Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Струва ли си гаражна клетка за 2000лв.?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Струва ли си гаражна клетка за 2000лв.?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    и от оградата навътре ще цари моя ред.
    100% прав си
    Three witches watch three Swatch watches.
    Which witch watch which Swatch watch?

Коментар

Има описано цялото петно около блока, до колкото помня, към документацията на блока.

Сега за паркинга. Не съм казал че е мой. Само дето има семейства с по 4 коли, 3 от които не се карат, такива без, и такива като мене - с една.

Е, съедите с по 4 автомобила имат 4 пъти повече права от мен ли?Трябва да има някакво регулиране и на това, иначе тая работа скоро няма да се оправи. Не мога да си кача колата вкъщи, за съжаление. А такива, дето имат по няколко и карат само една от тях, да си търсят място за останалите - за тях това е откровена лигавщина, а за мен е чиста необходимост.

Цялата работа с това е с краката нагоре. И аз я търпях до по-миналото лято, тоест над 10 години. Взех клетка по принуда. Просто за мен е очевадно най-добрия вариант. Но утре ако решат да ги махат, няма да съм от тия, дето ще пищят. Аз съм я купил с ясното съзнание че цялото това не е правилно, и някой ден ще се махат, и още по-ясното съзнание че ми омръзна все да съм праведния и да търпя всички да ми се качват на главата. В общество на простаци трябва и ти да си поне малко простак. Иначе няма да оцелееш, или ще плащаш прекалено скъпо.

Другото - при първа възможност ще се махна от тоя боклучарник, наречен "столица" и от бетонния коптор, в който живее кой ли не от кол и въже. С къща с двор ще се сдобия, и от оградата навътре ще цари моя ред.
      Прав си, но по този начин се превръщаш в тези които презираш ... но все пак успех ти желая, особено в къщата с двор

Коментар

... понеже около блока е паркинг, построен в рамките на терена към блока, който пък е собственост на собствениците на апартаменти в блока ...
        В грешка си. Жилищните блокове са построени върху земя, която е общинска собственост, а собствениците на апартаменти са получили само право на строеж.
        Много тъпо, ако ме питаш мен, ама това е положението.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          В грешка си. Жилищните блокове са построени върху земя, която е общинска собственост, а собствениците на апартаменти са получили само право на строеж.
          Много тъпо, ако ме питаш мен, ама това е положението.
          Не, земята не е общинска собственост, в нашия случай. Не знам поради каква причина е така, но не е. Може би защото блока е строен от военните едно време (1982г.), а не от общината. Това си е описано в документите, които съм гледал преди време.

Пак казвам, не знам защо е така, ама е факт. Не знам и до колко е приложимо към текущата нормативна база.

...ама не е и важно.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

... ама не е и важно.
            Че е важно, важно е. Защото не е едно и също да искаш да направиш нещо на собствена земя и на земя, която е общинска или държавна собственост.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
              Че е важно, важно е. Защото не е едно и също да искаш да направиш нещо на собствена земя и на земя, която е общинска или държавна собственост.
              Тя и не точно собствена, при етажна собственост е на всички съкооператори и доколкото съм запознат не може да се дели, а и всичко което се прави трябва да се гласувано на общо събрание и то по надлежния ред ...

Коментар

Първоначално публикуван от netsurfer Преглед на мнение
                Тя и не точно собствена, при етажна собственост е на всички съкооператори и доколкото съм запознат не може да се дели, а и всичко което се прави трябва да се гласувано на общо събрание и то по надлежния ред ...
                Прав си. Ако земята под блоковете беше на собствениците на апартаменти, щяхме да сме СЪсобственици, което все пак е по-добре, отколкото нещо като ползватели ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Прав си, но по този начин се превръщаш в тези които презираш ... но все пак успех ти желая, особено в къщата с двор
                  Ами, има морал, който ми е даден от родителите. И до преди 2-3 години бях идеалист. Стигнах до тия решения по трудния начин. Просто трябва да проумееш някои неща, дето стават в обществото ни, и да разбереш че няма нищо случайно, а всичко това се е допускало и допуска съвсем умишлено.

Съжалявам, ама в един момент започваш да се чувстваш като пу.ка. Все ти се съобразяваш, все ти отстъпваш, все по твойта глава се разхождат някакви, дето по нищо не могат да ти стъпят и на малкия пръст понякога, но понеже няма кой да наложи контрол, си се разхождат отгоре най-безцеремонно. Е, в един момент трябва да ги позгазиш, иначе ще луднеш. И винаги се получава "Абе прав си, АМА", "Абе прав си НО". Е, няма НО. Прав съм, и толкоз.

Същото е и в отношенията с държавата изобщо. То и от там произтичат тия неща. Трябва да си луд например да ходиш да им даваш пари, които те не са си поискали. Таа, ако мога да не плащам и една стотинка, няма да плащам. Държавата е доказала че не заслужава парите ми. И мое изконно право по закон е да скатая всичко, което мога. Същото право има и отсрещната страна - да търси максималното количесто пари, които може да изкрънка от мен. Като говорят парите, се гледа закона, а не морала. Щом си оставят вратички, от които да се възползват, аз имам пълното право също да се възползвам от тях. Друг е въпроса че поради дейността ми, не мога да скатая нищичко.

Та тъй. За мен решението вече е взето - при първа възможност да се разкарам от голямото село с дивите селяни, и да отида в някое малко село покрай него.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

... при първа възможност да се разкарам от голямото село с дивите селяни, и да отида в някое малко село покрай него.
                    Дай боже всекиму да може да си го позволи!
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

За земята - имам идеална част от нея, разбира се. Не, не се дели, освен с договор за делба, където това е възможно. И това знам.

Въпроса е че поради практически неработещата съдебна система, това положение ще се запази поне още няколко години. Както казах - до началото на селдващото лято аз дори ще изляза на печалба от гаража, понеже не плащам на платени паркинги. А ако/като вземат решение - еми да ги махат. Както казах няма да съм от хората, които ще пищят, защото съм напълно наясно че цялото това нещо е незаконно и неправилно. Просто съм взел това решение, понеже в конкретната обстановка не съм намерил друго, по-изгодно за мен.

Коментар

За земята - имам идеална част от нея, разбира се. Не, не се дели, освен с договор за делба, където това е възможно. И това знам.

Въпроса е че поради практически неработещата съдебна система, това положение ще се запази поне още няколко години.
                        Малко оффтопик
                        Така, както сте го посочили, проблемът няма отношение към съдебната система и е напълно решаем (при добро желание на съсобствениците) с посещение при нотариус.

А това за "неработещата съдебна система" по гражданскоправни спорове е клише, което е и невярно. Нашата страна е на челните места в Европа по съдещи помежду си (за договори, за наследства, за издръжки и пр.) граждани. Системата се задъхва от огромното количество работа, но за едно хората са прави: Коефициентът и на полезно действие е нисък. Причините за това, обаче, са както субективни, така и "конструктивни" .
                        Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                          Малко оффтопик
                          Така, както сте го посочили, проблемът няма отношение към съдебната система и е напълно решаем (при добро желание на съсобствениците) с посещение при нотариус.

А това за "неработещата съдебна система" по гражданскоправни спорове е клише, което е и невярно. Нашата страна е на челните места в Европа по съдещи помежду си (за договори, за наследства, за издръжки и пр.) граждани. Системата се задъхва от огромното количество работа, но за едно хората са прави: Коефициентът и на полезно действие е нисък. Причините за това, обаче, са както субективни, така и "конструктивни" .
                          Да, решим е, но "ПРИ ДОБРО ЖЕЛАНИЕ", а такова рядко има. Има съседи, дето не са си плащали таксите и вноските за текущи ремонти с години. С 300 зора успях да убедя 6 апартамента от общо 76 да си сменим щранговете например. За да се поправи големия асансьор са нужни 12-13000 лева. Кауза пердута. Всичко, дето не може да се побере в малкия се мъкне по стълбите. И подобно е положението на доста други места.

Все такива хубавинки...

Другото за клишето - еми просто поне от моя гледна точка клишето си важи в пълна сила. Не го казвам наизуст, а от горчив опит, особено ако срещу себе си имаш ответник, с малко повече връзки и възможности. Дела се проточват с десетки години, стотици отлагания, поръчване на акспертизи от ответника, които после се оспорват от самия него, и се възлагат други - двойни, тройни, четворни и петорни, и т.н., и т.н. Сменяш състава, и пак същото. Обжалваш до по-горна инстанция, и после пак същото. И в един момент делото се обезсмисля защото започва да коства повече време, нерви и средства, отколкото можеш да си позволиш.

Може аз да съм карък. Но моя опит с родната съдебна система е такъв. Нагарча. И гледам да съм си вързал гащите по друг начин, та да не опирам до нея, защото там често печели по-силния, а не имащия право по закон.

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                            Малко оффтопик
                            това как го виждате да стане?
                            При 76 апартамента, както е написал колегата, за да му се полагат 20-25 квадрата излиза, че към блока трябва да има 2 декара земя - и това чисто, без застроената площ
                            И какво ще стане ако всеки си прегради пред блока по 20 квадрата??
                            Затова не се делят общите части ...

Коментар

При 76 апартамента, както е написал колегата, за да му се полагат 20-25 квадрата излиза, че към блока трябва да има 2 декара земя - и това чисто, без застроената площ
                              Чакай, чакай! Че делба не може да стане е ясно и изобщо няма нужда да го обсъждаме. Нито пък има особен смисъл от нея.

Само да уточня - гаражната клетка беше факт още преди да я купя аз. Аз не бих тръгнал да се разправям да докарвам такава. Ако не бях я купил аз, щеше да я купи друг, а аз пак щях да търся всеки ден място за паркиране или да плащам такса на платен паркинг.

Просто събрах 2 и 2, и си направих добре сметката че за 2 години парите, които съм дал, ще се спестят от потенциалната такса за платен паркинг. А колата ще седи на закрито и почти под прозореца ми, вместо на открито и на паркинг на 500м от блока. То е толкова очевадно, поне за мен, че повече няма на къде.

За мен правилното решение в случая е да се построи общ навес (пък и да няма навес, няма значение), да се махнат гаражните клетки, и хората от блока да си плащаме някаква такса за да сме сигурни че като дойдем след работа ще има къде да си държим колите, а ако паркират външни хора - таксата им ще отива или за поддръжка на паркинга, или за поддръжка на блока. Може дори охрана да се сложи. И това може да стане на много места. По тоя начин при дефицит на места, ще се дава само по едно на апартамент и нещата ще са хиляди пъти по-справедливи за всички.

...ама, както се сещате, и това не може да стане, щото 2/3 от имащите клетки в момента няма да искат, за ралика от мен.

Не ме разбирайте погрешно. Аз искам всичко около мен да е законосъобразно, справедливо и подредено. Ама съм наясно че понеже това не може да стане поради хиляди причини, най вече алчност и простотия, ще трябва да си връзвам гащите по друг начин. В случая и да бях отстъпил, нямаше да има никаква полза нито за мен нито за някой друг от блока, като изключим потенциалния друг купувач, а такива съвсем не липсват.

...в тоя смисъл, има комшии с по 2 клетки. Има и такива с клетка, но заградили и още едно парко място. Когато държавата не взима мерки срещу това, единственото, което съм в състояние е да направя това, което направих - купих клетката, и толкоз.

Коментар

Да, разбира се. Това няма как да стане.
                                Очевидно се е получило недоразумение. Останах с впечатление, че Sparkybg има предвид договор за делба на съсобствена земя там, където смята да се изнесе и построи къща. Там е възможно да притежава идеална част.

От земята върху която е построен блокът му и от околоблоковото пространство вероятността, че той не притежава ид.ч. от земята е 99%. Нямам представа кога и по какъв способ е строен въпросният блок в Красна поляна. Ако е стандартен панел или е строен преди `92 год., най-вероятно, той притежава ид.ч. от правото на строеж върху общинска земя. А това е различно и с договор за делба няма как да стане.
                                Възможно е, разбира се статутът на земята да е друг. Просто изходните данни за разсъждения са малко
                                Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X