Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• [QUOTE=krassitch;n6994126]

Тия швейцарци са много тъпи парчета, за какво ги правят тези референдуми?/QUOTE]

Широката копейко-чалгарска заблуда за какво се провеждат референдуми в Швейцария може да бъде преодоляна само с четене. Например тук: Swiss Direct Democracy или проследяване на поставяните на обсъждане въпроси тук.
    А разликата между референдум, плебисцит и народно допитване е за много напреднали.
    По-лесно е да се запитате защо в Швейцария има парламент, правителство, президент и т.н. щом "всичко се решава(ло) от народа".
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
      Гаврил Груев Хлътев коментира
      Редактиране на коментар
      "Демократите" в България обичат да обясняват как 'народа' е некомпетенте и не трябва да се пита как иска да живее.
      Точно както прави и мисли и Лукашенко, Путин , Мианмарската хунта и тнт

Според тях - Най-демократично е 'умните и красиви' като Шиши и Боеко да решават как е най-добре да се живее ..... за Шиши и Боеко
      Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 31-03-25, 19:34.

• Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
    Искаш да кажеш, че сме изключително тъпо и ограничено стадо.
    Именно такива сме. Отвсякъде си личи - направо вади очи. Да се правиш че не го виждаш не променя нещата.

Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
    Обаче, когато си "избираме" овчари, те са каймакът на интелигентността и честността, и винаги работят за благото и просперитета на "овцете"?
    Ми, да питам например Дянков по финансови въпроси, въпреки всичките му полюции през времето, ми е с "една идея" по-смислено, отколкото Айшето от махалата, дето даже бърка финанси с фаянси.

Теб като те боли зъб на автомонтьор ли ходиш?

Средната финансов финансовата грамотност на народонаселението не е много по-голяма от тая на Айшето, за съжаление. Иначе най-малкото нямаше да има по 3 фирми за бързи кредити и 2 казина във всяко село.

Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
    Тия швейцарци...
    Нерде Ямбол, нерде Шафхаузен. И на мен ми се ще по някои неща да приличахме на швейфарците, само дето има толкова разлики че няма прилики.

За това колко широко понятие е това "референдум" не само там, а изобщо, вече ти казаха.

Овчаря не пита овцете за това къде днес да пасат. Води ги там. Пак, суверенът си избра за 4 години 7 пъти проевропейски и про-еврозона овчари. Демокрация в действие.

Ето ти просичък пример - ако питаш суверенът дали иска данъците за простолюдието да паднат 10 пъти, а тези на чорбаджиите да св едигнат 10 пъти, изначално е ясно какъв ще е резултатът от гласуването. Обаче е изначално ясно и какъв ще е резултатът за икономиката - плачевен.

Ей-такива разни работи.

И да, швейцарците в много отношения са... идея си нямаш колко тъпи парчета. И не само те. Само дето конкретно финансовата им грамотност например е на светлинни години от на средностатистически нашенски брус, дето като го питаш що го е страх от еврото, отговаря че цените ще останат същите, ама в евро, а заплатите ще паднат двойно. Това последното е масово.

ПП: Истинският ни проблем (не само на нас, на Европа изобщо) е масово залитане по популизъм и липса наадекватни на ситуацията лидери. Това, че продължаваме да не намираме алтернатива на такива като Тиквон и Шиши говори достатъчно за това какви "титани на мисълта" сме.
    Последно редактирано от sparkybg; 29-03-25, 00:18.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Анатолий, швейцарците знаят много добре, този базов доход кой и какви хора ще привлече и знаят, че месец два след приемането на такъв доход всеки трети в станата ще е наркоман или анаджи с 18 деца и след година-две Швейцария ще е по-зле от гето в Кабул.

Или казано с други думи, всеки би желал да може сутрин, обед и вечер да се храни с пасти, тортички, кроасани и мекици, но след няколко месеца всеки на тази диета ще е пациент и до година макс, ще е под земята, няма не искам, няма недей, има неща, които са хубави само в мечтите, в реалния живот, работят естествено/натурално балансираните и умерени неща, паразитизма, не е нито умерено нито нещо естествено и за това паразитнопривлекателни схеми ще стимулират само доминиращ паразитизъм, който винаги е с летален изход.

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      @krassitch: Работата е че когато отидеш при автомонтьор да ти оправи проблема със зъба, колкото и да си платиш за услугата, ще си тръгнеш от там без оправен зъб, защото автомонтьора не разбира нищо от стоматология. Или още по-зле - ако все пак се опита да ти реши стоматологичния проблем, гарантирано ще си тръгнеш с още по-голям стоматологичен проблем. С финансовата грамотност е същото, както и с всяка друга грамотност. Просто не трабва да питаш неграмотни в дадена сфера какви решпения да се взимат в тая сфера. А за това как да влияеш - при нашите условия (и при 99.99% от останалия демократичен свят) най-дорото измислено е избори. За 4 години 7 пъти с практически еднакъв резултат по отношение на еврото. Извинявай, ама повече питане на народа от това, здраве му кажи. Това ти е лостът за пряко влияние. Другият е обществена нетърпимост към нередности - и това се случва, макар и много по-бавно, отколкото ни се иска. И да, точно заради неносенето на отговорност има и популизъм - българинът няма и политическа грамотност. Популист НИКОГА няма да пипне нещо в посока правната система поне малко да заработи в посока носене на отговорност. Веднъж защото не може, втори път щото не иска, понеже би се озовал на топло.Популистът ще си позволи дори да говори за народен съд и прочие доказано крайно вредни полюции, а в обшеството ще се намери достатъчно правно неграмотен народ, който изобщо няма капацитета да вдене че това не е решение на проблема, а още по-голям проблем.

@BatGeorgeone: Именно - швейцарците са в състояние да направят рационален избор, защото имат грамотността за това. Ако я нямаха, резултатът щеше да е пълен мазаляк. Еми ние финансова грамотност нямаме, ерго, резултатът от питането на народа по финансови съпроси би бил мазаляк, гарантирано.

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Алтернативите на Тиквон и Шиши са същите, но по-лоши. Защото избираме от нагласено тесте

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Ми, да питам например Дянков по финансови въпроси, въпреки всичките му полюции през времето, ми е с "една идея" по-смислено, отколкото Айшето от махалата, дето даже бърка финанси с фаянси.

.
    Като знам последното му работно място, Москва. Като гледам руската икономика, какви лихви и валутен курс.
    Или ще ни вкара в хиперинфлация или ще въведе рублата вместо евро. Най вероятно и двете.

Честно, това отроче (Наречено модерно юпи) на БКП глезено години на запад с народни пари, няма нищо общо с икономиката, освен как да се крадне яко.
    В случая Айшето звучи по адекватно.

Емаг са вкарали цените и в евро.
    Бедните драпат за еврото, богатите се дърпат. Ние сме глупави.

Нищо рационално няма в темата, тя е трибуна на Цецки. Невъзможно е да се спори с Цецки , хигиенистка на която се плаща от москва. Нейното е да изкара ден за ден и да се надява ако дойдат нейните на власт, да се закачи на някаква службичка.

Коментар

• Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение

Като знам последното му работно място...

...В случая Айшето звучи по адекватно.
      Съвсем НЕслучайно го дадох за пример. И не, питането на Айшето си е все неадекватност.

Като другата крайност в очите ма Хлътю, замени го с Хампарцумян, например. Получава се все същото. После вземи кой да е от целия спектър между тях, работил наистина като икономист/финансист. Няма ни един против Еврозоната. Но Хлътю и бодливеца са титани на мисълта и по-умни от всичките, та са съзират подлия заговор западняците пак да ни съсипят икономиката и да ни поробят.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        "Няма ни един против Еврозоната."
        Има Спарки, има. И то не един... Но е толкова дъвкано че не ми повтаря.

"съзират подлия заговор западняците пак да ни съсипят икономиката и да ни поробят"
        Да ти кажа - и аз го съзирам. Защото само регулации простотии и не съм видял смислен европроект направен... Но за сметка на това - виждам до какво доведе демокрацията...
        Не ми се спори - тука всеки разбира от икономика и на повечето руснаците са им виновни - не искам да им влизам в тона...

Аз също мисля че трябва да влезем в еврозоната(въпреки че имам възражения) - просто защото сме в Европа почти в центъра - да се дърпаме ли??

Основните ти доводи не са състоятелни поради простата причина че всичко което казваш и даваш за пример вече е минало...
        Тоест било е някога - някога Европа е била силна имало е демокрация имало е икономически успехи...И ти се уповаваш на това...
        А то е свършило - вече няма икономика няма успехи няма демокрация..Брюксел в сегашното му управление е компрометиран и с доказани неможачи.
        Даже Кювеши вече я оплюха - колко години е прокурор и няма едно значимо дело един значим осъден... Само дребни кокошкари...
        Всичко се тресе от скандали-и на хората вече не им пука. Свикнаха.

Та затова грешиш.. Ти още не можеш да превключиш и да приемеш че успешна Европа (2021-22г) се срина буквално до африканска страна през 2025... За три години паднахме здраво.. и продължаваме..

• Демократ е Спарки. Но е против референдумите, защото народът ни е тъп и необразован. Но е достатъчно умен и образован да избира от предложената му торба с гайки. Виж ако извади болта, има демократичен съд, който да отмени неправилният му избор и демократична полиция да прибере болта на сигурно място, както в Румъния.
      Накъдето е тръгнал, скоро ще храни полицейските кучета с тийнеджърски трупове. Заради това, че са дръзнали да дадат хляб на роднина.

Коментар

• mdim
        mdim коментира
        Редактиране на коментар
        Позапълнил съм някои от тях, пак не разбирам тезата ти. Спарки ти го каза, колко пъти имаше избори и всеки път решението е едно. Всички цитирате Швейцария и нейната демокрация, но и по-горе пише, че там се инвестира в информационна кампания. А можеш ли да се сетиш кой инвестира и кой провежда нашата информационна кампания? И кои точно чисто български интереси защитава ФСБ, кои интереси защитават 4-хилядниците "журналисти" или Телус. Кои интереси защитава пионката със зелени чорапи на Решетников?
        Или за коя валута се бори Копейкин? Чак е смешен последния въпрос.
        Защото колкото повече се отлага приемането на еврото, толкова повече техните инвестиции работят за промяна на посоката и това е избора. Като се тегли чертата от коя страна ще останем. И ако издевателствата за които се опитваш да ме ограмотиш са се случвали у нас по времето на Вторая мировая, в така милата на много продажници у нас Матушка се случват и сега. Всеки ден. Редовно. /не го пиша с големи букви, да не приличам на един друг радетел в темата, но се надявам да схванеш акцента/

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Оттогава поне не са хранили кучетата с тийнейджъри. Но натам вървим.
        А иначе всяка от великите сили щедро "инвестира" в българската политика. САЩ - най-много. Това ли е причината да отменяне демокрацията или просто "волята на народа" вече не устройва главните "инвеститори" ?

• mdim
        mdim коментира
        Редактиране на коментар
        Това със "САЩ най-много" е една мантра, която колкото и да се повтаря е много далече от истината. И съвсем скоро стан ясно на президентските избори в Румъния. Стана ясно и като генерал от ФСБ посочи кой да ни е президент, като в интервю разказа какви са целите, които са му поставени и той много успешно се справя с тях. Разбиването и раздробяването на политическия модел, отказване на хората от гласуване и после вън от НАТО, ЕС и те ти 16-та република.

Парите които САЩ наливат у нас са декларирани и се знае от къде идват и кой ги прибира (в основната си част все пак) за разлика от другите.

Именно такива сме. Отвсякъде си личи - направо вади очи. Да се правиш че не го виждаш не променя нещата.
      ....
      Ти си типичен пример защо България е това, което е.
      "Умните" американци си избраха тромпета.
      Умните германци - недоразумение като Шолц.
      Умните французи - Макрон, който загуби военните бази във всички 8 (осем) Африкански страни. И изкорми социално французите.

НО хората в тези държави не мислят за себе си като за " тъпо и ограничено стадо" - затова и не живеят като такова.
      Ти и подобните на теб господа "Да дойдат чужденците да ни управляват" , реално искате да 'построите демокрация' с методите и действията на Русия, Беларус, Украйна, Молдова....

Най-проспериращите държави в Европа са тези запазили максимален суверенитет за себе си.
      Недопуснали външно управление. Швейцария, Норвегия, Швеция, Дания, Полша,,

и Румъния, която последните 10 години дръпна адски много пред нас - те реално също няма да приемат евро-то.
      Точно както и Полша.

Елементарно Уотсън - на Брюксел и Франкфурт не им пука дали Букурещ или Варшава ще се развиват икономически.
      Но виж Спарки е убеден, че за София им пука

Коментар

• Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение

Искаш да кажеш, че сме изключително тъпо и ограничено стадо.Обаче, когато си "избираме" овчари, те са каймакът на интелигентността и честността, и винаги работят за благото и просперитета на "овцете"?Тия швейцарци са много тъпи парчета, за какво ги правят тези референдуми?А нашите са неуспешни, защото суверене не "го бръснат за слива"Кучетата си лаят, кервана си върви.Системата е бриелянтно измислена - и да гласуваш, и да не гласуваш, реално правиш това,което ти позволяват.Не можеш да ги контролираш по никакъв начин, и не ти се отчитат.Това е някакъв абсурд, а не демокрация
        Политиците , както и 'умните и красиви' като Спарки мислят за 'останалите' българи, дето не са от 'умните и красиви', че са:

изключително тъпо и ограничено стадо. "избираме" овчари, те са каймакът на интелигентността .....Кучетата си лаят, кервана си върви.Системата е бриелянтно измислена - и да гласуваш, и да не гласуваш, реално правиш това,което ти позволяват.Не можеш да ги контролираш по никакъв начин, и не ти се отчитат.Това е БЪЛГАРСКА демокрация

Коментар

• Да бе Хлътю, демокрацията е такава, каквато си я направим. Отиваш, гласуваш за Копейчо, и еврозона няма. Просто е. В останалото време като не ти изнася, ходиш на протести и хвърляш яйца с червена боя по сградата на ЕК. Или направо като копейчо и компания, с маска и брадва ходиш да трошиш, а после "героично" се криеш зад дУпетатския си имунитет. И ще цъфнем и вържем, категорично.

Да, аз не съм от тия. Аз съм от умните и красивите - сам го каза. Кoето значи че ти сам се поставяш при тъпите и грозните. Еми, c'est la vie!

Коментар

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Мхм, поредната опорка. Ми тогава демократично си стойте си вкъщи и чакайте нещо само да се оправи. РезИлтата го виждаме. Манго от маа'лата ще избере вместо вас.... който даде по-голямото кебапче.
            Последно редактирано от sparkybg; 30-03-25, 12:53.

• ezhko
            ezhko коментира
            Редактиране на коментар
            И тъй като се избира между врат и шия, все тази дали и за кого ще гласуваш.

• mdim
            mdim коментира
            Редактиране на коментар
            Те точно това е разбиването на политическия модел, за което писах по-нагоре. И познай кой инвестира в абсолютно целенасочена кампания за това кой има полза от него

• Спарки, завиждам за нервната ти система...
          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            Ще те избабанят и ще осиротеем тук без тебе,сериозен съм.

Да не ги знаеш на по колко години са как да е ма на много хора ни е ясно,че това е загубена кауза

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Нямам илюзии че ще променя някого. Въпросът е че трябва аргументиран отпор. Иначе отвсякъде се леят гламавщини.

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            Да,така става еле ако изпускаш пАрата.

Аргументирания отпор не работи обаче при голяма част от хората,те си знаят тяхното и се сърдят като им кажеш,че не са у ред след третото повтаряне на една и съща глупост. Половината преса е майката си трака,а тия само повтарят опорка след нея,баси времената

• Е щом се почна с искренно и лично - Спарки, аз пък не ти завиждам и даже изпитвам съжаление. Честно. Не заради това, че си упорит. Заради другото. А явно не си лошо момче иначе, но тези "ххххфобии, копейки, ватенки, путинофили, патреоти" и най-вече плявата, която ги бълва в последно време са ти изпили мозъка.
          WG 2.7 CRD

Коментар

• Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение
            Е щом се почна с искренно и лично - Спарки, аз пък не ти завиждам и даже изпитвам съжаление. Честно. Не заради това, че си упорит. Заради другото. А явно не си лошо момче иначе, но тези "ххххфобии, копейки, ватенки, путинофили, патреоти" и най-вече плявата, която ги бълва в последно време са ти изпили мозъка.
            Да да, ходете на митингите начело с Копейчо, и не ми завиждай. Страшни сте - с ум, разум и аргументи действате.

Коментар

• mdim
              mdim коментира
              Редактиране на коментар
              Абсолютната истина. Подплатена с факти, щот ежко казва. Човека ви залива с факти, статистика и всеки един показател който може да бъде изследван, ама не, те таквоа джувотно нема, млад си, ша видиш.

• Гаврил Груев Хлътев
              Гаврил Груев Хлътев коментира
              Редактиране на коментар
              Дай една графика която показва положителен ефект от приемане на ЕВРО в коя да е страна в ЕС???
              Дай ги тия факти бе мдим , НЕ ГИ КРИЙ !!!
              ДАЙ ФАКТА !!!
              ДАЙ ГРАФИКАТА
              С М Е Ш Н И Ц И сте , ама май си го знаете

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Дадох ти безброй графики и факти. Че се правиш на сляп за всичко, дето не ти изнася, вече всички разбраха.

Дай ти една, на която се вижда отрицателен ефект от еврото.

Да бе Хлътю, демокрацията е такава, каквато си я направим. Отиваш, гласуваш за Копейчо, и еврозона няма. Просто е. В останалото време като не ти изнася, ходиш на протести и хвърляш яйца с червена боя по сградата на ЕК. Или направо като копейчо и компания, с маска и брадва ходиш да трошиш, а после "героично" се криеш зад дУпетатския си имунитет. И ще цъфнем и вържем, категорично.

Да, аз не съм от тия. Аз съм от умните и красивите - сам го каза. Кoето значи че ти сам се поставяш при тъпите и грозните. Еми, c'est la vie!
            Веднъж да съм съгласен с ВСИЧКО в поста ти.
            Сега като убият лева заради идеологически ЕС мотиви - този резултат за 'Костя и Ко' ще постигнат всички 'умни и красиви'.
            Мнозинството българи са против унищожаването на лева и приемането на евро-то.
            И добавяме неизбежното дране на стадото след въвеждането на евро - тези две ще дадат резултат в наказателен вот за всички които сега натискат за Евро.
            И за ГЕРБ които го правят за увеличаване на краденето
            и за ППДБ които го правят по идеологически причини.

Слаби политици - слаба държава.

И тъй като няма скоро да бъдем като Полша или Румъния .... другите пък хептен .
            Чака ни нов пРезидент, ама тоя път и НС със по-силно про-руско представяне.
            съответно много по-дълбоко ще копаме в дъното и ... ще сме по-зле в ЕС дори от Албания и Македония когато влязат.

Защтото драги ми Смехурко - не се прави което е най-добро за страната, а се следва идеология.
            Ти го правиш , политиците го правят.
            Краденето си го има и при тия държави дето се прави добре за народа и страните си.
            Крадене има и в Полша, и в Румъния и в Дания, Швеция, Швейцария, Норвегия...... НО се прави най-доброто от ГРАМОТНИ хора.

Ама - неграмотен народ - чужденци го управляват, както Смехурко иска

Коментар

• MFr
              MFr коментира
              Редактиране на коментар
              За кое от твърденията си си готов да се обзаложиш и на какво?

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение

Не ти ли прави впечатление, че и тук във форума си сам, та говориш от името на мнозинството.
            Това че на хората им писна да ти отговарят и вече никой не пише, не те прави мнозинство, а обикновен клоун.

Коментар

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
              Мнозинството българи 7 пъти си избира проевропейски политици да ги управляват. Ерго, или лъжеш, или мнозинството българи са олигофрени. Което пък идва да рече че и в двата случая влизането в еврозоната е наложително.

Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
              И добавяме неизбежното дране на стадото след въвеждането на евро
              Другата нагла лъжа, която така и не доказахте за 27 страници тема.

И тъй като няма скоро да бъдем като Полша или Румъния .... другите пък хептен .
              А, здрасти! Имаш и проблясъци!

не се прави което е най-добро за страната, а се следва идеология.
              Най-доброто за страната към момента е да се елиминират максимално външните влияния. Страната е обявила ориентацията си преди над 20 години и по това има консенсус. Пак - докажи негативното влияние на еврото аргументиорано. До тук не успя - значи си просто лапацало.

....НО се прави най-доброто от ГРАМОТНИ хора.
              И къде са тук финансово грамотните хора, дето да ги питаме?

...неграмотен народ...
              Бинго!

Робският ти комплекс как ни управляват чужденци вече го коментирахме 1000 пъти. От 27 държави в ЕС, 20 са в еврозоната, и всичките по всичко по-добре от нас. Но наш Хлътю, титанът на финансовата мисъл, твърди че със "суверенния" ни лЪв, превърнал се в шарена хартийка, вкарвайки го във валутен борд заради доказаната ни некадърност, навън сме си добре. И бълнува как се сравнява с Норвегия, Дания, Чехия, Полша.

Чула жабата че подковават коня.....

Коментар

• Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение

Не ти ли прави впечатление, че и тук във форума си сам...
                Скоро темата ще я прекръстят на дебат Спарки-Хлътев.
                А хората какво мислят се разбира с референдум.

Коментар

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Съгласен, стига да мислеха. Щото сега като ги питаш защо, аргументите им са като вашите - страх ги е от тъаласъмите под леглото.

И понеже мисленето никога не е било силната страна на стадото, никъде, масовото решение е да се избират такива, дето да мислят вместо стадото. Избраха се, 7 пъти, и нито един път такива, дето да ви уйдисат на опорките.

Спарки-Хлътев са "спорили" и в други теми. Една за една синя светлина, дето я няма, например. Той и там така - даваш му факти, даваш му графики, ама не - залива ни синя светлина щото така, пък! То си му е модел на поведение и "мислене". Като го е страх от таласъми се чувства жив.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X