Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всички ли софиянци са селяни (разбирай манталитет, а не местожителство)?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Всички ли софиянци са селяни (разбирай манталитет, а не местожителство)?

Първоначално публикуван от Юли Преглед на мнение
    нещо не си разбрал , ни най-малко си ти или аз човека да определяме и разделяш хората на прости и Софиянци , и дали да се раждат прости че и родителите им били прости , това е работа на Господ
    Ми аз не ги разделям на прости и софиянци, а на прости и културни. Критерият ми е кристално ясен: ако си хвърляш боклука в кофата за смет си културен, ако го хвърляш в рЯката или през прозореца - прост. Без значение от къде си или къде живееш. А възпитанието, което е необходимо за това, не е работа на Господ, а на родителите.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Хората, които казват на другите, че са селяни, селяци, селяндури ... по правило са комплексари, на които да скоро са им казвали така и те, веднъж докопали се до големия град се чувстват нещо повече от тези в родните им места. Чувстват се длъжни да го отбележат пред "по-долните" и "неуспели" от тях. Това са хора срамуващи се от потеклото си и гледат да натякват на останалите, че са нещо ПО. В същност не са и си го знаят. Може да ви се стори странно, но "селяндур" е дума много по-често използвана в провинцията, отколкото в София. Чувал сум го в Монтана за тези от околните села, както и в Ямбол, Търново, Габрово, Севлиево, Павликени, Кърджали, Ихтиман, Правец ... Много по-рядко в големите градове като Варна, Русе и Пловдив. А специално за София - тук отдавна хората са свикнали с пришелците и ако някой казва на друг "селянин или Селяндур" - то този някой обикновено е от потомък (или самия той е ) на някой от тези малки градчета или новоизмъкнал се от някое село.
      Реално погледнато в големия град ги няма тези задружност и топло посрещане и взаимопомощ и т.н. - все положителни черти на вълшебството на селото и малкото градче, но също така го няма и това "всеки познава всеки и го е еня какво мислят другите за него". Именно за това епитетите и етикетите, които се "слагат" тук не са нищо лично, а по-скоро възмущение от действие (а не от личността, която го е извършила)
      Така че, колонал, имаш пълното право да кажеш на кореняк Софиянец, който си изхвърля чашката през прозореца наколата, че е "селяндур" (разбира се, ако и ти не го правиш), пък дори ти самия да си родом от с. Малка Чинка да речем (няма никакво значение от къде си).
      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
        Ми аз не ги разделям на прости и софиянци, а на прости и културни. Критерият ми е кристално ясен: ако си хвърляш боклука в кофата за смет си културен, ако го хвърляш в рЯката или през прозореца - прост. Без значение от къде си или къде живееш. А възпитанието, което е необходимо за това, не е работа на Господ, а на родителите.
        съгласен ,

П,П, но небива да се парадира по никъкъв предлок за превъсходство над останалите , нека всеки сам за себеси да избере идола и начина за съществуването си , е стига да му е възможно има умствено изостанали, инвалиди , болни , селяни , без образование , хора без шанс в живота , нека да не ги унижаваме , весела Коледа
        Последно редактирано от Юли; 28-12-08, 12:16.
        sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

съгласен ,

П,П, но небива да се парадира по никъкъв предлок за превъсходство над останалите , нека всеки сам за себеси да избере идола и начина за съществуването си , е стига да му е възможно има умствено изостанали, инвалиди , болни , селяни , без образование , хора без шанс в живота , нека да не ги унижаваме , весела Коледа
          Подкрепям напълно!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

Между друго в делението на селянин или гражданин, според това къде си хвърляш боклука, има голяма логика. Още през средновековието, хората са почнали да се усещат, че като са много маймуни на малка площ - град - и си хвърлят боклуците в канавката или реката, започват да плъзват разни болести като чума, холера и т.н., а лятото смрадта прави живота невъзможен. Така постепенно в градовете започват да се създават канализацията и сметосъбирането. Преди скорошното бързо развитие на медицината, е било немислимо живеещите в огромен град, да не пазят чистота, ако искат да оцелеят. Докато в селата, поради изобилието на площ и течаща речна вода, това никога не е било голям проблем. Точно за това, всеки замърсяващ безогледно, съвсем правилно може да бъде наречен селяндур, в обидния контекст на думата.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Между друго в делението на селянин или гражданин, според това къде си хвърляш боклука, има голяма логика. Още през средновековието, хората са почнали да се усещат, че като са много маймуни на малка площ - град - и си хвърлят боклуците в канавката или реката, започват да плъзват разни болести като чума, холера и т.н., а лятото смрадта прави живота невъзможен. Така постепенно в градовете започват да се създават канализацията и сметосъбирането. Преди скорошното бързо развитие на медицината, е било немислимо живеещите в огромен град, да не пазят чистота, ако искат да оцелеят. Докато в селата, поради изобилието на площ и течаща речна вода, това никога не е било голям проблем. Точно за това, всеки замърсяващ безогледно, съвсем правилно може да бъде наречен селяндур, в обидния контекст на думата.

никаде по селата не се исхвърля безогледно , може да провериш , ако видиш някаде изхвърлено просто разритаи буклука то си личи , и ще установиш че е градски боклук исхвърлен от кола
              sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Да, добре. И си вярваш сигурно. Темата за яз.Въча да прочетеш, за домашно.

Коментар

На мнение съм, че хората дошли от провинцията и пищящи постоянно "Оф, тия софиянци колко са лоши.." си избиват комплексите, че видиш ли ти кореняци софиянци какви са мръсни, а ние от село колко сме умни, хубави и добри. Но пък и някак си като си дошъл в столицата и вече си много важен и повече от тия на село. За мене ей това е селянията. Вярно че си си селянин(в смисъл идваш от село) и по душа, вярно че мислиш само как да се наядеш и напиеш, ама нали си в София, качил си се на Витоша.
                  Изобщо не разбрахте ли, че всяко "правило" има изключения?! Да се правят глобални заключения е глупаво. "Всички в София са мръсни селяни, а всички в провинцията пазят чисто."

никаде по селата не се исхвърля безогледно , може да провериш , ако видиш някаде изхвърлено просто разритаи буклука то си личи , и ще установиш че е градски боклук исхвърлен от кола
                  Юли не съм съгласна, разходи се по селата и ще видиш дали не се изхвърля безогледно.
                  Не гледа ли репортажа на Карбовски за почистването на Въча?
                  -Къде хвърляш боклука?
                  Дядото:
                  -В ряката.
                  -Защо бе дядо хвърляш боклука в ряката?
                  И той не може да ти обясни защо, просто си го хвърля в ряката и това е.

Кое е "градки боклук"? Аз като ходя при баба на село и там гледам имат найлонови торбички, и там млякото е в пластмасови кофички.
                  Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                  A2 (+)

Коментар

Още през средновековието, хората са почнали да се усещат, че като са много маймуни на малка площ - град - и си хвърлят боклуците в канавката или реката, започват да плъзват разни болести като чума, холера и т.н., а лятото смрадта прави живота невъзможен.
                    Лека поправка - далеч преди средновековието - древните цивилизации (Рим, Египет ... ), а сигурно и преди тях.
                    0888 315 794
                    LZ1UPI
                    A1 (Rh+)

Коментар

По темата.
                      Отговор: Не!

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                        ...
                        Аз имах една приятелка, хубаво момиче, образовано с добра професия. Веднъж останах втрещен, когато в голям супермаркет запона да пита продаваката на много висок глас от другия край на магазина. Разглежда нещо на рафта сочи го и крещи въпросите си до касата. И това в продължение на минути. Потънах в земята от срам.
                        няма да казвам от кой край беше.

Коментар

Нищо не си разбрал. Казах, че ако си прост, си оставаш прост където и да се се родил и където и да отидеш да живееш. Когато един прост човек, дойде да живее в София, той си остава прост, в повечето случаи успява да възпита и децата си в простотия. Когато дойде интелигентен, то той си остава интелигентен. Точно тук е голямата разлика с "кореняците" от едно-две поколения софиянци и тези, които идват насам от скоро. Масовата простотия в София идва с големите вълни работническо-селска класа, докарани тук, за да работят в големите заводи(на които, заводи, въобще не им е било мястото в столицата). Заради тях сега страдат и по-културните нови хора, които идват. Дали си софианец или не, няма никакво значение, стига да си възпитан и културен. София не е едиственият град в България. Има обаче разлика дали от поколения наред си свикнал да си хвърляш боклука в кофи за смет или в рЯката... Второто не се компенсира с едно местожителство.

П.П.: За протокола, та да няма пак грешно разбрали, на мен само единият ми дядо е софианец, който при това е живял във Варна(военоморски капитан), другия е от Бургас, а бабите ми от Варна и Сливен. Майка ми също е родена и отраснала във Варна. Всички обаче знаят какво е кофа за боклук и как се използва, а не ползват за тази цел реката, която минава наблизо. Това е съществената разлика.
                          Подкрепям това мнение!
                          Мога да кажа също, че читавите (от село) хора сават още по-читави в компанията на подобни, независимо дали селяни или не. Поне моите наблюдения са такива - при мен работя 14 човека от провинцията и всичките читави (интелигентни), та те с времето станаха още по-читави, поради средата. За другите нямам преки наблюдения, защото не ги познавам, а не ги познавам защото не понасям Простотията!

Да ви кажа какво означваше (преди много години се разказваше като анегдот, приписан на Радой Ралин) SOS(СОС) - селянина отиде у софия, селянина обу сабо, селянина облече сако и тнн, но селянина си остава селянин!
                          Примете го наистина като анегдот, моля.

Поздрави

И аз за протокола: роден съм насред София, но родителите ми са от село.Не се притеснявам, когато ходя там да казвам "отивам на село", а не както много селяни (пардон софиянци) - "отивам на вилата".
                          Последно редактирано от T.T; 28-12-08, 13:00.
                          Тодор Томов
                          =============================
                          Не е страшно да се родиш тъп,страшно е да си умреш тъп!!
                          Toyota LJ70, 1KZ,+++, pics TУK

Коментар

Поздрави

И аз за протокола: роден съм насред София, но родителите ми са от село.Не се притеснявам, когато ходя там да казвам "отивам на село", а не както много селяни (пардон софиянци) - "отивам на вилата".
                            А аз какво да кажа, като нямам село, нито от една баба или дядо. Даже и от пра-пра?
                            Имам си вила. Сам съм си я купил. Какво да казвам?
                            Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 28-12-08, 14:25.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              А аз какво да кажа, като нямам село, нито от една баба или дядо. Даже и от пра-пра?
                              Имам си вила. Сам съм си я купил. Какво да казвам?
                              Ами недей да казвеаш нищо. Тая тема е за хора, дето предполагам чувстват някакъв душевен дискомфорт, че се намират в столицата и са задължени да облагородяват местните. Налага им се да превъзпитават местните върли целяни да не си хвърлят боклука, вместо да си седят по родните места и да тънат в култура.
                              После изтъкват факта, че София е била просто едно малко село, преди да дойдат всички по-будни от провинцията и да я направят столица. И това се е случили много отдавна и доста поколения са се изтърколили оттогава и са се формирали така наречените кореняк софианци с корени от цялата страна.
                              И знаеш ли после кой е виновен за ситуацията в столицата ? Ами естествено,че шопите ! Тези, цитирам от темата "гадно племе, мързеливо, нагло и лакомо". Нищо, че те никога не са живяли в София, а винаги около нея.
                              Последно редактирано от solenoid; 28-12-08, 14:11. Причина: поправка на цитатите

Коментар

Според мен е пълна глупост разделението на "софиянци" и "селяни" .... Както някой споменаваше по-напред, софиянците се броят на пръсти. Всички останали са "столичани" ...... Преди 15-тина години правех кабелни мрежи в сърцето на София-Лозенец, където тогава почти нямаше пришълци. Ами никъде другаде не съм попадал на такива гнусни и неподдържани жилища. За сведение 3 години преди това съм правил кабеларки в Бургас, а след Лозенец - в Студентски град и съм влизал в хиляди апартаменти. Та извода ми е, че няма значение кой къде е роден-възпитанието в семейството е важно. Колкото до пазенето на чистота на обществените места, положението е същото. И на запад има мърлячи, но там има и камерки по стрехите и глобите са соленички, а събираемостта им е 100% .... Но и службите по сметосъбирането си гледат съвестно работата. Сметта се събира разделно и всеки си има личен контейнер за различните типове отпадъци. Ако ги смесиш, просто не ти вземат боклука. А общи контейнери няма....И си го държиш до следващата седмица. Къде-твой проблем. Ако го метнеш някъде тайничко и все пак някой те види, не ми се мисли колко ще те издрусат. Та така се възпитава в спазване на чистота. Всичко останало е само добро пожелание.
                                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                                Неизвестен мъдрец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X