото (3k-1) е "двойно четно". Това става при k=3,7,11,15,...

to be continued от този, който има нерви да обобщи... Поне имам вече някаква хипотеза, но не смея да я кажа, да не ме "налазите" с подигравки пак. Теория на числата е кофти материя

Коментар

Жалко, че щерката е далече, и сигурно си е легнала вече.
                  Тези врабчета ги решаваха в 5-ти или 6-ти клас в СМГ.
                  Аз няма да се напъвам, че не ми отива на годините.

Коментар

Решението:

За нечетно число p>2 клони имаме x=(p-1)(p-1+kp) врабчета, за всяко k=0,1,2,3,4...

За четно число p>1 клони имаме x=p(p-2+k(p-1))+1
                    врабчета, за всяко k=0,1,2,3,4...

Надявам се не се изпускат други случаи... Доказателството, че е решение не е трудно. Доказателството, че няма други решения ми е трудна материя.

Децата в СМГ явно много са напреднали. По мое време теория на числата се учеше чак във втори курс втори семестър на университета. А в Приложна Математика не се учи въобще. Поздравления за щерката Пенчо!
                    Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 26-05-10, 18:26. Причина: при k=0 също има решение... и пак грешка

Коментар

Децата в СМГ явно много са напреднали. По мое време теория на числата се учеше чак във втори курс втори семестър на университета. А в Приложна Математика не се учи въобще. Поздравления за щерката Пенчо!
                      Благодаря. Тия дни, като я чуя, ще я питам за по-простичко решение. Без да намесва нещо от горния курс. Дано и тя не ги е забравила мурафетите.
                      Той и Майстор,ако погледне тука, може да пита неговата, че тя е на Запад и още не е легнала.
                      Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 26-05-10, 18:03.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        Благодаря. Тия дни, като я чуя, ще я питам за по-простичко решение. Без да намесва нещо от горния курс. Дано и тя не ги е забравила мурафетите.
                        А откога в гимназията има 5ти и 6ти клас?

Коментар

А откога в гимназията има 5ти и 6ти клас?
                          СМГ има прием след 4-ти,5-ти и 7-ми.

Коментар

Да, изяжте ме - опитах се да докажа нещо за няколко минути и го направих грешно. Пълен глупак съм - запалвам си дипломата.
                            Където е philipp, там става купона
                            Веднага скочи на дълбокото на науката математика
                            Всъщност това последно въпросче си е просто тестване на бързо логическо мислене и не изисква да имаш научна степен в областта на методиката на обучението по ... нещо. Нито пък се иска доказване на каквото и да е ...
                            Пробват кандидатите дали могат бързо и логично да решават всякакви неочаквани проблеми, без да се оплитат във всевъзможни усложнения. В работна ситуация трябва да взимаш най-бързото, най-правилното и най-ефективното решение. И точка...
                            Светкавично дадох един от верните отговори - на 5 клонки по 3 врабчета и едно летящо, после на 4 клонки по 4 врабчета и една свободна клонка ...Отчетоха верен и бърз отговор. Все пак бях на ясно каква е целта на подобни тестове - логичност и бързина
                            Но...все пак съм жена....

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                              Където е philipp, там става купона
                              Веднага скочи на дълбокото на науката математика
                              Всъщност това последно въпросче си е просто тестване на бързо логическо мислене и не изисква да имаш научна степен в областта на методиката на обучението по ... нещо. Нито пък се иска доказване на каквото и да е ...
                              Пробват кандидатите дали могат бързо и логично да решават всякакви неочаквани проблеми, без да се оплитат във всевъзможни усложнения. В работна ситуация трябва да взимаш най-бързото, най-правилното и най-ефективното решение. И точка...
                              Светкавично дадох един от верните отговори - на 5 клонки по 3 врабчета и едно летящо, после на 4 клонки по 4 врабчета и една свободна клонка ...Отчетоха верен и бърз отговор. Все пак бях на ясно каква е целта на подобни тестове - логичност и бързина
                              Но...все пак съм жена....
                              Голям купон, няма що.
                              Поне те оспамихме добре.
                              Къде ли са емотиконите в новия форум?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                Къде ли са емотиконите в новия форум?
                                Или натискаш бутона "Иди в напреднали" или правиш двойно щракане върху някой от бутоните "Отговор по темата" или "Отговори с цитат"
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X