Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всички ли софиянци са селяни (разбирай манталитет, а не местожителство)?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Всички ли софиянци са селяни (разбирай манталитет, а не местожителство)?

Провокиран съм не само от теми тук във форума, а и от постъпки на мои приятели, кореняк софиянци. В последно време, откакто съм приятел с тези хоа, се заглеждам какво вършат. А именно, всичко през прозореца на колата. Не говоря за бедни или хора с основно образование, а за адвокати, бизнесмени и т.н. сериозни хора. Пътуваме, допиват си хафето и бам....чашата през стъклото. Пушат и хоп фаса пак там. Дояждат бургера от Макдоналдс и хартийката отново там.........някъде. Правя им забележка, а те ме гледат все едно съм извънземен и ми викат: -Абе да не съм само аз така?
    Все едно някой от нас, дошлите от провинцията им е длъжен да изчисти! Претенции към нас много, но отсреща какво получаваме. Един от тези поне го научих, че докато е с мен ще спазва някакви норми. Столичани, ние провинциалистите ли трябва да ви учим на култура?!!!

До: Всички ли софиянци са селяни (разбирай манталитет, а не местожителство)?

Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнение
    Провокиран съм не само от теми тук във форума, а и от постъпки на мои приятели, кореняк софиянци. В последно време, откакто съм приятел с тези хоа, се заглеждам какво вършат. А именно, всичко през прозореца на колата. Не говоря за бедни или хора с основно образование, а за адвокати, бизнесмени и т.н. сериозни хора. Пътуваме, допиват си хафето и бам....чашата през стъклото. Пушат и хоп фаса пак там. Дояждат бургера от Макдоналдс и хартийката отново там.........някъде. Правя им забележка, а те ме гледат все едно съм извънземен и ми викат: -Абе да не съм само аз така?
    Все едно някой от нас, дошлите от провинцията им е длъжен да изчисти! Претенции към нас много, но отсреща какво получаваме. Един от тези поне го научих, че докато е с мен ще спазва някакви норми. Столичани, ние провинциалистите ли трябва да ви учим на култура?!!!
    НЕ ТАКА!!!
    Кореняк Софианци са около 100 000 от 3 000 000 град. Между тях, както и между хората, които са дошли от провинцията, както и между хората, които си живеят в провинцията има и културни и възпитани хора, както и невъзпитани, както и мърлячи, както и всякакви други. Хора от малцинствата, от мнозинствата и т.н. И всички тези са както Софианци, така и не-Софианци. Това, че ти дружиш с някой, който си хвърля боклуците през прозореца, не значи, че Софиянци са такива!!!
    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

Коментар

Колега, много чуствителна тема си избрал, а мисля че си малко ефектиран от някой невъзпитан тип, а не е желателно да завършиш твоите думи, с това обрещение към СТОЛИЧАНИ !!!
      Първо не можеш да сложиш всички в един кюп .
      Второ айде сега искам от теб да излизаш с колата и да обикаляш малко в софия,точно в почивните дни и сам ще се увериш че истинските столичани са много малко !
      Виновен за това ЖЕЛЙО ЖЕЛЕВ , даде на пвоечето от провеинцията очакванта мечта да станат столичани, лошо няма нали е демокрация, но според мен трябваше да стене по етапно и постепенно, а не да се освободи цяла България от младата работна ръка и от силата дето буташе нашата икономишеската сила напред,
      Примерно всяка година от промените трябваше да почват с някаква възрстна група от 50 година да стават столичани свободно , и след 3 години да станат от 40 и така ,докато сега да стане съвсем свободно, а не такава анархия и без никаква организация.( ама нали ни трябват гласове за изборите и майната му на сегашното положение !
      Та от два милиона и половина жители ,София винаги е била не повече от 300 хиляди , само направи сметката кой СТОЛИЧАНЕН ти е ядосал и те предзвикал да пишеш тази тема !
      Последно редактирано от 4selenger; 27-12-08, 23:13.

Коментар

Какво значи кореняк софианец? В блока, в който израстнах, 90% от децата бяха родени в София, но само 5% от родителите им не бяха дошли от провинцията. Вече даже има и второ поколение, с родители родени в София и баби и дядовци живеещи в София от десетилетия. Обаче и новата генерация все още говори с диалект... софианци от всякъде... Родителите си направо ги съжалявам, че живеят там. Постоянно проблеми с неплатени сметки на входа, периодично нямат ток на стълбището и/или асансьор, под балконите е адска кочина, във входа също, не са събирани пари за чистачка от години. От друга страна аз живея в същия квартал, обаче в моя блок се е получило така, че покрай реституцията са върнати апартаменти, на хората, които са имали къщи по околните улички, т.е. истински кореняци софианци. Положението е съвсем различно, чисто и вътре и вън, периодично се правят и почиствания под балконите, няма никой, който да не си плаща общите сметки, всичко се подържа в добро състояние, събират се пари за належащи ремонти. Огромна разлика. Но имайте предвид и друго. Сега от провинцията към София идват предимно интелигентни млади хора, най-често като студенти, но също така и с поне малко предприемачески дух в себе си. Докато голямото преселение, осигурило последните две-три поколения "кореняци" софианци, са докарани от най-западналите части на страна, хора които не стават за нищо, освен да се бъхтят като общи работници из много заводи в и край София. Прости хорица, получили "свободата" на анонимноста в милионния град, а простотията се изкоренява най-трудно, предава се устойчиво и на поколенията, дори те да станат адвокати, лекари, инжерени и т.н.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от 4selenger Преглед на мнение
          Виновен за това ЖЕЛЙО ЖЕЛЕВ , даде на пвоечето от провеинцията очакванта мечта да станат столичани, лошо няма нали е демокрация
          Колега, населването на София със "селяни", не е от този период, а датира от 60те и 70те години.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнение
            Аз лично не бих повдигал така този въпрос, но иначе си прав. Така са възпитавани поколения хора. Най-странното е, че изключителни хора който познавам са ме ИЗУМЯВАЛИ като си изхвърлят пепелника през прозореца или като люпят семки в кино и накрая са в шлюпки до над глезените, а са прекрасни, Умни и Възпитани хора - не мога да си го обясня
            Но ми се струва, че напоследък (май е с възрастта - това явление намалява)....
            Най-интересното е, че в чужбина те са супер примерни - тук у Дома само става така.
            Но какво говоря, като се замисля и аз май съм си изхвърлял дъвката на шосето
            Ша Са Оправим - казваше Кулеков Дано - казвам аз

Коментар

И на мен не ми харесва тема с начало "мръсните" софиянци и "чистите" им провинциалисти. По скоро тема започваща с думите "Кога ще задминем европейците по чистота?" по би ми харесала

Коментар

Първоначално публикуван от 4selenger Преглед на мнение
                Колега, много чуствителна тема си избрал, а мисля че си малко ефектиран от някой невъзпитан тип, а не е желателно да завършиш твоите думи, с това обрещение към СТОЛИЧАНИ !!!
                Първо не можеш да сложиш всички в един кюп .
                Второ айде сега искам от теб да излизаш с колата и да обикаляш малко в софия,точно в почивните дни и сам ще се увериш че истинските столичани са много малко !
                Виновен за това ЖЕЛЙО ЖЕЛЕВ , даде на пвоечето от провеинцията очакванта мечта да станат столичани, лошо няма нали е демокрация, но според мен трябваше да стене по етапно и постепенно, а не да се освободи цяла България от младата работна ръка и от силата дето буташе нашата икономишеската сила напред,
                Примерно всяка година от промените трябваше да почват с някаква възрстна група от 50 година да стават столичани свободно , и след 3 години да станат от 40 и така ,докато сега да стане съвсем свободно, а не такава анархия и без никаква организация.( ама нали ни трябват гласове за изборите и майната му на сегашното положение !
                Та от два милиона и половина жители ,София винаги е била не повече от 300 хиляди , само направи сметката кой СТОЛИЧАНЕН ти е ядосал и те предзвикал да пишеш тази тема !
                та какво казваш че столичаните са културни и възпитани , аз сматам че аз щом съм селянин за тях, те са лигави олигофрени ,

П,П , на този спор има решение , Б,Борисов вече споменава на няколко места в интервюта , значи първо ще пусне всички общински земи на свободна продажба за строителство по държавни разценки , оказа се че има толкова земи че могат да се направят още две Софии, и във същото време изнася цялата държавна администрация , парламент, министерства, естествено национални медии , телевизии а защо не и висшите учреждения със студентки град и без това има проблеми , това са думи на Боико Борисов , иска да направи административен град между София и Пловдив , което е супер идея така ще се решът много проблеми с движението и други спорове
                sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

И това не е съвсем вярно. Някъде бях пуснал снимки от лондонската "чистота".
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
                    И на мен не ми харесва тема с начало "мръсните" софиянци
                    със сигурност тогава би се зарадвал не само ти а и всеки кореняк Софиянец ,незная как се слагат кавички , на заглавие убиите мръсните селяни
                    sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

И на мен не ми харесва тема с начало "мръсните" софиянци и "чистите" им провинциалисти. ...
                      Е то какво да харесваш на измислено противопоставяне "софиянци" срещу "провинция"?!?

Като ще си говорим на тема чистота, то печалният факт е, че една много голяма част от българите (без значение дали живеят на село или в града) имат изключително ниска култура в това отношение. А и не само ...

Първоначално публикуван от Юли Преглед на мнение
                      със сигурност тогава би се зарадвал не само ти а и всеки кореняк Софиянец ,незная как се слагат кавички , на заглавие убиите мръсните селяни
                      И откъде стигна до този гениален извод?!?
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                        Какво значи кореняк софианец? В блока, в който израстнах, 90% от децата бяха родени в София, но само 5% от родителите им не бяха дошли от провинцията. Вече даже има и второ поколение, с родители родени в София и баби и дядовци живеещи в София от десетилетия. Обаче и новата генерация все още говори с диалект... софианци от всякъде... Родителите си направо ги съжалявам, че живеят там. Постоянно проблеми с неплатени сметки на входа, периодично нямат ток на стълбището и/или асансьор, под балконите е адска кочина, във входа също, не са събирани пари за чистачка от години. От друга страна аз живея в същия квартал, обаче в моя блок се е получило така, че покрай реституцията са върнати апартаменти, на хората, които са имали къщи по околните улички, т.е. истински кореняци софианци. Положението е съвсем различно, чисто и вътре и вън, периодично се правят и почиствания под балконите, няма никой, който да не си плаща общите сметки, всичко се подържа в добро състояние, събират се пари за належащи ремонти. Огромна разлика. Но имайте предвид и друго. Сега от провинцията към София идват предимно интелигентни млади хора, най-често като студенти, но също така и с поне малко предприемачески дух в себе си. Докато голямото преселение, осигурило последните две-три поколения "кореняци" софианци, са докарани от най-западналите части на страна, хора които не стават за нищо, освен да се бъхтят като общи работници из много заводи в и край София. Прости хорица, получили "свободата" на анонимноста в милионния град, а простотията се изкоренява най-трудно, предава се устойчиво и на поколенията, дори те да станат адвокати, лекари, инжерени и т.н.
                        от теб също разбрах че неси ли кореняк софиянец си оставаш прост до гроб и всички твои наследници , ееееее културооо това се казва мислене

Коментар

И на мен не ми харесва тема с начало "мръсните" софиянци и "чистите" им провинциалисти. По скоро тема започваща с думите "Кога ще задминем европейците по чистота?" по би ми харесала

Чавдар (V93) я го прочети внимателно , аз го разбрах точно така както съм му отговорил , дано да съм згрешил

Коментар

Много се палите!

И какво ще промените?

Ще изтракате 20 страници разсъждения и ще си легнете спокойни...

Всичко си е наред, 4 милиарда човека мечтаят за място като това, та даже и с мръсотията!

Живота е толкова кратък, защо не му се радвате, а се заривате в лай...та ?

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                              Много се палите!

И какво ще промените?

Ще изтракате 20 страници разсъждения и ще си легнете спокойни...

Всичко си е наред, 4 милиарда човека мечтаят за място като това, та даже и с мръсотията!

Живота е толкова кратък, защо не му се радвате, а се заривате в лай...та ?

бих си позволил да те добавя , добронамерено , да но, малко хора осъазнават че ако това не беше столица просто щеше да си остане една дълбока провинция , хората доидоха от родните си места и създадоха този град , де малко уважение , а стига хитрини

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X