Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
    ...Швейцария...
    Айде пак дъвката. Ми не сме Швейцария по нищо, за съжаление, колкото и да я дъвчете.

След 100-ина годни референдуми на тема "да си боядиса ли Пешо оградата в жълто?", щото 90% от швейцарските референдуми са по въпроси от такова ниво, може и да го докараме да приличаме по нещо на Швейцария. След толкова години национална политика по отношение на правната, финансовата и всякаква друга грамотност, може и да доживеем до момента, в който "суверенът" може да даде отговор и на въпроси като сегашния, вместо да се хваща на елементаризми че "Урсула ще му вземе половината заплата ако не а похарчи".

А до тогава топлата вода е открита отдавна - нарича е представителна демокрация. И за ваше съжаление се случва, даже тук.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Да припомним. Т.Ж. за българския лев (от 2,44 мин. на клипа). Эххх, Тато-Татоооу, на кого ни остави, Таатоу-у-у-у!...

България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• https://nova.bg/news/view/2025/05/11...5%D0%BD%D0%B5/
        Аз предлагам да направим референдум с тема: "Харесвате ли българския президент или не?" Ако 50+1% е "НЕ" да бъде отстранен.

Коментар

• krassitch
          krassitch коментира
          Редактиране на коментар
          Имало е избори за президент, тогава, харесващите го, и нехаресващите също, е трябвало да гласуват.А избори, а вероятно и референдум не е никакъв проблем да се спретне по описания от Алеко Константинов начин...Може би, някой не желае референдум, защото ще трябва да бърка в джоба...А не му се иска хич

• sonda
          sonda коментира
          Редактиране на коментар
          Редко омразното мекере ли намери да цитираш ?

• Така, така..Социолозите вчера изчислили, че ПАК всеки 4-ти би гласувал за чекмеджето..

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:495862475_1207240887570962_5848853318287492452_n.jpg
Прегледи:111
Размер:39.0 КБ
ID:6998627
        0899 шест5313нула
        За всекиго по нещо

Коментар

• Самия въпрос "Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим" не е много коректен, защото е обвързано приемането на еврото като замяна на лева.

Но това е доста повърхностно.

Има договор от Маастрихт от 1992г. според който страните са длъжни да приемат еврото за влизане в еврозоната.
          Но Дания се е договорила да запази нейната си валута.

В момента, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Швеция, България са извън еврозоната.
          Срок за влизане в еврозоната няма.
          Другите 5 страни не бързат в момента да се присъединят към еврозоната, а има страни, които изпълняват критериите.

"Старите" членки на еврозоната в един момент се решили, че им е по-изгодно да сменят валутата, отколкото да създадат фиксиран курс на националната си валута.

За нас няма значение, защото курсът е фиксиран. Теоретично е възможно да останем с лев и да сме в еврозоната.

Но с преминаването към евро ще "лъснат" доходи от сивата икономика. Най-вероятно това ще е масово за дребни "прегрешения".
          Съответно "НАП не спи"- и ще се съберат някакви суми.
          Естествено ще се появи и обменен курс "на черно".

В момента БНБ е доста консервативна по отношение на държавния дълг.
          Показателно е, че % държавен дълг към БВП е доста нисък.

С влизането в еврозоната, критериите за вземане на държавен дълг ще се облекчат.
          Най-вероятно ще се емитира нов дълг, за "структурни проекти" и ще има "облажване" по веригата за реализация на проектите.

Ако не си на добра позиция в "хранителната верига" няма да спечелиш.

Последно редактирано от stefsab; Вчера, 14:30.

Коментар

• Skorpion_BG
            Skorpion_BG коментира
            Редактиране на коментар
            Нито една от останалите 5 страни, които са извън еврозоната (изключваме Дания) не изпълняват критериите за влизане. Някои специално (като Швеция), някои просто не могат (като Унгария и Румъния).

• stefsab
            stefsab коментира
            Редактиране на коментар
            Adoption of the euro:

Czechia does not have a target date to adopt the euro.

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Чехия не е в ERM II. Тя може да си постава или не всякакви срокове, обаче докато не влезе в ERM II и не престои там поне 2 години, не отговаря на критериите.

• Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
          ...а има страни, които изпълняват критериите...
          Няма такива. Дори факта че са извън ERM2 е достатъчен за да не изпълняват критериите.

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
          За нас няма значение, защото курсът е фиксиран.
          Има значение:
          - Едни пари (не малък процент от БВП-то ни) стоят спещи и се топят от инфлацията, за да гарантират валутния борд.
          - Едни банки не излизат на международния пазар а поддръжат локално различни такси и лихви и си имат и оправдание за това - и от тях се изисква да поддържат резерви.
          - Такси от превалутиране (между половин и 2 милиарда годишно, според различни източници)
          - В прав текст ни е казано че кредитния ни рейтинг ще се вдигне с поне една степен, по-вероятно с две. Това значи кредитен рейтинг в "А" зоната, разликата със сегашния ни BBB- е същестена.
          - Във взимането на решения по политиките в Еврозоната ще имаме толкова глас, колкото и всички останали - правилата за това са публични.
          - Таксите, които ще внасяме, дори в максималния си възможен размер, надхвърлят много пъти това, което сега държим като резерви.

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
          Най-вероятно ще се емитира нов дълг, за "структурни проекти" и ще има "облажване" по веригата за реализация на проектите.
          Аргументацията зад тая хипотеза куца, по простата причина че имаше години с отрицателни лихви и дори тогава не се набълбукахме. А сега освен че скоро не се очертава такъв период, с влизането е Еврозоната правилата и контрола не се отпускат, а се затягат. Със сигурност обаче условията по нов дълг, например за погасяване на стар такъв, ще са по-добри, тоест разходите по обслужване на вече изтегления дълг с времето ще намаляват.
          Последно редактирано от sparkybg; Вчера, 16:02.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• stefsab
            stefsab коментира
            Редактиране на коментар
            Май се получават 28г. от валутния борд и сме наникъде. За толкова време никой досега не се е "светнал" да се "откачим" от валутния борд ? Или на никого не му стиска ? Или не ни бива икономиката?

Нашите банки са клонове на банки от еврозоната и "централата" им дърпа конците. Ловят риба в мътна вода. В пряк разговор с банков служител на средно ниво, защо такси и условия по разплащателна сметка в клона на банката в Германия е хххх а у нас са доста по-високи, ми отговори, че тукашните пазарни условия позволяват....
            Надали централата ще позволи на клона си такава самостоятелност, клона да излезе на международен пазар през главата на централата....

В момента еврозоната не е в цветущо положение. При влизането ни, поемаме позитивите но и негативите солидарно. Когато водещи икономики, забавят сериозно "обороти", има шанс негативите да стигнат и до нас.

% външен дълг, който е допустим еврозоната е 60% от БВП. В момента сме около 20%. В еврозоната има страни с % външен дълг доближаващ и надхвърлящ 60%. Сравнително лесно може да се увеличи дълга ни с няколко % според условията на еврозоната.
            Поемането на нов дълг зависи в голяма степен от парламента, в който има само безкористни депутати...
            Последно редактирано от stefsab; Вчера, 21:58.

• От новините:

Председателят на Народното събрание Наталия Киселова издаде разпореждане, с което върна като недопустимо предложението на президента Румен Радев с искане за произвеждане на национален референдум.

"Предложението не беше разпределено, тъй като не е в съответствие с чл. 5, ал. 4, във връзка с чл. 4, ал. 3 и чл. 85, ал. 3 от Конституцията на Република България, чл. 140, параграфи 1 и 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз, чл. 3 от Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, чл. 5 от Акта относно условията за присъединяване на Република България и Румъния и промените в Учредителните договори и чл. 9, ал. 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление", пише в мотивите си председателката на парламента.

Предложението на държавния глава и мотивите към него не са съобразени с Мотивите и диспозитива на Решение № 3 на Конституционния съд от 2024 г. по к. д. № 13/ 2023 г., се казва още в решението на Киселова.

Коментар

• Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение

Но с преминаването към евро ще "лъснат" доходи от сивата икономика. Най-вероятно това ще е масово за дребни "прегрешения".
            Съответно "НАП не спи"- и ще се съберат някакви суми.
            Естествено ще се появи и обменен курс "на черно".

Най-общо казано това не е вярно. Няма как да "лъснат", защото ( ако не са обърнати в евро отдавна) никой от тези играчи няма да отиде да си смени незаконните пари в банка. Ако не си ги е сменил досега си е за негова сметка. Същото се отнася и за " дребните " - ей го ченджбюрото.
            Курс на черно - пари давам ( в евро) да го видя .

Коментар

• stefsab
              stefsab коментира
              Редактиране на коментар
              "Обменните бюра ще са длъжни да прилагат мерките за комплексна проверка на клиентите при извършване на случайна операция или сключване на случайна сделка на стойност, равна или надвишаваща левовата равностойност на 5 000 евро или тяхната равностойност в друга валута, когато плащането се извършва в брой, независимо дали операцията или сделката е осъществена чрез една операция или чрез няколко свързани операции."
              Становище рег. № М-91-00-45/18.04.2024 г. на изпълнителния директор на НАП

Както искаш - така го разбирай!

• Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
            От новините:
            Председателят на Народното събрание Наталия Киселова издаде разпореждане, с което върна като недопустимо...
            Сега ще гледаме копейковски циркове до откат.

Коментар

• Руската пропаганда против еврото например в тик ток е с доста сериозни мащаби. Събота и неделя вечер на по чашка започнах да броя и стигнах до 60 трола а гарантирано не съм видял всички. Едни патриотични музики ,едни знамена-то чудо.
              Знаете как ,като влезе някой в тоя форум и като го попрегледате лъсва за минути какъв е. Същата работа е и там. Предполагаи фейсбук и другите социал е същото.
              Понеже е гореща тема се наслушах и на политици и социолози по темата и вече ми избяга и единия процент съмнение че трябва да го приемем еврото.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

• krassitch
                krassitch коментира
                Редактиране на коментар
                Ние с Русия ли ще се сравняваме?Или, както едно време, ще питахме американците: -А вие защо биете негрите?

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Ами именно. Русия никога не е имала какво да ни даде - нито като манталитет, нито като начин на живот, нито като качество на живот. А "едно време", да ме прощаваш, не питахме американците, ами именно руснаците ни нареждаха, без изобщо да ни питат. И точно това ни е проблема - след 500 години турско "робство" за под 10 години ставаме нация, способна съпреки всички да осъщестив Съединението, а след няма и 50 години руско робство вече 35 години не можем да се освестим и приличаме на това, което сме в момента.

Каква е алтернативата на ЕС и Еврозоната? Вкратце?

• blackfirefly
                blackfirefly коментира
                Редактиране на коментар
                А дали са ни нареждали руснаците, без да ни питат, или ние по стар български обичай сме се натегали пред големия брат!?! Мисля, че в по-голяма степен е второто. Като пример виж ОФ каква численост придобива непосредствено след Девети!... Пък за след Десети тези същите се писаха репресирани...

• Добре бе хора - Спарки ми казва че съм чел само Винету...
              Защо като поискам да водя нормален живот,като поискам да не ме крадат - веднага казват че съм руснак копейка че съм такъв и онакъв...
              За къв чеп са ми всичките тия графики и доводи? Много важно дали бил 2 % повече или по малко при положение че крадат 50%?
              Боли ме у.я че кредитния рейтинг щял да стане У-Аааааа след като са ми откраднали лъвския пай!!! Пък аз да обсъждам стотинките?
              И кражбата е официална политика на Евросъюза??
              Това ли са великите атлантически ценности??
              Тоя Спарки не мога да го разбера - той живее от европроекти ли??
              Еврото е страхотна идея - ама с тия бандити в евросъюза да си нямаш работа.
              И няма никаква ама никаква перспектива това да се промени към по добро докато те управляват!!
              Кой нормален човек ще иска да го крадат в такива мащаби че то просто икономиката рухва?
              Нашите крадат безогледно - защото гледат че и Брюксел краде...
              Добре бе Спарки - аз съм малоумен ама този Сивилов и той ли само Винету е чел??
              Витанов и той ли е малоумен и е чел само Винету??
              (14) Европейският съд може да разсекрети чатовете на фон дер Лайен с директора на Пфайзер – 12.05.2025 г. - YouTube
              https://www.youtube.com/watch?v=QoKZjTWnLQA

Вижте някъде от 8 минута...
              35 милиарда - тия крадат като за световно бе?? Мамицата им...
              После - що не ги харесвам ама що така съм говорил...
              А бъдете сигурни че това е само един случай - има още много...
              Да има осъден?? Кьовеши това онова?! Нещо? 35 милиарда

Ти го хващаш в крачка като ти е бръкнал в джоба и те тараши - той най нагло обяснява че ти оправя джоба и че не разбирам...

В европарламента - корупцията е начин на живот и постоянно системно явление не е изолиран случай!!!

ЕВропроект - това е синомим на корупция и мръсни схеми и нерентабилност - не е ли вярно?!?
              Що да ги харесвам?
              И понеже мога да разпозная измамника (костюмиран западняк) - ми казват че съм малоумен... И да си мълча като ме крадат и се оправдават с руснаците...
              Определено това не е моето място не съм толкоз умен и отивам да си чета Винету...
              Индианците не крадат и винаги са ми биле симпатични и достойни хора.
              Последно редактирано от mishomishev; Вчера, 19:26.

Коментар

• krassitch
                krassitch коментира
                Редактиране на коментар
                Ееее, щом Русия е по-зле от ЕС, значи сме изключително добре, и няма никакви проблеми.Всичко е идеално

• Skorpion_BG
                Skorpion_BG коментира
                Редактиране на коментар
                Нещо не разбрах, в ЕС се краде повече, ама в Русия е по зле от ЕС? ))) Момчета нямате си идея колко се краде в Русия. Ама изобщо си нямате!

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Ми по-зле е. Факти. Не знам в ЕС някой да се налива с одеколон и препарати за вана, щото литър легална водка за 20лв им е скъпа.

• Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
              Добре бе хора - Спарки ми казва че съм чел само Винету...
              Не знам и не ме интересува какво си чел. Просто писанията ти са на ниво 2-ра група в детската градина. Ти знаеш ли Путя кви пищови има! Щраква с пръст и Брюксел го няма!

Да де, ама не щраква по някаква причина. По някаква причина 24-те часа станаха на 3 дни, после 3 месеца, после 3 години, после... По някаква причина из Украйна се разкождат голф колички, ирански и северноикорейски хвърчилки и железа (със западни чипове в тях), от дълбоките складове се вадят 50-60 годишни ръждиви железа и едни стотици хиляди се пращат да мрат. По някаква причина продължава да си продава суровините (щото друго няма какво) на който от Европа е готов да плаща.

В Брюксел крали! Ми крадът. Ама Путя и назад да тича не могат да го настигнат.

...пардон, той не краде. Няма нужда. Той е собственикът - цар, бащица, богопомазан, форевър и до гроб! Това ли искаш и за тук? Ми не, благодаря!

Европероектите били синоним на крадене. Еми ще са! Ти лично колко сигнала за крадене подаде? И пак - точно по европроектите има някакъв контрол. По вътрешните бюджетни проекти видяхме какво има - 5 лота магистрала, абсолютно безконтролна, разплатени предварително пари без свършена за 1 стотинка работа, без отчуждаване, без строителни разрешения, без проекти, и с 10 нива инхаус. Ето това се случва без ЕС в България, Мише! Само че от вторачване в елементарно проверими лъжи и опорки си готов да не видиш нищо от това, щото Урсула щяла да дойде да ти вземе половината спестявания, ако не ги изхарчиш.

И не, не работя по европроекти. За всичката 35 годишна история на фирмата, в която работя, европарите са някакви 2000-3000лв покрай Ковид историите. В останалото време се борим сами, 100% на светло, с платени всички осигуровки, данъци, с реални заплати, с легален софтуер, с реална печалба, оставаща тук. За 25 години трудов стаж нямам един ден болничен, нямам ни едно посещение при лекар по здравна каса.

Можеш ли да се похвалиш със същото?

В коя държава от всичките, дето ми ги сочиш за пример, би отишъл да живееш? Аз в никоя, и по всичко личи не само аз. Към родината на Урсула има опашки от имигранти по границите, от държавите, дето ми сочиш за пример, се чудят как да избягат, къде от мизерия, къде от пазещите ги с автомати по границата. Това ли искаш? Това ли ни хвалиш? Малко ли ти беше, или беше от богопомазаните по татов златен век, та затова си ревеш по онова време?

Да, смешно и елементарно е! Вземи наситина се напъни и вложи някаква мисъл, щом твърдиш че можеш.

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

И пак - точно по европроектите има някакъв контрол. ...И не, не работя по европроекти.
                Не работиш по европроекти, но ВЯРВАШ, че по тях има някакъв контрол... Както със склададжията, армията и т.н. - "теория", без грам практика. Но с много самочувствие.
                Само аферата с ваксините на Урсулка бие цялата ни корупция накуп.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                В коя държава от всичките, дето ми ги сочиш за пример, би отишъл да живееш? Аз в никоя, и по всичко личи не само аз. Към родината на Урсула има опашки от имигранти по границите
                Живял съм в много държави и с удоволствие бих отишъл да живея в Унгария, Чехия и Румъния. От ЛИЧ!ЕН опит и наблюдения знам, че са много по-напред от нас във всяко едно отношение. И не щат и да чуят за Еврото. И слава богу намират начин да не пускат емигранти от кол и въже през границите си, както прави например Германия (където съм живял, но не ми се живее).

Коментар

• ezhko
                  ezhko коментира
                  Редактиране на коментар
                  В ЕС, но не и в Еврозоната. А от нас специално даже Беларус са по-добре.

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  О, да, чудесно са Беларус! Цветя и рози. Няма и как иначе, щом Путя ги пази.

• ezhko
                  ezhko коментира
                  Редактиране на коментар
                  Отново реакция на виден теоретик.

• Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
                Добре бе хора - Спарки ми казва че съм чел само Винету...
                Защо като поискам да водя нормален живот,като поискам да не ме крадат - веднага казват че съм руснак копейка че съм такъв и онакъв...
                За къв чеп са ми всичките тия графики и доводи? .
                Във всичките ти постове ми хвалиш руския мир. Супер ние сме толерантни. Каквото ти харесва не те съдим , с чеп или силикон. Твой избор, но моля те бъди и ти толерантен и ни остави да живеем.

Няма визи за русия, а ако речеш може спокойно да умреш за путин, Свободен си .
                Заповядай .

Няма да го направиш. Типичен профил на интернет трол.
                Няма да отговориш както и няма да заминеш, щото си обикновен трол, умиращ да дразниш другите..

Типичен профил на дете от смесен брак, мама рускиня ли е ???
                Бъди мъж един път в живота запиши се доброволец и се бии за Путин

Мишка, ако кражбата е официална за Европа, как ще наречеш русия и путин.
                Разкажи какви са ценностите в Москва,.

Кадировец да ти разпори ..... Мишка

ПП Мишка е галено на мишо на руски, не малкия бозайник

Еж, а защо не отидеш да живееш в русия??
                Там няма емигранти, няма педераси, свобода .... Имаш пълната свобода...

Коментар

• ezhko
                  ezhko коментира
                  Редактиране на коментар
                  Защото съм Българин.
                  Трав, а ти защо още не си в редиците на Азов?

• Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение

...Кадировец да ти разпори ..... Мишка

...Там няма емигранти, няма педераси...
                По-напедерастEн народ от бЪртушките надали има на света. Едно 500 г. поколения мъже са имали задължителна всеобща военна служба за срок от... 25 години. Т.е. редовен, а не случаен (ако изобщо) секс с жена са виждали на около 40-годишна възраст. А преди това?
                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 5 потребители онлайн. 3 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X