Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо съм скосен или Къде са кадърните хора?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Защо съм скосен или Къде са кадърните хора?

Сега търся механик. Изрично съм написъл какви са изискванията за позицията. И нямате си на идея какви лица идват.
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
      Давай бе човек, темата така или иначе си е в спама, а и на мен ми стана интересно.
      Aми всеки HR има специализирана библиотека от книги. Като всяко нещо, в тях има какво ли не противоречиви указания оставящи конкретния подход според лични виждания. HR-ството е много близо до мениджмънта - подхожда се конкретно към всеки случай и всяка фирма. Почти едно и също нещо гледам - цъфне някаква нова, пълна с идеи, опитва се в огромна фирма да запомни името на всеки. Юруш, пропаганда, ще мотивира опитни инженери без пари! След 3 месеца вижда, че има силно демотивиран състав. Започват да се дават грамоти и потупвания по рамото... Пари няма... ясно. Понеже е нетехническо лице - възприема като близко обкръжение всички като нея, а именно хората, нямащи потенциала да блеснат с технически успехи. Понеже шефа е поверил мотивирането на хората на HR отдела, на практика HR-ите имат думата за издигане на хора. В един момент обстановката става тягостна, като техничари знаете колко е гнусно да имаш технически неграмотни буквоядци над теб в йерархията. Отделно, че кадърните напускат. Ето пътя към фалита. Ако ви се струва хипотетично - аз съм виждал това на живо.
      Ето класик по въпроса, :
      http://skromni.virtualave.net/cgi-bi...le.pl?econo&46
      Застопориш ли му заплащането или кариерното развитие, той максимализира своята възвращаемост чрез минимизация на труда. Липсата на растеж, икономическата статика, понижава производителността. Изстискването на американския работещ е чиста проба началнически провал. Но какво е един провал в повече в културата на провали!

Ето още:
      http://skromni.virtualave.net/cgi-bi...le.pl?econo&54

http://skromni.virtualave.net/cgi-bi...le.pl?econo&53
      Първата подробност, по опита на колеги от места с отдавна приложена насилена класация: работещите, подложени на такъв тормоз, бързо се научават да се занимават само с работа, която се отплаща в класацията - и такава отплащаща се работа ловко заобикаля задълбочени, сложни анализи, разкриващи развития които не са предсказуеми. Също така, всякакви анализи на провали, гонения на разлики и разминавания в отчети, даже счетоводни - такива усилия мигновено секват. Никой не желае да си губи времето с поправка на грешка, до като в същото време съперникът му се плъзга по повърхността на пресна и още-неоплескана задача: нито работещите, виждащи грешките и разминаванията, нито тяхният началник, който пък драпа в своето си съревнование с колегите си - никой от тях не желае да изравя на бял свят кариерно-ограничаващи неприятности - които нека бъдат отминати за още малко време, пък след това старите заровени провали ще бъдат забравени под слоя на неотменно създаваните нови. Качеството на вършената дейност изплиткавя и се кръгозавъртва около все по-зейваща гниеща яма на отбутнати и потулени грешки.
      Колегите от Черупка Олио като зацитираха примери на счетоводни грешки… Една грешка започнала със скромната липса на 20 000 варела нефт извлечени от някакво находище. Никой не я пипвал, да разбере какво става и да поправи отчитането на нефтодобива. Скоро се оказало, че тези 20 000 варела са ежемесечна грешка. Няма страшно, с нефт цената на Д15/варел, работещи и пряки началници залагали на надеждата че някакви си Д300 000 месечно са незабележима подробност, всред огромните отчетни суми, и особено спрямо помията от други потулвани грешки, струещи в корпорационните отчети от още находища. Минала година, с липсващите варели вече възлизащи на 240 000. Няма страшно! Вече и по-висши началници разбрали за грешката - но всички упорито траят и се правят на разсеяни и незнаещи, с идеята че при годишно личен състав текучество за корпорацията над 10%, до като грешката добие стойност застържваща заспалия взор на корпорационните ревизиори, значи до още около 2-3 години, няма да се знае кой къде вече ще се е изнесъл на нова работа - и гниещото счетоводство ще е чужд проблем. Защото всички, от младши счетоводител до вице-президент, се съревновават в нула-сбор служебни условия, и уж кой както може подлива вода на другите - но в цялата тепачка на насилената класация се желирала колективната солидарност на непукизма - към корпорационната мърсотия и към корпорационния провал.
      Значи, разминаванията с варелите се наслоявали, но защото числата във вътрешното счетоводство на Черупка Олио растяли все едно експонентно, тарикатските залагания, че гниещата яма ще глътне някой бъдещ будала, почти се сбъднали! Почти. Защото помниш как нефтът рипна на Д20/варел, и стана Д40, Д80, Д100, Д120, та до Д150! И подритваните потулвани 240 000 варела, след 3 години вече станали 720 000, внезапно набъбнали в грозна лавина на стойност над Д100 милиона! Над Д100 милиона които не се знае дали са отчетени в повече или по-малко! Значи, говорим нето разминаване, между двете страни на счетоводството, от над 200 милиона! За това едно нефт находище! Ужас! Излязло, че насилената класация създава вътрешна делова безстопанственост.

Това е главната страница, има много други подобни попадения в целта:
      http://skromni.virtualave.net
      Последно редактирано от Rabin; 29-09-09, 14:16.

Коментар

При мен, интервю, за наемане на нови техници 9 часа сутринта.
        Кандидатите, чакат във фоайето. Секретарката пита : Кафе, за кого ?
        Един двама трима...
        Един от кандидатите казва - За мен по добре една биричка !
        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
          Сега търся механик. Изрично съм написъл какви са изискванията за позицията. И нямате си на идея какви лица идват.
          Като гледам какви чудеса ми "водят" след някои сервизи, досещам се. Що не споделиш, поне да се посмеем ... или да поплачем, то понякога е наистина страшно.

Първоначално публикуван от Rabindranat Преглед на мнение
          Aми всеки HR има специализирана библиотека от книги. Като всяко нещо, в тях има какво ли не противоречиви указания оставящи ...
          Признавам си, най-голямите фирми, в които съм работил някога, са наброявали около 350 души - твъъъърде далеч от гиганти като "Черупка Олио" (това ми хареса ) и подобни и това, което цитираш и даваш като линкове си ми звучи направо като спомени от комунизЪма. Явно твърде големите структури имат склонност към развиване на безотговорно отношение... От друга страна, дали пък не е въпрос на ръководство, независимо от размера?

Сега се сещам, че единия от малкото случаи, когато съм работил за друг, напуснах тъкмо заради един кретен в Личен състав, или както той сам се величаеше - Отдел Човешки Ресурси... егати тъпото наименование
          Човека смяташе, че всеки, който не работи от 9 до 5 трябва да бъде глобяван. Е, аз пък винаги отивах на работа в 10, обаче когато се е налагало, а се налагаше често, съм оставал и до 1-2 сутринта. Изкарахме така 7-8 месеца, той ме глобява, аз измърморя на шефа и си ми дадат всичките пари, докато накрая ми писна и се разкарах.
          Интересното е, че шефа на фирмата, който беше съвсем наясно с какво и защо се заминавам (иначе едва ли щеше да ме потърси изобщо де ) нямаше нищо против, за него беше важно работата да е свършена когато и както трябва. И може би защото той самия е започнал някога от нулата и с много бачкане, беше пределно наясно, че само с "9 до 5" не става.
          Въпросния Човешки Ресурс обаче си беше абсолютен книжен плъх и държеше да си решава въпросите по книжка... при това неизвестно коя. Истината е, че за няколкото месеца, които изкарах във въпросната фирма, напуснаха десетина души, все сериозни специалисти в областта си - независимо дали механици, търговци или "жичкаджии". Единственото, което не ми стана ясно, е защо все пак не го изгониха тоя човек - само след напускането на двама от търговските представители, оборота на фирмата спадна наполовина, а това си е жесток удар, от където и да го погледнеш.

Явно и шефската работа не е за всеки

Преди 6-7 години един гении уволни тогавашната ми приятелка, която работеше като търговски агент при него, с мотива, че стояла по цял ден в офиса и нищо не вършела.
          Фирмата имаше 4 големи (корпоративни) клиента, от които идваха сериозните пари и двадесетина дребни, в смисъл - наистина дребни.
          Е, момата след тази случка си изтегли въпросните големи клиенти и ги пренасочи към други фирми, защото всичките 4 бяха нейни връзки. Познайте колко изкара въпросната фирмичка - точно месец и половина и удариха кепенците.

Хайде, аз отивам да набия един процесор, а вие си мислете кого взимате на работа и кого уволнявате
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Не мога да се съглася за идването в 10 ако работното ти време е от 9.
            Където работя закъснението е по 0.40лв. на минута. Оставането след работа също се заплаща. Аз за над 10г. трудов стаж не съм закъснял и минута. Приемам това като уважение към себе си и към работодателя ми.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Не мога да се съглася за идването в 10 ако работното ти време е от 9.
              Оставането след работа също се заплаща.
              Сам си си отговорил. В много фирми обаче за съжаление оставането след работа я се заплати, я не. Ясно е че в такива случаи компромиса трябва да е двустранен, но когато в 90% от случаите постоянно компромисите са за сметка на служителя, става малко досадно, най-малкото. Просто тия няща трябва да са регламентирани, и да се спазват. Тогава и работодателя си прави сметката как да организира работата, че да се свърши в работно време, и служителя е наясно какви са даденостите, и си върши работата по-добре. Това обаче са единици, а имаме сигурно около 3000 фирми клиенти.

Колегата е прав - не всеки става за шеф. Аз например май не ставам. Ама си го знам, и опитвам да върша това, в което най-ме бива. А много шефове допускат очевадни за мен грешки, дори и отстрани погледнато. И често под себе си в йерархията имат по един или няколко човека, дето реално крепят нещата, въпреки некадърния си шеф. Често точно тия като напуснат, фирмата затваря кепенци.

Абе не знам. Манталитета ли ни е такъв, що ли, но рядко нещата с в ред. Даже и в клонове на чужди фирми е неземна простотия понякога.

Иначе и аз съм на мнение че щом се почва в даден час - трябва да си там. А щом се остава след работа - искаш си допълнителните пари, щото са си твои.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За биенето на работниците не знам, нямам свои. Ръководството засега не бие.

Обаче аз не знам за кой път вече подгрявам врата на един колега. И помага, ще знаете. 2-3 дни после прави (приблизително) каквото трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                  ...
                  350 души спокойно може да минава за голяма фирма със организация, подобна на описваната от мен.
                  Напоследък все по-често си задавам въпроса: Защо все ние "българска работа" правим. Да са ни некадърни хората - не са. Да са мързеливи - не са. Работил съм заедно с други колеги в 5 различни държави на тяхна територия. Непосредствено до техните работни места. В Германия и Франция работят много по-малко и някакси при тях нещата по - се получават. Идват големи корпорации да аутсорсват тук и се канят да си заминават огорчени. Да, проблемът категорично е в ръководството. Засега единствения извод, който съм си направил е бумащината и надменното отношение към инженерния труд от тяхна страна. Говоря за чисто технически развойни фирми, не за търговци. Вероятно чалга - културата, успелите тарикати и бедните учени у нас променят изцяло възгледа към живота. На мен и теб не, ние сме "извън пътя" и вероятно затова си задаваме въпроси и сме в този форум.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    За биенето на работниците не знам, нямам свои. Ръководството засега не бие.

Обаче аз не знам за кой път вече подгрявам врата на един колега. И помага, ще знаете. 2-3 дни после прави (приблизително) каквото трябва.
                    А, такъв и аз си имам. Заплес до безбожие. Като му се навикам, го държи известно време, и после пак така... Иначе върши работа, но на моменти прави невероятни бози.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      А, такъв и аз си имам. Заплес до безбожие. Като му се навикам, го държи известно време, и после пак така... Иначе върши работа, но на моменти прави невероятни бози.
                      А, друг колега му вика, вика и напусна. На мен гласът си ми трябва за други цели, нервите също. А с ръце и по-тежък труд съм работил.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        А, друг колега му вика, вика и напусна. На мен гласът си ми трябва за други цели, нервите също. А с ръце и по-тежък труд съм работил.
                        Aaa, аз не влагам кой-знае колко нерви вече. Няма сми. Нито викам така че да ме чуе съседния офис. Просто на малко по-висок тон и на всеослушание му показвам как се е осрал. После продължавам да си работя моето.

ПП: При положение че в 90% от времето при нас се чува само кликане на копчета и мишки, това си е направо крещене.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabindranat Преглед на мнение
                          "как се виждате след 5 години"
                          Последно чух този въпрос преди много години Само дето интервюто беше на английски и прозвуча като: "Къде се виждате след 5 години?". Отговорът ми естествено беше "На Марс!", репликата - "Не, имах предвид на каква позиция се виждате след 5 години?", какво друго освен да отвърна "Президент на компания!", а на въпроса "Само след 5 години?!", напълно логично заявих "Да не мислите, че на Марс конкуренцията ще е голяма?" . Еми, взеха ме. И то със заплата по-голяма от максималната стартова, която беше залегнала в политиката на въпросната доста голяма компания... Друг е въпросът, че не издържах много . Но не подценявайте всеки HR, само защото не го разбирате .
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Здравейте
                            Прочетох с интерес всички мнения. Включвам се само за да попитам: Не ви ли е направило впечатление (в която и сфера да работите), че има твърде голямо количество хора, които са с нереална преценка за собственото си ниво на компетентност?
                            Не знам на какво се дължи това. Дали е на национален манталитет (велик съм и разбирам от всичко) или на индивидуалната ни махленска търпимост към некадърника (да не обидим човека, че и той душа носи и къща храни).
                            Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                              Последно чух този въпрос преди много години Само дето интервюто беше на английски и прозвуча като: "Къде се виждате след 5 години?". Отговорът ми естествено беше "На Марс!", репликата - "Не, имах предвид на каква позиция се виждате след 5 години?", какво друго освен да отвърна "Президент на компания!", а на въпроса "Само след 5 години?!", напълно логично заявих "Да не мислите, че на Марс конкуренцията ще е голяма?" . Еми, взеха ме. И то със заплата по-голяма от максималната стартова, която беше залегнала в политиката на въпросната доста голяма компания... Друг е въпросът, че не издържах много . Но не подценявайте всеки HR, само защото не го разбирате .
                              Това ми дава следната информация:
                              1. Емоционална тежест на преценката заради оригиналния отговор.
                              2. Лоша вътрешна организация, ако сам си се махнал, защото ти е писнало от простотии.
                              п.с. Аз бих оценил за важно да се държиш "курназ" само ако си на front-end позиция - връзка с клиента или голям шеф.

Заради емоционална преценка на една HR-ка в Англия ми отказаха работа. Разбрахме се за парите, бъдещия пряк шеф остана много доволен от опита ми. Искаха се много по-малко умения от които имах за работата която предлагаха. Обаче в момента имах лични проблеми и видимо бях доста омърлушен. Това е вероятна причина, няма как да съм сигурен, просто лелята видимо не ми се накефи.
                              Последно редактирано от Rabin; 29-09-09, 16:47.

Коментар

Аз пък недоумявам защо сте решили, че некадърността е български монопол и патент. Ами не, не е. Такива хора има поголовно навсякъде, с единствената разлика, че на някои места са измислили по-добри или по-лоши механизми за защита от явлението. Но като цяло, с умерен успех - некадърнците са мнозинство и образуват нещо като неофициален синдикат. Официалните са отделна тема.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X