Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
    ....
    Хора като Гагич също са особени защото:
    Спи Гагича и посред нощ примерно идва крещейки Кольо Парамов и крещи : къщата гори къщата гори излизайте...
    Гагича го изглежда само и процежда през зъби : Аре бе доносник(и е прав донякъде) кой ти вярва на тебе какво си се развикал... обръща се на другата страна и заспива...

Вместо да си кажем: Абе я за всеки случай да проверим думите му...къщата гори ей...

.....
    Мишев - имаш от време на време периоди, в които изглеждаш разумен.
    НО после изръсваш някоя тежка пропагандна лъжа, която показва, че на преценката ти не може да се вярва.
    Като олигофренията с продаденото от Зеленски американско оръжие - мога само да кажа - лошо за теб, лошо за тези около теб, защото с подобна липса на здрав разум ще ги 'оправиш'.
    Виждал съм го многократно - хора вярващи на лесно проверими лъжи - взимат неадекватни решения и опропастяват невинните наоколо.

Та - ако искаш да помогнеш да се запази Българския Лев - не помагай!!
    МОЛЯ ТЕ - защото заради теб - другите изглеждаме като кукувици. Моля те - кажи че подкрепяш Евро-то, така ще помогнеш

Коментар

• mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      "Зеленски дето продавал оръжие на Мексиканската мафия е майтап някакъв"

Аз също съм изненадан от твърденията - но това го твърдят американци и руснаци(М.Захарова) но много общо докато от украинска страна се казва с конкретни подробности. Единия е Арестович и втори път едни друг украинец(не го запомних)... Като казаха съвсем конкретно - но не мога да намеря точния файл...Казаха съвсем ясно че наркокартелите а не мафията ...
      На мен лично ми звучи прекалено и неправдоподобно -- но Арестович каза още нещо друго - че продажбата на оръжие е извършена по съвсем баламски начин и не може да се скрие дълго време...и че е въпрос на време да се разбере.. и тогава украинците ще се ядосат много...
      Това ми направи на мен впечатление...
      Абе събитията се развиват толкова бързо и динамично че ... и е съвсем очевидно днес има из нета дадено изказване на някого си утре го няма...

Затова - може би беше грешка да обръщам публично внимание на това и трябваше да си замълча - времето ще покаже..Ще поживеем - и ще видим..

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Не знам дали има разлика от Руснак до Руснак ма от Американец до друг има голяма та тоя коз Американец го казва…….какъе в тоя Американец……….то и аз съм Американец в дадени ситуации

• Гаврил Груев Хлътев
      Гаврил Груев Хлътев коментира
      Редактиране на коментар
      Боса ти го е казал - когато ти изръсиш дебилно-пропагандна лъжа , в която може да повярва само кукувица - по добре не помагай
      ОЧЕИЗВАДНО нямаш никакво понятие как и колко може да се краде от държава с бюджет 90 МИЛИАРДА $.
      Само пияници в селска кръчма и подобни интелектуалци ВЯРВАТ И ТИРАЖИРАТ как човека управяващ 90 000 000 000 $ ще краде дребни милиони с продажба на оръжие със серийни номера и прочие.
      Сори , ама си го яко закъсал - почти колкото кмета на село Чавдарци.
      Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 19-02-25, 18:20.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
    ...Елементарните примери показват именно това: в ЕС сме, ама България с (почти) нищо не е станала по-европейска.
    Серизоно? Я си сравни само заплатата с тогавашната, например. Сравни колко недвижими имоти се купуват, сравни колко нови автомобили се купуват, сравни.... квото искаш. Или тогава не си бил тук или нямам обяснение за такива твърдения. Това че пътуваш свободно в 95% от света? Това ще можеш да живееш и работиш където си искаш в Европа и не само? Само дето, защо ли, напоследък излизащите в чужбина са все по-близо като бройка до връщащите се. Сигурно щото нищо не е мръднало?

Нито инфраструктора, нито институции, нито икономика, промишленост, търговия, съдебна система и т.н.
    Не бе, никаква инфрастуктура - магистралите си стоят със същите километри, янчулевките в София и те, метро няма, индустриялните паркове ги няма, и т.н?

Хайде да слезем на земята, става ли? Особено пък за икономиката, промишлеността и търговията си има конкретни цифри, говорещи съвсем еднозначно и обективно какво се случва. И забележи, това е ВЪПРЕКИ политиците ни, и ВЪПРЕКИ институциите ни изобщо. Вижда се и кога всичкото това се случи - след валутния борд и след доказаане на устойчиви политики в посока ЕС и НАТО (да напомня че тогава и тръгнаха европрограми, още преди да сме членове).

Спарки, Гагич- вашата грешка или заблуждение идват от там, че идеализирате Еврозоната
    Ще трябва да ме цитираш как я идеализирам.
    1. повишен кредитен рейтинс в посока А - казано ни е в прав текст. В моента сме с кредитния рейтин на Италия и само малк по високо от Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Тринидад и Тобаго.
    2. доверие, предвидимост, не защото ние ще се проемим за една нощ, а защото ще бият през ръцете по-здраво отколкото сега, ако вършим простотии.
    3. освободени спящи пари, в момента топящи се от инфлацията и не вършещи нищо за икономиката ни
    4. пряко - по-ниски лихви, включително за заемите ни като държава
    5. пряко - спестени разходи, както от лихви (същественото) така и от превалутиране, които вместо да подхранват печалбите на финансови институции, остават в хората и в бизнеса.

Нещо невярно?

Дали ще изпозлваме тия плюсове или не, зависи си от нас. Но дори хич да не ги използваме (макар че това няма как да се случи въпреки политици, правителство, съд и т.н), това не ги прави минуси.

като приемеме еврото всички наши проблеми ще изчезнат и ще се решат.
    Цитат моля, къде съм го писал? Хайде да не ми слагаш думи в устата, става ли?

Ще стане това, което казват Бенковски и Имарх.
    Кое по-точно? Ще обеднеем, цените ще скочат, икономиката ни ще се свие, безработицата ще нарасне? Аргументирано моля, а не "щото така".

Няма как на засраното с години да сложим един розов храст пред него и да си мислим, че не е засрано.
    Не, няма как. И ЕС и НАТО и Шенген и Еврозоната са средство нещо да мръдне в посока спазване на правила. Толкоз. Дори с една идея повече правила да ни се наложи да спазваме, това за нас е добре, именно защото сме доказали че сами на себе си не можем да наложим дисциплина.

Както се дадоха горе примери,има дестетки държави от ЕС и не от ЕС, кото се справят прекрасно и без еврото и са в пъти по-добре от нас- и доверие си имат, и инввестиции, и стандарт на живот, и икономика, не ги притесняват превалутирания или банкови такси.
    Пак, за 132189867319 път:
    България е доказала че не е в състояние сама да води парична и икономическа политика, не само сега а изобщо през цялата си история. Доказала е точно обратното. Ако не бяхме във валутен борд (въведен след поредния фалит на държавата), ако имахме стабилен валутен курс и стабилни икономически политики, въпросът с евро зоната изобщо нямаше да стои с такова значение, каквото има в момента.
    Затова и доста държави, които не са имали нашите издънки по няколко пъти, не бързат или изобщо не предвиждат в обозримо бъдеще влизане в евро зоната. Почти нямат позитиви от това - те си имат и рейтинга, и доверието, и предвидимостта без да им трябва еврзона, нямат спящи милиарди за гарантиране на валутен борд, нямат десетки изискуеми проценти резерви на банките, нямат дори издут и проблематичен кредитен пазар като нас в момента. Защото сами провеждат правилни политики и контролират ефективно всичко това. И от всичките 5 точки, реално остават едни разходи за превалутиране, които вероятно са и по-ниски от нашите. Те нямат нужда от еврозона.

Ние сме доказали че не можем да си изберем лидери, които да водят устойчиви политики в полза на държавата, постоянно чакаме "някой да ни оправи" и се връзваме на популистки полюции изключително лесно, след което следва крах, финансов, икономически и всякакъв. В тоя смисъл еврозоната е още едно средство да ни се попречи да направим поредната издънка, защото ще касае и други, освен нас, дори и нищо от точките по-горе да не беше налично.

Затова на мен персонално изобщо не ми е все тая дали ще приемем еврото. Щото утре като излязат 5% от гласоподавателите (щото на останалите им било все тая) и си изберат някой костадинчо, първата му работа ще е да махне валутния борд, втората да излезем от НАТО, и максимум година след това ще сме на стартова позиция 1997-ма, ако имаме късмет.

Да, ЕС си има проблемите. Дали ще се решат и как, това ни касае независимо дали сме или не сме в еврозоната. Или смятате че ако утре ЕС се срине, тук ще остане "остров на благоденствието", само защото ползваме левчета и се откачим от еврото? Пробвайте пак.
    Последно редактирано от sparkybg; 16-02-25, 13:36.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

-зелената сделка - това буквално ни уби... Какво да говорим?? Няма смисъл - лошото е че не си и признават-поне да ограничат щетите

-емисиите по колите - затягането вредните емисии съсипва автомобилостроенето на Германия и Италия.. На Германия като и вземеш колите тя какво ще прави??

-Самата система на работа чрез европроекти е сбъркана(това най вече хора като мен го знаят) - на практика някакви чичковци и лелки гласуват някакъв проект в някаква държава и дават пари за него ... а истината е че държавата изобщо няма нужда от това но иска да вземе парите - примерно стадионите по селата в България къщите за гости и много много други... Като цяло - думата европроект значи пилеене на пари!! Каква конкурентноспособност говорим??

-По време на вирус епидемията евродепутатите казаха че ще напечатат 30% пари - банкерите се опънаха и казаха че ще стане инфлация и ще се срине всичко..И накрая какво стана? Напечатаха 70% ... резултата го виждаме всички
      ...нерде Ямбол, нерде Стамбул. И като сме извън еврозоната какво е различното по отношение на тия?

В момента в който немски танк се появи на бойното поле - всички руснаци зарязват заповеди и задачи и започва луд лов на немски танк.
      Приказките от шипковия храст ги надживях преди първи клас. Ти явно не си.
      Сори, не е смешно. Трагично е!

Вижте Петър Волгин какво казва...
      НЕЕЕЕ! Шъ умрЪ!!!

...Кольо Парамов
      На една йота си от съвършенството!

Покажи постовете си на Костадинчо и компания. Ще получат душевен оргазъм!

ПП: А! ТО имало още:

Ама докато стигнем до еврото - зоната ще се разпадне буквално... Прекалено големи грешки правят които няма как нито да се скрият нито да се пренебрегнат...
      Това го чакаме има-няма откак има евро. Няколко пъти чакахме и долара така.

...Винс...
      ВАнс, Мише. Джеймс Дейвид Ванс.

Деликатно каза : демокрация в европа няма..
      Нито беше деликатно, нито има особена тежест, изречено от човека, чиито шеф предизвика падението пред Капитолия, помилва всички участници (да напомня че имаше жертви и над 140 ранени полицаи), и който е осъден за подкуп с цел мълчание, ама само наужким?
      Да не споменавам атаки срещу журналисти, съдии, прокурори и каквито се сетиш още, щом са леко преконапреки на това, дето вършат перчема и компания. Такава чистка като в момента америка надали някога е виждала в историята си.

Дааа, американската демокрация е в разцвета си. Воистина!!!

Тези избори не са легитимни и какво?
      За щастие дали се легитимни не го определя кой да е. За още по-голямо щастие не го определят и мрънкалите че не влязли с няколко десетки гласа, нищо че няма и година преди това влязоха и веднага така зверски се оакаха, че ако бях техен избиратерл щеше да ме е гнус от себе си че съм пипал бюлетина. Ама ей го на - загубили са.... само 30% от избирателите си. Смятай колко им е акъла на останалите.
      Последно редактирано от sparkybg; 16-02-25, 15:18.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Казал Европееца 😜

Задръж така малко и да видиш Европа на къде тръгва със закъснение,после пак си говорим за Хитлер и потомците му,кой къде по периферията е на барабана малката пръчка и кой виновен за това.

И да сме по темата - с Еврото или без все тая,за обикновенния човек ще е по-лесно с Еврото,за Държавата като цяло мммммм как да го кажа,че да няма обидени…….е без значение,петилетки у валутен борд,рейтинга нам си какъв ма доверието към правителството / когато го има де / под нулата.

• disko04
        disko04 коментира
        Редактиране на коментар
        Споко, повече европеец съм от колкото ти американец. Сигурно се сещаш защо.😉

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Аз по спокоен от това не мога,а другото го виждам,че и съм на 100% съгласен с тебе по тоя въпрос 😜

Европа дръж се 🤣Европейци ще те оправят

Босе, Италия беше най-напред. Преди вас, при това с години Стана това, че се полюшна лъм популизна до крайност, пък сега малко рафинира позицията си. В тоя смисъл съм фо някъде оптимист. Само не съм сигурен че времето, с което разполагамр, е достатъчно.

А Мъск, силно се надявам да не опропасти постиженията си като технологичен човек, нанимавайки се с политика. Ще е адски тъпо.

Да припомна че по време на първия мандат на Тръмп хич не му брше фен. Някакъв катарзис... Дано като политик направи мещо за технологичния сектор. Това го може. Само дето започва експлозивно в друга посока.

...но да не цапаме темата...

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Давай за Еврото,че ще ме бият мен вече,а аз съм невинен по цялата глава.

https://tsarskipishtovi.com/evroto-za-ili-protiv/

С едно на ум тия линкове,че не знам кой ги храни.

Един за всички и всички на майната си. Връзваш си гащите с един колан,немците правят глупости да сложат електричка в Мерцедес С класа,падат им гащите,лисва им задника ма с тях и тоя нашия там,че като се срине еврото се срива за всички,без значение,че само 2ма Българи са припаднали от кеф,че Мерцедеса е мотокарче с батерия вече.

ДА,добра идея ако Европа е единна да има единна валута и единна икономика ма това като стане ми се обадете,пред каминката в нас съм си и чакам
        Последно редактирано от BENZBOSS; 16-02-25, 18:05.

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Всичко суи е наред със страницата.

Посочените негативи ги имаме и във валутен борд. Няма ги само позитивите.

Мишев може да вземе да прочете страничката, че да спре да бърка европарламент, еврокомисия и други евроинституции.

Изборът ни е това:

1. България влиза в еврозоната - значи икоомиката и е достатъчно развита, достатъчно стабилна и достатчно неизоставаща от икономиките на останалите държави в еврозоната. Следва освобождаване и на едни пари, с които например ударно можем да си напазаруваме така актуалните шушкалам за армията. Или пък не.

2. България не влиза в еврозоната - значи нещо от горното не е изпълнено, иначе казано виси като циганче пред сладкарница.

3. България маха валутния борд за да провежда собствена монетарна политика - рязък спад на доверие, рязка промяна на курса на еврото (за една нощ, буквално) и в крайна сметка "титаните на мисълта", свършили тая вопиюща глупост, ни докарват до поредния фалит. Само не съм сигурен че тоя път ще се разминем само с блокада на парламента и няколко подпалени коли.

Аз съм избрал.

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Е ако решите да се отлюспите след време ще е по-лесно ако сте на лЪвове вместо на евраци.

Иначе свободата я няма от много време,каква свобода с гол задник.

И какво значи Приемаме или не…….то е гласувано вече,мисленето е приключило,сега чепкаме какво става като стане,а не дали ще стане.

Да ви е честито еврото

Я да обърна сериозно внимание на един факт който между другото обяснява позицията на някои съфорумци и повечето евролидери...които са с нагласата че света все ще е същия -тоест Европа ще е водеща
      Те не са финансисти и не го разбират (отчитат)

То за да го разбереш - трябва да си чел руските и китайските икономически доктрини които го обясняват...
      Съгласно тях - Европа е обречена заради грешния си икономически модел...Войната в Украйна просто ускорява нещата...
      Икономическите доктрини натъртват на първичните производства бизнеси и прочие от които Европа доволно се отказва..
      Русия и Китай са съседи и са много много близки - и буквално са се споразумели - руснаците развиват евтините суровини и енергоносители а китайците другото..
      И двете страни задължително залагат само на първични производства!!!
      Например: Русия произвежда метали - всеки който иска да прави нещо - ще си купи метал от тях...Торове дървесина също атомна енергетика също- няма къде да избягаш по света...
      Китайците са заложили на електрониката - те много държат да произвеждат всички първични електронни компоненти като : транзистори кондензатори чипове светодиоди - те да ги произвеждат.
      Всеки по света който реши да произвежда някаква си електроника(каквато и да е) - ще зависи от Китай който ще реши дали да му продава или не(съответно дали ще живее или не)
      По този начин те ще завладеят пазарите(света) - обърнете внимание - те притежават стратегическите производства.
      За Европа остава да ползва продуктите на първичните производства-и по всяко време може да се контролира.
      Ако Европа продължи да се деиндустриализира то тепърва ще понесе много по силен икономически удар...
      Говорим за тежката и първична индустрия...
      Според руско/китайските анализи - ще настъпи срив на еврото понеже не са спазени икономическите условия за първичност...
      Конкретно :
      Еврото няма покритие (като долара) но зад еврото стои промишлена Германия с нейните автомобили Италия с нейното произвоство изобщо индустрията на Европа...
      Когато обаче тази индустрия се срине (както се случва в момента) еврото ще се приравни на африканска валута.
      Няма да изчезне но няма да има сила нито привлекателност...
      Затова е жизненоважно Европа да запази своята производителност както преди коронавируса... Просто тази производителност пази и еврото...
      Това нещо не го разбират евролидерите - големия удар с еврото тепърва предстои...
      Банкерите го обясниха по ясно: покритието на еврото е привлекателността на европейските стоки...
      Няма европейски стоки - няма покритие на еврото!!!

Така са анализите...
      Според тях - в следващите години всеки който е от Европа - ако няма бизнес/производство който не е свързан с Русия или Китай просто не може да бъде конкурентен...
      Няма никакъв смисъл да работиш и произвеждаш ако продукцията ти е скъпа или неконкурентна..
      А за да е конкурентна - ти трябва или евтини ресурси или евтини продукти - и двете неща са на изток!!!!
      Русия и Китай не са това което бяха преди 10 години - те си научиха урока поумняха и вече дойде тяхното време.

П.П
      Мислех да напиша отделна тема точно за първичните производства - защото те са ключови и от тях тръгва всичко ама не усетих да има някакъв интерес..в форума

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Мише, от любимия ти гнъсен армен-химик пишман банкер © дето не е капацитет кат о.р. Кольо Парамов Ама е забавно - https://www.youtube.com/watch?v=pvge...l=ChefoMoments

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Половината от тия правят всичко от елементарни транзистори до микроконтролери. Би-трябвало да знаеш това. Дали част от тях имат заводи в Китай, но това е само част. Е правещите подложки не са китайци, правщите чипове и транзистори не са китайци, и това не били първични производства.

Върху нито един компютър и чип вътре, който ми е минал през ръцете, не съм засякал надпис made in china.

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Спарки,

Относон това - Върху нито един компютър и чип вътре, който ми е минал през ръцете, не съм засякал надпис made in china.

Няма и да засечеш, защото такава е договореноста, както и с нещата сделани в УСА, както и с факта, че 2/3 от авточастите в Европа идват сделани в Прибалтика, както и телевизорите сделани в Словакия, на всички пише сделани на място, но реално, фактически, на място е само асемблиране и/или лепене на етикети и опаковане.

Това, по-горе не го знам защото ЕЖК на пазара.

Русия и Китай не са това което бяха преди 10 години - те си научиха урока поумняха и вече дойде тяхното време.
      А дано, ама надали ...
      Ще продължат да си продават първичните производства срещу западни хартийки и луксозен живот за туземните "елити" и дечицата им на Запад.

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Ми ако сметнем,че България исторически е все от страната на булката то като нищо еврото ще се срине 6 месеца след като го приемем.

https://www.investor.bg/a/538-pazari...ot-edin-aspekt

Китайците какво казват или ме чакат мен да се изкажа 🤣

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Не съм казал, че хартийките ще са точно евра.

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Тука не смея да ти дам идея да пуснеш една тема БРИКС и бъдещето на хартийките…..че много политическо ще стане пък това тия дни изостря напрежението у форума.

Мирише ми,че трябва да сменям Доларите в Юани и от там в Евро

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Серизоно? Я си сравни само заплатата с тогавашната, например.
      Сега към това ако ми сравниш и покупателната способност, а не само номиналното увеличение, ще бъде коректно. Впрочем ти имаш ли конкретни данни каква част от това увеличение се дължат единствено и само на влизането ни в ЕС? Щото като гледам на последък, изминалите 1-2 петилетки как се помпат заплати благодарение на кредити и как се гласуват от славният ни парламент МРЗ алангро (по Кирчо) ме побиват тръпки. И за вдигането на заплатите единствено ЕС ли е фактора? Държави извън ЕС как си вдигат заплатите?

Сравни колко недвижими имоти се купуват
      Айде тоя сектор да го оставим на страна? Там спекулата и мушенгиите са Ато и Бто на бизнеса. Не се чуствам в свои води по темата. Имам някакви бейсик познания, ама наистина е за друга тема.

сравни колко нови автомобили се купуват, сравни.... квото искаш.
      ОК,понеже виждам, че обичаш да боравиш с цифри и факти- ти извади статистика на каквото искаш и ми покажи на кое място сме в Европа по нещо, каквото ти си избереш. Ако искаш не си прави труда, аз ще ти кажа- окупирали сме последните места.

Това че пътуваш свободно в 95% от света? Това ще можеш да живееш и работиш където си искаш в Европа и не само?
      Абе като гледам милиони от Африка и Азия, без да са от ЕС, си пътуват и живеят в Европа където и както си искат. Даже и пари им дават.

Само дето, защо ли, напоследък излизащите в чужбина са все по-близо като бройка до връщащите се. Сигурно щото нищо не е мръднало?
      Просто защото ни се изчерпа демогравският капацитет и няма какво повече в качествено и количествено отношение да предложим за износ. Пикът на напускащите отдавна мина през 90те. и началото на 2000. 2 милиона се изнесоха на времето без изгледи да се върнат повече. Актът на напускане не означава автоматично успех и устройване там където са отишли. Идва време плявата да се отсее. Мисля е излишно да споменаваме, че в БГ не може да намериш читав работник под дърво и камък. Защо си мислиш, че отивайки на запад тоя матрял там ще успее? Естествено е пак да се върнат тука.

Не бе, никаква инфрастуктура - магистралите си стоят със същите километри
      Спарки, ти на това нащо магистрали ли му викаш? Каи честно? Няма 1 / ЕДНА магистрала да е като хората или не в ремонт (на ремонта). Ако трябва една немска инфраструктурна комисия да дава допуск на нашите нарочени за магистрали пътища и 1 метър няма да покрие критериите. Разходи се до Чехия или Унгария да видиш магистрала. За по на запад не говоря. Айде, дори не толкова далече- иди до съседна Сърбия дето дори не е в ЕС. И техните са по-добри от наще или в най-добрият случай същите. Тея пари, кото се дадоха и откраднаха от ЕС за пътища, ако бяха се дали по предназначение, щяхме да караме по златни аутобани от тук до луната.

Хайде да слезем на земята, става ли? Особено пък за икономиката, промишлеността и търговията си има конкретни цифри, говорещи съвсем еднозначно и обективно какво се случва. И забележи, това е ВЪПРЕКИ политиците ни, и ВЪПРЕКИ институциите ни изобщо. Вижда се и кога всичкото това се случи - след валутния борд и след доказаане на устойчиви политики в посока ЕС и НАТО (да напомня че тогава и тръгнаха европрограми, още преди да сме членове).
      Чей са, дай да се разбереме. Няма смисъл да ми влизаш в обяснителен режим и да ме убеждаваш в смисъла и ползите от ЕС. Нито съм някъв евроскептик, нито съм солташак на Костадинов и темподобни или полуидиот заровил главата в пясъка та да не видам или отричам. Още в предипният ми пост написах и казах, че мястото ни е в ЕС и НАТО и това не стои под съмнение. Също така написах, че за проблемите за които говорим не е виновен нито ЕС, нито НАТО, а бъга си е в нас. И съм напълно съгласен с теб, че в рамките на ЕС са ни дадени условия и предпоставки чрез които да се развиваме. Това, за което аз дудна, е че КПД ни е като на парен локомотив и вината за това си е наша. И, че никакви палеативни мерки или промени с или без еврото няма да променят това. Защото ние сме в ЕС проформа. Нито мисленето, нито стратегията, нито икономиката и политиката ни са такива.
      1. повишен кредитен рейтинс в посока А - казано ни е в прав текст. В моента сме с кредитния рейтин на Италия и само малк по високо от Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Тринидад и Тобаго.
      Апропо кредитният рейтинг- ти защо като удавник хванал се за сламка все към тея кредити те влече? За да ги вземат и откраднат псевдо политиците ни и ''бизнесмените ни" и да потънат като вода в пясък? Кажи ми като обикновен български гражданин ти досега какво видя да ти се подобри в личния живот с парите, които са ни дадени като кредит до сега и ще плащат децата ни до 10 коляно? По-хубави ти станаха пътищата ли, здравната система се подобри, администрацията ли ни е по-ефективна,намаля бюрокрацията? Посочи ми с тея и тея пари от еди кой си заем, това и това стана по-добре за мен? Парите за какво ще ги взимаме на кредит? За да закърпваме дупките на продънения и откраднат бюджет- да наливаме в пенсии и увеличаване на чантаджииски заплати, корупционни схеми? Или си оправихме корупцията, съдебната система, имаме работещи и прагматични закони и ще ги вложим в дофинансирането на действаши проекти и работеща икономика, т.е. кредита ще помогне за добиване на добавена стойност, с което ще останат пари за връщането му и евентуално за печалба или рефинансиране? Досегашните практики в БГ какви са? Или искаш още от същото, ама повече?

2. доверие, предвидимост, не защото ние ще се проемим за една нощ, а защото ще бият през ръцете по-здраво отколкото сега, ако вършим простотии.
      Te и сега могат да го правят.За мен остава въпросът защо не го правят. На всички им е ясно кой е на власт в БГ, корупционните схеми и къде отиват парите. Защо продължават да ги дават? Съучастие в престъпление? Или не им пука за нас? Като вкараме еврото това дали и защо да се променя?

3. освободени спящи пари, в момента топящи се от инфлацията и не вършещи нищо за икономиката ни
      И за това е виновна липсата на евро?? А не липсата на нормална бизнес среда? Пак да попитам банално- как държави, които не са в Еврозоната го нямат тоя проблем?

4. пряко - по-ниски лихви, включително за заемите ни като държава
      Да, прав си. Ама пак се връщам към точка 1- аджеба какво ще правим с тея кредити, къде и за какво ще ги влагаме. Едно е да ти дам на теб и фирмата ти заем да си разшириш биънеса и с работата ти да го постигнеш, Друго е да ги дам на мангото от махалатата ти на 300 метра от вас да ги изпие и изяде. Иначе лихвата и на двама ви ще е по-ниска.

5. пряко - спестени разходи, както от лихви (същественото) така и от превалутиране, които вместо да подхранват печалбите на финансови институции, остават в хората и в бизнеса.
      Ти вярваш ли, че банките ще останат на сухо и ще изпуснат едни такси, които са ти взимали до сега? Най-вероятно ще измислят нещо друго. Русо гладно нема. Но да кажем, че това си е моя спекулация. Може и ти да си прав.

Дали ще изпозлваме тия плюсове или не, зависи си от нас. Но дори хич да не ги използваме (макар че това няма как да се случи въпреки политици, правителство, съд и т.н), това не ги прави минуси.
      Аз никъде не съм казал, че са минуси. Просто ги сведох до нашата действителност и вярвам, че няма да станат плюсове. Именно защото зависи от нас.

Цитат моля, къде съм го писал? Хайде да не ми слагаш думи в устата, става ли?
      Тея точки от по-горе, дето си ги написал от 1 до 5 не са ли проблеми, за които ти твърдиш, че ще се решат чрез еврото? Или не съм те разбрал правилно?

Ще обеднеем
      Да, но не заради еврото. Но и еврото няма да помогне това да се избегне.
      цените ще скочат
      Със сигурност. Няма държава, приела еврото където цените да не са се променили нагоре. Има един куп финансисти и специалисти, които твърдят, че не било зарад еврото. Но закономоерно след приемането му пиши едни 10-15% нагоре именно след приемането на еврото.
      икономиката ни ще се свие, безработицата ще нарасне?
      Не знам, не зависи от еврото или поне не само.
      Не, няма как. И ЕС и НАТО и Шенген и Еврозоната са средство нещо да мръдне в посока спазване на правила. Толкоз. Дори с една идея повече правила да ни се наложи да спазваме, това за нас е добре, именно защото сме доказали че сами на себе си не можем да наложим дисциплина.
      От твоите уста в Божите уши. Ама аз пак упорито по шопски да попитам- защо до сега сме оставени на пустопаш и никой за нищо не ни санкционира при все очебийните и нагли произволи, които стават в мамковината ни?

Ние сме доказали че не можем да си изберем лидери, които да водят устойчиви политики в полза на държавата, постоянно чакаме "някой да ни оправи" и се връзваме на популистки полюции изключително лесно, след което следва крах, финансов, икономически и всякакъв. В тоя смисъл еврозоната е още едно средство да ни се попречи да направим поредната издънка, защото ще касае и други, освен нас, дори и нищо от точките по-горе да не беше налично.
      В първото изречение назидателно казваш, че все чакаме някой да ни оправи, а в следващото препоръчваш именно това по линия на еврото. Не го рабрах, но обобщено клониш към това да сме протекторат и някой от вънка да ни определя и контролира нещата. Ако трябва да съм обективен и честен, при моментните обстоятелства това действително е по-дорбият вариант за нас. Казвам го без ирония. Е съседна Турция ако рече, ще направи нещата тука като по часовник. Или сега както Тръмп се е развихрил да си прибавя щати, може нас да ни лепне и да ни наложи подобни на тексаските щатски закони. Аз доволен.

Затова на мен персонално изобщо не ми е все тая дали ще приемем еврото. Щото утре като излязат 5% от гласоподавателите (щото на останалите им било все тая) и си изберат някой костадинчо, първата му работа ще е да махне валутния борд, втората да излезем от НАТО, и максимум година след това ще сме на стартова позиция 1997-ма, ако имаме късмет.
      Сори, и аз съм от негласуващите. Не, че ми е все тая, но съм се зарекъл, че с моят глас не искам и няма да легитимирам мафиотски структори, дебили, крадци, мошенници и идиоти. А за такива като костадинчо не се притеснявам, защото в България се е доказал ноторно, че хората не подлежат на обединение, независимо за добри или лоши каузи. Сори и за нихилизма, ама кво да го праиш- реалности.

Да, ЕС си има проблемите. Дали ще се решат и как, това ни касае независимо дали сме или не сме в еврозоната. Или смятате че ако утре ЕС се срине, тук ще остане "остров на благоденствието", само защото ползваме левчета и се откачим от еврото? Пробвайте пак.
      Тук се съгласявам, че еврото няма влияние.
      Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Оле майкоууууу,тука не ме почвай,че ще ме наведат за псуване най накрая.

Това е една от главните причини и икономиката и политиката на Европа тия дни за се хапе по задника,то при индекс 1.6 тук сме я закършили леко,а Германия е на 1.4 или ммммммм 20% от бебетата тия дни се правят от вносен такова.
        Тука да речем че лошо няма ма е на разхождат се разни с газ от Мюнхен в тълпата с Мини вместо да запретнат ръкави и да побачкат малко,че освен за разплод си ги дръпнаха уж и за бачкатори…….а то какво стана,само ланги веят.

На Меркел и компания 100 на голо са и малко,разказа играта на Убер Алес,да се чудят сега как да си го изритат. Аз като един виден политически гений мога да ти предложа да потърсиш клипове на полски гранични пазещи си границата с бойни патрони за разлика от другата част на Европа……какво евро,какво единство,каква сила,каква икономика,какво бъдеще,каква политика………..единия им праща покана,а другия им праща куршум по гъзарите

• cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Е, щом не гласуваш, няма смисъл да питаш. Легитимираш баш тия, от които се оплакваш, щото облагодетелстваните от схемите им, си ги избират без проблем. Що ония отвън не направели нещо, ми то като си ги избираме едни и същи, кво да направят?! Отвън са виновни, че тука не ни стига акъла барем да гласуваме и да си сменяме управниците, когато очевидно не са читави. Ти питаш кой ни се е изходил в гащите, и сега си против нещо, от което основна(но не единствена) полза ще е, че нашите мошеници ще им се ограничат някои възможности за далавери.
        Спекулираш с цифри и преувеличаваш възможни негативи, пък умаловажаваш позитивите. Освен това явно си противоречиш - първо нямало полза от ЕС, пък после...не си казал такова нещо... За едно си прав обаче - не е станала много европейска държава нашата, щото обществото ни е далеч от европейското - кои европейци ще ходят за гъби, докато други им избират бъдещето и политиците, просто за да могат да си измият ръцете, че "не са гласували за тия", и да може да намират кусури без да носят отговорност?! Там които не гласуват, просто наистина не се интересуват от политика, ири не им стига акъла...

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        ☝️ Това за кой?

.....

Сори, и аз съм от негласуващите. Не, че ми е все тая, но съм се зарекъл, че с моят глас не искам и няма да легитимирам мафиотски структори, дебили, крадци, мошенници и идиоти. А за такива като костадинчо не се притеснявам, защото в България се е доказал ноторно, че хората не подлежат на обединение, независимо за добри или лоши каузи. Сори и за нихилизма, ама кво да го праиш- реалности.

Тук се съгласявам, че еврото няма влияние.
      С всичко което си написал съм съгласен 90 до 100%....
      ОСВЕН с негласуването - ти като не гласуваш ГИ ЛЕГИТИМИРАШ - Шиши и къстадин и прочие. И това е ФАКТ.

Защото те са легитимни дори 1% да са гласувалите - ЗАЩОТО това е закона - и в България и в САЩ и в Дания и в ......

Ти като не гласуваш ги легитимираш и им правиш услуга - и доста добре се чувстват и те и ЕС и ЕП и джуджето путяго също
      ТИ да НЕ гласуваш - на това ТЕ разчитат.
      Честито

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        И дефицит да няма и мито да плащате,че и по 5 % НАТО,евтини Мерцедеси…..а и Гренландия наша

Деал?

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Дълга ви е над 120% от БВП, и давате 3.5% за отбрана. На база на какво са тия 5%, за които перчема дудне? Парите ви редовно свършват септември-октомври-ноември и после пускате печатницата на първа светлинна. Трябва да правим същото, или?

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        По тия теми съм ПАС

Първоначално публикуван от cecoa1
      Е, щом не гласуваш, няма смисъл да питаш. Легитимираш баш тия, от които се оплакваш, щото облагодетелстваните от схемите им, си ги избират без проблем. Що ония отвън не направели нещо, ми то като си ги избираме едни и същи, кво да направят?! Отвън са виновни, че тука не ни стига акъла барем да гласуваме и да си сменяме управниците, когато очевидно не са читави. Ти питаш кой ни се е изходил в гащите, и сега си против нещо, от което основна(но не единствена) полза ще е, че нашите мошеници ще им се ограничат някои възможности за далавери.
      Спекулираш с цифри и преувеличаваш възможни негативи, пък умаловажаваш позитивите. Освен това явно си противоречиш - първо нямало полза от ЕС, пък после...не си казал такова нещо... За едно си прав обаче - не е станала много европейска държава нашата, щото обществото ни е далеч от европейското - кои европейци ще ходят за гъби, докато други им избират бъдещето и политиците, просто за да могат да си измият ръцете, че "не са гласували за тия", и да може да намират кусури без да носят отговорност?! Там които не гласуват, просто наистина не се интересуват от политика, ири не им стига акъла...
      Нищо не си противореча- полза от ЕС си има, но не пречупена през нашите политици и псевдоелит, които опорочават всичко до което се допрат. Докато ги има тея, не ЕС, ами и с Чък Норис няма да се оправим. От там стигнах и до въпроса защо не гласувам. Преди да ме упреквате за което, ти или Бенковски ми посочете 1 (ЕДНА) партия, която да не е в играта и да не е компрометирана. То в България предпоставката за да стане някой политик е именно задкулисието да го е хванало за топките и да им играе по свирката Иначе няма да види парламента и на картичка. Не, благодаря, без мене.А вие гласувайте де. Пожелавам ви успех. А претенции имам и ще имам докато съм законен и редовен данъкоплатец и не нарушавам закона (макар че това е нещо като оплакване пред арменския поп).
      Да, в България има и читави и разумни хора, но те въобще не са в политиката и не са дали заявки, че ще влизат в нея. За това и не на майтап написах по-горе, че идеята да станем протекторат не ми е чужда, макар и за момента да е утопична.
      Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Избираш си най-малко компроментираната партия, а и критично оценяваш компроматите.
        Ето, за едни се твърдеше, че са подкрепени от Америка(вероятно вярно), и ще прокарват техните интереси у нас(с презумпцията да ни ограбят и прецакат, както вече беше традиция за другия Голям брат от изток). Сега политиката на САЩ се променя, но тези партии и медии продължават да работят за нашите си интереси (един от които е Еврозоната), и приобщаването ни към Европа(въпреки всичките и недостатъци, все още най-свободна и демократична, което е част от добрия живот). А не ни тласкат към диктаторска Русия, нищо че Путин и Тръмп(кандидат-диктатор на САЩ) ще се прегърнат, може би за да смачкат Европа.

• Гаврил Груев Хлътев
        Редактиране на коментар
        НИКЪДЕ в ЕС няма партия, която 'не е в играта'. Защо още не си го разбрал е мистерия за мен.
        Фор ди Лайнен дойде при Тиквата за изборите - да се снима, да го подкрепи - ВЪПРЕКИ, че знае колко корумпиран е. Въпреки снимките, кюлчетата и "Еб@ ги с 200".
        На избори не се гласува на идеални , честни хора - а за най-доброто за теб , децата и страната ти.

Сега към това ако ми сравниш и покупателната способност, а не само номиналното увеличение, ще бъде коректно.
      GDP per capita, PPP 2000г = 6422 долара
      GDP per capita, PPP 2023г = 37410 долара

2000г, 600лв беше ОГРОМНА заплата, цена хляб 750 грама = 60 стотинки = 1000 хляба
      2024г. 6000лв е голяма, но не и огромна заплата, цена хляб 750 грама = 2лв = 3000 хляба

Може и по средни заплати ако искаш. Все такива интересности се получават.

Реално увеличение спрямо "татов златен век" дори има при ток и отопление. При почти всичко друго със средна заплата сега се купува повече, в повечето случаи в пъти.

Впрочем ти имаш ли конкретни данни каква част от това увеличение се дължат единствено и само на влизането ни в ЕС? Щото като гледам на последък, изминалите 1-2 петилетки как се помпат заплати благодарение на кредити и как се гласуват от славният ни парламент МРЗ алангро (по Кирчо) ме побиват тръпки. И за вдигането на заплатите единствено ЕС ли е фактора? Държави извън ЕС как си вдигат заплатите?
      Ето ти графика, преценявай сам. Данните са публични:
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:gdpppp.png Прегледи:0 Размер:50.5 КБ ID:6989058

Колкото до държавния дълг, нищо драматично в последните петилетки, даже тъкмо обратното:
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:ddgpp.png Прегледи:0 Размер:25.0 КБ ID:6989059

Айде тоя сектор да го оставим на страна? Там спекулата и мушенгиите са Ато и Бто на бизнеса. Не се чуствам в свои води по темата. Имам някакви бейсик познания, ама наистина е за друга тема.
      Секторът барабар с кусурите си, е един от най-добрите индикатори с колко капитал разполагат гражданите като купувачи и фирмите в брамнша като инвеститори. Да, има изкривявания, има и балон (според мен, според ргуги няма), но това не го променя като индикатор.

ОК,понеже виждам, че обичаш да боравиш с цифри и факти- ти извади статистика на каквото искаш и ми покажи на кое място сме в Европа по нещо, каквото ти си избереш. Ако искаш не си прави труда, аз ще ти кажа- окупирали сме последните места.
      За това на кое място сме не ни е виновен нито ЕС, нито еврозоната. Ние сме си виновни. Еврозоната с нищо няма да влоши това. Само може да помогне, което,. пак, е единствното ми твърдение в тая тема.

Абе като гледам милиони от Африка и Азия, без да са от ЕС, си пътуват и живеят в Европа където и както си искат. Даже и пари им дават.
      Искаш да си на тяхно място, или?

Пикът на напускащите отдавна мина през 90те. и началото на 2000. 2 милиона се изнесоха на времето без изгледи да се върнат повече.
      Като последствие от "земния рай" през "татов златен век", комбинирано с "чудесните" перспективи. Да напомня че 90-те започнаха с фалит на държавата и купони, и приключиха с хипер инфлация, фалит и въвеждане на валутен борд заради това. Я сега ми кажи, ако по него време бяхме в ЕС, нещо от това щеше ли да ни бъде позволено да се случи?

Актът на напускане не означава автоматично успех и устройване там където са отишли.
      Не, не означава. Означава липса на перспективи.

Идва време плявата да се отсее. Мисля е излишно да споменаваме, че в БГ не може да намериш читав работник под дърво и камък. Защо си мислиш, че отивайки на запад тоя матрял там ще успее? Естествено е пак да се върнат тука.
      Плявата се върна най-вече през 2009-та - 2011та. После доста народ се върна около и след Covid простотията - къде защото останаха без работа, къде защото тамошната простотия им дойде в повече - адски е гадно да не си си вкъщи при такива събития. Напоследък се връщат хора и с хубава работа, и с дом и т.н. Не един и двама. Което говори 2 неща - нито навън е цветя и рози (никога не е било), нито тук е толкова зле, колкото имаме навика да го изкарваме.

Спарки, ти на това нащо магистрали ли му викаш? Каи честно? Няма 1 / ЕДНА магистрала да е като хората или не в ремонт (на ремонта). Ако трябва една немска инфраструктурна комисия да дава допуск на нашите нарочени за магистрали пътища и 1 метър няма да покрие критериите. Разходи се до Чехия или Унгария да видиш магистрала. За по на запад не говоря. Айде, дори не толкова далече- иди до съседна Сърбия дето дори не е в ЕС. И техните са по-добри от наще или в най-добрият случай същите. Тея пари, кото се дадоха и откраднаха от ЕС за пътища, ако бяха се дали по предназначение, щяхме да караме по златни аутобани от тук до луната.
      Добри, лоши, случиха се заради еврофондове. Преди това ни кинти, ни магистрали. Еврофондове, които спряха като правехме съвсем простотии с тях и за чието отпускане изискваха спазване на правила. До морето стигам за 3 часа и половина, до Гърция за 2 часа. през 2000г тия времена бяха по 2.

Чей са, дай да се разбереме. Няма смисъл да ми влизаш в обяснителен режим и да ме убеждаваш в смисъла и ползите от ЕС.
      Нямам и намерение. Ти твърдеше че нямало промяна, а това просто не е вярно. Дали можеше да е по-добре - със сигурност, но това е съвсем друга тема. Дали можеше да е по-добре спрямо сега без от ЕС да ни шокат канчето - силно се съмнявам.

Това, за което аз дудна, е че КПД ни е като на парен локомотив и вината за това си е наша.
      Съгласен. Ама с какво еврозоната ще ни навреди? Няма с какво.

Апропо кредитният рейтинг- ти защо като удавник хванал се за сламка все към тея кредити те влече?
      Кредитния рейтинг е оценка за икономиката ни. За бизнес климата, и държавата като цяло. Единствени ми кредит през живота е лизингът на една кола преди 20 години, та никакви кредити не ме влечат. По-евтини кредити се дават при по-нисък риск. По-нисъл роск значи благоприятна среда за бизнес и работа. Толкоз.

Кажи ми като обикновен български гражданин ти досега какво видя да ти се подобри в личния живот с парите, които са ни дадени като кредит до сега и ще плащат децата ни до 10 коляно? По-хубави ти станаха пътищата ли, здравната система се подобри, администрацията ли ни е по-ефективна,намаля бюрокрацията?
      Съвсем всичко от това се подобри. Дори като влезеш в Пирогов я няма мизерията от едно време - за нещастие ми се наложи. И с кредитие няма никаква драма - виж делът им спрямо БВП.

Парите за какво ще ги взимаме на кредит? За да закърпваме дупките на продънения и откраднат бюджет- да наливаме в пенсии и увеличаване на чантаджииски заплати, корупционни схеми? Или си оправихме корупцията, съдебната система, имаме работещи и прагматични закони и ще ги вложим в дофинансирането на действаши проекти и работеща икономика, т.е. кредита ще помогне за добиване на добавена стойност, с което ще останат пари за връщането му и евентуално за печалба или рефинансиране? Досегашните практики в БГ какви са? Или искаш още от същото, ама повече?
      За каквото ни трябват, за това ще ги взимаме. Сега са просто по-скъпи. В еврозоната ще са по-евтини. Толкоз. Ако сега плащаме 5% лихви за взетите кредити, в еврозоната ще плащаме 4 или 3 или 2. Да не говорим че всяка година се изплаща дълг с изтекла давност, за което се теглят нови кредити, дори бюждетът ни да е балансиран, с нула дефицит.

Защо продължават да ги дават? Съучастие в престъпление? Или не им пука за нас? Като вкараме еврото това дали и защо да се променя?
      Доста по-строг контрол, например. Тогава няма "имаме в БНБ наш човек" и после... КТБ. Това се променя, освен вече изброеното амнайсе пъти.

И за това е виновна липсата на евро?? А не липсата на нормална бизнес среда? Пак да попитам банално- как държави, които не са в Еврозоната го нямат тоя проблем?
      Не, липсата на евро не е виновна за нищо. Липсата на самодисциплина и правила е виновна. Еврозоната налага правила и контролира спазването им.

За другите държави - съвсем просто е, освен вече повтореното амнайсе пъти че толкова си можем: Няма друга държава с валутен борд, дето да не е влязла в еврозоната. Защото просто е тъпо. Няма да повтарям защо.

Да, прав си. Ама пак се връщам към точка 1- аджеба какво ще правим с тея кредити, къде и за какво ще ги влагаме. Едно е да ти дам на теб и фирмата ти заем да си разшириш биънеса и с работата ти да го постигнеш, Друго е да ги дам на мангото от махалатата ти на 300 метра от вас да ги изпие и изяде. Иначе лихвата и на двама ви ще е по-ниска.
      Именно в последното ти изречение си си отговорил. Държавата и некадърниците няма да спрат да взимат кредити, ако останем извън еврозоната. Само че те ще са по-евтини и за тия, дето знаят какво да правят с тях. Това значи конкурентноспособност.

Ти вярваш ли, че банките ще останат на сухо и ще изпуснат едни такси, които са ти взимали до сега? Най-вероятно ще измислят нещо друго. Русо гладно нема. Но да кажем, че това си е моя спекулация. Може и ти да си прав.
      Вярвам че конкуренцията, включително в банковия сектор, води до добро.

Аз никъде не съм казал, че са минуси. Просто ги сведох до нашата действителност и вярвам, че няма да станат плюсове. Именно защото зависи от нас.
      Противоречиш си. Хем не са минуси, хем няма да станат плюсове.
      Плюсове са за който знае как да се възползва от тях. И 90% от държавата и фирмите да не знаят, останалите 10% знаят.

Тея точки от по-горе, дето си ги написал от 1 до 5 не са ли проблеми, за които ти твърдиш, че ще се решат чрез еврото? Или не съм те разбрал правилно?
      Къде в тия точки видя проблеми? Възможности са. А при възможностите винаги е по-добре с тях, отколкото без тях. В най-най-лошия случай сме на нула.

Единственото ми твърдение в тая тема е че мантрите за вредността на еврозоната са просто лъжи. Толкоз.

Със сигурност. Няма държава, приела еврото където цените да не са се променили нагоре.
      Да, има търгащшески изпълнения навсякъде, за седмици. Имаме си пресен пример, че и близо до нас. После... инфлацията по-ниска от тук.

Но закономоерно след приемането му пиши едни 10-15% нагоре именно след приемането на еврото.
      Това е абсолютно невярно. В Хърватия например не само не се случва нищо драматично пограй въвеждането на еврото (освен простотиите за няколко седмици), а тъкмо обратното от 2023-та насам инфлацията е постоянно намаляваща, с изключение на последните някаолко месеца. Покрай въвеждането на еврото не се случва буквално нищо с нея:
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:цроинфл.png
Прегледи:134
Размер:79.1 КБ
ID:6989060

защо до сега сме оставени на пустопаш и никой за нищо не ни санкционира при все очебийните и нагли произволи, които стават в мамковината ни?
      Тъкмо напротив. Това че нещо не го дават по телевизора не значи че не съществува. Обърни внимание на усвояемостта на еврофондове например, дори хич да не гледаме наказателни процедури и прочие. Мислиш че ако даваха без да изискват спазване на правила, щеше да е такава?

В първото изречение назидателно казваш, че все чакаме някой да ни оправи, а в следващото препоръчваш именно това по линия на еврото.
      Еврозоната няма "да ни оправи". Само ще удря през ръчичките като тръгнем да се дъним. Разликата е съществена. Правила и дисциплина при спазването им. Толкоз. Правила, с които сами сме се съгласили.

[QUOTE=Urko;n6989025]
      Не го рабрах, но обобщено клониш към това да сме протекторат[/.quote] Ако членството ни в ЕС и еврозоната го разбираш като протекторат, така да бъде.

и някой от вънка да ни определя и контролира нещата.
      Мхм, сами се оливаме. Трябва ни морков и трояга. И за ралика от друг път, тоа път сами сме си избрали и моркова и тоягата. И те са еднакви за всичките в ЕС.

Е съседна Турция ако рече, ще направи нещата тука като по часовник.
      Ако ги направи като същия часовник, какъвто и в собствената си държава, айде нЕма нужда!

Или сега както Тръмп се е развихрил да си прибавя щати, може нас да ни лепне и да ни наложи подобни на тексаските щатски закони. Аз доволен.
      Де късмет, ама... надали.

Имаш право на това. Значи статуквото те кефи.
      Последно редактирано от sparkybg; 16-02-25, 23:47.

Коментар

Нищо не си противореча- полза от ЕС си има, но не пречупена през нашите политици и псевдоелит, които опорочават всичко до което се допрат. Докато ги има тея, не ЕС, ами и с Чък Норис няма да се оправим. От там стигнах и до въпроса защо не гласувам. Преди да ме упреквате за което, ти или Бенковски ми посочете 1 (ЕДНА) партия, която да не е в играта и да не е компрометирана. То в България предпоставката за да стане някой политик е именно задкулисието да го е хванало за топките и да им играе по свирката Иначе няма да види парламента и на картичка. Не, благодаря, без мене.А вие гласувайте де. Пожелавам ви успех. А претенции имам и ще имам докато съм законен и редовен данъкоплатец и не нарушавам закона (макар че това е нещо като оплакване пред арменския поп).
        Да, в България има и читави и разумни хора, но те въобще не са в политиката и не са дали заявки, че ще влизат в нея. За това и не на майтап написах по-горе, че идеята да станем протекторат не ми е чужда, макар и за момента да е утопична.
        Делегираш правата си на манго да ти решава съдбата. Няма лошо - и това е избор.

Не критикувам, нито упреквам. Просто такива са фактите.

Коментар

GDP per capita, PPP 2000г = 6422 долара
          GDP per capita, PPP 2023г = 37410 долара

2000г, 600лв беше ОГРОМНА заплата, цена хляб 750 грама = 60 стотинки = 1000 хляба
          2024г. 6000лв е голяма, но не и огромна заплата, цена хляб 750 грама = 2лв = 3000 хляба
          .....
          Спарки - ти сериозно ли? 6 000 лв заплата може да не е огромна за теб и за София - тоест за минимална част от населението.
          Средна за 12.2024 е 2468 лв
          чисто е под 2000 лв.

КОЙ тук е против ЕС? Никой - само ти спориш с неясно кого, че ЕС е добре - съгласни сме бре, така е.

Но за обикновения човек - евро-то няма да е по-добре - а по-зле.

Дори твоите аргументи - за по-нисък ЛП и по-добър кредитен рейтинг показват как ще бъдат вземани нови и нови заеми и данъците ще се вдигат за да се плащат лихвите по тези заеми.

И разбери едно - читав инвеститор НЯМА да дойде в държава със съдебна система на Шиши. Със бухалки/регулатори на Тиквата.

Показа ти се, че най-добре живее обикновения човек там където е запазена националната валута - ти пееш химни за ОЛП и кредитен рейтинг на държавата.
          Сериозно ли ?
          Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 19-02-25, 18:47.

Коментар

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            И при средната заплата е същото 238 за 2000г, 2380 за 2024та. Постът юи е по повод на това че нищо не се било променило. 10орни заплати и 5оре н БВП ме са промяна?

И другите аргументите ви са като всичко останало. Удобно пропускате което не ви изнася. Най-щастливата нация за 2024 година са... Финландците. Финлания е член и на ЕС, и на Еврозоната, а от скоро и ма НАТО. И таака съвдем случайно са географски близо до останалите, дето продължаваш да дъвчеш, което идва да каже нещо.

За Финландия можех да се изнеса баш в 2000г. С осигурено предварително работно място, платена квартира и други придобивки. За срвдна тамошна заплата в IT сектора още преди бумът в него. Само че си дадох сметка че на такова място ме мога да живея. Съзнателен избор, който праея и до днес, въпреки че днес пък сувсем нямам проблем да върша това, което върша, навсякъде.

И пак, кредитния рейтинг е оценка за икономиката въобще. Той не значи взимаме на повече или по-малко кредити. Значи само по-малко разходи, по-голямо доверие и по-добър бизнес климат заради това. Вденете го най-накрая! Когато нвкой реши да търси нови места за бизнеса си, с това започва. Другото е чак после. Но няма ли го кредитния рейтинг, до другото изобщо мяма да стигне.

Та, опитай мещо друго. Това не мина.

• Гаврил Груев Хлътев
            Редактиране на коментар
            мина, не мина - ти си забил във възприятието си и изобщо пропускаш переспективата на цялата картина.
            Финландия е на 1-во място - а следващите 5 не са страни, които са приели евро-то , нито ще го приемат.
            аргумента ти е изключението, демек закономерността я използваш, а не я виждаш ..... мина, не мина 'другарю'
            "Другарите' бяха убедени в братството на СССР, докато 'братята' ни грабеха със занижени през СИВ цени на стоките ни.
            Ти си същия 'другар' , ама за ЕС и евро. ЗАЩО Сърбия е по-добре по много параметри въпреки че още не е в ЕС?
            Защото не са шарани

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Не е изключение. От топ 5 европейски държави 2 са е ЕС и еврозоната, 3 не са нито в ЕС, нито в еврозоната, другарю!

Пак, пробвай нещо друго. Вярата е за в църквата. Аз боравя с публично известни факти, вие боравите с "щото така!".

Чакам да видя по кои пaрaметри Съвбия е по-добре от коя да е фържава в еврозоната. Чакам и отговор защо им е да преговарят за еврочленство, щом са си донре и така. Щото така?

Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
          Но за обикновения човек - евро-то няма да е по-добре - а по-зле.
          Може и най големия гру в банката да си, но за да си велик трябва да можеш човешки да го обясниш, така че Обикновения човек да те разбере.

Защо смяташ че ще е по зле.

От всичко което написа последните страници разбирам че защитаваш бг бизнеса базиран на картели и монополи.

Аз ще ти кажа в момента какво искам.
          Истинска комисия КЗП и КЗК който да направи истински анализ за картел при магазините.
          Да събера кауфланд и лидъл в едно и както в нормалните държави да направи анализ на база оборота , а не на някаква измислена методика има ли друг физически магазин в квартала.
          Щото всичкото това което пишшеш не струва и 2 стотинки за обикновения човек.

Еврозоната влиза и правило че глобалните фирми могат да търсят защита в ЕС а не само локално
          Това нарочно ли го изпускаш

Не се шегувам , КЗК, броили в квартала колко магазини има - отчели 1лидъл, 1 кауфланд и 6 гаражчета- значи има конкуренция
          Последно редактирано от trav; 17-02-25, 08:09.

Коментар

Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение

Може и най големия гру в банката да си, но за да си велик трябва да можеш човешки да го обясниш, така че Обикновения човек да те разбере.
            .....
            Написано е по-горе:

При приемането ще се изсипят в икономиката
            - веднъж парите на валутния борд
            - две понижените задължителни резерви на банките

ще се харчат много 'нови' пари без да има произведено срещу тях НИЩО

Хайде сега някой да каже как се генерира ИНФЛАЦИЯ?
            Когато има повече пари отколкото стоки/услуги които да се закупят с тях.

Сега разбра ли г-н 'Мръсниците ни мачкат , а ние сме добри, и невинни' ?

Според обема на парите - инфлацията ще е над 15% годишно. АКО се приеме еврото - след 3-4 години 80% от населението ще реве като французин със жълта жилетка.
            НЯМА ДА ИМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
              Редактиране на коментар
              И ако нямаме късмет инфлацията ще е над 25% годишно. Това ще зависи не от нас обаче, а от 'големите батковци' Франция, Германия, Италия ....
              Наблюдава се огромно желание да станем юридически 'циганската махала на Франкфурт'.

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Напротив. Нито ще се изсипят, мито зад тях липсва произведено. За да ги има, зад тях вече има произведено нещо. Те не са се пръкнали от нищото, просто защото ни е забранено да пускаме печатницата като ни потрябват кинти.

А дори да се изсипят, чакам да обясниш как точно ще навредят на обикновеноя човек пари, които вместо да мухлясват и се топят от инфлацията (сам сметни за 27 години колко са се обезценили) влязат в илономиката.

Спящите пари са най-тъпото нещо във вселената! По-зле са и от кредит дори. Кредитът те стимулира да бачкаш, за да го върнеш, а спящите пари ти дават измамното спокойствие че имаш нещо, докато накрая установиш че за такива периоди ако си имал късмет си загубил само половината им стойност.

Не те знам какво работиш, но на пазара на труда има такъв дивашки дефицит за кадърни хора почти във всички сфери, какъвто никога не е имало. Много хора са готови да плащат, стига да можеш нещо. То читав склададжия се намира трудно, какво остава за нещо повече. Та, какъвто персонала, такива и заплатите. Кадърния човек знае как да продаде уменията си.
            И колко плащаш чисто месечно на склададжията, Спарки? И колко даде за вътрешнофирменото му обучение?
            И колко преди пенсионирането му ще го уволниш/няма да го наемеш, за да не му плащаш Х заплати компенсация? И под названието склададжия включваш ли и снабдител, шофьор, охрана и общ работник?
            Последно редактирано от ezhko; 17-02-25, 09:45.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X