Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да де, педалите и простаците краднаха, и крадат за сметка на народа. Значи целта е или да ги няма, или да станат обикновени педали и простаци, т.е без власт.
    Както пишат Стругацки: "Там, където тържествува сивотата, на власт винаги идват черните."

...почти винаги като спасители и отвън. Нещо като "ветеринарите" за стадото на бай-кой-беше.
    Последно редактирано от ezhko; 28-06-25, 10:40.

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Преди мнооого време. Сега е гъч неземен, в който не влизам доброволно. НО:препоръчвам румънските пътища 57В, 75 и 73.

• sonda
      sonda коментира
      Редактиране на коментар
      Мдаа, явно август е панаир там...Е меченца

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      ПС Ако ти трябва беля на главата, мини по съседния на Борущица-Кръстец мъглижки проход. Много е красиво. Но пътя е гаден

• Не мога да не споделя тоз съвременен народен епос:

Пък ние Квазимоди зли,
    джуджета подли, хаймани,
    разчекнати мърди, оси
    с отровно жило, будали
    целуваме рептилски гъz
    и лижем еврогей мъдя,
    нагънати в поклон чевръст
    пред небинарни същества!

А те мандръсват ни отзад,
    на сандвич гърчат ни за кеф
    и с грездея си твърд, чепат
    бродират ни като гергеф!

Изплюха се с масонска злъч,
    върху великия ни лев,
    онодиха ни както пръч
    се качва на коза със рев!

© Ivan Milushev Сурат-китап
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• Абе Еж беж, кво става с Румъния, нещо чувам, че са го позакъсали? Май нещо Ес, Урсула, Пеевски и котйотамдруг ги прееба?

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        В интерес на истината ние ще го закъсаме още по-брутално, но няма да е заради еврото. Просто това, което румънците постигнаха за 10+ години, докато ние тука се залъгвахме с постната пица ©️ние сме на път да постигнем за 1. Там - удвояване и утрояване на бюджетни заплати, вдигане на пенсии и т.н. Тръгнали сме по Гръцкия сценарий, много икономисти отдавна предупреждават.

• MFr
        MFr коментира
        Редактиране на коментар
        Ти, както обикновено, си оптимист
        На мен не ми се вярва, след 010126 ще затегнат положението, досега беше за печелене на спокойствие, според мен.

• Първоначално публикуван от MFr Преглед на мнение
      Абе Еж беж, кво става с Румъния, нещо чувам, че са го позакъсали? Май нещо Ес, Урсула, Пеевски и котйотамдруг ги прееба?
      Бях там завчера. И не можах да го позная. Хем съм ходил неотдавна. Зле са, вервай ми...
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:images-7.jpeg
Прегледи:116
Размер:14.7 КБ
ID:7004830

Име:images-6.jpeg
Размер:11.3 КБ
ID:7004831
      Квартали с размер на Люлин в този дух.
      ​​​дух. За бизнес-парковете им да не отварям дума.

Име:images-9.jpeg
Размер:12.3 КБ
ID:7004832

Име:Globalworth-Square-1.jpg
Размер:448.7 КБ
ID:7004833

Коментар

• Gadnyara
        Gadnyara коментира
        Редактиране на коментар
        Мда, до преди 10-15 години нямаше кой да им изпълни качествени системи по офисите, от наша гледна точка, колегите в бранша бяха почти индианци.
        По това време, говорейки си с представители на компании, търсещи развитие в нашия регион, стана ясно, че румънците имат много агресивна политика по привличането на инвеститори.
        Не помня подробности, но (хиперболизирано) звучеше като община Пипера да зачислява нарочен служител да съдейства в бюрократичния път.
        Разбира се, смелата им прокурорка също помогна. Бяха въведени пречещи на бизнеса правила (допълнителни документи и отчети), но пък си спечелиха име на нация с реални действия против корупцията.

Текущо почти всички централи на световни компании за Източна Европа са в Букурещ. Повечето се преместиха от Гърция.
        София нямаше шанс при познатото ниво на готовност за съдействие от страна на администрацията.

(Лични наблюдения и изводи, може да не са общовалидни)
        Последно редактирано от Gadnyara; 08-07-25, 11:03.

• MFr
        MFr коментира
        Редактиране на коментар
        Щом красиви картинки те радват, няма лошо. Ама нещо данъци щели да вдигат, дефицит почти двуцифрен? Или аз не съм разбрал...

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Но глупавите корпорации предпочитат да плащат двойни данъци и заплати в Румъния, пред българския бизнес климат, стабилност и предимствата на еврозоната? Може би защото ги радват шарените картинки?

• Отишли българите при американския президент и поискали са станат поредния щат на Америка. Президентът не бил и чувал за България, та решил да я проучи. В дебелите книги прочел:

- "България е древна страна, с богати традиции, интересна култура и трагична робска история. Била завладяна от Римската империя и не след дълго Римската империя се разпаднала. След това попаднала под византийско робство и не след дълго Византия изчезнала от световната карта. Попаднала под османско иго, но след известно време и Османската империя се разпаднала. Била в съюз с Хитлер, но и Германия претърпяла поражение и се разделила на две половини. След това била под "приятелското" крило на Съветския съюз, но и той се разпаднал..."

Американският президент бил потресен и преклонил почтително глава пред разрушителния български гений.

Следва Европейския съюз
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Първоначално публикуван от MFr Преглед на мнение
        Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        В интерес на истината ние ще го закъсаме още по-брутално, но няма да е заради еврото. Просто това, което румънците постигнаха за 10+ години, докато ние тука се залъгвахме с постната пица ©️ние сме на път да постигнем за 1. Там - удвояване и утрояване на бюджетни заплати, вдигане на пенсии и т.н. Тръгнали сме по Гръцкия сценарий, много икономисти отдавна предупреждават.
        Ти, както обикновено, си оптимист
        На мен не ми се вярва, след 010126 ще затегнат положението, досега беше за печелене на спокойствие, според мен.
        Гагича не е оптимист, а песимист. Т.е. реалист. Абсолютно прав е, че ще го закъсаме още повече, демек ще копаеме дъното. И да, няма да е заради еврото или поне не само, но И заради него. Защото както често се натъртваше по темите с приемането на еврото ще се дигне кредитния рейтинг на БГ и ще имаме по-лесен достъп до повече кредити. Т.е. още по-голямо крадене и потъване на вода в пясъка. Ехеее, имаме мегдан сега да се набълбукаме и да достигнем нива спрямо БВП като на отличниците Италия и Франция.
        Бълбук- бълбук, кредитче след кредитче до откат, та да има и за 20 поколения напред да плащаме.

Ще се затегнело положението след 01.01.26?!? Като как ще се затегне? Ще го контролира Урсулката дето се снима гордо с Боеко и лично го подкрепи за изборите? Същата Урсулка която самата е уличена в корупция? Сякаш досега дваесет годЕне никой в Европа не знаеше кой кой е и какъв е в България. Но това с нищо не ги спря никога да раздават милярди по европейски програми на същите и те да потъват в нищото. Чакай от умрял писмо.

Нооо, да приветсваме "България, добре дошла в еврозоната!" стои върху сградата на ЕК
        Един преател, който живее в Брюксел, на времето ходил войник в Грудово, отиде лично да види плаката там.
        Твърди, че на гърба му със ситен шрифт пишело '"Дупе да ви е яко....''

Отивам да си сипя една боза и да полея събитието, като горд Европеец.
        Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          То хубаво, ама поддръжниците на "набълбукването" така и не споделихте като как така не се набулбукахме по време на отрицателните лихви,та ще се набълбукаме сега при положителноте.

Очаквам и гагичовите икономисти да ни светнат как при дефицит до 3% и дълг под 30% ще повторим гръцкия сценарий. Засега и те си траят след такива въпроси.

А положителния кредитен рейтинг хич не се свемят да го коригират и надолу, ако се наложи. Той не е общ за еврозоната.

Освен с горната несъстоятелна опорка за набълбукването не се намери никой да ми обясни и как висок кредитен рейтинг е зле за държавата.

• Urko
          Urko коментира
          Редактиране на коментар
          Спарки, от няяколко години взимаме ли постоянно милярдни кредити? Взимаме. Дефицита е 3% на хартия и в мокрите сънища на кокорчо и стъкмистиката. Въпросът не е дали или не взимаме кредити, а къде и за какво отиват. А къде отиват- за покриване на дефицита и за помпане на кухи икономически показатели, пенсии, заплати и т.н. На практика живеем на системи, харчим повече от колкото изкарваме и имаме. Това е перфектната рецепта да се забатачиме. Дали ще е толкова зрелищно като Гърция- няма значение. Крайният резултат е същия. С тея кредити, които сме взели досега, да си видял нещо положително в държавата? Някой държавен проект, инициатива, инфраструктура, подобрени бизнес условия, образование, медицина, администрация? Дай някой пример. Кредитния рейтинг спомага единствено за това, цената и лихвите на тея кредити да са по-ниски, а обемът им по-голям. Сам по себеси никъде не твърдя, че е лош. Но при даденостите, които имаме, какво очакваш да стане? Кредитният рейтинг е необходимо, но не достатъчно условие за икономиката и инвестициите. Нито един инвеститор няма да си мръдне пръста и да дойде в България при липсата на закони, правосъдие, корупция, липса на инфраструктура, читава работна ръка, бюрокрация. Кредитния рейтинга ако ще да е платиниум ААААА+++++, пак е същото. Да давам ли примери на държави с по-лош кредитен рейтинг от нашия, но с инвеститори, за които само можем да мечтаем и да им дишаме прахта? През 9 планини ни заобикалят. Ми и малкото дето имаме бият кепенците и се махат някъде другаде. па ние вееем гордо знаме с кредитния рейтинг. Халал да ни е.

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Еми там е работата че кредитния рейтинг няма как да е АААА++++, без зад него да стои нещо. А дефицита ни е толкова и кредити вьимаме толкова, че процентът спрямо БВП си стои еднакъв и много далеч от критични стойности. Ерго, взимаме толкова, колкото растем.

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение

Гагича не е оптимист, а песимист. Т.е. реалист. Абсолютно прав е, че ще го закъсаме още повече, демек ще копаеме дъното. И да, няма да е заради еврото или поне не само, но И заради него. Защото както често се натъртваше по темите с приемането на еврото ще се дигне кредитния рейтинг на БГ и ще имаме по-лесен достъп до повече кредити. Т.е. още по-голямо крадене и потъване на вода в пясъка. Ехеее, имаме мегдан сега да се набълбукаме и да достигнем нива спрямо БВП като на отличниците Италия и Франция.
        Бълбук- бълбук, кредитче след кредитче до откат, та да има и за 20 поколения напред да плащаме.

Ще се затегнело положението след 01.01.26?!? Като как ще се затегне? Ще го контролира Урсулката дето се снима гордо с Боеко и лично го подкрепи за изборите? Същата Урсулка която самата е уличена в корупция? Сякаш досега дваесет годЕне никой в Европа не знаеше кой кой е и какъв е в България. Но това с нищо не ги спря никога да раздават милярди по европейски програми на същите и те да потъват в нищото. Чакай от умрял писмо.

Нооо, да приветсваме "България, добре дошла в еврозоната!" стои върху сградата на ЕК
        Един преател, който живее в Брюксел, на времето ходил войник в Грудово, отиде лично да види плаката там.
        Твърди, че на гърба му със ситен шрифт пишело '"Дупе да ви е яко....''

Отивам да си сипя една боза и да полея събитието, като горд Европеец.
        И ко стана сега, не ни е криво еврото, ами че сме крадливо племе. Ама да плюем ей така за спорта. И твоя приятел защо живее в най-прогнилия запад, ами не се устроил някъде по-източно?
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

Коментар

• Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
          И ко стана сега, не ни е криво еврото, ами че сме крадливо племе. Ама да плюем ей така за спорта.
          Ама кой плюе бре?? Аз съм в такава еуфория, а ти за плюене говориш.
          Но добре, няма да плюеме, слагам розовите очила- Боеко, Пеевски & са прекрасни, а България е Швейцария на Балканите.

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
          И твоя приятел защо живее в най-прогнилия запад, ами не се устроил някъде по-източно?
          От къде да го знам защо е на запад. Питай го. Освен да му препоръчам да отиде по на изток? Варшава става ли?
          Апропо ти например, защо не си по-на запад?

Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
            ...
            Но добре, няма да плюеме, слагам розовите очила- Боеко, Пеевски & са прекрасни, а България е Швейцария на Балканите.
            Нищо от това има нещо общо с Еврозоната. Тя е само инструмент, който юожем да използваме, или пък да не използваме.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение

Бях там завчера. И не можах да го позная. Хем съм ходил неотдавна. Зле са, вервай ми...
              ATTACH=снимки-снимки-снимки
              Не мисля, че ТОЧНО това е мерилото за сравнение.

Ибо:

Тук (ама не през август м.г., когато са минавали от Google Street view) скоро минавал ли си?
              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• blackfirefly
                blackfirefly коментира
                Редактиране на коментар
                Мерилото е това: Румъния, градско население - 54%, България, градско население - 73,7%. Явно румънците имат поминък и какво да правят по родните си места. При нас прованса е леш...

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                За Румъния писах по-горе: да я сравняваш с Республика КаЭмБея е да сравняваш праскови с трънки. Винаги е била много по-развита и икономически мощна страна от нас. Това, че Чаушеско си беше докарал народа до състояние на мизерници, е само епизод в дългия филм.
                Последно редактирано от Bogoljub Gagic; 08-07-25, 15:21.

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Всичкото това е юнохо хубаво и лъскаво, сма не прави суверенната румънска фискална политика по-смислена. Тя е само толкова смислена че ги води до фалит и задлъжнялост. Точно същото, от което копейлите юного де били страхували, ама явно то е лошо само тук. В Румъния е чудесно.

• ezhko коментира
              Днес, 15:58
              Даже не е близко. Нито като мащаб, нито като качество.
              Къде стандартът е по-висок: тука

Име:IMG_20250314_165120418.jpg
Прегледи:76
Размер:676.0 КБ
ID:7004934

Или тука:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20240305_144233869-PANO.jpg Прегледи:0 Размер:150.4 КБ ID:7004932
              Прикачени файлове

Коментар

• Впрочем, преди няколко часа падна първата широко тиражирана копейска опорка - че ще ни приемат не по курса на валутния борд, а по някакъв си друг, естествено по-неизгоден за нас.

Изобщо, много ми е интересно като дойде момента нищо от копейските глупости фа ме се случи, какви ще са следващите свободни съчинения. За Шенген нещо си траят като бити п..., а и за това рисуваха апокалипсиси всякакви.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• blackfirefly
                  blackfirefly коментира
                  Редактиране на коментар
                  Караш ме да се повтарям... На руски пишат и говорят във всички по-големи европейски курорти. И то не от днес. Сигурно и на други места по света е така. Някъде из форума съм качвал и снимки.

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не ме карай и аз да се повтарям - опитай да се правиш на руснак в Полша. После опитай вместо това да се правиш на англоговорящ. Разликата е умопомрачителна.

И да, нормален търговец/хотелиер/къвтотам, като има пари за прибиране, гледа да ги прибере. Нищо ново. Което не променя нещата. И аз разбирам руски и говоря, колкото да си изкарам боя - за мен е просто инструмент. Но когато една нация е сърбала попарата на друга по гаден начин, редно е поне да е наясно със себе си и да не иска още от същото.

• blackfirefly
                  blackfirefly коментира
                  Редактиране на коментар
                  Светът е шарен, Спарки! Миналата есен съвсем спокойно се разбрахме на руски в едни чешки магазин. Родителите ми обаче не са имали същия късмет през 70-те на миналия век... Така, че нищо не е правило!

• Е, те почнаха вече - как ще затънем в дългове до шията , щот' мръсните еврогееве ще ни ги наливат насила в джоба. Което, както се каза и по-горе , си зависи само от нас и кого си избираме да ни управлява.

Все нещо ще измислят, нали затова им плащат.

Коментар

• Какво се случи днес всъщност?
                  Приеха ни?
                  Казаха, че ще ни приемат?
                  Казаха, че ни приемат?

Какво следва? Има ли шанс до Нова година да се обърне каручката, да ни мине черна пантера... котка... път и да си останем с левчетата?
                  Копейките ще продължат ли борбЪтЪ (тъй безмилостно жестока)?

Коментар

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    Какво се случи днес всъщност?
                    Приеха ни?
                    Точно това се случи. Приеха ни. Сега сме длъжни от 1.1.2026 да ползваме Евро.

Естествено, по стар македонски обичай може и да не си изпълним задълженията, за което съвсем естествено има и съответните последствия. Не знам точно какви, но не вярвам да са особено приятни.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X